Nyhed

Tronfølgeplat & plagiat

Statsministeriets valgkampagne er tyvstjålet fra BBC
Statsministeriets valgkampagne er tyvstjålet fra BBC
Debat
30. maj 2009

Fem millioner skatteborgerkroner. Det er, hvad Stats-ministeriet er i gang med at brænde af på en påvirkningskampagne. Formål: At få danskerne til at 'fremtidssikre' kongehuset ved at stemme ja til en ny tronfølgelov søndag den 7. juni.

Konservativ Ungdoms formand, Rune Kristensen, er forarget. Han er imod at fratage mænd fortrinsstillingen til tronen. Han synes også, at ja-reklamerne går langt over stregen. Til Berlingske Tidende siger han:

"Regeringens kampagne er helt forrykt farvet. Det er entydig Sovjet-agtig propaganda for et ja, og det er jo grotesk, når Folketingets finansudvalg har givet fem millioner til en objektiv og neutral kampagne. Det klæder ikke Lars Løkke."

Men det står faktisk værre til, end Rune Kristensen aner. Sagen er nemlig den, at den statsministerielle propagandafilm, som ruller i DR's OBS i den kommende uge, er et pinligt plagiat - tyvstjålet fra det britiske nationale tv, BBC.

Originalen er fra 2006 og kan findes på www.youtube. com under 'Harry Enfield - Women know your limits'. Det er et to et halvt minuts satirisk indslag om, at kvinder skal kende deres plads.

Skrattende horn

BBC-indslaget har staffage som en 50-år gammel oplysningskampagne og åbner med skrattende hornorkester på lydbåndet. Sceneriet er et lystigt middagsselskab, hvor mændene fortæller vittigheder, og kvinderne pligtskyldigst ler. Pludselig gør en mand konversationen alvorlig ved at spørge, om ikke regeringen bør lade det britiske pund vende tilbage til guldstandarden. Det bekræfter de andre mænd. Hvorpå speakeren bebuder, at en kvinde nu vil nedkalde skam over alle. Og en kvinde tager ordet og siger, at tilbagegang til guldet er en dårlig idé af hensyn til eksporten. At hun har en velargumenteret mening, udløser skandale ved bordet. Efter flere runder af fordømmelse viser filmen en ny version, hvor kvinden siger, at hun intet ved om guldstandarden, men at hun elsker små killinger. Alle applauderer.

Alt det - tidsrammen, musikken, speakerstemmen, middagsbordet, mange af replikkerne, filmklipningen - har Statsministeriet tyvstjålet. Guldstandarden, som kvinden blamerer sig ved at vide noget om, er blot blevet udskiftet med den gældende tronfølgelovs mandeforrang, som kvinden udtaler sig imod. Skandalen ved bordet er den samme som i den britiske udgave. Hvorpå der vises ny version, hvor kvinden siger, at hun bliver rundtosset af at tænke store tanker.

Forskellen på de to film er, at den britiske er vittig. Den danske er bare plat. Se flovseren på www.tronfoelge.dk. Og desværre også på DR i den kommende uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her