Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
16. juli 2009

Ministerstrint

Tao Kongsbak, København Ø

Den 2. juli har ministeren for landbrug indrykket et læserbrev for at betrygge en berettiget bekymret læser. Ministeren fremdrager et veterinærforlig indgået mellem VK-regeringen, DF og RV, som en garant, at problemerne i de store svine- og kvægbesætninger »stoppes, før de når at udvikle sig«. Men det er forliget ikke. For som det hedder i en pressemeddelelse udsendt af Den Danske Dyrlægeforening (DDD) i anledning af forliget, der »i højere grad tale om, at en liberal minister, under påskud af at ville forbedre dyrevelfærden, nu giver landbruget frie tøjler på det veterinære område«, og at dette »er dybt problematisk både i forhold til dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og risikoen for udvikling af antibiotikaresistens«.

Endvidere bemærker DDD med henvisning til det, der vist bedst kan beskrives som ministerens tvangsliberalisme, at »det er i hvert fald ikke en model, som danske dyrlæger kan gå ind for, selv om der i pressemeddelelsen fra Fødevarestyrelsen står, at vi har medvirket«.

Tvangsliberalismen fortsætter helt ud i forholdet til den enkelte landmand: »Man vil bruge rådgivning fra den praktiserende dyrlæge som en straf - og altså fravær af rådgivning som en belønning«, men tilføjer DDD med god forstand på netop det, som har gjort Danmark til et veterinært foregangsland, »det burde da være omvendt«.

Med forliget har ministeren ikke blot fået et påskud til fjerne ressourcer, hun fjerner tillige tæppet under tilliden til de offentlige myndigheder. Med andre mere billedlige ord: Tilbage på gulvet, hvor tæppet lå, er der kun små pytter. Det er 'de svage' landmænd, der har ladet vandet, og ministeren der har pisset ideologisk territorium af.

Kold kaffe og Twitter

Rainer R. Lippold, København K

Smager kold kaffe bedre, når man opvarmer den? Det synes vist Peter Mose og Kim Elmose (Kronikken i Inf. i går), når de fortæller om, hvad de kalder for sociale medier. Og de her 'eksperter' er 'modige' nok til at hoppe på mediehype-toget: Ifølge dem bruger iranere Twitter »til at distribuere billeder … taget med mobiltelefoner«. For at gøre det mere troværdigt, tilføjer Informations redaktionssekretær et (vist flere megabit store højtopløsende) billede, som angiveligt var»uploadet til blog-tjenesten Twitter«.

Hvis 'eksperterne' bare havde gjort sig umage med at kigge på Twitteres forside - mere skulle der ikke til - vidste de, at man kan bruge Twitter til at sende beskeder med max. 140 tegn ( tweeds ) - ikke mindre og ikke mere. Billeder - lige meget hvilken størrelse de har - kan ikke sendes gennem Twitter. Men det var vist for besværligt at informere sig - hellere skriv løs?

Altså bare en løgnehistorie? Nej, den illustrerer udmærket 'eksperternes' pointe. Faktum er tilsyneladende, at de traditionelle medier baserer sig mere og mere på rygter, sladder og sludder i stedet for solid journalistik. Kold kaffe? Snarere kold kaffeerstatning.

Forskel på massakrer

Michael Sandfort, Brønshøj

I Inf. 14. juli gætter Per Jensen på, at danske medier 14 år efter kristne serberes massakre på muslimer i Srebrenica ikke længere nævner årsdagen herfor (natten mellem den 11. og 12. juli 1995). Gættet er heldigvis forkert, for ifølge Infomedia er Srebrenica nævnt i 71 danske avisartikler i løbet af de to første uger af juli i år, hvilket er mere end i de samme to uger de foregående tre år (2008: 32, 2007: 29 og 2006: 44). Kun i forbindelse med 10-året for massakren i 2005 var antallet af artikler større (199). Per Jensen bemærker, at der også blev begået folkemord andre steder end i Srebrenica. I Petrinja i august 1995 blev en anden FN-beskyttet sektor angrebet, hvilket førte til fordrivelsen af 300.000 mennesker og 721 dræbte, heraf 403 kvinder. Åbningen i 2007 af den første af de tilhørende massegrave, blev kun nævnt i en enkelt dansk avisartikel, for ofrene var serbiske og dermed politisk ukorrekte og uønskede. Desuden er flere andre massegrave med serbiske lig lokaliseret, men åbningen af disse grave »afventer det rigtige politiske klima«, vurderer organisationen Veritas. Der er begået mange uretfærdigheder i forbindelse med Jugoslaviens opløsning. Medierne bidrager fortsat aktivt hertil - ved konsekvent at fremstille konflikten sort-hvid i serbernes disfavør - selv om der i virkeligheden er ofre, bødler og legitime rettigheder på alle sider.

Ytringsfrihed?

