Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
25. juli 2009

Er du rig, så smut foran i køen

Morten Bro, Broager

Endnu engang ser vi nu eksempler på, at rige kommer foran i køen. En stor undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at i en periode på seks måneder efter en blodprop i hjertet, havde rige patienter 18 pct. større sandsynlighed for at få foretaget en ikke akut ballonudvidelse, eller bypassoperation, end patienter med lav indkomst.

Jeg forstår dælme godt, at hjerteforeningen er chokeret!

Lars Løkke, derimod, og VKO er sikkert glade for undersøgelsens resultat. De gør jo hvad de kan for at rige forfordeles.

Hold på Middelboe

Søren Stensbo-Smidt, Faaborg

Information har en stolt tradition med at afgive journalistiske talenter til andre nyhedsmedier - og det er godt for deres læsere og sikkert også meget sundt for journalisterne. Skift af græsgange kan være meget inspirerende.

Af og til er der så lige nogle journalister, som man som trofast Inf-holder så ganske nødigt ser dampe af. En af dem er Anne Middelboe Christensen. Magen til levende og empatisk pen skal man dog lede længe efter. Med skam at melde er jeg ikke den store teatergænger - så meget desto vigtigere er det at kunne læse AMC's anmeldelser. Kors hvor velskrevne!

Med andre ord: 'Løslad' hende ikke, kære Information!

Anger hjælper ikke på økonomien

Henrik Ræder Clausen, medlem af DF

Præsident Obama udtrykker nu sin forargelse over, at de amerikanske banker ikke føler anger over finanskrisen. Det er besynderligt på flere måder: Dels er en bank næppe i stand til at føle noget som helst. Følelser tilhører mennesker - ikke virksomheder. Dels er det vel ligegyldigt, hvad en bank eller dens medarbejdere føler - det væsentlige er, hvordan de handler. De handler som i enhver virksomhed: De gør deres bedste for at tjene penge. Det gjorde de før finanskrisen, og det gør de i dag.

Da Federal Reserve står som ultimativ garant bag bankerne, kan man ikke fortænke dem i at gøre det bedst tænkelige i situationen, at låne penge ud, også selv om det indebærer en risiko. Det er i øvrigt ikke længe siden, bankerne blev beskyldt for det modsatte.

Og dels er der en god grund til at give bankerne skylden: Det fjerner opmærksomheden fra en anden part i spillet, Federal Reserve.

Netop Federal Reserve har i stort omfang medvirket til at skabe krisen, dels via ekstremt lave rentesatser, og dels ved det pengetrykkeri, der kaldes 'Open Market Operations'.

Hvis Obama vil hjælpe USA til en sund økonomi, bør han analysere den rolle, Federal Reserve spiller, og overveje om problemets rod ligger der i stedet for hos samtlige banker i landet. Resultatet kunne blive ganske interessant.

Fælleskultur eller subkultur?

Karsten Skawbo-Jensen, konservativ kandidat til Region Hovedstaden

Fra 25. juli til 2. august mødes tusinder af sportsfolk fra 90 lande til OL for bøsser og lesbiske i København. Det er herligt, at homoseksualitet ikke - som det var engang - skal forbindes med mørke barer, buske i parker og hurtige, kontante møder på offentlige toiletter, men med lys, frisk luft, sport, fællesskab og livsglæde. Men et arrangement som World Outgames kan få nogle til at stille spørgsmål af typen: Hvorfor subkultur? Hvorfor egen olympiade? Hvorfor ikke fælleskultur? Hvorfor ikke bare bøsser og lesbiske i den 'almindelige' Olympiade sammen med alle mulige andre brave folk?

Disse spørgsmål peger på, at der er to hovedstrømninger i den moderne homobevægelse. En linje, der siger, 'vi er (stort set) som jer heteroseksuelle'. Den har som mål at integrere bøsser og lesbiske og heteroseksuelle i det, man kunne kalde fælleskulturen. Og så er der den linje, der markerer, at 'vi er en subkultur, som har ret til at blomstre parallelt med den heteroseksuelle mainstreamkultur'.

