Klumme

Økonomi og halal

Finansloven og et flertals falliterklæring over egne vilde fantasier om at købe hele verden
Debat
29. august 2009
Finansloven og et flertals falliterklæring over egne vilde fantasier om at købe hele verden

- Ja, i min Tid var det got Latin, siger Per Degn hos Holberg og hævder også den indlysende sandhed at jorden er flak. Uvidenheden og magten går hånd i hånd og bliver farlig for den der stædigt – og letsindigt – står på sin indlysende ret til at vide mere, fordi han gør det, men ikke stikker fingeren i jorden og lugter faren. Uvidenheden vinder, jorden forbliver flad, og den dårlige latin sejrer.

Repræsentanten for CEPOS, der forleden optrådte i radioen med en modspiller fra Arbejdernes Erhvervsråd, kunne ikke hurtigt nok få væltet sin trosbekendelse af sig og snakkede og snakkede for sin syge moster og håbløse neoliberalisme, som man ellers skulle synes rigeligt har bevist sine mangler på det senere. Når skræmmebilledet skal males op, er motivet ikke VKO’s perspektivløse økonomiske politiks fallit i en krisetid og for den sags skyld også før den internationale finanskrise med skattestop og alt for store lettelser og vildt overforbrug undtagen i det offentlige, men Anker Jørgensens regeringer i 70’erne. Den gæld der nu opbygges er allerede større i anlægget end i Ankers dage og er blevet til på baggrund af en ekstrem højkonjunktur, hvor man jo, var man en ansvarlig regering, kunne have rustet sig. Det er det første, man spagfærdigt kan indvende. Det andet er den totale mangel på historisk forståelse for Anker Jørgensens uhyre vanskelige situation, der så såre 70’erne hives frem komplet forties.

Kludetæppe af partier

Afstemningen om EF havde splittet landet, blandt andet, og medført et kludetæppe af besynderlige partier i Folketinget. Heriblandt det utilregnelige Fremskridtsparti, forløberen for Dansk Folkeparti, der dengang ville have alle skatter afskaffet, staten nedlagt, forsvaret erstattet af en telefonsvarer og invalidepensionisterne sendt på arbejde med hver sin skovl. Dertil kom CD med et par labile frontfigurer (ikke Melchior og Mimi!), Kommunisterne, Retsforbundet, et ret dogmatisk SF, VS, Kristeligt Folkeparti med en selvhøjtidelig og kontrær formand, samt the usual gang af uvillige borgerlige. Det var ikke nemt. Dertil kom i Ankers eget bagland et LO, der dengang havde en anderledes politisk styrke med formanden Thomas Nielsen. Af et godt – eller mindre godt – hjerte afskyede denne dystre mand statsministeren, der kom fra noget så foragtet af den faglærte formand som arbejdsmændenes forbund, SID. Det kunne ikke være værre. Men hvad snothvalpen fra CEPOS med den uvidendes indsigt slet ikke havde med, da han hev Anker frem som nærmest landsskadende fiasko, var den energikrise der smadrede Danmarks og flere andre landes økonomier i de år. Nu mener CEPOS, der knaser ligesom kosmisk baggrundsstøj i rummet efter VKO’s fuser af et big bang, at finanskrisen og den øjeblikkelige nedtur klares med radikal reducering af den stat, det afsindige Fremskridtsparti dengang altså også ønskede hen hvor peberet gror. Man må jo tro at CEPOS’ raske ungersvendes økonomiske teorier stammer fra studiet af Joakim von Ands bedrifter og deres historiske viden fra Rasmus Klump på Nordpolen.

Anker kørte fast dengang, efter at have manøvreret landet gennem mange af kriseårene og holdt sammen på befolkningen, uden at nogen trods alt faldt i afgrunden. Det gik ikke i længden, som det burde. Af flere grunde. Blandt andet fordi den politiske struktur ikke havde holdt til de i øvrigt nødvendige indgreb; sådanne den konservative ferme Poul Schlüter senere kunne foretage med et dengang mere forstandigt Venstre og med de Radikales stemmer delvis imod en da vingeskudt fagbevægelse. Det er væsentligt mere indviklet end som så, og pladsen tillader ikke mere, hvis andet der trænger sig på denne gang skal nå ud mellem sidebenene. Men det er og bliver noget fis at give Anker Jørgensen som sådan tilbagevirkende skyld for noget, den nuværende VK(O)-regering i langt mere graverende fald i årene forud for nu groft har forsømt.

