Læserbrev

Populismen styrer ligestillingsarbejdet

14. september 2009

Som dens største bedrift inden for den seneste tid, har regeringen valgt at bruge en masse ressourcer på et 'burkaudvalg'. Hovedargumentet mod burkaen er, at den er kvindeundertrykkende - altså med andre ord en hindring for ligestillingen i Danmark. Der er dog næsten ingen kvinder i Danmark, der går med burkaer. Derimod er vi i tusindvis ramt af andre former for ligestillingsproblemer, men sjovt nok bliver der ikke nedsat udvalg for at imødekomme de problemstillinger.

Ligestilling er forsvundet fra regeringens finanslovsforslag for 2010:

»Det er teknik,« siger den såkaldte ligestillingsminister, men kan alligevel ikke helt forklare, hvor de forskellige tal har forputtet sig. Det kan da godt være, at Inger Støjberg (V) bare er lidt klogere end alle os andre og kan læse 'mellem linjerne'. Men det er dog mærkværdigt i et demokratisk samfund, at det ikke er muligt for landets borgere at få klar besked om statens finanser.

Nu har FN og EU også meldt sig på banen som kritikere af regeringen og Inger Støjbergs manglende initiativer. FN's Ligestillingskomite peger på, at der er alt for få kvinder i dansk politik, og at ligelønnen mellem mænd og kvinder halter. EU overvejer, at anklage Danmark for traktatbrud, da vi ikke overholder direktivet om at have et uafhængigt nævn til overvågning af ligestillingsområdet.

Hvor er det pinligt.

Ligestillingsministeren er kendt for sine udtalelser om, at der næsten ikke er ligestillingsproblemer i Danmark. Igen må vi rette ministeren. Inger Støjberg - der er masser af ligestillingsudfordringer, og lige nu er der behov for en ekstra indsats på arbejdsmarkedet. Mange mænd mister lige nu deres arbejde i industrien - de har brug for omskoling og uddannelse til såkaldte 'kvindeerhverv' bl.a. i hjemmeplejen. Derudover oplever mange unge med anden etnisk baggrund diskrimination på arbejdsmarkedet. De kan ikke finde en praktikplads og bliver derfor aldrig færdige med deres uddannelse. Endvidere er der alle de 'traditionelle' problemer. De gamle travere om ligeløn, flere kvindelige ledere i erhvervslivet, øremærket barsel til mænd, osv. Men der er en grund til, at vi tager fat i dem igen og igen, og den grund er desværre, at der intet er sket på området.

Hvad skal der til for at få en smule opmærksomhed på ligestillingsområdet? Skal vi virkelig alle sammen trække i burkaen for at få ligestillingsministeren i tale? Måske. Det står i hvert fald klart, at regeringens ligestillingspolitik ikke er styret af viljen til forandring, men af ren populisme.

Jane Korczak, næstformand i 3F

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jane Korczak, næstformand i 3F svigter de burkaklædte kvinder, når hun her forsøger at affærdige regeringens nedsættelse af et burkaudvalg som værende betydningsløst for ligestillingen og udtryk for populisme idet hun anfører, at dette problem antages at ramme langt færre end fx arbejdsløshed.

Men nu er lovgivernes opgave ikke at prioritere lovene, så de alene regulerer forhold af betydning for flertallet, men også at regulere de få tilfælde, hvor mennesker kommer i endog meget alvorlig klemme. At vise andres nød ignorance alene fordi et problem er sjældent forekommende, er ikke rimeligt.

At nogle kvinder går i et evigt fængsel som følge af at de ikke må vise deres ansigt for andre end dem de ser indenfor familien, er ikke acceptabelt. Det er kvindeundertrykkende, at nogle helt konsekvent og systematisk berøves frihedsrettigheder, som er naturlige for alle andre.

Hendes kritik af nedprioriteringen af ligestillingsområdet er bortset fra dette berettiget. Dog synes jeg ikke hendes egne forslag nævneværdigt styrker kvinders ligestilling i samfundet.

Tværtimod svækker hendes forslag om at overføre barselsuger fra kvinderne til mændene kvindernes lønkompensation i forbindelse med barsel stik imod hvad en undersøgelse iblandt privatansatte LO-medlemmer tidligere har vist.

Her ønskede 40 procent af kvinderne tværtimod at KVINDERNE fik flere uger med løn under barsel, mens Jane Korczaks eget forslag om at give mændene øremærket barsel med løn kun kunne samle tilslutning hos 30 procent af kvinderne.

Gik Jane Kortczak ud og spurgte kvinder andre steder, fx dem der er arbejdsløse eller på overførselsindkomst, ville endnu færre støtte hendes forslag om at tage barsel fra kvinderne for at give til mændene.

Der er intet flertal hvis man spørger kvinderne i Danmark om de vil afgive barsel for at mænd kan få flere uger med løn. I forvejen er mændenes timeløn langt højere når de er på barsel end kvindernes er. Denne ulige løn vil Jane Korczak gøre endnu større!

Kilde til tallene:

http://www.ugebreveta4.dk/2006/43/Baggrundoganalyse/Kvindervilhavemaende...

Heinrich R. Jørgensen

"Men det er dog mærkværdigt i et demokratisk samfund, at det ikke er muligt for landets borgere at få klar besked om statens finanser."

Den ikke-demokratiske stat Danmark gør en stor indsats, for at skjule statens økonomi. Formålet er, at borgerne ikke skal vide noget, og at staten og ikke mindst regering og embedsmænd ikke kan stilles til ansvar for lav effektivitet, dårlige disposition osv.

I en (hypotetisk) demokratisk stat, ville staten sørge for, at statens økonomiske transaktioner blev summeret sammen i passende klumper, så de kunne analyses af økonomer og interesserede borgere.

Heinrich R. Jørgensen

... ifht. artiklen, men IMO ekstremt vigtigt at forstå, at staten navigerer under røgslør, så intet forstås og dermed kan kommenteres, kritiseres eller andet. Befolkningen holdes i uvidenhed, og er således magtesløse overfor politikerne og embedsmændene

fraværet af midler til ligestillingsarbejde på finansloven, er nok sket ud fra devisen: "går den, så går den", - da det så blev opdaget, så kom der nogle forblommede forklaringer om at edet var noget teknisk, og bla-bla-bla.

Inger Sundsvald

”EU overvejer, at anklage Danmark for traktatbrud, da vi ikke overholder direktivet om at have et uafhængigt nævn til overvågning af ligestillingsområdet.”

Det vil regeringen og ligestillingsministeren da blæse på. Har vi måske ikke demokrati i Danmark og 90 mandater i ryggen til at gøre som vi vil, herunder at nedsætte alle de sylteudvalg vi vil?

”Det er meget teknisk det her”, siger regeringens komiske krigsfører imod ligestilling. Den slags tekniske sager skal uvidende personer ikke bryde deres hjerner med, men overlade til hende, som anser sig selv for at være ekspert i teknik.

Alt skal nok vise sig at være godt, og helt i overensstemmelse med DFs vilje.