Den ene strømning er vel ikke mere rigtig end den anden, og i sidste ende er det et spørgsmål om smag, hvad man foretrækker. Men det er en luksusposition at kunne vælge, for den mulighed findes ikke i særlig mange lande. Her er fælleskulturen nemlig lukket land for åbne homoseksuelle, og kun livet i subkulturen er en mulighed - vel at mærke ikke nogen let og ubesværet subkultur, men en subkultur, som presses af vold og undertrykkelse. Der er 80 lande i verden, hvor homoseksualitet stadig betragtes som en forbrydelse, og i Mauritanien, Sudan, Nigeria, Somalia, Iran, Saudi Arabien og Yemen kan kærlighed mellem mennesker af samme køn straffes med døden. > > > > >

Hvis man er tilhænger af en fælleskultur med højt til loftet og et godt mix af hetero- og homoseksuelle mennesker, hvor det faktisk er ret uinteressant, hvem der har seksuelle præferencer for hvad, kan det måske virke lidt overdrevent, at bøsser og lesbiske skal holde deres egen olympiade. Men så kan man tænke på, hvor fantastisk en oplevelse det må være at deltage for de alt for mange mennesker, der til daglig lever i undertrykkelse og mørke. En medalje ved legene kan for nogle føre til forfølgelse og straf i hjemlandet. Derfor kan atleterne stille op under pseudonym, hvilket 13 indtil videre har takket ja til. Dette er et vidnesbyrd om, at World Outgames 2009 handler om mere end sport, fest og kultur. Det handler også om menneskerettigheder - eller mangel på samme.

Erstatning til vindmølle- og gyllenaboer

Holger Ø. Mortensen, Odder

De første erstatninger er nu faldet til vindmøllenaboer. Når et værditab på en ejendom udgør bare én pct., kan der nu udbetales erstatning. Sådan bør det også fremover være for naboer til de stadig større svinefarme. Skadevolderen skal stilles til ansvar.

Nation of Islam

Michael Andersen, Århus C

I artiklen »Michael Jacksons sorte samvittighed« (Information, fredag d. 17. juli) beskrives Michael Jacksons tilknytning til Nation of Islam. I artiklen kaldes Nation of Islam for en afart af sunni-islam. Det er ikke helt korrekt. Nation of Islam er en religiøs og nationalistisk bevægelse, hvis ideologiske grundlag bl.a. udgøres af en eskatalogi, der har lighedtræk med Jehovas Vidners dommedagslære samt The Holy Koran, som Moorish Science Temple of America (MSTA) - en tidligere 'islamisk' bevægelse - udsendte i 1927. Denne 'Koran' må bestemt ikke forveksles med Koranen. MSTA's 'Koran' er i store træk en afskrivning af Levi H. Dowlings esoteriske The Aquarian Gospel of Jesus the Christ fra 1908. Nation of Islam trækker derudover veksler på sort nationalisme, som den blev formuleret af Marcus Garvey. >

Nation of Islams talsmand, Louis Farrakhan, citeres i artiklen for, at sangen 'Black or White' skulle handle om Michael Jacksons rejse tilbage til de sorte. Det er et fejlcitat. I interviewet med Don Lemon på CNN siger Farrakhan, at sangen 'Black or White' handler om Jacksons rejse indad til sig selv, og at hudfarven per se har mistet sin betydning. Den virkelige person udgøres af ånden, det der er indeni mennesket - uanset race. At Michael Jacksons samvittighed skulle være sort er svært at se.

Sæt loft på renten

Lave K. Broch, København K

Venstres Jacob Jensen er bange for, at et loft for bankernes udlånsrente vil forvride konkurrencen (Inf. den 23. juli). >Men > virksomheders konkurrence udfolder sig jo altid >inden for en lovramme og en virkelighed. Et loft for udlånsrenten >er jo ikke mere mærkværdigt end, at der stilles krav til at posten og busserne også når ud til landets småbyer. Vi har jo også allerede mange regler for bankerne, og da borgere ikke selv kan låne i Nationalbanken er det da passende, at der stilles krav til bankerne på dette område. Så sæt loft på udlånsrenten, nu!

Euroen og samfundsøkonomien

Erik J. M. Pedersen, Politisk Udvalg, Den Danske Europabevægelse

Kresten Touborg, MF, SF, argumenterer 22. juli mod euroen som gavnlig for økonomien. Argumenterne holder ikke. Når nogle eurolande har alvorlige økonomiske problemer skyldes det primært manglende strukturreformer. Euroen er både økonomisk og politisk. Økonomisk oplevede vi i efteråret 2008, at Nationalbanken måtte hæve renten for at undgå spekulation mod danskekronen, hvorimod ECB (Den Europæiske Centralbank) sænkede renten for at øge økonomisk aktivitet. Politisk umuliggør euroen enkeltlandes devalueringer, der skubber egne problemer over på andre. Sveriges og Englands valutaer er faldet drastisk i kurs, hvorved de opnår en konkurrencefordel på eksportmarkederne på bekostning af eurolandene og Danmark, som har bundet kronen til euroen med tilladt udsving på plus/minus 2,25 pct.

Danmark har påtaget sig forpligtelserne, men er ikke med i eurobeslutningerne. Derfor bør Danmark snarest få fuldt euromedlemskab til sikring mod valutaspekulation, devalueringer og fremme af samhandel og eksport.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her