Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
8. april 2009

Connie Hedegaard og den varme luft

Pelle Andersen-Harild, Jægerspris

Connie Hedegaard farer endnu engang (6.4.) i blækhuset til forsvar for regeringens CO2-politik. Anledning er Per Clausens (EL) vedvarende kritik.

Connie Hedegaard hævder, at CO2-udledningen er faldet langt mere under denne regering end under den foregående, og at den er faldet støt siden 2006. Ser man på den seneste rapport fra DMU, der opgør CO2-udledningerne, er de nyeste tal fra 2006, hvor stigningen var på 14 pct. i forhold til 2005 og på ni pct. i forhold til det såkaldte basisår 1990.

I betragtning af, at Danmark har forpligtet sig til en reduktion på 21 pct. inden 2012, så skal Connie Hedegaard vist i gang med en gang kreativ bogføring af varm luft via CO2-kvotesystemet for at opfylde det mål. Dernæst priser ministeren den for nogen tid siden af regeringen indgåede transportaftale. 70 pct. af landets trafikforskere deltager imidlertid ikke i denne anprisning og mener ikke, den vil føre til en CO2-reduktion. Endelig er hun glad for regeringens skatteforlig. Det giver som bekendt store skattelettelser til de rigeste. Det vil føre til øget forbrug og dermed øget CO2-udslip.

Kvarte sandheder

Bent Sørensen, RUC

For syvende gang gentager den tidligere miljøorganisation NOAH (d. 6. april)sine kvarte sandheder om biobrændsler, baseret på en række uudtalte forudsætninger.

Igen er svaret at brug af biobrændsler kan være godt eller skidt, afhængig af hvordan det håndteres, og at vi må sikre at de gode anvendelser gennemføres, fordi vi har brug for biobrændsler i energisystemet.

Læger til yderområderne

Jesper Madsen, regionsrådskandidat, S, Aalborg

Overalt i landet har vi brug for at fastholde de praktiserende læger. Vi har også brug for at rekruttere flere nye læger, ikke mindst de yngre og ikke mindst i yderområderne.

Det kan gøres ved at samle de mindre lægepraksiser i større sundhedshuse/lægehuse, så de også udover den praktiserende læge kan samle speciallæger, tandlæger, øjenlæger, kiropraktorer, psykologer, hudlæger, ørelæger, næselære, halslæger, fysioterapeuter, diætister, terapeuter og andre under samme tag.

Derudover skal regioner og kommuner have lov til at købe ejendomme og leje dem ud som sundhedshuse/lægehuse, så yngre læger kan undgå at skulle købe en dyr gammeldags praksis.

På denne måde vil lægerne og andre blandt andet få en billig husleje, og på den måde kan vi også få et godt velfungerende sundhedsvæsen for alle borgere, overalt i landet, også i yderområderne.

Ytringsfrihed og respekt

Ulla Jessing, Virum

Pia Kjærsgaard rejste flag i sin have, efter det var officielt, at Anders Fogh Rasmussen havde fået generalsekretærposten i NATO. Men nu må hun være rasende, at han har drejet sig 180 grader, for at glæde Turkiet.Nu har han snakket i Istanbul om ytringsfriheden med respekt for andre religioner, specielt Islam og for religiøse menneskers følelser. Det er helt nye toner og bekræfter kun, at Anders Fogh Rasmussen er en hykler i højeste potens.

Men spørgsmålet er, om Lars Løkke Rasmussen er en døjt bedre?

CO2-neutralitet

Klaus Illum, Fur

Rambøll's klimadirektør Hanne Christensen svarer under overskrifter 'Vi snyder ikke et gram' (Inf. d. 4.-5. april) på mit indlæg 'København som den CO2-neutrale metropol?' (d. 31. marts). Hun har ikke forstået, at jeg anfægter Rambølls definition af 'CO2-neutralitet'. Så lad mig prøve igen:

At Danmark er CO2-neutralt betyder, at det årlige CO2-udslip fra landets skorstene og udstødningsrør ikke overstiger den mængde, der hvert år optages af landets planter og træer og/eller gemmes af vejen i underjordiske CO2-depoter, hvis det skulle vise sig at være energi- og samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt. I samme betydning kan man tale om CO2-neutralitet for Europa, Kina eller hele verden.

Et CO2-neutralt Danmark kommer ikke til at bestå ikke af CO2-neutrale kommuner. Nogle kommuners udslip vil være relativt lille, andres relativt stort, ligesom CO2-optaget vil være meget større i nogle kommuner end i andre.

