Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
15. maj 2009

Gaza er stadig en ruin

Finn Gunst, Brønshøj

Israel bombede i vinter hjemmene for 140.000 mennesker i Gaza. De er stort set stadig ikke genopbygget trods det, at 30 mia. kroner fra hhv. FN og EU venter på at blive brugt. Israel stopper alle byggematerialer ved grænsen med den begrundelse, at pengene kan risikere at gå til Hamas - Hertil siger FN's Philippe Lazzarini, at "organisationen har mekanismer på plads, så byggematerialerne ikke når Hamas". Gazas befolkning er ladt i stikken.

Enhedslisten har netop uddelt en hæderspris på 10.000 kroner til de to norske læger Erik Fosse og Mads Gilbert, der i december og januar blandt andet brugte deres tilstedeværelse i Gaza til at informere verden om, hvad der skete under bombardementerne.

Fint - men i Gaza lider de stadig uden tag over hovedet, mens omverdenens passivitet er alarmerende.

DIIS-rapport er ikke utroværdig

Steen Folke, udviklingsforsker

Den tidligere koordinator af Danidas Privat Sektor program i Indien, Mogens Poulsen, påstår i Information 12. maj, at DIIS rapporten om programmet er "fuldkommen utroværdig og fuld af graverende fejl". Det har intet på sig. Han mener ikke, det er noget problem, at halvdelen af de få partnerskaber mellem danske og indiske virksomheder, som blev kommercielt bæredygtige, efter få år blev lavet om til rene datterselskaber af store danske virksomheder, uanset at programmets mål var at støtte 'langvarige partnerskaber' med indiske virksomheder.

I den forbindelse kan det være værd at citere Udviklingsminister Ulla Tørnæs, som i 2006 skrev: "Det er nu som før de lokale virksomheder og de lokale mennesker, som skal have glæde af støtten. Det er derfor det virker!"

Hærværksparalleller

Anders Mortensen, København V

Efter weekendens hærværk i København er diverse læserbrevsskribenter ved at falde over hinanden for at trække paralleller til nazisterne i 30'erne - paralleller som hviler på tilfældige opremsninger af ligheder mellem de to bevægelser, hvor man behændigt ser bort fra forskellene. I Information 13. maj skriver Per Thygesen-Poulsen, at de autonome er ligesom nazisterne fordi begge bevægelser er "fjender af kreative kunstnere"? Påstanden må skyldes en misforståelse af begrebet 'den kreative klasse', som de autonome ikke har meget tilovers for, og som weekendens angreb til dels var rettet mod. Imidlertid er den kreative klasse ikke en klasse bestående af kunstnere, men (kommercielle) iværksættere af vidt forskellig slags. Mig bekendt har de autonome ikke noget imod kunst. Det havde Hitler forresten heller ikke - han var tværtimod en stor kunstelsker. Men denne lighed er måske, i Thygesen-Poulsens optik, også et bevis på at Hitler og de autonome er to sider af samme sag? Man skulle næsten tro det.

Sæt soldaten i centrum

F.H. Pedersen, major

En ny meningsmåling viser, at danskerne med 53 procent mener, at danske soldater i Afghanistan er en rigtig beslutning. Samtidig mener 47 procent, at krigen i Afghanistan ikke kan vindes.

Den første betingelse for tilbagetrækning er, at 17.000 amerikanske soldater indsættes i Helmand og går ind i krigen med så stort et pres, at Taleban vælger en fredsaftale. Den afghanske hær mangler endnu udstyr og træning til overtagelse af landet.

Forstærkningen er tiltrængt til afløsning af danske og britiske styrker, som i første linje har ydet en fremragende indsats.

Herhjemme skal soldaten i centrum. Det bedste materiel skal være til rådighed i udlandet og i Danmark til træning og øvelser.

Lønforholdene skal forbedres. En soldat i Afghanistan får en timeløn på 80 kr. I Danmark på øvelse er timelønnen 108 kr. Burde for længst være reguleret. Mange soldater forlader forsvaret. Det skyldes lønnen og de internationale missioner.

For de hjemvendte soldater kan forholdene forbedres. Større opfølgning på psykiske og fysiske skader. Oprettelse af veteranhjem og krigsveteranfond til hjælp for soldater og pårørende. Fortsættelse af parader og marcher for hjemvendte soldater.

Politisk bør vedtages en veteranlov, bl.a. med en veteranmyndighed i forsvaret. Denne myndighed må ikke tilsidesætte kontaktofficerernes store arbejde ved regimenterne. Med mange års erfaring har de opbygget nær kontakt til pårørende til udsendte soldater og til tidligere udsendte soldater. Soldat i centrum bør indgå i forsvarsforliget.

