Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
15. august 2009

Novos tilbageholdenhed

Rainer R. Lippold, København K

I Information 10. august beskyldes Novo Nordisk og andre medicinalvirksomheder for 'patentkrumspring'. Dvs. de lancerer ny medicin netop, når patenter af deres gamle produkter udløber for at holde generika ('kopiprodukter') væk fra markedet. To dage senere skriver læser Lars Messell, at han og 10.000 andre diabetikere faktisk er meget glade for Novos nye analoge insulin, fordi den gør livet meget nemmere for dem.

Nu ved enhver, at man ikke kan udvikle medicin som designertøj - det tager meget tid og mange (også statslige) ressourcer. Så kan den eneste logiske forklaring for det nøje timing af Novos produkters lancering jo kun være: De holdes så længe væk fra markedet, til de gamle patenter udløber! Og det viser en anden side af skandalen: Novo er fuldstændig ligeglade med Lars Messells problemer. Først når man er tvunget til det, lancerer man de nye produkter.

Men Lars Messell - sådan er markedsvilkårene. Du tæller for Novo og de andre medicinalvirksomheder ikke som et menneske, men kun som indtægtskilde.

Nyliberal spalteplads

Rune Madsen, Kokkedal

Den seneste tid har Information ofte bragt citater fra den nyliberale netavis 180grader i spalten 'dagens citater'. Som regel er citaterne skrevet i en hovmodig og moraliserende tone, og de kan næppe bruges konstruktivt i en politisk debat.

Der er ingen grund til at ofre så meget spalteplads på en lille netavis. Ærligt talt: Hvis folkene bag 180grader vil have synspunkter bragt i Information, kan de vel skrive læserbreve ligesom alle andre!

Lukkeloven gøres hellig

Ib Christensen, fhv. MEP & MF

Danmark tager et skridt væk fra at være en sekulær stat, hvis regeringen får gennemført sit forslag om at omdanne lukkeloven til en helligdagslov.

Det vi herefter ikke være hensyn til arbejdstagernes forhold, mindre butikker eller nærmiljøet, men hensynet til religionen, der er målet for loven.

Da Danmark er et land med mange forskellige trossamfund, og den evangelisk-lutherske kirke kun er det største, må der ikke forskelsbehandles ifølge den EU-ret, Danmark vil være underkastet, dersom Lissabon-traktaten med det tilhørende charter om borgernes rettigheder, træder i kraft. I traktaten fastslås også EU-rettens absolutte forrang for den nationale ret, inklusive grundloven.

Katolikker, muslimer, buddhister og alle mulige andre trossamfund vil kunne slæbe Danmark for EU-domstolen og påberåbe sig ret til at også deres helligdage gøres til lukkedage. Den eneste mulighed for at undgå dette vil være at ophæve helligdagsloven.

Det vil være fremragende, for det giver butikkerne fuldstændig frihed til at holde åbent som det passer dem og for forbrugerne at handle ind fuldstændigt når det passer dem. Et fremskridt for menneskerettighederne.

Venstrefløjens prioriteringer

Elin Landler, Valby

Venstrefløjens besættelse >af Israel ville være komisk, hvis ikke det samtidig var dybt tragisk. Uanset hvad der sker af uhyrligheder i verden, vender fløjen altid tibage til temaet 'det onde Israel', der altid har første prioritet. I Sudan begås der folkemord, i Nordkorea er der slavelejre >for dissidenter, der > får endnu mindre at spise end resten af befolkningen (selv om det lyder umuligt). 400 oprørere er lige blevet dræbt i Nigeria, hvor der bliver gjort kort proces med den slags. I Iran kører skueprocesserne videre med vidnesbyrd fra dissidenter, der pludselig er parate til at indrømme alt. Cuba er en fangelejr, med de femteværste forhold for journalister fra hele verden. I de arabisk/muslimske lande råber forholdene til himlen > for kvinder > og homofile, og sådan kunne man > blive ved med at opremse frygtelige overgreb over hele verden, som venstrefløjen enten ikke interesserer sig ret meget for, eller overhovedet ikke interesserer sig for. >

Fløjens store lidenskab er > det onde Israel, og de er meget mere oprørt over >israelernes bosættelser, end de er over for arabernes folkemord i Sudan.

Men det er der sikkert en god forklaring på?

Den gode smag

Bent Rasmussen, teaterarbejder

Det, vort øje har vænnet sig til, er mere behageligt at se end det uventede, det overraskende. Den måde at leve på, vi lærte, da vi var unge, er mere rigtigt for os, end noget, der bryder med gældende regler.

