Læserbrev

Læserne skriver

Debat
28. august 2009

Guantánamo

Geoffrey Cain, Hellerup

Ifølge USA's kritikere er Guantánamo-lejren i strid med vestlige retsprincipper og konventioner, men det er ikke korrekt.

Guantánamo-fanger er ikke beskyttede af almindelige retsregler, da de >hverken er almindelige kriminelle eller fjendtlige soldater i uniform. Derfor har de >status som illegale kombattanter, (unlawful combattants), et begreb, der ikke er >spor nyt eller opfundet til lejligheden, men som har mindst 60 år på bagen.

Det er bl.a. blevet anvendt på de straffefanger, som Sovjetunionen brugte til at angribe Finlands grænsebyer under Anden Verdenskrig, og i sit store juraværk The Present Law of War and Neutrality fra 1954, slår den finske professor Erik Castrén fast, at begrebet 'unlawful combattants' er gammelt og etableret.

Tys, tys om bilosen

Per Dørup Jensen, Ålborg Øst

Med jævne mellemrum relancerer Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse kampagner mod rygning. Senest er det naboens røg, der udgør en sundhedsrisiko.

Så langt, så godt, men hvorfor kun fokusere på rygningens sundhedsskadelige virkninger, når også benzin-osen siver ind gennem vinduerne, og der hyppigt rapporteres om at luftforurening fra trafikken langt overstiger sundhedsgrænsen? Tusinder af mennesker påføres hvert år kræft og luftvejslidelser fra biltrafikken.

Hvorfor er Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse så påfaldende tavse om en anden stor sundhedsskadelig kilde? Er det kun rygning, der er politisk ukorrekt? Tør de ikke sætte sig op mod bilismen?

Boligmarkedets deroute

Margit Kjeldgaard, Holte

Det er synd for de boligejere, der har købt, mens der var boligboble, ligesom det er urimeligt, at mange har tjent tykt på at sælge, før boligboblen punkterede. Ejerboligmarkedet er en kasinoøkonomi, og priserne går op og ned, som konjunkturerne svinger, så de kvikke vidste, at prisstigningerne ikke kunne blive ved. Hvis boligskatten var fortsat, ville prissvingningerne have været meget mindre, som mange økonomer har påvist. Og de mest velhavende i samfundet - dem med ejerbolig - ville have betalt mere i skat - en rigtig Robin Hood. Men Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten tilsluttede sig alligevel regeringens skattestop på bolig. > >

Nu ser vi ekstra voldsomme problemer for mange boligejere pga. ledighed, skilsmisse, m.v. S og SF nye forslag om at udskyde skatten for førstegangskøberne er imidlertid helt uambitiøs. I stedet burde kommunerne forpligtes til at opkøbe ejendomme til vurderingssummen, når/hvis ejerne vil - eller er tvunget til at - sælge. Så vil ejerne i de fleste tilfælde kunne undgå tvangsauktion og have råd til at fortsætte som lejere. På denne måde vil der komme flere lejeboliger i villakvarterer, som kommunerne kan bruge til at placere de borgere, de har pligt til at skaffe bolig. Forslaget forbedrer dermed også integrationen mellem små og store borgere.

Formynderisk skatteudspil

Simon Emil Ammitzbøll, politisk ordfører for Liberal Alliance

Socialdemokraterne og SF fremlægger snart et fælles skatteudspil, som går under navnet 'Fair Forandring'. Jeg vil nu nærmere kalde det 'Formynderisk Forandring'. De to partier vil nemlig for sundhedsstatistikkernes skyld hæve afgifterne på cigaretter, chokolade og slik, så for eksempel et kilo Matador Mix kommer til at blive 20 kroner dyrere, og en pakke cigaretter stiger til 43 kroner. Vi er for dumme til selv at finde ud af, hvad vi skal putte i munden, og så må 'Big Mother' jo give os en hjælpende hånd. Det er statens ansvar, at vi som borgere har adgang til alt den information, vi skal bruge for at træffe personlige sundhedsvalg på et ordentligt grundlag. Men valgene er netop personlige. Der skal stadig være plads til rygere og tykke mennesker i Danmark, og politikerne skal holde op med at slå dem i hovedet med regler, afgifter og forbud. Vi er på vej ud på en formynderisk og farlig bane, hvor grænserne for det normale og rigtige er blevet meget, meget snævre.

Skattefradrag til cyklister

>Erik Møller Andersen, København Ø

Det er synligt for enhver, at Venstreregeringen - med sine fradragsmuligheder til arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer - splitter befolkningen i et A og et B hold.