Mogens Slot, Vanløse

Her er en replik til Ole Anskjær Madsens læserbrev, 15. juli: Hvis en sommerskolelærer deltager i den politiske debat som borger, så er det ytringsfrihed. Hvis en lærer forfatter politiske tekster og fyrer dem af via børnene, så er det overtrædelse af vedkommendes stillingsfuldmagt - jeg må heller ikke bruge mit firmas brevpapir og mailadresser til at sende politiske budskaber. Tænk hvis teksten havde været: »Jeg har en kniv til Johanne Schmidt; for hun taler shit og støtter asylsnydere.« Dette ville også have forarget mig.

Det er i øvrigt tankevækkende, at hverken Tøger Seidenfaden, Johanne Schmidt-Nielsen eller Roald Als har brug for bodyguards eller PET til at sikre deres ytringsfrihed. Derimod skal Hirsi Ali, Kurt Westergaard og Pia Kjærsgaard have vagter, når de er ude i den offentlige debat. Det starter måske med tekster om patroner til politikere?

Landbrugsministerens dyrevelfærd

Jørgen Mouritzen, Glesborg

Kan man bruge antallet af politianmeldte påførte skader på svin som mål for dyrevelfærd? Hvor smart kan man være med tal? 21 millioner svin - 187 politianmeldelser. Simpelt regnestykke. 890.476 svin pr. million. Der er ikke noget at komme efter.

For et år siden foretog det jordbrugsvidenskabelige fakultet ved Aarhus universitet en undersøgelse, der viste, at ud af 3.831 diende søer, havde 17,2 pct. skuldersår i større eller mindre grad. Nu er der imidlertid 222.000 diende søer i Danmark (april-tællingen) Altså 38.184 med skuldersår. Så er der de drægtige søer, som har født. Af dem er der 600.000. De har været udsat for de samme pinsler. Af dem har 103.200 haft skuldersår. I alt 141.484, som har eller har haft skuldersår. Lad os sige, der er en usikkerhed på plus/ minus FEM pct. Så kommer vi ned på ca. 135.000. Det er 6.428 svin med skuldersår pr. million. Ingen af disse er formentlig politianmeldte. Og det er jo en helt anden snak. Når vi så endelig skal gøre det op, hvor mange svin dør der så før de bliver slagtede? Og hvad dør de af?

Lad os få nogle tal på bordet, landbrugsminister!

Vi skal uddanne flere læger

Jesper Madsen, regionsrådskandidat (S)

Mange unge går og drømmer om at blive læge. I hvert hvis man ser på ansøgertallene til medicinstudierne landet over.

På Syddansk Universitet i Odense er antallet af ansøgninger steget med 37 pct., mens Aarhus Universitet har modtaget hele 100 pct. flere ansøgninger fra unge, og også på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU har 70 procent flere har søgt ind end i 2008.

Kun 1.400 ansøgere kommer ind, imens 6.000 får afslag. Så derfor har vi brug for at oprette flere pladser, for vi har brug for at rekruttere flere nye læger overalt i vores samfund.

Så derfor skal vi også have lægeuddannelse på Aalborg Universitet.

Så derfor skal vi have et nyt sygehus ved siden af Aalborg Universitet og Sundheds CVU Nordjylland.

Så derfor er det kun et at gøre; at bygge et nyt sygehus på Postgården i Aalborg Øst.

Vi skal have så mange, som tager en lægeuddannelse, som er muligt, da vi har brug for dem alle.

Vi har brug for dem overalt i landet - ikke mindst i vores yderområder har vi brug for læger både på sygehuse, og praktiserende læger.

Da lægekitlen og stetoskopet er eftertragtet ved de unge, skal de have ret til at uddanne sig til læge, da vi mangler dem i samfundet.

Kanalrundfart med nyt fokus?

>Hanne Schmidt, kandidat til Borgerrepræsentationen for Enhedslisten

Det forekommer mig, at nogle af kanalrundfarternes guider ikke har fattet historien om Lagkagehuset, da ubefæstede sjæle også i henhold til Annica Carlsens bagside i gårsdagens avis kan få den idé, at det nuværende hus har været kvindefængsel.

Det funktionalistiske hus er bygget i 1930 og tegnet af Edvard Thomsen for Københavns kommune, og når det hedder Lagkagehuset, skyldes det ikke bageren - men husets lagdelte udseende.

Kanalrundfart 'med nyt fokus' burde fokusere på kommunens tåbelige udsalg af 18.000 lejeboliger, herunder de beskedne beløb, som de første andelshavere betalte for at overtage dem og ved videresalg har profiteret rigtig godt på.

Selv om de store flotte lejligheder i huset før i tiden ofte tilfaldt pampere og folk med gode kontakter til rådhuset, var der trods alt en hel del mindre lejeboliger, som folk blev anvist til gennem kommunens boliganvisning; > boliger som var til at betale - også for lavindkomst grupper. >

Men alt dette er en saga blot, for nu er det kun pengepungen, der råder, hvis man vil bo her eller i de mange andre tidligere kommunale ejendomme, som blev bygget med et fornuftigt og socialt sigte for øje, dengang kommunen evnede at føre en progressiv boligpolitik til fordel for byens mange mindrebemidlede indbyggere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her