Læserbrev

De europæiske bordherrer

Europa handler om samtalens kunst, og det bør man tænke på, når man den 7. juni sætter sit kryds til Europa-Parlamentsvalget, mener skribenten.

Europa handler om samtalens kunst, og det bør man tænke på, når man den 7. juni sætter sit kryds til Europa-Parlamentsvalget, mener skribenten.

Casper Christoffersen

Debat
25. maj 2009

Du kender sikkert situationen. Du er til middagsselskab lørdag aften og har fået en bordherre, der kun taler om sig selv. Du håber på, at han på et eller andet tidspunkt stopper ordflommen for at stille dig et spørgsmål, hvordan har du det, hvad brænder du for, hvad har du gang i.

Ofte giver danskere i EU-sammenhæng indtryk af at være den trælse selvoptagede bordherre. Vi taler helst os selv og mindre om, hvad andre går op i, interesserer sig for.

Tag for eksempel Jens Rohde. Han vil repræsentere danske synspunkter - ikke liberale synpunkter - i EU. Det er ellers det, han vælges til - at kæmpe for liberale synspunkter i en europæisk sammenhæng. "Giv os Danmark tilbage", siger DF's Morten Messerschmidt. Først os selv, så os selv, og så os selv! Som en træls bordherre ved et middagsselskab - dræbende kedsommeligt på grund af ham.

Danskere er ikke så selvoptagne, som dette er udtryk for. De fleste danskere er faktisk levende interesseret i, hvad der foregår omkring dem. De vil gerne følge med, de vil gerne blive lidt klogere på verden og de udfordringer, verden står over for. Desværre har danskere dårlige rollemodeller.

EU og samtalens kunst

Vi kan meget mere. Det er ikke så svært. Vi kan sagtens blive meget bedre til at lytte til andre og forstå, at andre selvfølgelig også har værdifulde bidrag at byde på. Og til at påskønne disse bidrag.

Hvad nu hvis den selvcentrerede bordherre fremover hævede blikket og begyndte at interessere sig for borddamen. Hvad nu hvis han lyttede til hende med engagement, nærvær og empati. Hvad nu hvis han trænede sit kropssprog, sin øjenkontakt, så han rent faktisk signalerede lydhørhed og modtagelighed. Middagselskabet ville blive meget mere spændende.

Det samme med EU. I EU er der altid gæster fra 27 lande. Det giver mulighed for fantastiske konversationer. Levende, spændende, udviklende. EU repræsenterer fremragende muligheder for at træne den sociale intelligens, evnen til at omgås mennesker, der mener noget andet. Og social intelligens er der brug for i alle hverdagens sammenhænge for alle danskere, i skolen, på arbejdspladser, i foreninger og privat.

Den 7. juni har vi mulighed for at stemme til Europa-Parlamentet. Stem på kandidater, som du mener vil være gode til at konversere med andre europæere. Kandidater med personlig udstråling. Kandidater, der kan begejstre. Kandidater, der kan begå sig i internationale sammenhænge, på andre sprog. Eller hvis de ikke kan tale andre sprog særlig godt, så dog brænder igennem på anden vis - som det også sker i alle mulige andre sammenhænge. Fordi Europa handler om samtalens kunst.

Gad vide, hvordan Lars Løkke Rasmussen gør sig ved middage med de 26 andre statschefer ?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Thomsen

Povl Chr. Henningsen:

"Gad vide, hvordan Lars Løkke Rasmussen gør sig ved middage med de 26 andre statschefer?"

Mon ikke han det meste af aftenen vil stå lænet op ad fadølsmaskinen, og underholder dem der gider høre på det, at danskerne er verdensmestre i det meste, som eksempelvis demokrati, ytringsfrihed og i at vise indvandrerne hvor skabet skal stå?

Per Thomsen

Povl Chr. Henningsen:

"De fleste danskere er faktisk levende interesseret i, hvad der foregår omkring dem."

Bendt Bendtesen vil i hvert fald være levende interesseret i at få oplysninger om, hvor man i Bruxelles og omegn kan spille golf og gå på jagt. Gratis...

Hugo Barlach

Og ak ja Per. Her gik jeg og troede, at EU faktisk var eet stort tag selv-bord. Med en menu fyldt med E(eller u) -numre. Og transporten rigeligt betalt...

Og så viser det sig, at skribenten har forsøgt at anvende en metafor. Tak for kaffe...

Karsten Aaen

Danskerne har generelt et stort problem, de (eller vi?) evner ganske simpelthen ikke konversationens svære (eller lette?) kunst. De aner intet om, hvordan man opfører sig i andre kulturer; de mener at andre kulturer bør tilpasse sig den danske måde at være på, skam også når danskerne er gæster i udlandet.

Et eksempel på dette så vi, da DR1 sendte serien 'min italienske drøm' hvor en gruppe danskere ingen føling eller fornemmelse havde for hvordan klaveret spillede i den italienske kultur.

Et andet eksempel er danskernes totalte mangel på situationsfornemmelse ved f.eks. at insistere på at bade topløse på strandene i Marokko.

Jean Thierry

I dette univers er der Danmark og EU.

Hvad med resten af verden, hvor 92% af verdens befolkning bor?

Tal om selvoptagethed.

Jens Thorning

Forklaringen er enkel. Danskerne har storhedsvamvid (eller er det mindreværdskompleks, jeg tror det ikke), og efter syv og et halvt års indoktrinering i den nationale storhed og uforlignelige sans for humor (som ikke dels af en milliard Islam-troende og mange andre) og den historisk-kulturelt (genetisk?) betingede overlegenhed over især mellemøstlige kulturer, som Brian Mikkelsen og Pia Kjærsgaard fremhæver, må den helt almindelige dansker da mene, at vi er Verdens centrum. Mærkeligt nok har danskerne nu også mistet interessen for de tidligere så populære broderfolk i det øvrige "Skandinavien" og satser nu udelukkende på det fiktive kærlghedsforhold til det fjerntliggende kontinent USA og dets satellit, Storbritannien. Kronraget og bodybuildet gør danskerne en "forskel", som de kalder det, i Afghanistan mod de elskede amerikaneres oliebesiddende fjender.

jens peter hansen

Selvhadet længe leve. Danskerne ved ikke hvordan man konverserer, siger Karsten Aaen. Måske ikke i hans omgangskreds. Og angsten for hvordan de ikke dannede klarer de bonede gulve er nu, efter det har været bankdirektør Varnæs' skræk i snart 100 år, kommet til den tidligere så revolutionære avis Inf.'s spalter. Måske skulle Berlusconi og Sarkozy på de samme kurser, som man forstår Lykke burde på. Måske et par videooptagelser af udenrigsminister Per Hækkerup og George Brown ville være gode at vise, som skræk og advarsel. Her var ellers et par gutter der brændte for noget. I begge ender.
Direktør Henningsen vil måske selv afsted. Han mener vel at kunne middagskonversationskoden.
Hvem er er han??

@Jean Thierry

"I dette univers er der Danmark og EU.

Hvad med resten af verden, hvor 92% af verdens befolkning bor?

Tal om selvoptagethed."

--------------------------------------------------

Tja.: Vi har jo hver vore våde drømme:

Så EU bør jo snarrest sætte: Det Kommunistiske
Manifest - ud til almen folkeafstemning !

Så enhver blev nødt til at gennemlæse det manifest-
hvilket jo er betydeligt mere overkommeligt end at genemlæse hele EU-traktaten osv.