Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
22. april 2009

Nej tak til stank

Dan Jørgensen (Spidskandidat, S), medlem af Europa-Parlamentet

Mange mennesker døjer i disse dage med stanken af gylle. Bor man på landet i Danmark, er det mange steder næsten uudholdeligt. De 25 millioner svin, der opdrættes i vores land, producerer enorme mængder afføring, som ryger ud på marken.

Jeg mener, at det om 10 år bør være forbudt at sprede gylle. Teknikken, hvormed man kan bruge gyllen på en anden måde (biogas, nærringsstofholdigt fiber), er tilstede. Hvorfor ikke få den udbredt?

Vi kan tage pengene til at finansiere omlægningen fra EU's landbrugsstøttemidler.

Et decentralt EU

Jan Køpke Christensen, EU- og folketingskandidat (K)

Her er et svar på Per Thygesen-Poulsen (PT) læserbrev den 20. april. Godt nok kan det være svært at forstå, hvad formål PT's indlæg havde, men jeg skal alligevel prøve at kommentere.

PT kommenterer mit tidligere indlæg vedr. en meningsmåling, som er lavet i EU-landene og som viser en ringe interesse fra mange danskeres side vedr. EU-valget. Til det kan jeg sige, at det ikke bare er undertegnede, der understreger, at danskerne mangler interesse for EU men undersøgelser/meningsmålinger underbygger dette.

PT spørger også om, hvorhen kandidaterne vil dreje EU? Fortæl hvilket EU I ønsker vore børn skal leve i, skriver han.

Jeg kan naturligvis kun svare på egne vegne og ikke hvad andre vil. Jeg ønsker - for danskernes og de fremtidige generationer skyld - et fortsat tæt demokratisk og frugtbart EU-samarbejde som er nationernes Europa. Ikke 'Europas Forenede Nationer' - som der ej heller er tendens til.

Altså et fortsat decentralt EU om du vil!

Af hensyn til danskernes maksimale indflydelse er det vigtigt, at der er flere som drager af sted for at sætte sit personlige kryds ved EU-valget den 7. juni.

I øvrigt er der samme dag er afstemning om tronfølgeloven!

Konservative værdier?

Ida Krogh Mikkelsen, København V

"Konservative er partiet for dig, der føler et ansvar for dem, der er svagere stillet end dig selv."

De gode intentioner står i kø i pjecen 'Konservative værdier', der ligger på partiets hjemmeside.

De lysegrønne bøgeblade og den konservatives anstændighed blegner dog, når Tom Behnke ikke kan se problemet i, at vi her til lands varetægtsfængsler en nigerianske kvinde udsat for grov voldtægt.

Behnke argumenterer imod den sociale ansvarlighed i værdipjecen: "Vi har jo et behov for at holde styr på de her mennesker, så man ikke bare kan opholde sig ulovligt i Danmark" (Inf. 18.-19. april).

Behnke, sandsynligvis har vælgere allerede glemt denne skamfulde sag. Men jeg tror, du får et problem med en ud af tre i 'Gud, konge og fædreland'. De kristne værdier anfægtes i høj grad, når du undlader at tage ansvar for 'de her mennesker' - dvs. mennesker i nød - i dine enøjede bestræbelser for at beskytte 'fædrelandet'.

"Konservative holder Danmark på sporet."

Jo tak, men hvilket Danmark? I mit Danmark sætter vi ikke voldtægtsofre i fængsler.

Hvad med Coca-Cola?

Tom Nagel Rasmussen, komponist og musiker

"At lukke hælercentralerne vil ikke løse det grundlæggende problem, at mange forbrugere ikke vil købe f.eks. automobiler til den nuværende markedspris. Bilbranchen selv vil have en fordel i at komme forbrugerne mere i møde mht. prisen. Undersøgelser viser, at forbrugerne kun vil betale omkring halvdelen af den nuværende markedspris. Også her vil det være fornuftigt af bilbranchen at lytte. En prisnedsættelse på f.eks. 30-50 procent kan lyde af meget, men det er måske det, der skal til for at sikre markedet."

Nej, det er naturligvis ikke automobilbranchen, der er på tale i Informations artikel den 18.-19. april under overskriften "Fængselsdom til Pirate Bay-bagmænd", men derimod endnu engang pladebranchen, hvor nogle helt specielle markedsvilkår åbenbart bør gælde (hvis vi ikke får varerne til den pris, vi selv vil betale, stjæler vi dem bare i stedet for). Jeg har blot byttet 'piratsiderne' ud med 'hælercentralerne' og 'pladebranchen' med 'automobilbranchen' for at vise, hvor absurd argumentationen er.

