Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
21. april 2009

Politisk korrekt racisme

Michael Sandfort, Brønshøj

Da præsident Barack Obama blev fremstillet som en chimpanse i en karikaturtegning lød et ramaskrig, fordømmelse fra alle sider, racismeanklager og avisen blev nødt til at undskylde uforbeholdent.

Men hvorfor løfter så ingen et øjenbryn, når Anders Fogh Rasmussen (V) tegnes som en neanderthal-mand og Pia Kjærsgaard (DF) som slange eller ekskrement? Måske fordi nutidens racisme gemmer sig bag betegnelsen politisk korrekthed.

Pakkeleg

Jytte Nørtoft Jensen, Silkeborg

De der 'pakker', regeringen konsekvent kalder alskens indgreb - eller 'buketter', som det hed tidligere, får det til at lyde som en gave til befolkningen, selv om det er det stik modsatte.

Fogh som bannerfører

Kai Dalsgaard, De Grønne

Med Foghs udnævnelse som generalsekretær for NATO er han placeret på en risikofyldt post med ansvar for at genoptage Den Kolde Krig med Danmarks deltagelse.

I sidste uge forlangte Rusland, at NATO skulle aflyse sine planlagte militære øvelser i Kaukasuslandet Georgien, som det opfattede som en provokation mod Ruslands sikkerhed. Ruslands udsending til NATO sagde til pressebureauet Reuters: "Jeg har bedt NATO's generalsekretær om at udsætte eller aflyse disse manøvrer."

De begynder fra 6.maj og vil omfatte 1.300 tropper fra 19 lande.

Dermed er Fogh igen trådt ind på den verdenspolitiske scene. Hvis NATO som planlagt bestemmer sig for at få Georgien og Ukraine med i NATO, åbnes muligheden for en væbnet konflikt med Rusland, hvor Danmark automatisk bliver inddraget. 'En for alle og alle for en' bør ikke bruges provokatorisk. Det bør Fogh arbejde for i stedet for at tirre.

Pittelkow og løbesedlerne foran fabrikkerne

Peder Meyhoff, Hinnerup

Interessant interview med Ralf Pittelkow (i Information 18.-19. april). Han har gjort en del af en rejse fælles med mig. Heller ikke jeg brød mig om at stå dér foran fabrikkerne og dele løbesedler ud. Selvfølgelig var det til grin, at vi sådan prøvede at frelse andre. Men dengang forstod vi ikke betydningen af Marx' ord om, at arbejderklassens frigørelse er dens eget værk. Vi troede, vi havde en genvej. Men vi må alle slås dér, hvor vi selv er. Og lade de andre selv finde vejen frem.

Det gælder nok altid. Der er vist heller ingen genvej i Irak eller Afghanistan. At tro, at man uden videre kan overbevise irakerne og afghanerne om, at vores demokrati er løsningen, det er vel ligeså fjollet som at tro, at en flok langhårede studenter med løbesedler kan overbevise danske arbejdere om, at de skal slås for proletariatets diktatur.

Men historien har det jo med at gentage sig. Som Marx også sagde: "Første gang som tragedie, anden gang som farce."

Men her ser det dog nærmest ud til, farcen kom først.

Forsvarsforbeholdet er falsk og fej tryghed

Pelle Dam, landsformand for SF Ungdom og Emilie Turunen. kandidat for SF til Europa-Parlamentet

EU's sikkerhedspolitiske samarbejder handler i dag om at støtte FN med at adskille stridende parter i konflikt, stabilisere krigshærgede lande, genopbygning, politiarbejde, rådgivning, forebyggelse af konflikter, evakuering og assistance ved humanitære operationer. Sverige, Finland og selv Norge og Island har for længst stillet nationale bidrag til rådighed.

Det eneste land, der ikke kan stille med folk, når FN beder EU om at varetage en fredsbevarende operation, er Danmark. Der er derfor sket meget i verden siden Poul Krogsgård (Information i går) sluttede med at tage aktiv stilling til forsvarsforbeholdets konsekvenser i dag for Danmark og FN.

Territorialforsvaret er i dag ikke en del af EU-samarbejdet og kan kun blive det ved en enstemmig vedtagelse (som er meget langt fra at være aktuel). Det eneste land, der paradoksalt nok ikke har vetoret her, er Danmark, fordi forsvarsforbeholdet udtrykkeligt siger, at vi ikke vil hindre de andre i at gå videre i samarbejdet.

