Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
4. april 2009

Formel 1

Steen Flemming Jørgensen, København V

Der skrives side op og ned om CO2. Der kommer også et hav af spareforslag. F.eks. tage kolde bade, kun spise grønt osv. Jeg selv har slukket for fjernsynet hver nat, så sparer jeg fem ører i døgnet.

Nu begynder Formel 1 sæsonen; her bliver brændt millioner af højoktan benzin af på ganske få dage. I sæsonen varer otte måneder. Er der nogen, som kan fortælle mig den intelligente miljømæssige sammenhæng?

Tillykke Danmark

Nis Rasmussen, Hundested

Da det nu omsider lader til, at Anders Fogh Rasmussen indstilles til posten som generalsekretær for NATO og oven i købet endelig har indrømmet sin interesse for denne betydningsfulde stilling, må det være på sin plads at ønske Danmark et stort tillykke med den forventelige udnævnelse. Det giver en tiltrængt chance for en ny regering og en ny politik i vores egen lille andedam. Det kan kun gå for langsomt!

Til gengæld kan jeg godt frygte en smule for resten af verden ihukommende Foghs magtfuldkomne arrogance og stive sind samt generelle mangel på ønsket om dialog. At manden ydermere er et skræmmebillede i stort set alle muslimske lande, gør ikke sagen bedre. At skulle leve med en NATO-generalsekretær de næste mange år, som har et anstrengt forhold til netop de lande, hvor NATO's hovedindsats ubetinget kommer til at ligge, virker ikke heldigt. Det synes nærmest ubegribeligt dumt. Men stor tak for, at vi i det mindste slipper for den store statsmand herhjemme!

Vi snyder ikke et gram

Hanne Christensen, klimadirektør hos Rambøll Danmark A/S

I et læserindlæg af Klaus Illum (KI) bragt 31. marts i Inf. hævder KI, at Københavns Kommune på baggrund af rådgivning fra Rambøll "snyder på vægten" ved at postulere, at København kan blive CO2-neutral i 2025. KI's hovedpointe er, at det er forkert at medregne CO2-reducerende tiltag uden for kommunens egne grænser. Vi er enige i, at der er metodiske udfordringer i et CO2-regnskab for en kommune, der er tæt integreret i det omgivende samfund. Men netop fordi en kommune er en del af en større helhed, og fordi hver kommune har vidt forskellige forudsætninger for at bidrage til nedsættelsen af CO2-udledningen, er det ikke snyd at inddrage effekten af tiltag, som gennemføres uden for kommunen. Kravet til sådanne tiltag skal blot være, at de er resultat af den pågældende kommunes indsats, og at de ikke forringer andre kommuners mulighed for at realisere ambitiøse klimaplaner.

I Rambølls plan for et CO2-neutralt København snyder vi ikke et gram. Vi lægger op til en meget omfattende indsats for reduktion af energiforbruget i alle sektorer i byen. Ca. 40 pct. af det nuværende CO2-udslip kan kompenseres gennem en række tiltag i forsyningssektoren, der ikke hæmmer, men direkte fremmer andre kommuners muligheder for at realisere deres klimamål. At dette er muligt skyldes i høj grad brug af vindenergi og Københavns omfattende fjernvarmenet.

En kommunal klimaplan er et uvurderligt redskab i denne proces.

Misvisende artikel om Letland

Claus Christensen, pressechef i Nordea Danmark

Information bragte fredag den 27. marts en artikel under overskriften "Nordea trak tæppet væk under Letland".

Nordeas markedsandel i Letland er på ni pct., og en påstand om, at et pengeinstitut med en mindre markedsandel skulle kunne køre et helt lands økonomi i sænk, er i sig selv ude af proportioner.

Artiklen beskriver en kampagne, hvor en vindmaskine skulle have blæst matadorpenge ned ad Rigas hovedstrøg. Information oversætter kampagnen til, at letterne kunne få del i en hvirvelvind af penge. Underforstået: Nordea opfordrede til uansvarlig gældsætning.

Pengesedlerne blæste i virkeligheden i en glasboks, men mere væsentligt: Budskabet i kampagnen var et helt andet. Nemlig at letterne betalte for høje renter, og at deres penge 'blæste væk i vinden', hvis de ikke valgte at skifte bank.

Nordea har i dag ifølge centralbanken halvt så mange nødlidende lån som de øvrige banker. Mens sektorens nødlidende udlån udgør 3,6 pct. af de samlede udlån i Letland, ligger Nordeas andel på 1,85 pct. Nordea kunne derfor fortsætte med at låne ud til sunde projekter og kunder, da Letlands økonomi blev svækket. Det er en vigtig forudsætning for den økonomiske udvikling.

Informations artikel bygger på en række udsagn fra blandt andre lettiske økonomer og journalister. Ifølge avisen skulle de have kritiseret Nordea for at have været den mest aggressive og uansvarlige bank i Letland.

