Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
24. august 2009

De bedste intentioners slør

Marc Grønlund, studerende

»Man havde de bedste intentioner.«

Sådan retfærdiggør den danske regering ikke at undskylde over for bortførte grønlandske børn. Desuden mener regeringen (meget indsigtsfuldt) at tiden var en anden dengang.

Et sådan mantra kan sløre mange forbrydelser, også i dag, hvis bare intentioner kan udlægges som noble, kan det meste tilsyneladende tillades.

Når der engang om en snes år meget berettiget vil blive efterspurgt en undskyldning for den ødelæggende krig mod Irak, vil svaret sikkert også være at »man havde de bedste intentioner«.

Men det var jo også en anden tid dengang eller?

Exit Per Stig Møller

Ib Jensen, Søborg

Endelig lidt selverkendelse fra landets udenrigsminister: »Vi ønsker selvfølgelig, at krigsforbrydere dømmes,« (citat Per Stig Møller (K) i Inf. 20. august). Om det så er nok til at trøste de pårørende til de over 100.000 dræbte civile i udenrigsministerens ulovlige krig i Irak, er ikke til at sige.

Kåd efter magt

Mads Munch Hansen, Slagelse

Det forbavser mig til stadighed, hvor kåde nogle 'feminister' er efter at overtage mændenes middelalderlige position som kvindernes formyndere. Denne kådhed har endnu engang sat fyr under flamme, da det er kommet frem at hele 100-150 kvinder går med burka.

Endnu en gang prøves der på at pådutte et formyderisk og etnocentrisk frihedsbegreb, som krænker den enkelte kvindes ret til at udtrykke sig som hun vil gennem sin påklædning - under kvindefrigørelsens efterhånden undertrykkende banner.

Disse formyndere ser kvinder, der vælger en anden livsstil end lige dén, bannerførene vælger for dem, som umyndige sjæle, der kun har interesse i at lade staten træffe beslutninger for dem om arbejdsliv, børnepasning og hvordan de f.eks. skal gå påklædt på gaden.

Det kan åbenart ikke tolereres, at kvinder vælger at have en anden livsførelse, eller sans for mode end den moderne, hvide karrierekvindes. Dette ideal bliver sat op på en pedistal, som alle retroende kvinder, uanset baggrund, uanset individuelle holdninger, skal ligge sig på knæ for, og af al sin magt sørge for at efterligne - for ellers at blive betragtet som svag og ude af stand til at træffe egne beslutninger uden en mand tilstede.

Mage til ringeagt har jeg sjældent set!

Skrald overalt

Ole Kløcker, København V

Hjemkommet - denne gang fra Belgien - slår det en i øjnene, hvor meget skrald, der henligger og flyder overal. Fra hvor kommer den mentalitet med at smide fra sig overalt? Er det særlig dansk bare det at smide ting fra sig? Cigaretskod, pizzabakker, reklamer, præservativer, plastbægre - rækken er udenlig, men hvor går grænsen?

Københavns Kommune gør en indsats for at dæmme op, men det virker mere som om, det er ligegyldigt, hvor meget affald og skrald vi skal vade i?

Hjemkommet fra udlandet stikker det i øjnene, hvor rimeligt og net det kan gøres, hvorimod vi tilsyneladende sætter en ære i at tilsvine og bevæge os i et mønster af overflødigt affald.

Det tjener ingen til ære, og det må mærkes af de turister, der kommer fra områder, hvor den slags virker som utilladeligheder.

Der skal en bevægende baggrund til at banke ind, at vi som en lille nation, der før havde idealer, i dag bevæger os på et skråplan, hvor menneskeskæbner - jvf. en vis intergrationsmininster - betyder lige så lidt, som det affald, vi daglig befinder os i uden omsvøb og omtanke.

En opfordring til at gøre det bedre burde være på sin plads!

Mikrofonholderi

Tom W. Petersen, Frederiksberg

Agnete Braads synspunkt om journalistikkens elendighed (Inf. 18. august) er noget af det meste rammende, der er sagt om det emne.

I TV-Avisen samme aften kunne man overvære, hvordan DR's journalist reducerede sig til mikrofonholder for Det Konservative Folkepartis propaganda for forslaget om forbud mod burka. I stedet for, at han insisterede på, at Lene Espersen gav konkrete svar på hans spørgsmål, lod han hende mindst tre gange uden afbrydelse gentage sin egen propaganda, og så var den tid gået. Fuldstændig som da justitsministeren for nylig blev hørt om forbud mod kamphunde. Derefter bragte DR tv emnet totalt på afveje ved at sammenrode det med prostitution og andet uvedkommende. Venstres Peter Christensen fik lov til uimodsagt at sige, at politikerne ikke skal blande sig i folks påklædning. Kan ingen huske, at der er et forbud mod tildækning af ansigtet i lovlige demonstrationer?

Lene Espersen havde fået sin tid til propaganda i DR tv og journalisten havde ladet, som om han lavede journalistik.

Bare et eksempel.

