Kommentar

Politisk mod?

For en uge siden kørte vi ud i det blå. Helt konkret til den vilde natur i Blekinge. Vi ville væk fra det hele, langt væk. Og det kom vi...
I Danmark rækker det virkelige, politiske mod desværre kun til krigsførelse og undsigelse af en enhver påstand fra det internationale samfund om udbredt xenofobi.

I Danmark rækker det virkelige, politiske mod desværre kun til krigsførelse og undsigelse af en enhver påstand fra det internationale samfund om udbredt xenofobi.

Andreas Hagemann Bro

Debat
15. august 2009

For en uge siden kørte vi ud i det blå. Helt konkret til den vilde natur i Blekinge. Vi ville væk fra det hele, langt væk. Og det kom vi. Vores tur gik til en lille hytte langt ude i den svenske skov. Det er sådan et sted, hvor man tænder stearinlys, når det bliver mørkt, og henter vand i brønden. Efter et stykke tid begynder man derfor at sætte pris på de små ting i livet.

Da der var gået et par dage, kom vi på den idé at tænde for en batteridrevet radio. Pludselig blev alt det, som vi var kørt langt fra, genoplevet midt i hyttens stearinoplyste stue. Svensk radio fortalte, at der var skabt politisk røre omkring tvangshjemsendelsen af asylansøgere i Sverige, der er kristne irakere. Historien gik på, at disse kristne irakere uundgåeligt ville blive forfulgte i Irak. Selv ikke dybt inde i en svensk skov kunne vi undslippe nyhedsstrømmens skildringer af umenneskelighed. Vi skyndte os at slukke for radioen.

Hjemme igen

Efter endnu et par dage besluttede vi os for at køre hjem igen. Nu skulle det blive rart at vende hjem til rindende vand og en netforbindelse. Vores hjemkomst var dog alt andet end rar. På den første nyhedstjeneste kunne vi læse den sørgelige nyhed, at Brorsons Kirke nu var blevet ryddet. For irakere. Samtidig kunne vi høre den efterhånden velkendte lyd af en nyhedshelikopter, der svævede over byens tage. Vi tændte derfor fjernsynet og nyhederne. Af klokkemæssige årsager blev det til nyhederne på TV2. Her vistes barske billeder fra rydningen af Brorsons Kirke, og på uvant vis gik nyhedsværten hårdt og kritisk til værks over for landets justitsminister.

Renset for al nuancering og selvkritik kunne justitsministeren og senere integrationsministeren dog oplyse, at man kun havde ros til overs for politiets indsats. Så var vi helt sikkert hjemme igen. Hjemme igen i et land, hvor den politiske pligtfølelse overskygger det politiske mod i overordentlig grad. Kynisme, siger nogle. Business as usual, siger vi.

Nu har de knap 300 irakere fra Brorsons Kirke erfaret, at man ikke kan flygte til et land som Danmark og forvente asyl. I Danmark rækker det virkelige, politiske mod nemlig kun til krigsførelse og undsigelse af en enhver påstand fra det internationale samfund om udbredt xenofobi.

Vi har samtidig erfaret, at man ikke kan flygte fra dårlige nyheder. Selv ikke dybt inde i en svensk skov.

Serie

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Det må være noget af en gyser at komme hjem til.

Ca. på linie med historien om, at Anni og erik var gået fra hinanden.

God kommentar af Stine Hall og Christian Hall.

Martin Kaarup

Se nöje på de to stakkels politibetjente.

Som mennesker er de helt ödelagte. uden selvvärd, uden overskud, uden klarsyn.

Det tager en stor portion selvbedrag at tro de to borgere på hhv. knä og liggende udgör en trussel således at de skal nedkämpes med knipler.

Giv dem alle fire krisehjälp og sät de ansvarlige for denne medmenneskelige tragedie bag tremmer.

Start med fascisten Brian Mikkelsen.

Ja, lad os se lidt på Brian Mikkelsen, Kriminalforsorgen og Ellebæk fængslet nu!

Synd I skulle komme hjem til sådan en forfærdelig verden, men er glade for at I har skrevet dette indlæg, da det så virkeligt pointerer at man ikke kan slippe for at vide hvad der sker i lille DK uansét hvor man er på kloden.
Nu følger hele verden med i vort lille lands store problemer med en umenneskelig asylpolitik!

Senest har jeg lige læst at Amnesty sætter rekord med underskrifter i anledning af irakernes utålelige ophold her, - dejligt med en rigtig god nyhed!

Lasse Wörner

Pia Qu:

"Synd I skulle komme hjem til sådan en forfærdelig verden, men er glade for at I har skrevet dette indlæg, da det så virkeligt pointerer at man ikke kan slippe for at vide hvad der sker i lille DK uansét hvor man er på kloden."

Multikulturalisterne flygter fra det multikuturelle Nørrebro, en ødegård i de svenske skove er åbenbart glimrende til dette formål.