Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
4. maj 2009

Hvad er et terrorangreb så?

Alice Kent, København K

Da en bil med høj fart bragede ind i en mængde tilskuere ved en festival i Apeldoorn i Holland, omtaler tv, radio og Information, at der ikke var tale om et terrorangreb. Hvad var der så tale om? Er det kun terrorangreb, hvis muslimer udfører det?

Information skriver, at der ikke blev fundet sprængstoffer i bilen - og derfor var det ikke et terrorangreb. Angrebet den 11. september i New York, hvor flyvemaskiner fløj ind i tårnene, var det så heller ikke et terrorangreb, når det var uden sprængstoffer?

Ytringsfrihed

Henning Kjær, Vanløse

Ytringsfriheden var fra starten tænkt og formuleret som borgeres/mindretals beskyttelse mod censur udøvet af staten og magthavere.

Det er så nu udvidet til magthaveres beskyttede ret til hån, spot og latterliggørelse af svage mindretal og minoriteter. Magthaverne - inkl. den fjerde statsmagt - og staten har jo ikke og har aldrig haft brug for beskyttelseslovgivning, de har hele fællesskabets magtapparat og store ressourcer til deres rådighed.

Ideen med ytringsfriheden var jo, at den politiske og økonomiske elite ikke skulle være fredet for kritik ved også at give borgere uden magtapparat en grundlovsbeskyttet ytringsfrihed. For den politiske og økonomiske elite er problemet at høre hele sandheden, for mindretal er ytringsfriheden blevet til at de må tåle usandheden.

EU - verdens mest populære klub

Pernille Høxbro, kandidat til EP (K)

Albanien har netop afleveret sin formelle ansøgning om at blive medlem af EU. For ikke så mange år siden afsluttede det lille Balkan-land årtier med kommunistisk diktatur og fattigdom - nu vil Albanien fuldende udviklingen mod demokrati og markedsøkonomi ved at blive medlem af det, der må være verdens mest populære klub.

Efter adskillige udvidelser er den gamle kul- og stålunion med oprindeligt seks lande, etableret efter Anden Verdenskrig, vokset til foreløbig 27 lande, som samarbejder fredeligt til gavn for alle europæere.

Også Kroatien, Makedonien og Montenegro har banket på døren, og det ventes, at Bosnien, Serbien og såmænd Island snart gør det samme.

Det er besynderligt, at den såkaldte Folkebevægelse mod EU fortsat her i 2009 vil have Danmark meldt ud af det succesfulde europæiske fællesskab, mens talrige lande står i kø for at komme ind.

Om kaospiloter og lappeskræddere

Pietro Cini, Bælum

Det konstante kaos, som 3.g-eleverne ifølge Lene Troen Lundgaard (i kronikken 29. april) må navigere i; hvor kommer det egentlig af? Som gammel gymnasielærer har jeg følgende bud: Det kommer såmænd af, at gymnasiet med 2005-reformen er blevet overladt de magtfulde og pr. definition kaosfremmende faglobbyer.

Altimens har lovgiveren forbeholdt sig selv rollen som mere eller mindre indsigtsfuld lappeskrædder.

Egotrip i bedste sendetid

Chresteria Neutzsky-Wulff, Havndal

Tv svømmer over af konkurrencer, hvor det gælder om at brage igennem i kraft af sit ego. Skidt med, om du har talent - bare du har udstråling og er villig til at sælge dig selv. Vi beundrer vinderne og godter os over taberne, alt imens vi ser os selv og vore egne drømme om berømmelse spejlet i deres tv-skæbner.

Jeg vil imidlertid gerne foreslå et nyt konkurrencekoncept på tv: Hvem kan gøre mest for verden? Hvem formår at gøre noget for andre? Så kunne vi måske slippe for det nuværende ego-trip.

Virkelighedens Kulturministerium

Carina Christensen, kulturminister (K)

Egon Clausen er uden tvivl en kompetent forfatter. Men når man læser hans indlæg (påtalen 1. maj) virker det unægteligt som om, at hans fiktive evner slører hans overblik over virkelighedens verden. Clausen fornægter nemlig realiteterne, når han med løs hånd plukker i udvalgte officielle arrangementer opført på Kulturministeriets hjemmeside og udlægger dem som mine eneste gøremål. Clausen forfalder her til fri fantasi.

