Læsetid: 2 min.

Den tyrkisk-kurdiske konflikt har to parter

Debat
22. september 2009

Det er trist at læse Lasse Ellegaards leder i Information den 7. september om emnet »det kurdiske initiativ«. Hans konklusion er, at AKP-regeringen gør alt for en løsning af det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet, mens det pro-kurdiske parti, DTP, udgør en barriere for processen ved at stille ultimative krav. Intet kunne være mere unuanceret. Man forventer en dybere indsigt fra en journalist med lang korrespondenterfaring fra Tyrkiet.

I virkeligheden har DTP - som det eneste oppositionsparti i parlamentet - erklæret sig rede til at bidrage positivt til processen. Men de har påpeget, at fredsprocessen er dømt til at lide skibsbrud, hvis ikke konfliktens reelle parter inkluderes i processen. DTP vil blot undgå, at en så vigtig proces ikke løber panden mod en mur. Det er derfor forkert at fremstille DTP som en sten i skoen.

Kemalistisk ånd

AKP har tilsyneladende gode intentioner, men er blevet advaret af militæret og oppositionen mod at gøre anslag mod landets såkaldte 'røde linier'; Atatürks enhedsstat og kravet om en ren tyrkisk forfatning. Disse ildevarslende udmeldinger er langt fra tomme trusler og har ty-deligvis givet AKP kolde fødder.

Man opnår intet ved at udelukke konfliktens parter på forhånd. Tværtimod vil det styrke de tyrkiske nationalister, der ikke ønsker at ændre den tyrkiske forfatning, der tydeligt bærer præg af enhedsstatens rigide kemalistiske ånd: Ét flag, ét folk og ét sprog. Historien har vist, at konflikter løses med de involverede parter som i Nordirland, Sydafrika og Palæstina. Hvorfor så ikke i Tyrkiet?

Det er udtryk for politisk tonedøvhed, når DTP i ramme alvor betegnes som et nationalistparti. Er det nationalisme at kræve, at ens borgerrettigheder overholdes? Er det nationalistisk at ønske et Tyrkiet, der inkluderer kurderne? DTP har flere gange vist sig som en samlende paraplybevægelse for demokratiske kræfter på venstrefløjen. Mange af DTP's medlemmer, også i parlamentet, er tyrkiske venstreorienterede.

En erfaren Mellemøstkorrespondent burde som minimum også vide, at farverne rød, gul og grøn ved en demonstration ikke er PKK-farver, men de kurdiske nationalfarver, der i århundreder har været anvendt i hele Kurdistan.

DTP har erklæret sig parate til at løse konflikten straks. Kurderne har i årtier ventet på en reformorienteret regering som AKP og har alt at vinde og intet at miste ved en fred. Det er derfor voldsomt ukonstruktivt, at Lasse Ellegaard anbefaler at holde forhandlingens legitime part PKK væk, fordi det skulle skabe lange udsigter.

Lad os nu være ambitiøse på fredens vegne. Det fortjener både tyrkere og kurdere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dybt skuffende og ikke mindst er det en stødende udmelding fra Lasse E. i informationen. Det er Påfaldende at Lasse E evaluerer DTP for værende den faktuelle hindring i konteksten.

Ultimative - eller minimumskrav, det på lige fod, når overlevelsesvilkårene træder ind over for et folks eksistentielle tilværelse, hvor de overordnede betingelser udløser modstridende reaktioner bemyndiget på de udøvende parter.

Nationalisme danner umiddelbart de primære tvister i regionen, efterhånden som statens chauvinistiske fraktioner - jævnsides med et hundrede år gammelt militærkonstrueret, fascistisk forfatning, bemyndiger brutaliteten i forhold til, de der til rettede minoriteter.

DTP tager vare på sit kurdiske folk samt den aktuelle trussel der er relevant i forhold til de restriktioner de jævnbyrdigt må påtage sig.

Ja, vi står fast. Vi skal stå fast. Den tyrkiske forfatning i sin helhed kriminaliserer kurdere.

