Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
25. august 2009

Naturromantikeren

Michael Kongstad Nielsen, Virum

Nej, Søren Espersen, det er dig, der er naturromantiker (kronikken 21. august). Guldalderdigternes landskab findes ikke mere, det er gået til i stordrift, fjernede naturtyper (vådområder, enge, levende hegn osv.), overgødskning og pesticidsprøjtning. Det varierede kulturlandskab på H.C. Andersens tid er erstattet af endeløse monokulturer, produktionseffektiv skov og så lidt vand som muligt.

Naturen er og skal også være påvirket af mennesker - vi er jo en del af den. Men vi har i dag overskuddet til at behandle den klogt og velovervejet. Nogle steder kan områder tages ud af den effektive produktion og tilbageføres til mere varieret natur, og enkelte steder kan man bare lade henfalde til 'urskov'(i en polsk urskov trives europæisk bison - foruden myg). Derved vil vi få en meget rigere natur med mange forskellige arter, hvilket også mennesket vil trives bedst med.

Manglende årstal på DR

E. Skydsgaard, Hvalsø

Så var den der igen. Til en smuk udsendelse om P.S. Krøyer: laaaange rulletekster, DR og slut. Årstallet for produktionen omhyggeligt skåret væk, sådan som det har været hele sommeren med genudsendelse på genudsendelse. Skal det skjules, hvor gamle udsendelserne er? >

>Det er simpelthen uforskammet ikke at oplyse seerne >om årstallet. Er udsendelsen fra sidste eller forrige år eller fem eller 10 år gammel - det vil man da gerne have oplyst. >

Man har et standpunkt ...

Khadijah Ahmed, Odense

Jeg er en voksen dansk født kvinde, som har job er muslim og bærer niqab. Den valgte jeg selv at iføre mig, længe før jeg mødte min mand. Nu skal jeg endnu en gang høre, jeg er kvindeundertrykt af diverse politikere og meningsmålinger i Danmark.

Dermed mener diverse politiker - samt Hr. og fru. Danmark - at deres ret er at undertrykke min ret. Min ret til at praktisere min tro og gå klædt som jeg vil. Lene Espersen (K) vil sjovt nok ikke forbyde, at mænd udnytter kvinder til sex eller holder sexslaver på bordeller i Danmark. Danmark har det åbenbart også godt med at have aviser med flere sider fulde af annoncer med udnyttelse af kvindelige prostituerede, som sælger sig selv for en ringe pris. Og ikke at forglemme, at man ej kan handle uden porno er i børnehøjde, der er kvinder, der sælger sig selv som kølerfigurer og afklædte kvinder på kalendere for mænds skyld. Busserne i København har reklameskilte for kvindestrip osv. Og hvad ville Ekstra Bladet og Se & Hør være uden deres kvindelige nøgenmodeller?

Naser Khader hører til i Dansk Forskelsparti - denne mand hopper fra parti til parti og lider stærkt af at få opmærksomhed, når hans ballon er ved at tabe luften.

Der er ikke noget i Danmark, der hedder demokrati, men der findes derimod flertalsdemokrati.

Der er ingen i Danmark, som skal bestemme eller fortælle mig, hvordan jeg skal gå klædt - ej heller politikerne.

At vi muslimer i Danmark bliver set og behandlet som andenrangsborgere, det overrasker os ikke - ej heller vores børn. Min familie og jeg vil hellere flytte end at blive undertrykt! Hellere i dag end i morgen.

Hr. og fru. Danmark har et standpunkt, til de tager et nyt. Tak for kaffe.

Sine eller hans

Tove Rump, Hillerød

På side 16 i Informations 2. sektion fra 22.-23. august indleder skribent Sole Bugge Møller sin artikel med følgende ordlyd: »Juleaften, Brooklyn. Douglas Rushkoff er på vej ud med affaldet foran sin lejlighed, da en mand pludselig trækker en pistol og fratvinger ham sine penge, tegnebog og mobiltelefon.«

Hvis Douglas Rushkoff så og forstod dette udsagn, måtte man formode, at han ville føle sig dybt krænket. Her mere end insinueres, at Douglas Rushkoff før overfaldet er i besiddelse af overfaldsmandens penge, tegnebog og mobiltelefon. Et godt eksempel på, at manglende præcision i sprogbehandlingen kan føre til alvorlige misforståelser.

Kvinders interesser

Elisabeth Møller Jensen,

direktør i >KVINFO

Ifølge Katrine Winkel Holm (i et læserbrev 20. august) står ligestilling i modsætning til kvinders interesser, og 50'ernes forsørgerfamilie står fortsat som et ideal. I modsætning til Winkel Holms drømmeliv arbejder KVINFO på en ligestillingsdagsorden, fordi de frihedsidealer, som Winkel Holm ellers normalt hylder, gælder begge køn. Kvinders interesser står kun i modsætning til ligestilling, hvis man fortsat hylder en århundrede gammel forestilling om, at kvinder primært defineres som mødre og hustruer og ikke som individer udstyret med individuelle rettigheder.