Derudover foreslår Egon Clausen, at vi skal omdøbe Kulturministeriet til Danskhedsministeriet. Det synes jeg ikke. Vores danske kultur skaber sammenhæng i samfundet og giver alle os borgere en fælles identitet. Men kulturen er samtidig grænseoverskridende og skønheden er for mig at se at finde i netop forskellene. Kulturministeriet er derfor så rammende et navn for det, vi bedriver herinde. Rammerne for et blomstrende kulturliv.

Så Egon Clausen - digt bare videre. Jeg er på vej til Midtjylland for at diskutere fremtidens kulturpolitik. Det gør en kulturminister nemlig i virkeligheden.

Fordærvede fødevarer

Joachim Nielsen, Vanløse

Ikke overraskende er den højindustrialiserede fødevareindustri hovedmistænkt i forhold til det stigende antal nyfødte med misdannede kønsorganer. Ved farlige vejkryds og salmiakspiritus sætter man advarsler op. På fødevarer mærker man kun det gode, f.eks. økologi, og giver den profithungrende fødevareindustri lov til at sælge alt andet uden skyggen af advarsler.

Om 15 år påstår industrien sikkert, ligesom tobaksindustrien, at de ikke vidste noget som helst om, at indholdet i deres højprofitprodukter var farligt.

Er der en minister på området til stede?

Pinds blogeringer

Ib Jensen, Søborg

Søren Pinds blog (citeret i Information 1. maj) nævner ikke med et ord, at Venstres aggressive udenrigspolitik til dato har kostet op mod 30 dræbte danske soldaters liv. Uforsvarligt, Søren Pind! Ej heller eksisterer de over 100.000 dræbte civile irakere og afghanere i hans univers. Utroværdigt eller udslag af racisme, Søren Pind?

EU skal bekæmpe menneskehandel

Louise Feilberg, kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre

Jeg er ærligt talt rystet over, hvor lavt EU-modstanderne vil synke i deres skræmmekampagne. Eva Enoksen fra Folkebevægelsen beskylder her i avisen (1. maj) EU's landbrugspolitik for at være medskyldig i sexslaveri med kvinder fra den tredje verden. Man kan beskylde EU's landbrugspolitik for meget, men det er altså for langt ude.

Vi er nødt til at gøre meget mere for at standse den frygtelige grænseoverskridende menneskehandel i Europa. Og det gør vi ikke ved at gøre emnet til gidsel i en ja/nej diskussion om EU, eller ved at arbejde imod europæisk samarbejde. Det eneste effektive er at samarbejde langt mere i Europa om at bekæmpe bagmændene og hjælpe ofrene. Det kan vi ikke gøre alene i Danmark.

Sexarbejder eller prostitueret?

Simone Madsen, Slagelse

I kronikken den 1. maj blev vigtigheden af ligestilling på alle områder pointeret, hvilket er et yderst betydningsfuldt perspektiv at sætte på demokratiets udvikling. Men det virker ikke velovervejet at bruge betegnelsen 'sexarbejder' som udtryk for en prostitueret, da det sætter lighedstegn mellem et såkaldt erhverv og køb/udnyttelse af et andet menneske. Denne italesættelse af prostituerede skaber positive associationer, fordi man selv kan vælge et arbejde og man kan sige op, så snart man ønsker - modsat de situationer mange prostituerede står i. Som ligestillingsordfører bør man ikke bruger positive udtryk om ludere, som på den måde indirekte legaliserer 'erhvervet'. Julie Rademacher og Jane Korczak tager et godt initiativ, når de sætter fokus på ligestilling i vores demokrati, men de glemmer noget så vigtigt som den måde, vi omtaler selve problemet på. Italesættelsen af prostituerede kan have stor indflydelse på den måde, vi anskuer problemstillingen; om det er i orden, fordi det er et arbejde, hvor alle kan vælge fra og til eller det er noget frastødende som krænker menneskerettighederne.

Pressefrihed?

Fatos Kutllovci, studerende

Det er besynderligt, at selv om samtlige danske politikere har lukket ører, øjne og mund over for overtrædelser af pressefriheden (og dermed ytringsfriheden) rundt om i Europa (læs: Italien), så hører og ser de stadig alle overtrædelser af ditto i den arabiske verden. Og de (læs gerne: DF) kommenterer endda mere end gerne på enhver form for overtrædelse af demokratiske principper (herunder ytringsfriheden) i Mellemøsten. Men hvor er så kritikken af Italiens stille og rolige overgang til en stat uden en fri presse - som jo nok er det mest basale demokratiske værktøj i hver demokrati?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her