Forbyd julemanden

Morten Avlund, Espergærde

Kamma Ankjærø tager det tunge skyts i brug i sit krav om et burkaforbud (Inf. 20.august): »Man ved ikke, om en burkakvinde smiler eller rækker tunge, det er udansk at skjule sin pande, en burka er et uhyggeligt syn, som danske småbørn under ingen omstændigheder skal udsættes for. Endelig var der vist engang en burkaklædt selvmordsbomber (sic!).«

Denne argumentation kan hurtigt få vidtrækkende konsekvenser. Jeg har f.eks set adskillige småbørn blive stive af rædsel, når julemanden vil 'ho-ho-ho-dikke' dem. Iøvrigt jeg gætter på, at flertallet af selvmordsbombere har båret ganske almindeligt tøj, der ikke vækker opsigt.

Et argument mod burkaen kunne være, at man ikke kan se, hvem bæreren er. Men det gælder også for hatte med slør, skæg og blå briller, elefanthuer, fasterlavnsudstyr ... Vi har vel heller ikke pligt til at være genkendelige for menigmand. For flertallet er det ret harmløst at færdes incognito.

Lad os give plads til forskellighed, og nyde det der rækker ud over leverpostej med rødbeder.

Kirken

Leif Grage, Valby

Hvorfor skulle kirken være et særlig helligt sted, når dem, der har bygget den og kommer i den, ikke er særligt hellige?

Tidlig indsats mod overvægt >

Trine Schaltz, sygeplejerske, MB, sundhedsordfører for SF

Overvægtige børn er et samfundsproblem, og når hvert femte barn er overvægtig, er det tydeligt, at den hidtidige indsats er slået fejl. Dyre og velmenende kampagner når primært de bedst stillede danskere og vi ser, at ulighed i sundhed vokser. Vi skal gå langt mere konkret til værks, hvis vi vil nå den meget store del af befolkningen, der døjer med overvægt.

Når børn er overvægtige, er det ikke alene usundt, det har også store psykiske og sociale konsekvenser. Derfor skal vi ikke vente til børnene er blevet svært overvægtige - vi skal have fat i dem, inden det når så vidt. Sundhedsplejersker skal i samarbejde med pædagoger og lærere vurdere, hvilke børn og familier, der har eller er ved at få vægtproblemer. Familierne skal inviteres til at deltage i madlavning og fællesspisning, leg, skovture og andre motionsarrangementer. Det handler om at ændre livsstil og vaner, og det skal gøres til en sjov og positiv oplevelse - ikke fordømmende og belærende. Ved at samle familierne til fælles aktiviteter kan der dannes netværk og det gør det lettere at fastholde nye vaner, når man har nogle i samme situation, at dele erfaringer og oplevelser med.

Det er enkelt og jordnært men ikke gratis. Kommunerne skal give sundhedsplejerskerne tid og ressourcer til opgaven. I København, hvor Sundhedshuse med en bred vifte af sundhedstilbud etableres i alle bydele, vil det være oplagt at tilbyde sådanne familieaktiviteter. For sundhedsfremme og forebyggelse lykkes bedst der hvor borgerne bor og lever.

Ny kurs

Steen Jonsson Agger, viceskoleleder

Den konservative ledelse går >nu i krig mod religiøs påvirkning af ungdommen - og glemt er vel så i hvert fald første del af 'Gud, Konge og Fædreland'. Og hvorfor ikke skyde spurve med kanoner, nu man alligevel ikke rigtigt orker at tage fat på landets egentlige problemer?

Nuvel. I folkeskolen må vi se at investere i en række fintmærkende badevægte, så vi hver morgen kan veje alle børnene. Dermed sikres, at de som gode danskere tager lidt på hver dag - og enhver mistanke om evt. faste kan bortvejres.

Men jeg har et problem. Ved festlige lejligheder har vi sådan et flot flag, som vi plejer at hejse i vores skolegård. Desværre er der et stort, hvidt kors på flaget. Det er et klart religiøst symbol, som kan vildlede den opvoksende ungdom. Lene Espersen: Bør jeg hurtigst muligt få det hvide kors indfarvet i den samme smukke farve, som resten af flaget har, og hejse dette nye flag ved festdage på min skole?

Burka i bil

Aase Bak-Nielsen, Roskilde

Mon Brian Mikkelsen (K) nogensinde har set en burkaklædt kvinde ved rattet i en bil? Jvf. hans trafiksikkerhedsmæssige begrundelse for et burkaforbud: Man skal kunne se til alle sider, når man kører bil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

À propos Henrik Jensens nyudkomne bog og Ole Klöckers læserindlæg "Skrald overalt" 24. august, som begge efterlyser en forklaring på den ændrede mentalitet:

Til illustration en lille episode i regionaltoget. Et nydeligt ungt par sidder og spiser og drikker ved det lille bord mellem sæderne. Da de skal af, lader de deres affald ligge. Vi siger høfligt: I glemte jeres affald. Den unge mand svarer: Det er der nogen, der kommer og fjerner - det fremmer beskæftigelsen. Og så forlader de toget.

Det var et par velklædte tilsyneladende pæne mennesker - ikke bumser, hooligans eller lignende.

De har i hvert fald lært noget andet, end jeg har; men jeg er også af deres bedsteforældres generation.

Og for en sikkerheds skyld: Jeg har ingen sympati for DF. (Det tror jeg heller ikke, at Henrik Jensen er.)

Tom W. Petersen

Det sidste ord skal selvfølgelig være "har".