Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
16. april 2009

Kørestole ingen adgang?

Sif Holst, København K

Det er ikke kun kvinder med hijab, der er forment adgang til bussen, det er man også som kørestolsbruger, hvis man vil med bussen uden en hjælper! Og medbringer man egen hjælper er man næsten udelukket fra at bruge bussen, da det kræver både snilde og råstyrke først at få bussernes ramper til at virke og dernæst at få plads i bussen.

Det er imponerende, at man i Danmark stadig som kørestolsbruger skal være afskåret fra at bruge den offentlig transport, når det i de fleste andre europæiske storbyer ikke er et problem at skulle med bussen.

Løkke ignorerer unges ulykke

Sofie Seidenfaden, studerende

Lars Løkke Rasmussens første tale som statsminister var en pinlig og virkelighedsfjern affære.

Statsministeren pralede af, at hans søn ikke kender begrebet ungdomsarbejdsløshed. Det er der imidlertid mange andre unge, som gør. Spørg bare murerne! Lige nu tager hver anden nyuddannet murer svendebrevet med direkte ud i arbejdsløshed, og flere tusinder mangler en praktikplads for at kunne gennemføre uddannelsen.

Løkke skal vist til at sætte sig lidt ind i unges ulykke under den nuværende krise.

Forhøjet forsvarsbudget?

F.H. Pedersen, major

Forsvarskommissionens beretning tager ikke klar stilling til værnepligten, nye kampfly og forsvarets budget på 19 mia. kr. årligt.

Forsvaret har 2.300 ubesatte stillinger. Den sparede lønudgift på 1,4 mia. kr. er anvendt i driften af Forsvaret.

Der skal udsendes op til 2.000 soldater i internationale opgaver. Samtidig nævnes, at danske styrker skal kunne indsættes overalt i verden.

I flere år har forsvaret haft problemer med manglende antal soldater til opgaverne på Balkan, i Irak og Afghanistan. Det mest realistiske antal til udsendelse er 1.000-1.500 mand.

Forsvaret mangler penge til anskaffelse af materiel, køretøjer, ammunition og andet. Lagrene er ved at være tømte.

Et fatalt problem for styrken i Afghanistan, der bruger meget mere ammunition end beregnet og hvor slitagen på køretøjer er mange gange større end i Danmark. Til at lukke hullet i kassen skal anvendes ca. fire mia. kr.

Et flertal vil bevare værnepligten med nogle ændringer. Forhåbentligt vil de politiske forhandlinger ende med bevarelse.

Anskaffelse af nye kampfly kan udsættes. F-16 flyene er ikke forældede og må anvendes endnu et antal år.

Hjemmeværnets virksomhed skal fortsat være støtte til forsvaret, samfundskrise- og katastrofeberedskab. Der lægges vægt på, at værnet er en frivillig militær organisation.

Kommissionen anbefaler, at antallet af kampvogne og observationshelikoptere skal skæres ned. Hærens stingermissiler og panserværnsmissiler skal nedlægges. Forhåbentlig følger politikerne ikke den anbefaling.

De politiske forhandlinger indledes om et nyt forsvarsforlig, 2010-2014, herunder om forsvarets budget på 19 mia. kr. årligt. Vil politikerne forhøje budgettet til 23 mia. kroner?

SFU retter ind

Erik Bach, EU-Parlamentskandidat for Junibevægelsen

Beklageligvis retter SFU ind over for storebror SF og kræver rets- og forsvarsforbeholdene ophævet. Mens den tidligere SFU-formand, Emilie Turunen, ser ud til at komme i EU-Parlamentet, er den førhen så rebelske ungdomsorganisation faldet til patten i EU-spørgsmålet, hvor den var en kritisk stemme over for SF's højrefløj. Med den nye EU-linje synes SFU på linje med Søvndals mere socialdemokratiske stil.

Måske behøvede Løkke Rasmussen ikke være så forsigtig i forbeholdsdebatten, nu da han har landets største ungeparti bag sig. De helt unge har dermed rettet ind ganske som de foregående formænd for SFU, Jesper Petersen, der stemte for Lissabontraktaten og Astrid Krag, der undlod at afgive sin stemme, til trods for, at SFU i deres tid var skarpe modstandere af Forfatningstraktaten. Den mere disciplinerede stil i SF's jagt på magten, synes at smitte af på SFU.

