Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
18. maj 2009

EU's hemmeligheder

Søren Søndergaard, medlem af EP, Folkebevægelsen mod EU

EU vil - ifølge Informations hjemmeside - gennemføre en 'stresstest' af det europæiske banksystem. Men resultaterne skal som udgangspunkt være hemmelige.

Blind tro på markedets dyder og manglende demokratisk kontrol med de finansielle institutioner har været roden til krisen. Et første skridt ud af krisen burde derfor være mere gennemskuelighed.

Men altså ikke hvis det står til EU. Til gengæld bliver regningen sendt til skatteyderne. I al åbenhed.

Brud på børnekonvention

Per Jensen, Nordborg

Børnekonventionen er en konvention, som er lavet for at beskytte uskyldige børns tarv. Det er vi i dette land dog ligeglade med, da vi nu hjemsender blandt andre 23 irakiske børn.

Jøder havde man plads til over hele verden efter Anden Verdenskrig, men vi har igen ikke plads til et par muslimske børn, hvis land vi var med til at smadre. Vi er store nok til at starte en krig, men for små til hjælpe de flygtninge, som vi skaber.

Når 'eksperter' skader

Lone Nørgaard, lektor, cand.mag.

Hurra! Vi er mange, der har vidst det i årevis: Institutionaliserer man småbørn mere end ca. 30 timer om ugen, er det ødelæggende for deres udvikling.

Men først når 'eksperterne' blåstempler en given datamængde, går den hen og bliver til rigtig viden. Således har jeg de seneste 10-15 år - sikkert uden han har vidst det - været i clinch med Dion Sommer, "en af landets førende udviklingspsykologer" (i Information 15. maj), som nu ikke længere vil stå inde for daginstitutionerne.

Bedre sent end aldrig. Men måske kan Sommer have det med i rygsækken fremover, at daglige erfaringer og praksis ofte fortæller langt mere end forskning? Nu da han har set lyset, kunne jeg nære et fromt håb om, at han vil overføre sine nye indsigter til den såkaldte forældreansvarslov (læs: loven om vold mod børn). '

Eksperterne' i elfenbenstårnene fra f.eks. Red Barnet og Børnerådet (jvf. eksempelvis et indslag på TV 2 ØST 13. maj) har tilsyneladende stadigvæk ikke forstået, at loven, der dikterer tvungne samværsordninger ved skilsmisse, er en katastrofe alene gennemført i ligestillingens hellige navn.

Så hvor mange børn er det lige, der skal udleveres til tvungent/overvåget samvær og smadres, før politikerne får lavet dette makværk af en lov om? Måske en opgave for Dion Sommer at tage fat på - før der sker yderligere skader?

Vink fra højre

Cecilie Haavardsholm, Albertslund

Den 10. maj beder den højreorienterede meningsdanner, Niels Krause-Kjær, i sin Berlingske-blog om en reaktion fra denne avis: "Vi mangler at høre fra den øvrige del af venstrefløjen, om den synes, det er i orden. Fra (-) Dagbladet Informations lederskribenter."

Han spørger, om det er i orden, at Enhedslisten opstiller en folketingskandidat, der ikke mener, FARC i Colombia er terrorister. Niels Krause-Kjær mener nemlig ikke det er i orden.

Den 13. maj bringer Bent Winther en leder i Information, der i perfiditet stikker alt, hvad Krause-Kjær kunne drømme om.

Senere den 13. maj skriver Krause-Kjær, at alt hvad man behøver vide om emnet, kan man læse i Informations leder. Den er "lige i øjet," skriver han.

Hvis ens synspunkter er for sorte eller perifere til andre aviser, kan man åbenbart regne med Information. Det vil jeg lige tænke lidt over.

Trafik og klima går hånd i hånd

Klaus Bondam, teknik- og miljøborgmester (R)

København er den første hovedstad i verden, der har en konkret plan for, hvordan og hvornår byen skal være CO2-neutral. Vi skal nå målet allerede i 2025. Det vil vi gøre ved en effektiv omlægning til vedvarende energi, energirenoveringer af kommunens bygninger, omlægning af transporten til mere kollektiv trafik. Vi vil have flere cyklister, og stille skrappere klimakrav i byudviklingen, og vi vil appellere til københavnerne for selv at gøre en klimaindsats.

I Information tirsdag den 12. maj kritiserer Kjeld A. Larsen fra Rådet for Bæredygtig Trafik kommunen for ikke at sammentænke klimaplanen og byens trafikinvesteringer.

Det er dog ikke hele historien. Vi laver ikke trafikplanlægning i København uden hensyn til miljøet. Men vi kan ikke undgå at udlede CO2, når de store projekter skal anlægges. Men anlægget af Metrocityringen og Nordhavnsvej er nødvendige investeringer i et sundt og rent storbymiljø for københavnerne. Når vi anlægger en Metrocityring i København, kommer det til at kunne mærkes. Projektet svarer til at bygge to storebæltsbroer, og byen vil uundgåeligt blive forandret - også i anlægsperioden. Det vil forstyrre trafikken i byen, og der vil blive øget lastbiltrafik, som udleder CO2. Selve transporten af materialer er dog ikke den store CO2-synder. Det samme gælder Nordhavnsvej.

