Kommentar

Dansk støtte skal fremme demokrati i Mellemamerika

Der i høj grad brug for, at Danida fortsætter sin støtte til de demokratiske instutitioner i Mellemamerika
Debat
29. august 2009

Det er gået i hårdknude med at få demokratiet tilbage i Honduras, hvor den demokratisk valgte præsident, Manuel Zelaya, den 28. juni i pyjamas blev ført ud af landet i et militærfly. I stedet indsatte militæret parlamentets formand Micheletti. Få dage efter suspenderede Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) Honduras som medlem.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er i denne uge i Nicaragua, hvilket giver hende gode muligheder for at styrke den danske regerings protest mod kupmagerne i Honduras. Siden kuppet har statsapparatet stået bag systematiske krænkelser af menneskerettighederne, som dagligt fører til vold mod kritiske journalister og mod aktive i græsrodsorganisationer og fagforeninger. Dette er bl.a. dokumenteret i en rapport fra en international delegation med dansk deltagelse.

Et langt træk

Kup-regeringen synes at afvise enhver forhandlingsløsning. De går i stedet efter at gennemføre et valg den 29. november, hvilket gør det nødvendigt, at den danske regering presser på for en skarpere EU-kurs. Herunder at slå fast, at et legitimt valg kun kan gennemføres med Zelaya tilbage som præsident. Militæret må ikke længere kunne bruges til at afsætte præsidenter i Latinamerika.

Problemet i Honduras stikker dybt med svage demokratiske institutioner, som de to traditionelle partier har delt mellem sig. Således har det nationale parti syv og de liberale otte højesteretsdommere. I en årrække har Udenrigsministeriet gennem Danida støttet fremme af demokrati og menneskerettigheder i landet. Foranlediget af dette triste kup, er der i den grad brug for, at Danida fortsætter en sådan støtte. Det kan godt blive et langt træk over de næste 10-15 år at få styrket de demokratiske institutioner i Honduras.

Ondt i demokratiet

Ulla Tørnæs vil under sig besøg i Nicaragua kunne observere, at det land 'også har ondt i demokratiet'. Regeringen - ledet af præsident Daniel Ortega og hans indflydelsesrige kone Rosario - tillod således svindel med kommunalvalget i november 2008. Danida skal roses for sin reaktion på dette og i det hele taget at føre en aktiv dialog om en styrkelse af demokratiet i Nicaragua.

Problemerne i Nicaragua og Honduras viser, at arbejdet ikke er gjort færdigt. Danida må satse endnu mere på at fremme en demokratisk kultur, et civilsamfund og en demokratisk indstillet privat sektor i disse lande.

Udviklingsministeren Ulla Tørnæs bør efter sin rejse melde klart ud, at officiel dansk u-landsbistand også i de kommende år støtter regionale programmer i Mellemamerika med fokus på demokrati, menneskerettigheder og miljø. Sådan som det fremgår af regeringens overordnede strategi 'Danmark i Latinamerika - muligheder og partnerskaber' (2007).

En yderligere begrundelse for at fortsætte Danidas regionale engagement er, at Guatemala også har 'ondt i demokratiet'. En styrkelse af de demokratiske institutioner i Mellemamerika er afgørende for at øge beskæftigelsen og reducere fattigdommen.

Hans Peter Dejgaard besøgte i juli Honduras for ulandsorganisationen Ibis som en del af en international delegation for at vurdere menneskerettighederne efter kuppet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her