Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
22. juli 2009

Historieforfalskning

Henrik Okkels, Hornslet

Kristen Bjørnkjær skriver i sin leder »Den tveæggede frihed« (20. juli), at modstanden i 1969 mod daværende justitsminister Knud Thestrups (og altså VKR-regeringens) forslag om at ophæve forbuddet mod billedpornografi »især (kom) fra Kristeligt Folkeparti og mere bornerte borgerlige«. Men Kristeligt Folkeparti blev først dannet trekvart år senere (13. april 1970) - i høj grad netop som en reaktion på lovændringen året før (og med yderligere tilskyndelse fra loven om den 'halvfrie' abort på social indikation, der blev vedtaget i Folketinget 23. marts 1970 - tre uger før partiets stiftende landsmøde).

Klimamobning

Poul Erik Hornstrup, Frederiksberg

Artiklen 18. juli om 'klimaaktivisme' kom godt rundt om mange perspektiver i det vanskelige spørgsmål om, hvor langt man som 'klimaaktivist' kan gå for at fremme en sag, man er fuldt overbevist om er måske den vigtigste i verden. Men at kalde piftning af firhjulstrækkere for civil ulydighed er misbrug af begrebet. Civil ulydighed dækker at borgere nægter at følge statens påbud eller forbud, fordi de af principielle grunde mener, de er forkerte. Hvad vi her står over for kan allerhøjest kaldes klimamobning og bølleadfærd over for mennesker, der ikke deler 'aktivisternes' verdenssyn. Strengt taget kan de hellige spejderdrenge jo ikke vide, om den firhjulstrækker, de pifter, har en fuldt forsvarlig brug til daglig og bare står i København, fordi ejeren ikke lige havde råd til også at have en Smart Car at køre til byen i.

Kul uden forurening? Glem det

Geo Horn, Gandrup

Dansk Energi har en klimavision, der vil gøre Danmark mere end CO2-neutral (Læserbrev, Inf. 20. juli): »Selv om der brændes kul af i de store kraftvarmeværker, sker det uden konsekvenser for klimaet.«

Cleaning up coalHer er visionen lige så rosenrød som den tidligere om a-kraft. Løsningen på kul og CO2 kaldes CCS, der står for indfangning og lagring af C'et i CO2. Det er en teknologi, som især politikere og de, der har penge i klemme i den fossile energi, sætter deres lid til, uden de har noget at have håbet i. Problemet er bl.a., at CCS-teknologien i sig selv forbruger enorme energimængder, mellem 10-40 pct. af produktionen. El fra kul formodes at stige med 75 pct. i pris, når et CCS-system virker, hvilket først vil være realistisk hinsides 2030, og det kan klimaet ikke vente på, ifølge tidskriftet New Scientist fra 29. marts 2008 med temaet .

CCS kan med kendte metoder typisk indfange omkring 85 pct. af CO2. Føj dertil, at kulkæden fra mine til kraftværk forbruger op til 25 pct. af den energi, kullene producerer, og CO2 fra den del af forbruget opfanges ikke af CCS-systemet. Yderligere skal den opfangede CO2 behandles, transporteres og begraves sikkert. Ingen ved om det kan lade sig gøre.

MåskeHvorfor ikke - på samme måde som med a-kraft - erkende, at fossile brændsler har vist sig at være en blindgyde. Drop dem. Kanaliser kapitalen over i den vedvarende energi. kan vi nå at redde stumperne.

Kulturelle forskelle og homovold

Karen M. Larsen, Væggerløse

hatecrimeshatecrimesDer har i den senere tid været en del fokus på med homofobiske motiver. Sædvanen tro har muslimerne fået skylden, en historie som nu bliver mødt med en modfortælling om, at det skulle være de højreradikale, der står bag disse forbrydelser. Faktum er, at vi ikke ved, hvem der står bag rettet mod homoseksuelle, men der skal nok være både muslimer og højreradikale blandt overfaldsmændene.

hatecrimesProblemet med den nuværende debat om homofobisk vold er, at der er alt for meget fokus på gerningsmændenes etniske, religiøse og politiske baggrund. Ikke at kulturelle og politiske forhold ikke har betydning, når vi skal forklare , men jeg vil vove den påstand, at problemerne stikker dybere.

hatecrimesUdenlandske erfaringer peger hen imod, at den typiske gerningsmand er en ung marginaliseret mand. Både mellemøstlig og vestlig kultur har en stærk tendens til at forestille sig, at mænd og kvinder er essentielt forskellige og man har begge steder en hang til rigide kønsroller, hvor man beviser, at man er en mand med d ved at være aggressiv, udfarende, erobrende og, ikke mindst, succesrig. Og så skal man(d) naturligvis være heteroseksuel.