Vi erkender selvfølgelig, at store anlægsarbejder vil give store miljøbelastninger i deres anlægsfase, men set i det lange perspektiv er det dog begrænset.

Vision for København

Joachim Nielsen, Vanløse

Madrid skal være en kæmpe fest. Det er borgmesterens vision ifølge Paulo Coelhos bog, Zahir.

Hvad mon Frank Jensen (S) og de andre kandidater drømmer om på Københavns vegne? Verdens grønneste hovedstad? Verdens kreative hovedstad? Verdens tryggeste by? Verdenens mest multikulturelle? Arkitekturens by? Spændende bliver det (forhåbentlig).

EU-valget er vigtigt for DR

Naja Nielsen, redaktionschef, DR

DR's dækning af det kommende Europa-Parlamentsvalg bliver mere ambitiøs end nogensinde før.

Derfor undrer det mig, at Erik Boel fra Europabevægelsen i et indlæg her i avisen den 13. maj kritiserer DR for at nedprioritere dækningen.

Vi har i år et stærkt fokus på valget og dækker det med stor fornøjelse, da det er en hjørnesten i vores public service at gøre det muligt for borgerne at tage selvstændigt stilling på en oplyst baggrund.

Hos DR har vi et ønske om at gøre det på en måde, så danskerne har lyst til at følge med. God public service handler ikke blot om, hvad som ruller over skærmen, men i høj grad om, hvad som 'vælges til' ude foran tv'et, radioen eller computeren.

Dækningen vil blandt andet omfatte to store præsentations- og debatudsendelser den 24. og 31. maj i den bedste sendetid på DR1.

Desuden sendes i alt ni programmer med titlen 'Mød kandidaterne'. Horisont sætter spot på valget i 'Jagten på magten' den 25. maj. Og endelig vil programmet 'Hvad tænker europæerne' se på folkets dagsorden op til valget. P1 og P4 sender også fra valgkampen - P1 Morgen har f.eks. sendt fra EU-hovedstæderne Bruxelles og Strasbourg med interview og debatter med nogle af valgets mange aktører. Endelig får man på dr.dk/valg mulighed for at skabe sig et overblik over kandidaterne.

DR satser i år således på en række nye programmer, platforme og sendetidspunkter. Samlet set er der tale om en endnu mere ambitiøs og grundig dækning end tidligere. Og vi håber, at rigtig mange vil følge aktivt med i valgkampen i den kommende tid.

Universitetet A/S - endnu ikke

Klaus Illum, Fur

Direktøren i et aktieselskab forvalter aktionærernes indskud og virksomhedens egenkapital. Hvis driftsresultatet er for dårligt, fyrer bestyrelsen direktøren efter temmelig objektive kriterier.

På et universitet virker en institutleder som direktør for et institut. Hun/han forvalter offentlige midler, men man kan ikke objektivt måle instituttets driftsresultat i form af undervisning og forskning. Og en institutleder kan kun bidrage til et godt resultat ved at være med til at skabe et frugtbart forsknings- og undervisningsmiljø for instituttets forskningsmedarbejdere og hjælpe til med at skaffe økonomiske midler.

En universitetsbestyrelse kan derfor ikke fyre en institutleder ud fra objektive kriterier angående driftsresultatet. Men hvis samarbejdsforholdene i et instituts forsknings- og undervisningsmiljø ikke fremmer et godt resultat, kan der være grund til at fyre institutlederen.

Hvis en institutleder ikke respekterer ytringsfriheden, men uberettiget truer en medarbejder med afskedigelse eller forflytning, fordi medarbejderen internt eller offentligt klager over arbejdsmiljøet eller andre forhold på instituttet, er der således et objektivt grundlag for at fyre hende/ham.

Det er uacceptabelt, at institutledere på universiteterne optræder som direktører i aktieselskaber - for skatteborgernes penge.

NATO fortjener dig

Vagn Søndergaard, København K

Desværre brugte du din begavelse til at iværksætte ulovlige krige og krigsforbrydelser.

Det er ikke noget jeg tror, det er noget jeg ved. Historien vil fordømme dig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Diepgen

Lone Nørgaards debatindlæg om eksperter og børn findes også i Berlingske Tidende og et tilsvarende langt indlæg i Jyllandspostens "7 om en søndag". "Vi har i årevis vidst", ja, vi ved bedre end alle andre om de børn af islamister, der år ud og år ind sendes ud af landet til en uvis skæbne, men, som Lone Nørgaard skriver i Jylland-Posten, det er ikke Vestens skyld, men en opdragelse, der sætter kritisk tænkning ud af kraft. (Hun anmeldes i indlægget som cand.mag. i dansk, engelsk, filosofi og køn & kultur.)