Elitisme om klimaet

Hans Meltofte, København Ø

Stor tak for Lasse Lavrsens spændende artikel i Information 11.-12. april om klimaet og den voksende kløft mellem eliten og skeptikerne. Som en, der har udgivet en bog om klimaproblemerne og 'levet af dem' som forsker i 15 år, oplever jeg i meget høj dette problem. Men jeg har svært ved at se, hvordan det kan undgås, for har det ikke altid været sådan? Modstanden mod opfattelsen af, at Jorden er rund, varede i visse ellers civiliserede kredse helt op i det 20. århundrede, og vide kredse især i det uoplyste USA afviser stadig evolutionen. Uden sammenligning i øvrigt, for ingen dødelige kan jo i dag sige med 100 pct. sikkerhed, om klimaet vil ændre sig som CO2-modellerne siger. Derfor er spørgsmålet, om der overhovedet kan gøres andet ved polariseringen end efter bedste evne at tage diskussionen hele tiden igen og igen? Eller give op og vente for at se, om klimaet rent faktisk ændrer sig, så hundredtusinder af mennesker må forlade deres hjem som miljøflygtninge, mens vi i de privilegerede lande bygger højere diger og nyder det gode vejr. Spændende, ikke?

Venstres aflad

Dan Jørgensen, medlem af Europa-Parlamentet (S)

Jeg er CO2-neutral. Det betyder, at jeg har købt CO2-kvoter og støttet miljøtiltag i blandt andet Afrika, der 'sparer' atmosfæren for lige så meget CO2, som jeg er ansvarlig for at udlede hvert år. Det er en af de gode ting, man kan gøre som enkelt individ, hvis man vil være mere miljøvenlig, og hvis man ikke kan spare mere på energien i sin dagligdag, end man gør.

Desværre har Venstre misforstået noget. De tror, at det også er en god idé at købe aflad for et helt land. Eller en hel region. Det er det selvsagt ikke, for her kan man jo sagtens gøre langt mere for at nedbringe forureningen. Faktisk er det helt nødvendigt, at man gør det.

Venstre har i EU-Parlamentet støttet, at over halvdelen af de reduktionsforpligtelser, som ligger i EU's klimapakke, kan klares ved at købe aflad. Det er trist.

I stedet burde man have en klar strategi for, hvordan vi i vores egen del af verden kan nedbringe CO2-udledningen. Ellers når vi aldrig de langsigtede mål, der er nødvendige for at redde verden fra de mest alvorlige klimaforandringer.

Statens renoveringspulje

Christina Høi, Hillerød

Er jeg den eneste, der har det mærkeligt med konceptet om en statslig renoveringspulje til private?

Ideen om sådan en pulje er i sig selv god nok, det er en smuk tanke at give statsligt tilskud til at forbedre folks boliger. Alle fortjener en sund og brugbar bolig. Jeg mener dog, at regeringen burde stille krav om en 100 pct. energirigtigt renovering, så det brede samfund får gavn af puljen. Den nuværende situation taget i betragtning, så finder jeg det som en dårlig idé at bruge 1,5 milliarder på denne pulje.

I stedet skulle regeringen lave en ny pulje til de trængte kommuner, sådan at kommunerne kan få renoveret skolerne og andre offentlige bygninger. Kommunerne er i høj grad presset på økonomien, og det har fået konsekvenser for skolerne, der er tvunget til at udskyde planer for renovering. Der kan immervæk laves mange nye skoletoiletter for 1,5 milliarder (læs: 4.207 toiletter á 35.000 kr.).

Sonningprisen til Barenboim

Ulla Jessing, Virum

Man må takke Sonningpriskomiteen for valget af den store musiker og fredsaktivist Daniel Barenboim, som i år får Sonningprisen.

Daniel Barenboim, som er Israeler, er også blevet æresborger af Palæstina for sin utrættelige indsats for at løse konflikten mellem Israel og Palæstina. Han har fordømt Gazakrigen og han har udtrykt, hvad mange jøder i hele verden føler, som ønsker fred mellem Israel og Palæstina. Daniel Barenboim har skrevet: "Vi, det jødiske folk, burde dog om noget folk vide og desto stærkere føle, at mord på uskyldige civile er umenneskeligt og uacceptabelt."

Ekstraordinært ikkeargument

J.Ø. Jørgensen, Vejby Strand

"En ekstraordinær situation kræver en ekstraordinær respons," var svaret den nye statsminister havde til en journalists spørgsmål om det rimelige i Lene Espersens charter af fly til 180.000 kr. for sin tur tilbage til Danmark i søndags.

Det er for svagt et svar. Der er ikke noget ekstraordinært i den nuværende magtovertagelse. Måske for Løkke Rasmussen, men ikke for landet: Det samme type magtskifte er hændt mange gange før i landets historie!

Jeg havde håbet, at det anvendte stykke G.W. Bush retorik ville forsvinde igen, når bedre hoveder overtog magten. Det er jo en tosses indstilling at antage, at det, der sker, er ekstraordinært eller uden præcedens, bare fordi det er nyt for én selv. Statsministeren bør tage et blik på ad hoc begrebet og i fremtiden besvare og argumentere på en måde der er konsekvent og gennemskuelig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her