Mænd, være de nu muslimer eller kristne, der ikke har succes, fordi de ikke har nogen uddannelse, ikke har nogen fast tilknytning til arbejdsmarkedet og ej heller har noget realistisk håb om at kunne få det, har altså det problem, at de ikke kan leve op til kulturens forestillinger om hvad det vil sige at være en rigtig mand. Deres maskulinitet er med andre ord truet. Sådanne mænd kan udvikle sig til en art tikkende bomber, der er parat til at eksplodere hvor og når som helst. Når det så er sagt er det imidlertid også oplagt, at de udsøger sig lige netop homoseksuelle, igen primært bøsser og biseksuelle mænd samt transvestitter, som ofre for deres opsamlede frustrationer. For føler man(d) sig truet i sin maskulinitet er det nærliggende at føle en voldsom aggression mod andre biologiske mænd der, i henhold til kulturens normer, ikke er rigtige mænd, sådan som man selv gerne vil være det.

Kulturelle forhold spiller altså ind, når vi skal forstå homofobisk vold, men det er også nødvendigt at se på, hvordan maskulinitet produceres og opretholdes i både vestlig og mellemøstlig kultur - og så er det ikke mindst væsentligt, at vi forholder os til, at både indvandrere og indfødte kan have sociale og økonomiske problemer, der kan udløse frustrationer som igen kan manifestere sig i form af vold mod f.eks. homoseksuelle.

Homofobi

Nike Forsander Lorentsen, København K

Så stemte S og SF's medlemmer på en konservativ homofobisk abortmodstander, til EU-Parlamentets formand. Og SF's, Emilie Turunen siger: »Hvis det var et politisk valg havde jeg måske stemt anderledes.«

Om det ikke er et politisk valg, hun har gjort med at stemme på Jerzy Buzek, så må hun da være naiv og uvidende. Det er stærke højrevinde, som blæser med homofobi, sexisme/racisme på dagsordenen. Og jeg maler ikke fanden på væggen, Buzek er der, og vokser. Jeg tror ikke, jeg er alene om at finde mig ilde berørt af dette valg af Jerzy Buzek som formand for EU-Parlamentet.

Støtten til EU er åbenbart vigtigst

Henrik Andersen, København S

Socialdemokraterne og SF har netop været med til at sikre den konservative polak, Jerzy Buzek, et stort flertal som formand for EU-Parlamentet. Buzek fik 555 stemmer, mens den venstreorienterede kandidat til posten, Eva-Britt Svensson, fik 89 stemmer.

Op til EU-valget forklarede S og SF ellers, at det handlede om et valg mellem venstre og højre. Men det valgflæsk holdt åbenbart kun til den allerførste afstemning i det nye EU-Parlament.

Bortset fra den politiske forskel, så var den største forskel mellem de to kandidater, at Buzek er stærk tilhænger af Lissabon-traktaten og af mere magt til EU, mens Eva-Britt Svensson, som er medlem af SF's søsterparti i Sverige, konsekvent har arbejdet for flere folkeafstmninger, mindre magt til EU og for at EU's indre marked ikke prioriteres på bekostning af lønmodtagerrettigheder, fødevaresikkerhed og klimaet.

S og SF's stemmeafgivning viser, at de til enhver tid foretrækker en konservativ, som ønsker mere magt til EU, end en venstreorienteret, som ønsker mindre. For dem er støtten til EU vigtigere end kampen mellem højre og venstre.

DF's korrumpering

Jens Jørn Pedersen, Fredericia

Pressen skrev, at Dansk Folkeparti (DF) er stuerene.

Danmarks politiske samtale er skredet etisk. DF er ekstrem og ikke accepteret i udlandet. Anders Fogh (AF) legaliserede samtaleformen ved at sætte magtposition over pli og etik.

Samtidig med denne ændring har AF og nu Lars Løkke (LL) tilladt kompromis med Danmarks Riges Grundlov og internationale konventioner i handlinger over for andre mennesker og religioner. Ytringsfriheden bliver frataget den almindelige dansker. Det skyldes DF, AF og LL. Både AF og LL lader sig styre af Pia Kjærsgaard (PK) blot for at bevare magten - det er utrolig svagt. Men det betyder, at den politiske samtale er korrumperet. Morten Messerschmidt knægter rethaverisk en lille dreng - mentalundersøges - hvem? Hvis det er vejen for Danmark, så er det uden mig.

Militæret forurener

Birgit Horn, Gandrup

I Inf. weekend 18.-19. juli skriver Lone Nielsen på debatsiden om regeringens hykleri med rygeforbud og individuelt ansvar for ren luft, når den samtidig af al magt forsøger at undgå bilernes forurening. Militæret >er den største forurener og ødelæggelser af menneskers helbred overhovedet, så et par smøger mere eller mindre betyder i den sammenhæng minimalt. >

Med rygeforbud kan vreden kanaliseres i andre retninger og aggressionerne vendes imod rygere. Militærets psykologiske krigsførelse er ikke forgæves.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her