For en bedre balance i fordelingspolitiken bør regeringen lancere et skattefradrag til cyklister - til dem der cykler på arbejde - til dem der ikke bruger bilen - til dem der ikke har bil - til dem, der ikke forurener alles liv og virke og især ikke forurener vores hovedstad. I øjeblikket belønnes de tusindvis af bilister, der hver morgen og hver eftermiddag forurener storbyen. Privatbilisterne kommer nordfra fra whiskybæltet - de kommer fra forstæderne. For deres tilsvining af de københavnske gader - med giftig os og dermed med store chancer for et dårligt helbred og tidlig død for børn og unge, der vokser op i storbyen - belønnes privatbilisterne med kørselsfradrag.

Statsministeren kan lide at cykle - endda helt til Paris og vil derfor have forståelse for et fradrag til cykelfolket.

Med et skattefradrag til cyklister vil endnu flere vælge cyklen som transportmiddel til og fra arbejde.

Sisyfos

Karin Skrydstrup Hegelund, Frederiksberg

Finansministeren siger, jeg skal forbruge noget mere. Men Claus, jeg er jo lige blevet fyret fra mit job som burkaskrædder og min dagpengeperiode er blevet forkortet, og har du talt med din miljøminister i dag?

Helt ærligt, Villesen

>Ole Borg, Kerteminde

Når både DF og SF er forarget over Frederiksborg Gymnasium (jvf. Folk på bagsiden 26. august), er der så ikke bare en lille klokke, der ringer? Frisind er vel ikke det modsatte af forargelse, eller hvad? Nej, det er det heldigvis ikke, men nu er spørgsmålet så, om man, f.eks. jeg, skal lade mig forarge af dig, Kristian!

Tre store damer

Vagn Søndergaard, København K

Ja, er det ikke aldeles mageløst og forunderligt, når man tænker tilbage på dengang i 60'erne, da Bente Hansen, som en af Delacroix' tapre løvinder, kæmpede en ensom kamp med Informations 'karlekammer-mandehørm' - at avisen i dag har tre af vore betydeligste skribenter, der 'gavner og fornøjer':

Først er der Karen Syberg, som med sin formidable indfølingsevne formår at give liv til alt, fra det mindste ukrudt til Tarzan i Paris (bragt 15. juli) - i et sprog, der, om de eksisterer, må få engle til at synge rent.

Så er der Anne Middelboe Christensens forrygende teaterformidling, der får mig til at tro, jeg med kløgt og vid har set og oplevet stykket, og desuden gør det lettere at bære, når en enkelt forestilling gåes-glip af - som nu senest Sommersorg og mandemuskler (anmeldt 24. august)

Endelig sender Lilian Munk Rösing jo enhver ud på de vilde vover med sin oplagte reminder om Virginia Wolfs impressionistiske verdenskunst, og sin vedholdende skarpsindige nytolkninger af von Triers Antichrist. Senest her med kommentaren »At frigøre (sig fra) mors begær« (22.-23. august). Ja, hun er i sandhed selv »en aggressiv handling, en voldsom indtrængen i læsernes univers«, jævnfør hendes suveræne indføring i »Litteraturens vrede stemmer« (20. august), og ikke at forglemme hendes præcise og selvfølgelige analyserende votering for en ny stor forfatter, Ida Jessing.

Derfor støtter jeg Norsk

Viggo Fischer, tidl. MF (K)

Joachim Nielsen fra Vanløse gør sig i gårsdagens Inf. nogle overvejelser om den alternative kandidat som konservativ formand. Grunden til, at jeg vil støtte denne kandidat, læge og rumforsker, professor Peter Norsk, er at han går imod burkaforbuddet. Han betragtet det som et brud på grundloven og menneskerettighederne og dertil slet ingen hjælp til de - heldigvis ganske få - muslimske kvinder, som ikke ville kunne forlade deres hjem uden burka. Norsk vil en anden vej, præget af frihed, og han er modstander af en politik, der deler mennesker op i 'os og dem'. Dertil er han, selvsagt, modstander af en konservativ tilnærmelse til DF.

Tag jer selv sammen

Hans Bredahl, Gundsømagle

Nyinkvisitionens våbendragere, Lars Christiansen og Lars Sandbeck, får over to sider i Inf. i går lov til at fortsætte felttoget mod ateister, som de mener »fandeme skal tage sig sammen«. Det skal Inf. selvfølgelig ikke have utak for, ligesom man heller ikke skal høste utak for at oplyse om de synspunkter, der driver Dansk Folkeparti. Der er jo, sandt at sige, ikke den store forskel. De to inkvisitorer vil selvfølgelig ikke afsløre deres kristne tro. Det ville forstyrre billedet af dem som sandhedens og tænkningens forkæmpere. Men når udtryk som videnskabsfundamentalisme, nazisme og kommunisme bringes ind i billedet, afslører de to sig som det, de er - i modsætning til de fleste ateister - fanatikere med et budskab, som de ikke mener, kan diskuteres: kristendommen. Men vi mangler at høre fra troens stridsmænd, hvad det er, denne civilisation har høstet af goder fra denne som fra andre religioner. De kan fandeme selv tage sig sammen, kan de!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her