Så hellere Politikens tegneserier

Christoph og Ditte Ellersgaard, København N

Som læser ønsker vi en Information, der går bagom de hurtige historier og kommer med en analyse, som går ud over, hvad de såkaldte kommentatorer normalt kan svinge sig op til. Samtidig ønsker vi en avis, der tør sige magt og konsensus midt imod, f.eks. ved at komme med kapitalismekritiske analyser, ikke at spille med på indholdsløse meningsmålinger eller ikke altid at behøve interviewe folk fra CEPOS eller Søren Krarup for at høre en 'anden vinkel' (hvis en anden vinkel faktisk var ærindet frem for fascinationen af magten, hvorfor så ikke prøve Johnny Hansen, Osama bin Laden eller Jønke).

Tillæggene, der skulle tilbyde denne dybde fyldes så ellers ud med et potpourri af disinformerede debattører, helst Henrik Dahl eller Emilia van Hauen, der hælder vand ud af ørerne om en eller anden 'tendens' (som ingen - i parentes bemærket - har gjort sig umage for at undersøge om faktisk er andet end varm luft).

Dråben blev så bews sort-hvide (eller rettere: terror/ikke-terror) leder (13. maj) om Christine Lundgaard og FARC.

Hvis vi bare ville have ensidige borgerlige analyser eventuelt pakket ind med lidt selvironi, så synes vi ærligt talt Politikens tegneserier er sjovere. Abonnementet er hermed opsagt.

Tak til Ralf Christensen og Klaus Lynggaard for fremragende anmelderi. Må nogen en dag få lyst til at lave en hel avis ud fra deres journalistiske tilgang!

Kamp for fred og frihed kan mistænkeliggøres

Michael Schølardt, direktør for Fighters+Lovers

I lederen 13. maj skriver Information, at Fighters+Lovers er dømt for støtte til FARC. Forkert. Vi er dømt for at vi måske havde tænkt os at gøre det. En af pointerne i vor aktion mod antiterrorlovgivningen er dens 'nyskabelse' på at dømme uden gerning. Andre 'nyskabelser' er, at der dømmes indirekte efter lister uden retslig gyldighed og gennemsigtighed:

-At der dømmes uden hensyn til støttens art og omfang.

-At der dømmes uden de egentlige anklagede, i sagens tilfælde FARC og PFLP, kan forsvare sig.

-Og endelig at der dømmes i forhold, som ikke tager hensyn til de forhold hvorunder konflikterne udspiller sig.

For magten, og i dette tilfælde også Information, er der den behagelige bieffekt, at kamp for fred og frihed kan mistænkeliggøres og illegitimeres. Det kan bruges i den hjemlige politiske kamp, og det udtrykker Informations leder så ganske tydeligt over for en Enhedsliste-kandidat.

Bedrevidende leder

John Ekebjærg Jakobsen, Vanløse

I bews leder den 13. maj går han kraftigt i rette med Enhedslistens valg af Christine Lundgaard som folketingskandidat.

Baggrunden for hans kritik er at "FARC efter alle begreber er en kynisk terrororganisation".

At bew så skråsikkert kan dømme FARC kan undre. I Figthers+Lovers-sagen var Østre Landsret så usikker, at man frikendte de syv tiltalte.

Ligeledes ved bew helt præcist, hvorfor FARC står på EU's terrorliste.

Ifølge Pernille Frahm, SF, som på det tidspunkt sad i EU-Parlamentet, så var FARC's placering på terrorlisten nærmere et resultat af en studehandel i parlamentet.

Der er ingen tvivl om, at FARC begår utilgivelige fejl, ligesom de danske frihedskæmpere begik fatale fejl i den danske modstandskamp.

Der er også mange historier om de overgreb, ANC begik under kampen mod apartheid.

Historien har alligevel vist, at modstanden var vigtig og nødvendig.

Jeg kan ikke dømme, hvad der er ret og rimeligt i Colombia, men jeg ved, at journalister og fagforeningsfolk forfølges og myrdes derovre.

Jeg ved, at det er nødvendigt at gøre modstand, når man lever i et korrupt land, som er styret af militær og dødspatruljer.

Jeg synes det er flot og vigtigt, at Enhedslisten opstiller endnu en kandidat, som tør at stå ved egne holdninger.

Enhedslistens underlige valg

Kim Øllgaard, Varde

Hvad er det for en selvdestruktiv kraft, der får Enhedslisten til først at opstille en fortaler for en diskriminerende, fascistisk voldsideologi (Asmaa Abdol-Hamid - islam) og derefter en fortaler for en ren terrororganisation Christine Lundgaard - FARC)?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her