Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
11. august 2009

Information dyrker kønsstereotyperne

Ea Ørum, København N

Opfattelsen af køn er bygget på biologi og kultur, og det betyder, at den er en kompleks blanding af sociale konstruktioner og mere 'naturlige' gøremål i livet. Derfor er det vigtigt at stille skarpt på køn, være kritisk og sommetider 'ryste posen', så vi kan se, hvad vi har gang i både personligt og på et mere strukturelt plan. Det gør Information!

Men den seneste tids klumme ved Tine Bruun og diverse sporadiske mikrofonholderier, hvor kvinder står frem i lange artikler og kritiserer nutidens ligestilling for at negligere moderrollen - uden der er andre kilder ind over, og hvor de anvendte kilder ikke har særlige belæg for deres holdninger - er pest eller kolera. Skriverierne skriver sig nemlig ind i selv samme kategorier, som de prøver at udfordre, og det virker mildest talt uigennemtænkt.

Når Information i fremtiden skal behandle køn og ligestilling, ville det klæde avisen at lave ordentlig, velresearchet journalistik. Det kræver dokumentation og kildehåndtering. Det vil jeg glæde mig til.

Vibeke Lenskjolds kvalifikationer

Susanne Møller, Forkvinde Sexarbejdernes InteresseOrganisation

Den tidligere lærer og skoleleder Vibeke Lenskjold tiltrådte den 1. juli stillingen som leder af Reden International. Siden har hun i forskellige medier fremsat skråsikre udtalelser om menneskehandel og om alle detaljer af sexarbejderes liv og vilkår. Således også i en kommentar her i Information den 6. august.

Men i samme omgang illustrerer hun sin uvidenhed om, hvad hun taler om. Hun skriver: »Når mænd opsøger mennesker i prostitution, så er der tale om et udbytteforhold af mennesker i sårbar stilling og en magtrelation, fordi manden ved sin overmagt køber sig til seksuelle ydelser. Det er den definition, som står beskrevet i Palermoprotokollen.«

Det er rent vrøvl! Palermoprotokollen definerer absolut ikke sexkøb som udbytning. Den definerer blot begrebet menneskehandel, der kan forekomme i sexarbejde eller andre erhverv.

Man må spørge sig selv, hvilke kvalifikationer, der har fået Reden International til at ansætte Vibeke Lenskjold i den vigtige stilling, hun har fået. Hendes viden om menneskehandel er åbenlyst begrænset. I sin kommentar slynger hun om sig med procenter og udokumenterede og forkerte påstande om sexabejde. Fandtes der virkelig ikke nogen mere kvalificeret ansøger?

At Reden International ikke skelner mellem sexarbejde og menneskehandel er ingen nyhed. Politisk må de naturligvis mene, hvad de vil. Men det er en skandale, at Reden International heller ikke skelner i sit faglige arbejde. Organisationen er betroet skattemidler til at beskytte sexarbejdere mod menneskehandel - ikke til at agitere mod sexarbejdere.

Med mundkurv på

Joachim Nielsen, Vanløse

I Spanien har man forlængst løst problemet med glubske hunde: Med en lovpligtig mundkurv på alle offentlige steder. Snor eller ej. Når danske politikere er færdige med at score billige pressepoint på sagen, kunne man måske overveje noget lignende her i landet?

Smagløst

Iris Juul, København K

Jeg må efterhånden konstatere, at Informationen har bevæget sig væk fra at være en seriøs, analyserende avis til at blive et partiblad for Dansk Folkeparti.

Jeg ønsker ikke en partiavis. Derfor overvejer at opsige mit mangeårige abonnement.

Mens avisen efterhånden udelukkende refererer til DF med Pia Kjærsgaard samt >drabanterne Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup, som man også oplever det på DR1, er man langsomt ved at kvæle såvel de radikale som Socialdemokraterne. Ja, selv SF er man tilsyneladende holdt op med at beskæftige sig med. At åbne sin daglige avis og blive konfronteret med billeder og udsagn fra Pia Kjærsgaard, på forsiden såvel som inde i bladet er en tilbagevendende besk omgang.

Selv den dag Svend Auken døde, en politiker med etik og engagement, blev man nådesløs konfronteret > med forsidebillede af fru Kjærsgaard - godt nok med et lidt større billede af Svend Auken. Smagløst!

Tak til Georg Metz

Allan Danfær, København V

Tak for dit fine Intermetzo d. 8.-9. august. Du gav Svend Auken, hvad han fortjente. Synd, at han ikke kan læse det. Du gav Pia Kjærsgaard, hvad hun fortjener. Synd, at hun ikke retter sig efter det. Du gav og giver tit os andre, hvad vi har godt af. Synd, at der ikke er flere, som læser, hvad du skriver - og synd, at der ikke er flere, der skriver som dig.