Mon ikke medierne bare af rimelige og saglige journalistiske årsager skulle tage og rationere CEPOS bare en lille smule. De er faktisk ikke særligt overbevisende som hverken økonomer eller historikere.

Afledning som taktik

Den krise som nu er mere synlig som følge af den velvoksne – dog ikke katastrofale statslige låntagning – giver spindoktorerne nok at gøre fremover. En hel række institutioner og styrelser bliver ramt. Allerede nu anes ministrenes taktik: Når noget er ved at gå skråt på røven af forsømmelser og besparelser, har de ingen kommentarer. Den fremgangsmåde har videnskabsministeren, sundhedsministeren og kulturministeren allerede i skrivende stund anvendt på hhv. fødevareområdet og om de nu lukningstruede teatre. Medierne har kun ét forstandigt modsvar mod den tomme stols politik. Det vil sige: Ønsker ministeren/politikeren ikke at udtale sig, bringer man den anden berørte part alene uden modsvar. Den praksis, som blev knæsat i DR i 70’ene for resten, må man endelig holde fast i. Hvad der desværre er tegn på at man ikke gør konsekvent.

Afledning er en anden taktik. Naser Khaders burka-stunt, kan man kalde bad timing. Men flanken er nu yderligere åbnet for overfald på minoriteter.

En ting kan undre: Hvorfor har Dansk Folkeparti ikke, som Pia Kjærsgaard gjorde år tilbage – mærkeligt nok ikke siden – kastet sig frådende af forargelse over halalslagtning? Argumenterne for at forbyde udansk halal i integrationens navn er mindst lige så lødige som forbuddet mod udanske burkaer og kvindelige islamiske dommere med udansk tørklæde om håret. Hvordan sikrer man sig at en dansk oksekødsspegepølse ikke har ladet livet på en udansk måde med blodet fossende (som pengene af statskassen) ud af begge ender, således som de jo på den mest sadistiske måde afliver spegepølser, disse sataniske muhamedanere? Grisene går jo fri, fordi de på udansk vis ikke æder flæskesteg i de kredse, hvilket de burde påbydes ved lov allerede som spæde.

Tvangsintegration

Obligatorisk grisesaft på sutteflaske i etniske vuggestuer.
Det er da ubeskriveligt mærkværdigt at halal ikke er med i kataloget over intimiderende metoder til tvangsintegration af udanske danskere af den islamiske tro. Forklaringen kan være at halalslagtning på flere måder ligner jødernes schechting.

Ofte har diskussionen bølget om det smertefulde eller ikke ved som ko at få halsen skåret over med en skarp kniv, frem for at dyret som ved en pæredansk slagtning først får et skud i skallen med en boltpistol. Den overvejende opfattelse er den at det kommer ud på det samme med en lille overvægt til fordel for halal og schechtning. Alene det at dyrene ikke må stresses ved halal og schechtning taler til de to metoders fordel. Uanset alle argumenter for og imod er det jo ikke, hvad det drejer sig om, men om man kan finde endnu et område eller ej, hvor man kan gøre udanskheden gældende og beskylde islam for barbari og dyremishandling. Det ligger DF så snublende nær at man kun kan undre sig igen og igen. Når forklaringen kan ligge i schechtningen, som ikke angribes, har det vel sammenhæng med det lykkeligvis temmelig umoderne i at angribe jøderne både her og hisset. Den luksus har unser Leute jo ikke just været forvænt med. Et angreb på halal vil være et angreb på schechtning – og jøderne. Det kan man jo ikke, ikke hvis man kender nogen i Israel og i øvrigt gerne vil være stuerene.
Det er heldigt for visse folk at jøder ikke også går i burka

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Georg Metz:

"Afledning er en anden taktik. Naser Khaders burka-stunt, kan man kalde bad timing. Men flanken er nu yderligere åbnet for overfald på minoriteter."

Og det burde jo egentlig være tydeligt for enhver, at Naser Khaders burka-stunt er tænkt som endnu et overfald på de etniske minoriteter, og ikke har en snus med kampen for kvindefrigørelse at gøre...

Lasse Wörner

Georg Metz:

"Alene det at dyrene ikke må stresses ved halal og schechtning taler til de to metoders fordel."

