Baggrund

Kriseforståelsens krise

Vi er desværre låst fast i et snævert to-dimensionalt kriseunivers, hvilket betyder, at vi famler i blinde efter løsninger på krisen
Debat
17. april 2009

Er den globale økonomiske-, økologiske-, sociale- og ressourcemæssige krise to- eller tre-dimensionel? Det er et af de helt centrale spørgsmål, som burde optage statsminister Lars Løkke Rasmussen. Men indtil nu er der ingen tegn på, at det sker. I hans åbningstale sagde han: "Lad mig sige tingene, som de er: Jeg kender hverken dybden eller længden af krisen."

Krisen er i denne kriseforståelse to-dimensionel; krisen har en dybde og en længde. Med det store og afgørende spørgsmål; om det er muligt - eller måske direkte katastrofalt - at forsøge at reetablere den boligboble- og overbelånings-økonomi, som vi har haft de sidste 10-15 år, det forholder Lars Løkke Rasmussen sig slet ikke til. Nu skal vi bare se at komme igennem krisen med så få skrammer som muligt, så den anden side venter, ja hvad: Løkke-land? En ny (over)forbrugs- og overbelåningsfest?

Denne tilgang fornægter og fortrænger karakteren af den tre-dimensionale krise. Der ikke kun har en dybde og en længe (et mindre hul i vejen), men hvor den grundlæggende kurs er forkert, fordi lappeløsninger på èn krise - samtidig uddyber to eller tre andre kriser, som så igen påvirker den første krise negativt.

Derfor er kriseforståelsen den af de mange kriser, der er i den største krise. Alle de økonomer, nationalbankdirektører, tænketanke, agenturer, chefkonsulenter, vismænd, lederskribenter, kommentatorer osv. hvis modeller og forståelsesramme ikke kunne opfange endsige forudsige den det finansielle kollaps, låser nu hinanden fast i et snævert to-dimensionalt kriseunivers. Og svarene på kriserne bliver derefter. Nogle vil have skattelettelser i toppen andre i bunden og så ender det med en skattelettelse i midten - den økologiske skattereform der er svaret på flere af de sammenfaldende tre-dimensionelle kriser fik vi ikke.

De gode gamle dage

I denne sammenhæng er det meget opløftende at Information omtaler forsøg på at nytænke kriseforståelsen (Inf. 11.-12. april), som f.eks. den engelske kommissionsrapport 'Prosperity without growth'. At rapporten har været omgivet af larmende tavshed, understreger kun kriseforståelsens krise. Vi vil have de gode gamle dage tilbage samtidig med, at vi vil redde det globale klima, regnskoven og de fattige i ulandene og bekæmpe krige, terror og konflikter, indføre demokrati og menneskerettigheder globalt osv.

Virkeligheden en anden

At opfylde flere at disse mål samtidig, kræver imidlertid en helt anden (global) økonomisk/finansiel model - massive investeringer i grøn produktion/omstilling (New Green Deal) og en nedsættelse og omlægning af forbruget i den rige del af verden.

Det sidste er af grundene til, at ingen politikerne foreløbig tør satse på andet end Løkke-land eller dens klon Thorning-Schmidt-land. Først nå krisen er blevet dybere, er der måske grobund for en ny erkendelse. Men der kan lige så godt ske det modsatte, at svaret på en dybere krise bliver endnu flere traditionelle to-domensionelle skattelettelser, endnu flere bankpakker, endnu flere Femernbroer og nye motorveje.

Det mest sandsynlige er måske, at de fattige bliver endnu fattigere og de rige befolkningsgrupper og lande flyder delvis ovenpå, med Kina som en del af det nye vinderhold. Det vil skabe nye store og dybe konflikter i verden og sandsynligvis en ny kraftig millitæroprustning. En ting er dog rimelig sikkert; den aktuelle version af Løkke-land ligner mere og mere en fupmoderniseret udgave af boligboble økonomien. Salgsopstillingen er funklende flot, virkelighed en anden. Men det er der vel ingen grund til at trampe rundt i. Obama finder vel på noget?

Per Henriksen er xxx

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Lad mig sige tingene, som de er: Jeg kender hverken dybden eller længden af krisen."

Nej, det tør siges, og ingen i de såkaldte ansvarlige og regeringsbærende (og de fleste andre) partier har gjort sig nogen ulejlighed eller tankevirksomhed i retning af, hvilken type krise, vi egentlig står over for. Derfor er, som forfatteren til artiklen nævner, den grundlæggende kurs forkert.

Dette er meget centrale betragtninger.

Se mine kommentarer til samme sag her:

http://www.information.dk/187805

Christian de Coninck Lucas

http://www.alternet.org/workplace/137967/the_bailout_is_a_fraud_that_cou...

"...If you want to hear someone absolutely destroy that approach to the current crisis, check out a round of recent interviews with William Black, the professor of economics and law at the University of Missouri who was deputy director of the Federal Savings and Loan Insurance Corp. during the S&L crisis in the 1980s. Black, who liquidated a few banks in his time and earned the eternal enmity of Charles Keating, minces no words in describing the massive fraud by bankers and the regulators, including Treasury Secretary Tim Geithner, whom he describes as abetting them...."