Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
7. september 2009

Filmnyt

Jørgen Hagmund, Køge

Efter politiets nylige succes med fremstilling af bevismateriale fra Brorsons Kirke i København, hvor venlige betjente i blå skjorter med opsmøgede ærmer høfligt anmodede de irakiske flygtninge om at forlade folkekirken og i ventende busser begive sig til et ledigt fængsel inden afrejsen til det af danske soldater befriede og demokratiske Irak, går der nu vedholdende rygter på Nørrebro om, at HA vil forsøge et lignende initiativ. Flere personer fra kvarteret har i de seneste dage set HA'ere, der med kameraer har taget billeder og film af søde og glade indvandrerbørn på vej til skole og af unge indvandrerkvinder med forklæde - men uden burka - på vej til indkøb i en af de mange spændende butikker med fremmedartet mad.

En talsmand for HA udtaler til pressen: »Vi venter os meget af denne film, og forventer, at den i fremtiden vil frikende os for enhver anklage ved lovovertrædelser.«

P.S. Desværre har vi ikke billeder af vor sidste samtale med indvandrerne, da kameraet var gået i stykker.

Aktiv dødshjælp - en afstumpet løsning

Bodil Abild Jespersen og Sven Felsby, læger

Lone Nørgaard, lektor, cand.mag, skriver i en påtale i Inf. 1. september om omkostninger ved indvandring. Hun citerer bl.a. en institution Dream, der har lavet en undersøgelse for Cepos, som hun kalder 'uafhængig'.

Det er smart at kalde højreorienterede for 'uafhængige', når man sympatiserer med dem.

Hun afslutter påtalen med en opfordring til at spare plejepersonale ved at indføre aktiv dødshjælp! Flemming Flyvholm, der har fået kræft, har allerede i Information 3. september påpeget den modbydelige formulering.

Men det er lærerigt at læse Nørgaards påtale.

For det første lærer vi, at titlerne 'lektor, cand.mag.' ikke er en garanti for, at man udviser nogen som helst fornuft eller menneskeforståelse.

For det andet må vi som Flemming Flyvholm spørge, om vi er blevet resistente over for etisk overvejelse. Det tror vi heldigvis ikke - men aktiv dødshjælp opleves af mange efterhånden som en menneskeret, der beklageligvis ikke eksisterer i Danmark.

Men aktiv dødshjælp er ikke en ret, og bør ikke blive det: De mennesker, der beder om aktiv dødshjælp, ønsker sig døde for at undslippe lidelsen. Men dødshjælp skal erstattes af hjælp til den døende!

Hjælpen til den døende skal omfatte lindring af fysisk smerte, lindring af angst og hjælp til de sociale og eksistentielle problemer, der trænger sig på, når døden er nær. Alle døende bør tilbydes en sådan hjælp. Det er ikke gratis, men det vil få aktiv dødshjælp til at fremstå som det, det er: En afstumpet løsning i en kompleks situation.

Lars Løkke åbner 'lorte'-museum

Uwe Max Jensen, kunstner

Statsminister Lars Løkke Rasmussen tør, hvor Pia Kjærsgaard truer. Mens Pia Kjærsgaard henover sommeren - med en lidt misforstået reference til Piero Manzoni - erklærede, at lort på et syltetøjsglas ikke er kunst, men derimod »usmageligt og vulgært«, tøver Lars Løkke Rasmussen ikke med at indvie det ny kunstmuseum Heart (det tidligere Herning Kunstmuseum). Og det til trods for at Heart om noget er et 'lorte'-museum.

Ikke alene har man centralt i samlingen Piero Manzonis værk Merda d'Artista - en forseglet dåse med 30 gram af kunstnerens afføring. Det har også vist sig, at Heart bygger på en sokkel af lort - en såkaldt Socle du Merde - da jeg for to år lagde en lort, der nu fungerer som en konceptuel sokkel for museet.

Alt dette afholder imidlertid ikke statsministeren fra at indvie Heart i dag klokken 17. De forskellige tilgange til lort mellem Venstre og Dansk Folkeparti kunne ikke være tegnet tydeligere op.

Stop den udvikling

Susan Steffensen, Juelsminde

Kæreste medborgere.

Jeg er i den grad fortvivlet over udviklingen i Danmark. Jeg lærte som barn at være stolt af frihed kæmperne fra Anden Verdenskrig. De gode mennesker, som satte livet på spil og kæmpede for demokrati. De mennesker der trodsede myndighederne og skjulte flygtninge.

Jeg har fulgt udviklingen omkring flygtningene fra Irak med større og større vantro. Og så her forleden morgen hører vi endnu en nyhed, der må få det til at risle ned ad ryggen på det store mindretal i Danmark, jeg ser mig som en del af. En B.T.-journalist har lokket en humanistisk præst i en fælde og udleverer ham uden videre til retsforfølgelse fra magthaverne. Præsten har jo indrømmet, at han hjælper med at skjule flygtninge, og nu skal han så fyres og straffes. Mange af vores forældre, som kæmpede mod fascismen, kan se, hvordan historien gentager sig, men denne gang er vi ikke engang besat officielt. Denne B.T.-journalist er endda stolt af sig selv - det er bare utroligt.