Naturligvis, en imam der på beroligende vis læser op fra Koranen og dernæst selve slagtning:

http://www.youtube.com/watch?v=zkkjFuV_yI8&feature=related

..det er selvfølgelig bedre end en boltpistol:

http://www.youtube.com/watch?v=nr00arV2XIw

Georg Metz:

."En ting kan undre: Hvorfor har Dansk Folkeparti ikke, som Pia Kjærsgaard gjorde år tilbage – mærkeligt nok ikke siden – kastet sig frådende af forargelse over halalslagtning?"

Det kommer såmænd også nok på et tidspunkt. Indtil videre er det kun de meninge medlemmer af Dansk Folkeparti der beskæftiger sig med halalslagtning, men både Naser Khader og Pia Kjærsgaard, vil få brug for nye temaer, når burka-hysteriet har lagt sig.

PS.
Det er utroligt, som billedet af Dannebrog ligfrem bliver hæsligt, når det vises i forbindelse med en fremmedfjendsk kommentar.

Dorte Sørensen

Jeg vil gerne takke Metz for det historiske ris af 1970érne. Jeg har selv flere gange forsøgt at beskrive det tåbelige ved, at give Anker Jørgensen skylde for 2 olie kriser og en verdensomspændende lavkonjunktur, når de samme mennesker påstå, at regeringen og DF INTET ansvar har for den økonomiske krise i dag.

PS: Vi kan ellers takke Anker Jørgensen m.fl. for energibesparelse tiltagene i både husholdningerne og i erhvervslivet. Med den har Danmark været et FOREGANGSLAND.

@Vagn Kofoed
Hvis man følger det link du viser i din kommentar, og ser hvad man bruger Dannebrog til der, kan man kun sige, at der er tale om grove løjer. Det er kvalmende at se, hvordan Dannebrog oftere og oftere bliver misbrugt som et symbol på en hjernedød, totalitær og aggressiv nationalisme.

Kenneth Grønbjerg

Til Lasse Wörner,

Nu arbejder jeg i landbruget, og ingen kødspisende dansker har ret til at pege fingre af andre...

http://www.youtube.com/watch?v=o18l9VBie8g

-og så snakker vi ikke mere om det!

Lasse Wörner

@Kenneth Grønbjerg

Jeg bestiller nok ikke et gratis vegetarisk starterkit, men indrømmet, man kunne da lukke døren ind til selve slagtehallen.

Kenneth Grønbjerg

@ Lasse Wörner

hvorfor skulle du også gøre det? men du kan da spørge dig selv om det er nok at lukke døren. Er det et udtryk for, at hvis man ikke kan se, eller ikke beskæftiger sig med problemerne, eksisterer de ikke?

jeg ville vælge den mest humane, men ingen med en boltpistol kan give mig den garanti.... så jeg ville vælge den slagter med mest respekt, respekt for jorden, mennesker og dyr. Derfor spiser jeg kun økologisk, køber kun kød hos folk jeg kender, for så er jeg sikker på at jeg har gjort det bedste....

hvad gør du for dyrevelfærden?

brian fritzner

Endnu engang må man forundres over hjernevask-fabrikken i Aarhus, hvor det højeste mål der kan stræbes efter, er en fast stilling hos TV2, stadig kan få lov til at fastholde en så væsentlig position i et samfund, der i den grad trænger til en fast hånd! "Demokratiet" længe leve og iøvrigt tak til Georg Metz for som altid at minde de tvivlende om, at det engang var anderledes

Kenneth Grønbjerg

@ Lasse Wörner

ment som, hvorfor skulle du bestille et gratis vegetarisk starterkit?

En slagter med respekt for liv, og ikke mindst kvalitet, ville aldrig stresse et dyr inden slagtning, det får man i hvert fald ikke gode bøffer af... Nu er det jo lov i DK at dur skal skydes med boltpistol, men i Sverige har man andre måder at bedøve dyret på, (for boltpistolen er kun bedøvende, ikke dræbende), et sted i Skåne bruger man Co2, og efter bedøvelse, åbnes lemme i gulvet, og dyret kommer på den måde ind på slagteriet, så de ikke ser andre stressede eller døde dyr, ikke kan lugte blod og stress hormoner osv.

Og du svarede aldrig på spørgsmålet om, hvad du gør for dyrevelfærden.

William Jansen

Al vegetar-mad er pr. islamisk definition halal.

Det er altså ikke sådan at nogen ville sulte ihjel, hvis vi forbød halal-slagtet kød enten i almindelighed, eller blot i offentlige institutioner.