Man bliver nødt til at øjne den reelle situation og ikke se kurdere som et immigreret folkefærd fra Norge som skal tage hensyn til Tyrkiets nationale interesser. Se det som i situationen i forholdet mellem Danmark, Grønland og Færøerne;

Trods Færøernes association til Danmark, betvinger riget ikke dansk identitet, og hvad der dertil tilhører, ned om øren på dem, ej heller frarøver det danske rige dem, deres eksistentielle grundlag. For ikke at glemme alle bombardementerne, undertrykkelse af kultur/sprog, flaget, og jeg kunne blive ved.

Fundamentale menneskerettigheder - hvilket vi i som EU-borgere tager forgivet, danner ikke omfang i den tyrkiske forfatning. Forfatningen repræsenterer den arv som fascisten Kemal Atatürk testamenterede sine efterkommere, tyrkerne !

At underkaste sig det tyrkiske rige er en krænkelse af æren og vredladent i sig selv.

Så det med at det ultimative krav skulle være en barriere - uforståelig, nonsens bemærkning !!

Kurdere er et folk, hvis reelle tilværelse og udgangspunkt, stammer fra de mesopotamiske sletter og ingen intentioner har, om at fjerne - eller underkaste sig de nytilkomnes regler og sjove ideer, som de nu måtte have med på vejen.

Kan vi i EU acceptere et land, hvis forfatning figurerer i Hitlers bog - og ikke desto mindre hele scenarioet bag psykopatens ideologiske fremfærd under anden verdenskrig. ??

Europa ville ikke ligge under for Hitlers fascistiske ideologi hvilket vi i dag drager store fordele af som en demokratisk -fungerende union. Men kurdere ligger stadig under for de lidelser som Kemal Atatürk efterlod sig.

Og EU lukker fortsat øjnene for kurdernes problem ! Vågn op Lasse, vågn op EU !!!

Måske skulle Mustafa Kemal, ligesom Saddam i Irak i 90´erne, gasse den daværende 1 million store kurdiske befolkning i det ny grundlagte Tyrkiet og dermed slippe af med dem. Måske vil dét have hjulpet kurderne med accepten af at deres utallige oprør med hjælp fra imperialiste nationer og Sevres traktaten ikke havde hjulpet i mod de muslimske tyrkere.
Mustafa Kemal var ikke en fascist, ikke overraskende at kurdere stempler ham som én uden at have studeret hans baggrund, derimod en officer, revolutionerende statsmand og grundlæggeren af Tyrkiet.
Sammenlignet med Tysklands Hitler, Ruslands Lenin og Stalin (bl.a. hér kommer PKK´s ideologi fra), Italiens Mussolini, Spaniens Franco etc. var Mustafa Kemal Atatürk mere moderne, mere demokratiskog mere ét menneske. Kurderne har, ligesom mange andre som ikke fik hvad de havde ønsket og planlagt(Sevres traktaten), bogstaveligt talt ondt i røven over at Atatürk var større og stærkere end de overhovedet kan forestille sig.

Kurdere er et folk, hvis reelle tilværelse og udgangspunkt, stammer fra de mesopotamiske sletter skriver Cetin Cetin, sikke noget volepyk hvor har du det dog fra?

Kurdere har ikke eksisteret i mere end 150 år har en fransk historikker lige udtalt, ved ikke om du følger med i verden, eller om du er så forstyrret af prokurdisk manipulation at du glemmer alt hvad der sker omkring dig! Halloooo er der nogen derude? ja det er jer pro kurdere jeg hentyder til!

I lukker så meget lort ud herinde at det er til at brække sig over, hvorfor er i ikke mere objektive i jeres skriverier? hvorfor skal i altid retfærdiggøre jeres Terror handlinger? hvorfor er i så uvidne et folk? hvorfor er i underlagt jeres egne klaners modbydelige regler og normer? og jeg kunne blive ved!
Hvorfor kan kurdere fra 3 forkskellige lande ikke forstå hinanden hvis i har eksisteret så lang tid som i pårstår? en Tyrker fra Tyrkiet, kazakistan, azerbajdjan, tirkisiztan osv kan da godt snakke Tyrkisk med hinanden og forstår hinanden, derfor er vi og hedder tyrkere fordi at vi kan bevise vores eksistens! det kan i ikke! altså om i her eller ikke har ingen betydning for mig!

Kurdere er verdens mest uvidne folk!

Troels Ken Pedersen

Kommentarerne i denne tråd er en fin demonstration af, hvorfor kurderne har brug for andet og mere end retten til at holde kæft ...på tyrkisk!