I sit svar 20. august kommer Katrine Winkel Holm for en gangs skyld helt ud af busken. Det gør debatten en hel del nemmere, så tak for det.

Politik kan også være morsomt

Vagn Kofoed, Nørrebro

Rasmus Jarlov, som er konservativ kandidat til borgerrepræsentationen i København, har i weekendudgaven (22-23. august) et læserbrev, hvor han blæser til kamp mod rød blok. Samme Jarlov har i sidste nummer af lokalavisen for Nørrebro og Nordvest et læserbrev, hvor han med stolthed fortæller, at han personligt vil sørge for, at de mennesker, der blev gennembanket ved Brorsons Kirke, bliver straffet »for deres grove ulovligheder«.

I samme nummer af lokalavisen har Jarlov desuden en pressemeddelelse, hvor han frejdigt erklærer »hvis Flemming Møller kom for at aflive min fredelige hundehvalp, fordi jeg ikke havde dens stamtavle i orden, ville jeg finde et haglgevær frem«. Flemming Møller er Venstres ordfører for dyrevelfærd. Hvad mon det er for noget, de konservative får slæbt med sig ind i borgerrepræsentationen?

PET

Claus Bryld, Frederiksberg C

To af historikerne fra PET-kommissionen, Morten Heiberg og Regin Schmidt, kan ikke forstå (i en påtale 22.-23. august), at PET-kommissionens flertals konklusion om, at regeringserklæringen af 30. september 1968 ikke havde bindende kraft, kan få dystre konsekvenser for demokratiet, sådan som bl.a. Preben Wilhjelm har påpeget (jf. deres indlæg 22.8.). Men hvis det er sådan, at en regeringserklæring, der i årenes løb gang på gang bliver bekræftet og gentaget af skiftende regeringer, ikke har retskraft - hvad har så? Det er da ikke blot love, der er retsskabende. Et hemmeligt notat som det af 14. september, der gav PET lov til at registrere videre som før, kan da ikke have samme retskraft som en regeringserklæring, der til stadighed bliver gentaget. Heiberg, Schmidt og kommissionens øvrige flertal synes åbenbart, det er i orden, at en regering officielt erklærer sin politik over for Folketinget og offentligheden, og så i smug gør noget helt andet. Det er det mest deprimerende ved PET-rapporten, fordi det i hvert fald i teorien åbner en ladeport for fremtidige politiske retsbrud.

Ansigtsbogen igen

Mikael Lyshede, Nærum

Endnu en dobbeltside om Facebook-gruppernes politiske indflydelse (artikel i Inf. 21. august). Men hvorfor bliver der i disse år mere og mere at opponere imod? Forfølgelse, tvang og politiske urimeligheder. Den påståede demokratisering på internettet har gjort de anvendte 'mediers' ejere til nogle af verdens mest magtfulde mænd. Kunne det tænkes, at deres interesser i sidste ende kunne føre til korruption, mindre frihed, krig i fjerne lande, flygtninge etc. Demokrati på nettet og i verden sker ikke via to til tre dominerende multinationale virksomheder (sociale medier). Det sker via frie ukommercielle netværk.

Hvorfor skriver Information aldrig om denne indlysende vinkel i stedet for at følge fåreflokkens misforståelser?

Antichrist

Lene Sørensen, Åbyhøj

Tak til Lilian Munk Rösing for i sin kommentar i weekendens Information at hæve debatten om Lars von Triers film Antichrist adskillige niveauer. At se filmens personer som dimensioner ved én og samme bevidsthed frem for selvstændige personer, og at se sønnens fald som en befrielse - et snefnug, der flyver frigjort fra morens begær/ binding, gør feministernes og andres dom over filmen som kvindefjendsk unuanceret og deprimerende forsimplet.

Fordummende ligegyldighed

Andreas Adorno, København N

I fredags ramte District 9 de danske biografer. Det var lykkes for Skandinavisk Film at reklamere for filmen som både værende politisk og filosofisk med højaktuelle emner som »hvordan vi behandler de fremmede«.

Desværre må man konstatere, at den blot er endnu en fordummende ligegyldighed fra Hollywoods perlerække af massekulturens aller dybeste krigsfanatiske univers, hvor afrikanerne er de onde, og de hvide er de gode. Det er intet under, at racisme og fremmedfrygt lever i bedste velgående, når verdens stærkeste filmindustri netop forlanger denne meningsløshed af sit publikum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her