Se også:

http://islamicconcerns.com/

Inger Sundsvald

Tak til Georg Metz for at sætte et par ting på plads m.h.t. Anker Jørgensen og de problemer han havde at kæmpe med.

OPEC-landenes pludselige stop for olien til de i-lande som ”holdt med” Israel kastede verden ud i en krise, nærmest fra den ene dag til den anden. Pludselig steg priserne på benzin, olie og gas med 400%, og industrien gik i koma, med medfølgende konsekvenser for arbejdsløsheden.

Der var ikke ret meget Danmark og Anker Jørgensen kunne gøre, bortset fra at indføre rationeringer og bilfri søndage.

Denne verdensomspændende energikrise var trods alt godt for noget, for der kom virkelig gang i energibesparelser og bekæmpelse af miljøsvineriet, hvor mange græsrodsbevægelser så dagens lys.

Man kan jo ikke ligefrem sige, at den nuværende krise og diverse ”bobler” kan være kommet bag på nogen – måske lige bortset fra på regeringerne siden 2001. Man har været blinde og døve, og har på baggrund af en helt usædvanlig mulighed for at konsolidere landet og økonomien, soldet det hele op i skattelettelser o.s.v. Nu hvor lokummet brænder, render den kreative bogfører oven i købet af pladsen – men hans vision om minimalstaten forfølges loyalt af den nuværende regering.

Jeg skal ikke blive forbavset, hvis det også kommer helt bag på VK og O, den dag hvor klima og miljø går helt agurk - guderne forbyde det!

Det er helt utilstedeligt at sammenligne 70’erne med nutiden, og det er rasende ulykkeligt, at landets problemer drukner i debatter om halal og burkaer.

Inger Sundsvald

Pointen er vist, at uanset hvor lidt dyrevenlig jødisk slagtning er, så får man ikke DF til at kritisere dét. Ikke én eneste jødisk religiøs tradition skal i det parti kritiseres.

Som Georg Metz og Inger Sundsvald så rigtigt gør opmærksom på, er det yderst påfaldende, og ikke videre logisk eller konsekvent, at Dansk Folkeparti af hjertets lyst hetzer mod alle etniske minoriteter i Danmark, undtagen lige netop jøderne.

Det er ikke vanskeligt at gennemskue, at forklaringen på dette besynderlige fænomen naturligvis er, at Dansk Folkeparti på den måde forsøger at skjule sine historiske rødder…

Inger Sundsvald

Det er umanerligt svært at få øje på både splint og bjælke i DF’s øjne og selvopfattelse.

Man hører ikke fra DF om hverken muslimsk eller jødisk omskæring af drengebørn. Hvorfor mon? Men omskæring af pigebørn kan bruges.

Man hører heller ikke om parykker hos jødiske rettroende. Men tørklæder og burka/niqab kan bruges.

Schechting har man ikke noget at indvende imod, men halalslagtning er ren dyremishandling kan jeg forstå.

Det kan man jo tænke lidt over, og også over den israelske stats militære overtagelse af palæstinensisk ejendom, bosættelser i strid med FN, for ikke at tale om hjernevask af unge israelske soldater med medfølgende inhuman behandling af muslimer.

Det er ikke nemt, at få enderne til at hænge sammen, når fortidens synder skal retfærdiggøre nutidens overgreb. Jeg har i hvert fald opgivet at forstå hvordan det hænger sammen i hovederne på DF i dette kaos af rablerier.

Kenneth Grønbjerg

@Søren Hansen

Hvor er alle videoerne fra danske ritual slagtninger? For jeg kan sagtens finde en fra Kina, der er meget værre.
Det må være ritual slagtninger i DK der er relevante?

asger pedersen

@ Metz
"Man må jo tro at CEPOS’ raske ungersvendes økonomiske teorier stammer fra studiet af Joakim von Ands bedrifter og deres historiske viden fra Rasmus Klump på Nordpolen."

Men kunne Metz så ikke angribe substansen i det de siger? Hvilket skulle være let nok, hvis han havde lige så godt styr på økonomisk teori, som på at sætte skriblerier sammen.