Hvornår holder det op? Læs dog Chokdoktrinen af Naomi Klein og se, hvad der foregår. Murer skyder op. De rige bliver rigere og de fattige bliver fattigere. Bomber bliver smidt af de mest magtfulde nationer overalt, hvor mennesker gør modstand mod den nye globale verdensorden, hvor nogle få bestemmer, hvilke kulturværdier, der er brug for og våbenindustrien har kronede dage.

Våbenindustri, overvågning og en lovgivning, der strider imod menneskerettighederne, skyder frem.

Er det, hvad vi ønsker - lad os nu få stoppet den her udvikling.

Så skal alle på tvungen ferie

Dorte Schmidt-Nielsen, skalbjerg

Hvis det er ulovligt at hjælpe mennesker, der ikke kan klare sig selv, så må vi - som kan - være ulovlige. Menneskeliv står over jura. Det er en enkelt og fundamental lov hvis navn er: Samvittighed. Jo flere, der hjælper, jo bedre. Samfundet kan jo ikke sende alle på tvungen ferie!

Kvadratisk, praktisk, god

Mikael Kristensen, cand.mag i medievidenskab og blogger på Politisk Analyse

Finanskrise. Nedtur. Arbejdsløshed. Under Løkke-regeringen er det ikke de positive dagsordener, der præger billedet. Foghs såkaldte 'faste og fair hånd' er under Løkke afløst af 85 milliarder kroner i minus på statsfinanserne og en storsvedende Claus Hjort som arbejder i slow motion samtidig med, at en vrissen Løkke toner frem på tv-skærmene. VKO-flertallet er slidt, træt og idéforladt. Imens VKO snakker om burkaer og har travlt med at smide irakiske flygtninge ud, så viser S og SF lige nu kvadratisk, praktisk og god realpolitik der er til at tage at føle på: Roadpricing, billigere busbilletter, belønning af miljørigtige biler samt et fælles stærkt sundhedssystem og en god folkeskole er alle stærke trumfkort mod et VKO-udhulet og nedslidt fællesskabet igennem otte år ved magten. Villy og Helle taler om nu om reel fair forandring - nu mangler vi blot, at de radikale hopper med på forandringen. Oppositionen har aldrig stået stærkere.

Angst for sandheden

Søren Blaabjerg, Hørning

Vores hjemlige politi ønsker tilsyneladende ikke, at den fulde sandhed om den natlige aktion i og omkring Brorsons Kirken kommer for dagen.

I USA ønsker CIA og Co. ikke, at den fulde sandhed om diverse brutale forhørsmetoder mv. kommer for dagen.

Jamen hvorfor i alverden dog ikke? Hvis man har en ren samvittighed, kan man jo til enhver tid forsvare, hvordan man har handlet - i det mindste moralsk om ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt. Hvis man kujonagtigt ikke tør, jamen så stempler man dermed sig selv på forhånd som en lyssky person/repræsentant for en lyssky organisation - uanset om man rent faktisk har forbrudt sig mod diverse normer for anstændig opførsel eller ej.

Kun hårdkogte forbrydere og deres lakajer har alt at vinde og intet at tabe ved at insistere på løgne og fortielser.

Stemmer kontra menneskeliv

Nikolaj Houmann, Hellerup

Forleden, da 10.000 demonstrerede imod tvangsdeportationerne af 22 mennesker til Irak, havde Kirkeasyl inviteret alle oppositionens ledere til at tale. Margrethe Vestager ville gerne, men kunne desværre ikke, Johanne Smith holdt en tale, men Helle Thorning og Villy Søvndal ville ikke komme. Er der slet ingen grænser for populismen og medløberiget? Sidder der virkelig ingen SF'ere tilbage med en dårlig smag i munden, siden der ikke høres flere protester?

Loven skal måles efter folket

Aase Bak-Nielsen, Roskilde

Mon ikke Birthe Rønn kunne finde sin bibel frem og repetere, hvad evangelisterne fortæller om Jesus' svar til farisæerne, da de anklagede hans disciple for at overtræde loven. F.eks. hos Markus kap. 2: »Sabbatten (loven) blev til for menneskets skyld. Ikke mennesket for sabbatten«. Det samme kan læses i Peder Syvs Danske Ordsprog fra 1682: »Loven skal måles efter folket, og ikke folket efter loven.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Svend de l'Oreiller

Kære Uwe.

Hvordan går det med at få fikset dine sanitære forhold, så du kan skide og pisse hvor det passer sig og ikke dig? Det er svært at afgøre hvad der er mest kikset - at skide på en byggeplads eller skrive om det i avisen. Har du overvejet at lade dig konservere på dåse - mon ikke de på Heart ville være interesseret i at købe "Artista da Merda"? - nu hvor du allerede har "lagt" en grundsten.