Vi har krav på besked om Flytningenævnet

Sagerne om de irakiske asylansøgere har haft et så langvarigt og uværdigt forløb, at det er på høje tid, at offentligheden får et ordentligt kendskab til de retningslinjer, som Flygtningenævnet arbejder efter
Debat
5. september 2009

Ingen kan mere være i tvivl om, at de irakiske asylansøgere er blevet og bliver uanstændigt behandlet af regeringsflertallet og danske myndigheder. Eksemplerne er flere end nok. Socialdemokraterne og SF dækker sig dækker sig ind under flygtningenævnets afgørelser: Når asylsøgere har fået afslag, skal de udvises. Er der så tale om særlige forhold - f.eks. alvorlig sygdom - kan integrationsministeren give tilladelse til humanitært ophold - men det gør hun jo bare ikke.

Der er derfor al mulig grund til at interessere sig for de præmisser, som Flygtningenævnet træffer sine afgørelser ud fra. Sagerne om de irakiske asylansøgere har haft et så langvarigt og uværdigt forløb, at det er på høje tid, at offentligheden får et ordentligt kendskab til de retningslinjer, som nævnet arbejder efter. Disse retningslinjer er jo helt klart politisk bestemt, men er de rimelige og nødvendige ud fra en anstændighedsbetragtning og ikke bare ud fra Dansk Folkepartis indskrænkede samfundsopfattelse?

Individuelt forfulgt

Jeg synes, at vi har krav på at få svar på følgende spørgsmål:

•Hvordan ser kommissoriet ud for flygtningenævnets arbejde?

•Hvem har formuleret/dikteret dette kommissorium?

•Hvorfor tager Flygtningenævnet ikke hensyn til rapporter fra UNHCR om sikkerheden i Irak?

•Hvorfor er der ingen klokker, der ringer hos nævnet, når flygtninge hellere vil sidde interneret under elendige forhold i Danmark i årevis frem for at blive sendt tilbage, hvor de er flygtet fra?

•En af forudsætningerne for at give asyl er åbenbart, at ansøgeren skal overbevise om, at han/hun er individuelt forfulgt. Hvordan kan danske embedsmænd i deres trygge kontorer bedømme, om en sådan individuel trussel foreligger eller ej i et voldshærget Irak? Er det i øvrigt værre at blive slået ihjel af personlige grunde end at blive slået ihjel, fordi man tilhører en forfulgt gruppe?

•Har Flygtningenævnet undersøgt, om nogle af de fængslede irakere som påstået blev individuelt truet af den delegation, som skulle undersøge deres identitet?

•Hvorfor gider Flygtningenævnet ikke beskæftige sig med dokumenter, som kan vise, at en ansøgers familiemedlemmer er blevet dræbt af terrorister i Irak (Information 3. september)?

Begrebet humanisme

Når nævnet har givet afslag på asyl, er der heller ingen nåde i Integrationsministeriet. Hvor syg og hjælpeløs skal en afvist asylsøger være, for at der kan gives humanitært ophold? Hvorfor gider ministeriet ikke vente på relevante papirer inden for en tidsfrist, som dets embedsmænd selv har sat i en sag om et psykisk nedbrudt torturoffer? En mand, der oven i købet ved udvisningen bliver skilt fra kone og barn i Danmark (Information 3. september)?

Et demokratisk samfund kan ikke fungere uden humanistiske grundprincipper og respekt for menneskerettigheder. Som flygtningesagerne har udviklet sig, må man tvivle på, om integrationsministeren og involverede embedsmænd ved, hvad humanisme handler om.

Høgene fra Dansk Folkeparti er for længst opgivet, hvad det angår.

Allan Danfær er dr. agro og pensioneret seniorforsker ved Afdeling for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring ved Aarhus Universitet

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helt enig. Jeg har længe undret mig over hvorfor Flygtningenævnet sidder UNCHR's rapporter om sikkerheden i Irak overhørig.

Det bekymrende svar er måske, at ordren kommer fra DF/vores integrationsminister???

Inger Sundsvald

Det må snart være slut med at hele det danske samfund trækkes rundt ved næsen af DF.

Modstandsbevægelsen mod Dansk Folkepartis besættelsesmagt:
http://www.loever.dk/

”Af Holger Danske, Aladdin, Den lille Havfrue, Lykke-Peer, Pigen med Svovlstikkerne, Hamlet, Ditte Menneskebarn, Skjoldungerne, Pelle Erobreren, Dana og Danmarks Løver & Løvinder”
http://www.loever.dk/manifest.php

Udlændingeservice og Flygtningenævnets love og regler bør revideres.
Er der nogen der har rejst spørgsmål i Folketinget om hvor vidt lovene fungerer efter hensigten når de nævnte personer også er blevet sendt ud?

Shalaw, hvis bror og mor er blevet myrdet, og nu må leve i skjul i konstant livsfare, skal tilbage til Danmark, ligesom nogle af de andre fejludsendte, hvis sager ikke blev ordentligt behandlet eller færdigbehandlet:
http://politiken.dk/indland/article782851.ece

Se og hør interviewet på tv2 nyhederne i går aftes med Shalaw her:
http://nyhederne.tv2.dk/video/index.php/nodeId-24868075.html