Og det sædvanlige idelige angreb på de 60- 70% af befolkningen som ikke ønsker yderligere indvandring af mulimer og forsvaret af denne minoritet. Kunne han ikke istedet for at slå folk i hovedet med, at det er intolerant, DF-agtigt osv, at være imod yderligere invandring, indtil videre, fra denne befolknings gruppe, så fortælle os, hvilke kvaliteter det er denn gruppe har og som vi kunne lære noget af?
Og eventuelt, på kvalificeret vis, tilbagevise de bekymringer nogle af os har med disse muslimer. Fx at de qua deres religion har politiske aspirationer på vegne af denne, såsom et hedt ønske om at ytringsfriheden skal fortolkes på en måde så den er i overenstemmelse med islam.
-Noget jeg ikke har set hos andre etniciteter, men til overmål hos visse idelogier.

Og ja; saglig Holberg har ikke levet forgæves. Bl.a. så tænker jeg altid på Erasmus Montanus, hver gang jeg ser eller høre navnet Metz.

Ole Gerstrøm

Georg Metz, igen er du ude, hvor du ikke kan bunde. Du skriver: "Fremskridtspartiet, [...], der dengang ville have alle skatter afskaffet, staten nedlagt, forsvaret erstattet af en telefonsvarer og invalidepensionisterne sendt på arbejde med hver sin skovl."

Alt det anførte, er usandt. Totalt usandt.

Fremskridtspartiet ville afskaffe indkomstskatten. Men alle andre skatter og afgifter skulle bevares. Der har aldrig i Fremskridtspartiet været forslag om at afskaffe staten. Mogens Glistrup foreslog telefonsvareren, men det blev aldrig partiets politik. Der var tale om en mere kritisk vurdering ved tildeling af invalidepension, men aldrig dette med at arbejde med en skovl. Denne løsning var tiltænkt overflødige papirnussere.

Georg Metz, du er et vrøvlehoved.

Inger Sundsvald

Jeg kan ellers huske noget om at alle pensionister skulle ud og grave grøfter, med skovl, og at der skulle opstilles havregrødsautomater til de fattigste.

CEPOS – dagens aftagere af tankerne om ”radikal reducering” af statens forpligtelser overfor borgerne, propageres til hudløshed af samtlige medier, og man behøver ikke at være et geni for at have opfattet, at deres tanker og uvidenhed om økonomi og historie er grænseløs.

Alt hvad Georg Metz skriver er sandhed, og hvis der var flere journalister af hans format, så ”verdens tilstand” i Danmark nok helt anderledes ud, for man behøver bare at kaste et blik på nutidens regeringer, der anser privatforbrug og skattelettelser for at være løsningen på hvad som helst, for at erkende udueligheden hos de ministre vi er belemret med p.t.

Et underskud på beregnede 86 mia. – som sikkert heller ikke holder stik – burde være nok til at få befolkningen til at vågne op. Især hvis man tænker på, at vi for kort tid siden var så godt kørende, at vi kunne ”købe hele verden”.

Poul Anker Sørensen

Kære Georg Metz.

Hvor er jeg dog enig med dig i din analyse omkring Anker`s regringer, og CEPOS`s indsigt i hvad der foregik/foregår i samfundet. "Slipse drengene" er jo et vildskud, vokset op og plejet i Anders Fogh`s have, sammen med alt det andet "ukrudt" han spiste af.

Bare bliv ved

Ole Gerstrøm

Inger Sundsvald

Du skriver: "Jeg kan ellers huske noget om at alle pensionister skulle ud og grave grøfter, med skovl, og at der skulle opstilles havregrødsautomater til de fattigste."

Hvis du dermed vil påstå, at dette har været Fremskridtspartiets politik, er du også ude med usandheder.

Jens Sørensen

Vedr. Anker Jørgensen tiden, mangler vi vel lige at minde om, at Anker i 1982 ikke smed tøjlerne som så mange borgerlige gerne vil beskrive det.

Anker gik af , fordi han ikke havde flertal for sin økonomiske politik.
Han ønskede nemlig at bibringe statskassen omkring 20 milliarder i form af en real-renteskat på pensionsmidler. Dette lovforslag faldt ,idet de borgerlige på ingen måde kunne stemme for sådant et forslag.
Nu vil den skarpsindige læser nok sige:

"jamen vi har da beskatning er vores pensionsopsparing"

Fuldstændig rigtigt. Det var det første vigtige lov den borgerlige regering indførte, efter sin tiltræden i 1982!!! Fantastisk !!!

Var der der nogen, der nævnte ordene "hykleri" og "historiemanipulation"

jens peter hansen

Var det ikke Heinesen, der sagde at vi kørte mod afgrunden og var han ikke socialdemokrat ?