Banken har efterfølgende kontaktet flere af de citerede kilder i avisen for at få uddybet kritikken og indgå i en dialog med disse. De kan imidlertid ikke bekræfte, at de har rejst en specifik kritik af Nordea i forhold til andre banker i forbindelse med Letlands økonomiske problemer. Artiklen i Information er således ikke dækkende eller troværdig.

Svar:

Information har også efterfølgende talt med de kilder i artiklen, som Nordea har opsøgt. De siger samstemmigt, at de er enige i artiklens beskrivelse af Nordeas adfærd i Letland, og de bekræfter alle deres citater i artiklen.

Dog mener lektor i økonomi på Riga Business School, Anete Pajuste, at det er forkert, når hun i artiklen bliver taget til indtægt for at Nordea 'mistede virkelighedssansen'. Hun sagde alene, at Nordeas bankdrift ikke afspejlede den økonomiske virkelighed. Derudover mener Anete Pajuste, at hun er blevet fejlciteret i forhold til, at Nordea holdt informationer tilbage over for kunderne. Information beklager dette.

Information beklager også den unøjagtige beskrivelse af Nordeas kampagne i Riga. Der skulle naturligvis have stået, at pengene fløj rundt i en glasboks, og at sloganet var, at 'kundernes penge ville flyve væk, hvis de ikke skiftede til Nordea'. Red.

Fantastisk sejr

Finn Sørensen, København S

Det er en fantastisk sejr 'koalitionen' har vundet i Afghanistan. Det er nødvendigt at risikere tusindvis af nye soldaters og civiles liv for en krig, som alle eksperter erkender ikke kan vindes. Men det går da den rigtige vej med demokratisering af landet: Præsident Karzai legaliserer voldtægt, så længe det kun går ud over konen, og Talebanledere kan fjernes fra terrorlisten (så er der nemlig stadig plads på den til legitime befrielsesbevægelser og partier som FARC, PFLP og Hamas!). Det hele sker under NATO's beskyttende vinger - nu også med SF-støtte. Godt vi har Enhedslisten til at holde fast i proportionerne!

49 ledige NATO-job

Gert Wiik, Nykøbing Falster

Klikker man sig ind på NATO's hjemmeside kan man se, at der er opslået 49 ledige job i øjeblikket. Det ville i mine øjne være en sygelig tvangspræget adfærd, hvis man er så ufleksibel, at der kun var ét job i en stor international organisation som man vil acceptere. Problemet for statsministeren er ikke, om der er et job, det er der helt åbenlyst masser af, problemet er, om han kan passe et job som andre - og samarbejde og ikke skabe splittelse.

Andre måder at hjælpe på?

Alice Dyre, Hundested

Jeg har gennem Børnefonden et barn i Afrika. Jeg støtter Folkekirkens Nødhjælp, Læger uden Grænser, Røde Kors osv. Men hvad er det, jeg er med til? At hjælpe nogle børn, så de kan få en bedre fremtid - at få mad, medicin, undervisning osv.?

Det er fint nok. Men hvad er det for en fremtid, jeg hjælper dem til? Er det til en fremtid som flygtning til Europa? Igen i dag hørte jeg om en båd med flygtninge fra Afrika, som forliste. Mange druknede. Få overlevende. Til hvad? De bliver sendt tilbage. Vi vil ikke hjælpe dem. Vi bor i Fort Europa, og vil ikke lukke nogen ind. Vi er os selv nok. Er det til den fremtid, jeg hjælper dem?

En katastrofe

Erik Møller Andersen, København Ø

Gå af! Det er hovedbudskabet og overskriften i og på Informations bagsideleder (bew) torsdag den 2. april 2009.

Bew har ret. Det er ikke en aprilsnar men sandheden. Dette, at landets statsminister er blevet træt af sit arbejde og søger nyt job, er en fadæse, der ikke er at finde tilsvarende i Danmarks politiske historie. Nye ministre venter på deres udnævnelse - og på at komme i arbejdstøjet. Rygterne svirrer på Christiansborg: Hvilke ministre siger farvel? Hvilke nye ministre skal til dronningen?

Det er en katastrofe for regeringspartiet Venstre, der i meningsmålingerne styrtdykker. Oppositionen har aldrig haft det bedre.

Fogh Rasmussen, du er i gang med at ødelægge dit eget parti. Uden det - og Dansk Folkeparti - var du aldrig blevet statsminister.

"Hvis du ikke går af nu, statsminister," som bew formulerer det, "er folketingsvalget lige om hjørnet."

Vi tror på dig, Lene

Kim Borch, Frederiksberg

Vi tror på dig, Lene Espersen, når du som tidligere konservativ justitsminister bedyrer, at du intet vidste om moradset i politiets økonomi. Det kan jo aldrig være dit ansvar, nu hvor du er økonomiminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her