Atomvåben i venteværelset

Kai Dalsgaard, De Grønne

9. august for 64 år siden eksploderede den anden atombombe over den japanske by Nagasaki, efter at Hiroshima var det første offer for terrorbombningen. USA's atomforskere havde foreslået et mål over havet eller i et øde terræn, men politikerne anså den afskrækkende virkning for at være størst overfor Japan og Sovjetunionen hvis ofrene var tusinder af civile børn og voksne.

Siden er atomoprustningen fortsat. Store mængder af operationsklare missiler ligger i beredskab som brint- og neutronbomber af langt større kraft end de oprindelige primitive bomber.

NATO's nye generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har derfor store opgaver foran sig med hensyn til atomvåben. På sit pressemøde udtalte han, at forholdet til Rusland og en kommende ændring af NATO-traktaten var fremtrædende mål. Det betyder, at provokationen over for Rusland skal stoppes ved at hindre opstilling af atommissiler langs Ruslands grænser og at konceptet med såkaldt forebyggende krige med alle midler skal ud.

Her ligger NATO's mest presserende opgaver inden for atomnedrustning. Ryd op i atomventeværelset!

Issparkning skæmmede festival

Kamma Ankjærø, Århus C

Issparkning var en skønheds- for ikke at sige skamplet på Danmarks Smukkeste Festival som en del af underholdningen. Is er mad. Hvordan kan voksne mennesker få sig selv til at sparke til mad, når millioner af mennesker sulter?

Ideen til issparkning opstod ifølge en artikel i Århus Stiftstidende 9. september 2007 ved, at et par unge århusianere havde forkøbt sig i tilbudsis, og da de ikke kunne spise mere, var der en liter tilbage, som de meget lidt opfindsomt fandt på at sparke til. Hvorfor var der ikke nogen, der dengang greb ind over for disse uforstandige unge menneskers manglende respekt for 'det daglige brød', for det er jo det, det handler om? Var kirken ikke den nærmeste til at gøre opmærksom på det? Og hvorfor bliver publikum ikke væk fra den forargelige form for underholdning, som issparkning er?

Børn og unge har brug for rollemodeller, lyder det igen og igen, det vil sige voksne, der kan give dem råd og vejledning bl.a. om, hvordan man behandler maden.

Har Foreningen af Danske Issparkere nogensinde tænkt over, at den er en meget dårlig rollemodel > for børn og unge?

>Klimakaos

Ole Ankjær Madsen, Randers SØ

Problem: Vi udleder for meget CO2 til atmosfæren, som følge deraf stiger temperaturen. Problemløsning (jvf. Bjørn Lomborg i Inf. 8. august): Man laver kunstige skyer, som reflekterer sollyset, så temperaturen igen falder.

Kære Bjørn! Det er det, som i lægevidenskaben kaldes symptombehandling. Sygdommens virkning: den stigende temperatur, behandles, men dens årsag: CO2'en, røres der ikke ved. Din behandling kan muligvis forhale, men ikke forhindre den klimamæssige katastrofe, vi er på vej imod. Den eneste reelle kur er nedbringelse af CO2 i atmosfæren. Med din begavelse burde det ikke være så svært at forstå.

Turisme

Per Jensen, Nordborg

I mange EU-lande er turismen steget. I Norge og Sverige er turismen steget, mens turisterne svigter os. Hvornår går det op for danskere, at andre EU-landes befolkninger ryster på hovedet af os? Den nationalistiske udvikling har desværre givet os et dårligt ry!

Svend Auken

Tom Nielsen, Frederiksberg

Svend Auken kunne da udmærket være blevet statsminister. Det er noget vrøvl at sige, at det var umuligt, fordi tiden ikke var til det. Havde han fået den opbakning fra sine partifæller, som havde været naturlig og forventelig, ja så var han sikkert blevet statsminister. Men under påskud af en mindre fortalelse i en valgkamp (hvor der er tradition for et vist frisprog), svigtede de fatalt. Jalousi og misundelse var nok den virkelige forklaring. Kongressen havde så travlt med at komme i regering, at flertallet lod sig manipulere. De 'myrdede' deres egen formand - Julius Cæsar-syndromet nok en gang. Og dette 'kongemord' var måske ikke blot symbolsk, eftersom kræft ikke kun er en fysisk sygdom, men ligeledes en sjælelig tilstand, og det kan derfor have været skyld i Aukens for tidlige død.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her