Det er derfor ufarligt for en politiker, der ønsker mange stemmer at erklære sig som den gode smags vogter.

Alle betydelige kunstnere er blevet mødt med vrede og afsky, når de frembragte noget, der brød med det, man forventede. Henrik Ibsen vakte voldsom forargelse, da Et dukkehjem blev spillet første gang. H.C. Andersen blev latterliggjort af kritikerne - de dannede - da han begyndte at skrive eventyr. Van Gogh blev betragtet som en håbløs amatør - han fik kun solgt ét billede, mens han levede. Den estimerede kunstmaler Philipsen vendte man sig fra i væmmelse, fordi han vovede at vise publikum et billede af en kostald. Georg Brandes blev lagt voldsomt for had, da han skrev om det moderne gennembrud i Europa.

Hvorfor hænger provokation uløseligt sammen med store kunstneres og kulturpersonligheders frembringelser?

Fordi det at skabe noget nyt forudsætter en evne, et talent for at se og fornemme, hvad der peger fremad. Den kunst vi alle kan lide, har mistet sin kraft.

En kulturminister, der værner om den gode smag, er en absurditet.

13. august

Claus Krogholm, Nørresundby

13. august 1944: Frøslevlejren åbner.

13. august 1961: Opførelsen af Berlinmuren påbegyndt.

13. august 2009: Politiet rydder Brorsons kirke.

Et godt spørgsmål

Folmer Kirk Mikkelsen, København N

Begravede vi i denne uge den politiske medmenneskelighed og næstekærlighed?

Svaret fandt vi natten til torsdag d. 13. august i Brorsons Kirken!

Uanstændighedens Danmark

Henrik Moberg Jessen, København S

Hvor var det utroligt livsbekræftende ovenpå nattens (13. august) ubehagelige, uvirkelige og udemokratiske oplevelser i og ved Brorsons Kirken at se titusinder af mennesker i demonstration for et anstændigt Danmark. En demonstration, der vel at mærke, blev foranstaltet på 12-14 timer. Det viser, at vi er nogle, der vil et Danmark, der er markant anderledes end det, som flertallet af danskere, der står bag den borgerlige regering og Socialdemokraterne - inklusive SF - åbenbart ønsker. Det er kun Det Radikale Venstre og Enhedslisten, der plæderer for et mere anstændigt Danmark.

Det er meget tankevækkende, at SF står til så stor en fremgang, samtidig med, at DF også går frem! Det lover ikke godt for et mere anstændigt Danmark.

Tak til Carsten Jensen for en fremragende tale på Christiansborgs Slotsplads. Er det ikke muligt at trykke talen i Information, så dens budskab, når længere ud end til de titusinder, der var på pladsen?

Ondskab og mørkets fyrste

Paul Smith, Århus C

I november 1941 fik min mor tæsk af politiet, som indirekte agerede på vegne af den ondskab, som havde presset Scavenius-regeringen til at underskrive Anti-Komintern-pagten i Berlin. Det demonstrerede hun imod.

Nu - snart syv årtier senere - får unge kvinder stadig tæsk af politiet, som agerer på vegne af (næsten) samme ondskab. Men i 1941 sad djævelen med tyske våben på landets kaserner og i beslaglagte skoler.

Nu sidder mørkets fyrste i Folketinget og udgør regeringens parlamentariske grundlag.

Otte slag

Ole Ankjær Madsen, Randers SØ

Apropos de otte slag, som en åbenbart lidt ophidset betjent tildelte en ung, liggende pige foran Brorson Kirken: Hvad er det nu lige, regeringen, Folketinget og alle vi andre mener, man skal gøre ved gale kamphunde, der mister besindelsen og ikke kan styre sig?

Ny bølge med S-SF

Michael Sandfort, Brønshøj

For ikke at tabe fjerde valg i træk på udlændingepolitikken holder Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) lav profil efter politiets rydning af Brorsons Kirke. Men hvis man læser Socialdemokraternes og SF's fælles integrationsudspil fra sidste år 'Plads til alle der vil', er det tydeligt, at samtlige afviste irakiske asylansøgere ville få lov til at blive i Danmark, hvis vi havde en S-SF regering.

Helle og Villy har dygtigt pakket deres udlændingepolitik strammere ind, men konsekvensen heraf vil fortsat være en tilbagevenden til Nyrup-tidens indvandringsbølge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her