Hensigten med at forbedre den militære kapacitet i EU er at sikre bedre koordinering mellem de europæiske lande, når de skal investere i udstyr. Hidtil har landene købt for milliarder af kroner amerikansk isenkram, som langt fra er optimalt i situationer, hvor EU selv skal stå for missionen. Samtidig handler det om at flytte penge fra forsvar af de nationale grænser til moderne udstyr der kan bruges i FN-missioner ude i verden. En effektivisering er altså meget sjældent det samme som at der skal være mere.

Lissabon-traktaten ændrer heller ikke ved, at det er medlemslandene selv, der fastlægger deres nationale forsvarsbudgetter, og som afgør, hvorvidt de kan stille militære eller andre midler til rådighed for de konkrete EU-ledede krisestyringsoperationer.

Et EU, der kan varetage fredsbevarende opgaver rundt omkring i verden, vil være med til at styrke FN's legitimitet og slagkraft. Det er jo netop FN, der har bedt EU om at gå ind og være hovedansvarlig for de fredsbevarende opgaver i eksempelvis Congo og Kosovo.

Forsvarsforbeholdet er falsk og fej tryghed. Det nødvendige arbejde, som EU udfører på globalt plan, skal Danmark fremover deltage aktivt i. SF's grundholdning har altid været at fremme fred og stabilitet i verden - det gøres i dag bedst gennem FN og ikke mindst EU.

Fri os fra det onde

Erik Møller Andersen, København Ø

Hermed en anbefaling til Pia Kjærsgaard.

Kære Pia. Forbyd dine medlemmer, at se Ole Bornedals film Fri os fra det onde. Efter besøget i biografen vil dit parti være halveret.

Sig det, som det er

Tobias Clausen, Valby

Pelle Dam skriver den 17. april i et læserbrev, at "når tiderne skifter, må politikken jo følge med!"

På denne baggrund argumenterer han for, hvorfor SFU har ændret sin EU-politik. Man kan i den forbindelse rejse spørgsmålet om, hvad det lige præcis er, der har ændret sig siden 2004, hvor SFU på sit landsmøde besluttede forsat at gå ind for bevarelse af de danske forbehold og have en kritisk tilgang til EU.

Retter man blikket imod EU, er svaret nemt. Ingenting. Det er fuldstændig den samme ramme, det samme traktatgrundlag og den samme udemokratiske konstruktion.

Her er der altså intet nyt under solen, som kan være med til at underbygge et fornuftigt argument for et sådant drastisk holdningsskifte. Retter man derimod blikket mod SF, ser sagen straks anderledes ud. Her har man i længere periode solgt ud af principperne til spotpriser, heriblandt dele af sin EU-politik, for til gengæld at kunne købe sig en fed ministerbil.

Koblingen synes for mig, at være klar, og jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste, så hvorfor ikke bare sig det som det er?

FN konference mod racisme

Ulla Jessing, Virum

Zions Vises Protokoller udgivet 1895 af en zaristisk politiagent, som bestilt arbejde af den russiske Zar, som gav Zaren påskud til progromer mod jøderne og anvendtes siden i Hitlers propagandafelttog mod jøder. Protokollerne skulle bevise, at jøderne planer at opnå verdensherredømmet.

Det er den slags hetzskrifter, nogle lande har forslået at forbyde på FN-konferencen i Genève. Jeg kan ikke forstå, at USA og andre vestlige lande ikke vil forbyde den slags forhånelse og hetz mod religioner, som er grobund for had og racisme og kan ende med progromer og holocaust.

Gå en tur

Uwe Max Jensen, Egå

Den, der går, ser antropologisk og kosmisk mere end den, der kører.

Jeg anser gangen for det mest ærefulde og selvstændige i manden - alt ville gå bedre, hvis man gik mere.

Man kan dårligt komme på benene alene af den grund, at man kører for meget. Hvor alle kører for meget, går det hele skidt.

Så snart man sidder i vognen, har man fjernet sig nogle grader fra den oprindelige humanitet. Man kan ikke se nogen fast og klart i øjnene, som man burde. Man gør det nødtvunget - eller for lidt.

Det at køre, viser afmagt, det at gå viser kraft.

Lars, Ulla og spin

Joachim Nielsen. Vanløse

Lars Løkke Rasmussens udfald mod de politiske kommentatorer og deres evige bedrevidenhed var befriende. Dog tynger det lidt, at Løkke selv har benyttet sig af den måske mest barske spindoktor af dem alle, Ulla Østergaard (se Dagbog fra midten).

Men måske Statsministeren er blevet ramt af samme pludselige klarsyn på spinområdet, som forgængeren blev det på klimaområdet?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her