Københavns kommune vil have et relativt stort udslip og et relativt lille optag, og således ikke udgøre et CO2-neutralt område. Hvilket er ligegyldigt, bare regnskabet går op for landet som helhed. Kun fordi København vil på verdenskortet som den 'CO2-neutrale metropol', definerer Rambøll CO2-neutralitet på en anden måde, baseret på fiktive udvidelser af det københavnske energi- og CO2-domæne. Det er useriøst, og det fører kun til irrelevante regnestykker og diskussioner. CO2-udslippet bliver ikke mindre, fordi Københavns kommune i stedet for DONG investerer i havvindmøller eller i stedet for Hedeselskabet planter skove i Jylland.

Det kristne Albanien?

Uwe Max Jensen, Egå

Berlingske Tidendes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, der efter eget udsagn også er koncernchef (i) Berlingske Media, bestyrelsesformand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, tidligere nyhedsdirektør i DR i otte år og tidligere adm. direktør og ansv. chefredaktør for Det Fri Aktuelt ligeledes i otte år. Før det bl.a. politisk redaktør og erhvervsredaktør på Berlingske Tidende (og) uddannet journalist, har en for så vidt udmærket kommentar ('De 12 tegningers forbandelse', berlingske.dk , d. 4. april) om Anders Fogh Rasmussens udnævnelse til generalsekretær i NATO. Men kæden hopper af, når Lisbeth Knudsen i sin analyse fremdrager følgende:

"Selv om historien (om Foghs kandidatur, red.) fik en 'happy end', må det forekomme dybt bekymrende, at et 60-årigt NATO på vej til at skulle finde sin nye strategiske rolle i det 21. århundrede kan blive så splittet på en sag om ytringsfrihed og på et opgør mellem ét muslimsk land og 27 kristne medlemslande.

Til Lisbeth Knudsens oplysning kan det nævnes, at Tyrkiet ikke er det eneste muslimske land, der er medlem af NATO. Albanien, der også er medlem af NATO, kan selv med den bedste vilje ikke kaldes kristent, da 70 procent af Albaniens befolkning er muslimer.

Kunstkritikkens Bubber

Ole Lindboe, redaktør, Magasinet Kunst

Indrømmet: Det er altid underholdende at betragte Michael Jeppesens kunstkritiske stepdans. Altid leveringsdygtig i hurtige bemærkninger, altid finurlige udfald og indfald, twistet med plathed og glimtvis ræson. Altid frisk på at give hvemsomhelst fingeren. Forleden var det Frodo Mikkelsen, det gik ud over, uden at vi af den grund blev klogere på Frodo Mikkelsens værk.

Og dét er Jeppesens store svaghed som hip kunstkommentator. Han bruger for ofte kunsten som påskud for at lufte sine egne fordomme og idiosynkrasier. Han sælger til enhver tid ud af enhver analytisk tilgang til fordel for en flot og fræk formulering.

Jeg ved ikke, om han fornylig fik 'Kunst for begyndere' i konfirmationsgave. Men det ligner. For han har ganske mange huller i sin viden. Som en uartig udgave af Bubber hopper han omkring i kunstens landskab og peger fingre. Det har Informations kulturredaktion købt ham til, og det må de jo om.

Og trods alt har den lille spøjse mand sine pointer: Der er alt for megen indforstået religiøsitet i kunsten, for meget incest og for meget fiflet markedsmanipulation. Og kunstkritikken kunne sagtens trænge til et kritisk eftersyn. Men måske skal der mere end én syret Bubber-type til at afsløre det store kunstbluff?

Tak - og undskyld!

Joachim Nielsen, Vanløse

Tak! Tak, fordi I hjalp Danmark af med Fogh.

Undskyld! Undskyld, vi ikke kunne levere en langt bedre kandidat.

Særhensyn er ikke integration

Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for DF

Der foregår muslimhetz på danske arbejdspladser, lød påstanden i Information 7. april. Ifølge en undersøgelse mener mange lønmodtagere, at muslimer ikke må bære tørklæde på arbejde, at de ikke bør bede i arbejdstiden, og at de ikke bør kræve religiøse særhensyn. Undskyld, hvordan bliver disse tre punkter til en 'hetz'?

De siger intet om, hvorvidt danskerne gerne vil arbejde sammen med muslimer - de skal bare holde religionen derhjemme. Det er mit indtryk, at langt de fleste danskere ikke har noget imod kolleger med anden etnisk baggrund, så længe de ikke tvinger arbejdspladsen til at ændre procedurer.

Tværtimod er det en udstrakt hånd til bedre integration. De mange særhensyn er sikkert også årsagen til, at 11 pct. erklærer, at de er negative over for at skulle arbejde sammen med muslimer. Denne holdning er problematisk, men løsningen er ikke yderligere hensyn til muslimer - løsningen er at behandle muslimer ligesom alle andre medarbejdere.

Særhensyn vil kun skabe flere skel mellem medarbejderne. At 3F's Jane Korczak ikke forstår dette, er både tåbeligt og uansvarligt over for integrationsopgaven på arbejdsmarkedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her