Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
24. juli 2009

Det danske og muslimske frisind

Anne Pihl, København Ø

Apropos artiklen »Asmaa - en test på det danske frisind« bragt 17. juli: Asmaa Abdol-Hamid stillede ved sidste valg op som kandidat til Folketinget for Enhedslisten (EL), og >skabte øjeblikkelig debat på grund af sin fremtoning og fik ikke uventet - som den røde klud tyrefægteren vifter med - Pia Kjærsgaard (DF) op af stolen. At rød er socialismens farve fik svært ved at trænge igennem.

Spørg ikke, hvad partiet kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for partiet, sukkede flere. Enhedslisten er kendt for at støtte minoriteter - herunder seksuelle - så Asmaa blev hurtigt konfronteret med sit syn på homoseksuelle, dødsstraf, stening af kvinder o.a. En lang og rodet debat fulgte om, hvordan religion og ideologi praktiseres afhængigt af tid og sted. Frisind eller ej, så får Asmaa nu som kommunal politiker praktisk erfaring til den dag, hun igen måtte advokere til at blive landspolitiker.

Maksimal støj

Emilie Turunen, medlem af Europa-Parlamentet for SF

Gennem den seneste uge har jeg i Information kunne følge den ihærdige læserbrevsindsats fra Folkebevægelsen/Enhedslisten angående valget af formand for Europa-Parlamentet og ikke mindst S og SF's 'udsalg' i denne forbindelse.

I starten vurderede jeg, at jeg ikke behøvede svare på den slags - men så slog tanken mig her til morgen (efter at have læst to nye læserbreve af samme slags!), at det jo for udenforstående kan være ganske svært at gennemskue, hvad det er op og ned. Så til de (måske) undrende læsere vil jeg hermed give den overdimensionerede propaganda lidt modspil.

At stemme for Jerzy Buzek er dels en afspejling af det nuværende flertal, dels et vigtigt symbol på et samlet EU (øst/vest), og dels en konkret aftale mellem de politiske grupper som part i forhandlingerne om udvalgsposter og præsidieposter.

Det vigtigste, der er at sige om dette, er, at formanden for Europa-Parlamentet er ikke en særlig 'politisk' post - det er formanden for Folketinget altså heller ikke!

Da Thor Pedersen (V) blev forslået som formand for Folketinget, gik debatten på hans evner som mediator, som forhandler og på hans villighed i forhold til interne reformer - ikke på om han var højre- eller venstreorienteret. Som formand for Parlamentet får Buzek - præcis som Thor Pedersen - først og fremmest en ceremoniel rolle, der handler om at agere mødeleder, påse overholdelse af forretningsordenen og henvise sager til udvalgene. >

Formanden for parlamentet er således >ikke den politiske motor i EU. Her er formanden for Kommissionen den afgørende figur, og af netop denne årsag er SF og den Grønne Gruppe gået forrest med kampagnen 'Stop Barroso - Europe deserves better'.

Det er dér højre-venstre kampen for alvor bliver relevant.

Folkebevægelsen har fået maksimal støj ud af denne symbol-protest-aktion. Jeg synes, de skulle tage at stable sig lidt ned.

DF vs. SF

Joachim Nielsen, Vanløse

Det er trods alt bedre, at SF kommer med dyrevelfærdsudspil og fjerner DF fra magten, end at de ikke gør det.

Medmenneskelighed, igen - igen!

>Margit Lund, Horsens

I weekenden den 18.-19. juli var der i tv atter omtale af >de to børn, Nasra og Nidal, som for 10 år siden blev sendt til Jordan med deres mor, efter at have været tvangsfjernet og i seks år anbragt i dansk plejefamilie.

Jeg har i alle 10 år tænkt meget på >de to børn, og når jeg har set indslag med dem, har jeg været vred og haft forfærdelig ondt i hjertet over den skæbne, de har mødt med forældre, der ikke synes >at have forældreevne, og i et land, der ikke magter at modtage den handicappede Nidal.

Nu ser det ud til, at det er lykkedes for Naser Khadar (K) at overtale faderen til at lade Nidal komme 'hjem' til Danmark. Der er gået mange spildte år for drengen, som er næsten blind og motorisk handicappet, men i udsendelsen i tv fik man forvisning om, at han stadig taler dansk, og han udtalte, at han betragter sin tidligere plejemor i >Danmark, Nynne, som sin rigtige mor.

Først blev jeg glad og lettet, men så kom oplysningen om, at han næppe vil kunne få opholdstilladelse i Danmark på grund af tilknytningskravet.

Det kan bare ikke passe! Enhver kan se, at den dreng er knyttet til Danmark og ikke til Jordan, hvor han ikke tåles.

Er der nogen, der kan fortælle mig, hvad jeg og andre kan gøre for at støtte, at Nidal får opholdstilladelse? En skrivelse til integrationsministeren vil garanteret ikke hjælpe en døjt. Men der må være en masse mennesker i dette land, der stadig har nogen medmenneskelighed tilbage.