Hvis vi skal have noget, der ligner en (socialistisk) aktion mod de store multinationale selskaber, skal det jo ikke kun være mod mediegiganterne, selv om det selvfølgelig er det nemmeste - så må vi også have Coca-Cola, Unilever, benzinselskaberne, bankerne, Mærsk, osv. med - det er bare en anden historie!

Rektor på glatis

Uwe Max Jensen, kunstteoretiker

Kunsthistorikeren Mikkel Bogh, der er rektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, er blevet spurgt om, hvorvidt et genoptryk af Kurt Westergaards Muhammed-tegning kan blive et samlerobjekt.

"Alt, hvad der får så stor presseomtale, har en stor chance for at blive et samlerobjekt. Se bare på Stalins pelshuer eller nogle af Hitlers ejendele," siger Mikkel Bogh .

Om kunstrektoren sammenligner Kurt Westergaard med Josef Stalin og Adolf Hitler, eller om Mikkel Bogh mener, at det er religionsstifteren Muhammed, der har ligheder med Stalin og Hitler, fremgår ikke klart af sammenhængen. Men Mikkel Boghs kommentar afslører i det mindste, at den nuværende kunstrektor har henslæbt det meste af sit liv på offentlig forsørgelse, og derfor ikke har megen viden om markedsøkonomi og det liberale auktionsmarked.

En flaske vin fra Adolf Hitlers vinkælder i Berlin indbragte 16.000 kroner i august 2007, da den blev solgt på auktion i England. I 2007 blev 21 malerier malet af Hitler solgt for samlet 118.000 pund - omkring én million danske kroner. Det er imidlertid slet ikke den slags småpenge, der er tale om, når det drejer sig om Kurt Westergaards originale Muhammed-tegning.

Westergaards Muhammed-tegning vil næppe blive solgt for under en million dollar (5,7 millioner danske kroner), og det vil i så fald gøre tegningen til den dyreste danske tegning nogensinde.

Buh'et ud

Bent Brogaard, Galten

Som en flok mopsede skolebørn udvandrede store dele af de vestlige landes delegerede fra salen i Genève under Irans Mahmoud Ahmadinejads tale.

Det kunne jo ikke komme som nogen overraskelse, at hans indlæg var Israel kritisk, det var derfor mere interessant, hvad han ikke sagde, man måske skulle koncentrere sig om? Han havde nemlig helt droppet sin holocaustbenægtelse og udslettelse af Israel for en gang skyld.

Ytringsfrihed min bare! Er det kun noget, der kun gælder den ene vej? Noget vi altid påberåber os? De andre må gerne tale os efter, men ikke stille modspørgsmål eller ytre sig imod vores opfattelse. Slutdokumentet var tilpasset vores 'rigtige syn på verden' og nedskrevet.

Hvad er det så, der skiller? De få lande, som forlods havde meldt sig ud af Durban: Israel, USA, Canada og Australien har alle på en måde et skæbnefællesskab; de er opstået efter en mere eller mindre voldelig okulering og den oprindelige befolkning er for den del, som overlevede (kolonialiseringen) og førte slægten videre mere eller mindre marginaliseret og/eller forvist til reservater og økonomisk-/erhvervsmæssig holdt ude fra landenes forhold.

Israel er ikke et ægte demokrati og har aldrig været det, det er bare noget vi (i Vesten) har bildt os selv ind, for at sløre vores medansvar for statens opståen i 1948. For det første har den arabiske befolkning i Israel ikke i fuldt omfang adgang til nyde de borgerlige rettigheder og samme beskyttelse som tilflytterne.

Det er bare ikke noget, man eller Ahmadinejad må sige uden at blive buh'et ud.

Dialog

Arthur Krasilnikoff, Lynge

Man ændrer ikke verden ved at boykotte den - det kan man kun ved at deltage i den.

Man ændrer kun hinanden ved at tale sammen, selv når det sidste er ord er sagt.

En logisk modsigelse

Niels Engelsted, København K

De vestlige diplomaters demonstrative udvandring under Ahmadinejads tale på Durban II mindede om tilhørernes reaktion under den berømte tale i Thomas Vinterbergs film Festen: "Sikke en skidt knægt, der taler så grimt."

Ifølge Information den 21. april skulle begrundelsen være, at iraneren kaldte Israel racistisk. Men hvordan kan Israel, der definerer sig selv som en stat forbeholdt folk af en bestemt genetisk afstamning, være ikke-racistisk? Det ville jo være en logisk modsigelse.

Det er den slags, der får Syden til at opfatte Vesten som hyklerisk. Kan vi ikke undgå det?

Logik som skolefag

G. Petersen, Hornslet

Fordi ytringsfriheden er ukrænkelig, må Israel ikke kritiseres.

Kan De følge den?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her