Må jeg samtidig opfordre Information til at tage emnet >tilknytningskrav op og problematisere det, specielt i > forhold til sagen om Nidal.

Kraftværkerne elsker kul

Søren Tafdrup, Søborg

Chefkonsulent Jesper Koch erkender (20. juli) i sit svar på mine læserbreve (2. og 11. juli), at Dansk Energi vil fordoble vores elforbrug i løbet af de kommende 40 år.

Vi har stadig ikke fået at vide, præcis hvad den megen ekstra strøm skal bruges til. Tallene - vi får dem vel før eller siden - vil vise, hvor meget kraftværkerne elsker kul, og hvor lidt de bryder sig om effektivisering og energibesparelser.

Verden vil også brænde kul af i 2050

Jesper Koch, Dansk Energi

Hvor ville det være fantastisk, hvis vi kunne droppe de fossile brændsler og i stedet alene bruge vedvarende energikilder, som Geo Horn agiterer for i sit læserbrev den 22. juli. Men det kan des-værre ikke lade sig gøre med et knips.

Ligesom danskere, ønsker alle andre mennesker i verden at kunne leve et liv med moderne bekvemmeligheder. Men uden de fossile brændsler, der i dag dækker mere end 80 procent af det samlede globale energiforbrug, er det ikke muligt. Selv om vedvarende energikilder lykkeligvis har udviklet sig markant i de seneste 10 år, spår IEA, det internationale energiagentur, at verden i 2050 højst kan hente 21 procent af den nødvendige CO2-reduktion fra vedvarende energikilder. Det globale energiforbrug vil allerede i 2030 være mere end 50 pct. større end i dag og de fossile brændsler vil (fortsat) stå for ca. 80 pct. af den nødvendige energi. Med andre ord vil fossile brændstoffer - herunder kul - mange år fremover spille hovedrollen i verdens energiforsyning.

Derfor skal vi dygtiggøre os i at bruge kullene på en måde, så de ikke forurener. Energiselskaber verden over arbejder derfor på at udvikle den eneste teknologi (Carbon Capture and Storage (CCS)), der kan rense industriens og kraftværkernes røg for CO2. CCS er ikke markedsklar. Teknologien skal videreudvikles. Det har EU's politikere også indset. I begyndelsen af maj i år stemte EU's parlament derfor ja til at bruge godt én milliard euro (ca. otte mia. kr.) på en række CCS-projekter i Europa. Vi vil derfor allerede i 2015 og frem se de første CCS-anlæg skyde op.

Klimaet kan ikke vente på, at den vedvarende energi redder os. Klimaforandringerne tvinger os til også at få renset CO2-udslippet fra de fossile energikilder.

Farligt?

Aase Bak-Nielsen, Roskilde

For nogle år siden, da mange unge mænd havde langt hår, indførte forsvaret uklædelige hårnet til de langhårede - af sikkerhedsmæssige årsager. Det var for farligt. Hvad kunne langt flagrende hår ikke forårsage i en for fædrelandet kritisk situation? Når en hjemmeværnskvinde nu forsvarligt gemmer sit evt. lange hår bag et tætsluttende tørklæde i neutral farve, er dét pludseligt farligt. Hvor er logikken?

Fundamentalist i uniform

Michael Sandfort, Brønshøj

Maria Mawla bærer efter eget udsagn sit muslimske tørklæde frivilligt. Derfor er hendes krav om at bruge tørklæde på tværs af uniformsreglerne i Hjemmeværnet et bevidst signal om, at hun repræsenterer islam før alt andet. Maria Mawla sætter med egne ord islam højere end det danske demokrati, hun tager afstand fra homoseksuelle og er imod giftermål mellem muslimer og ikke-muslimer - med mindre sidstnævnte konverterer til islam. Desuden kalder Maria Mawla sig selv for fundamentalist, så det er Allah hun ønsker at tjene og repræsentere - iført hjemmeværnsuniform.

Bræk

Claus Heinberg, København Ø

Den 20. juli afsætter Information to hele sider til en ung mands beskrivelse de opkastninger, som fulgte hans indtagelse af en væske, som han ikke kan tåle (artiklen »Rejsen til den sidste dråbe«). Vi bliver også orienteret om hans tissetrang.

At det sker under rubrikken 'Kultur' er, hvad det er, men at manden kan slippe afsted med at kalde brækkeriet for 'bevidsthedsudvidende', det er noget bræk - og det i en avis som klager over pladsmangel!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad mener Emilie med MAKSIMAL STØJ? Hvis hun mener, at det var ganske ufarligt og upolitisk at stemme på Buzek, kunne Søvndals Folkeparti lige så vel have valgt VS'eren. Men Emilie redegør selv for redeligheden: SF ville stemme for afspejlingen i EU, for flertallet, for magten i EU. Og gør pafrtiet så med en rabiat højrekandidat ´helt "upolitisk"!