Kommentar

København skal være en metropol med plads til alle

Debat
29. oktober 2009
De homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle har brug for deres eget 'Community House'. Et sted, der skal skabe nye muligheder for den frihed til mangfoldighed, som vi ønsker for københavnerne.

De homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle har brug for deres eget 'Community House'. Et sted, der skal skabe nye muligheder for den frihed til mangfoldighed, som vi ønsker for københavnerne.

Uffe Weng

Desværre viser de høje tal for de såkaldte hate crimes mod homoseksuelle, at København er en by, hvor der stadig er et godt stykke vej til reel ligestilling - ikke blot mellem racer og køn. Men også mellem mennesker af forskellige seksuel observans. De uhyggelige overgreb viser, at vi fortsat må kæmpe for retten til at være forskellige i København og for retten til at elske med den, vi vil.

Værn mod intolerance

Derfor stiller jeg nu et forslag i Københavns Borgerrepræsentation om, at byen får et såkaldt Community House. De homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle har brug for et sted, som kan huse deres foreninger. Et sted, der kan understøtte deres politiske initiativer, deres kulturelle aktiviteter, og huse deres rådgivningsaktiviteter. Under World Outgames denne sommer så vi betydningen af sammenholdet og at forene sine kræfter. At understøtte dette sammenhold, er en af vores bedste midler til at understøtte foreningerne og det bedste værn mod intolerance.

Lignende huse har de fleste andre storbyer som Berlin, Wien, Paris og Bruxelles, og lige som i de andre byer kan et hus i København være med til at skabe nye muligheder for den frihed til mangfoldighed, som vi ønsker for københavnerne. Det er derfor helt naturligt - og på tide - at også Københavns Kommune støtter de mange organisationer og tiltag i LGBT-miljøet (lesbians, gays, bisexuals og transgendered). Det er et nødvendigt skridt, hvis København skal kunne klare sig i ligaen af europæiske metropoler. Metropol bliver man nu engang kun, hvis man giver plads til alle.

København er blot en lille hovedstad i et lille land. Alligevel har byen gennem de sidste 10 år udviklet sig til at være en metropol. København er blevet en mere attraktiv by at studere i, at arbejde i, at holde konferencer i og at gå på opdagelse i. Men vi har stadig meget, vi skal gøre bedre og der skal mere til. København skal være en by med plads til alle. Fra børnefamilierne til biotech-firmaerne. Men også med plads til bøsser og lesbiske.

Margrethe Wivel er socialordfører (R)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad med de pædofile, Margrethe Wivel??? Skal de ikke have plads i dit "freaker's paradise"?
Lad dog homo'er være homo'er, lad dem være i fred, lad dem være usynlige i gadebilledet, ligesom os midaldrende, hetero- (in casu også non-sexuelle) hvide mænd, som er åh så afskyelige for de smarte, der er med på det hele!

Stanley Opmann

København er blevet en lorteby fyldt med politi, reklamer og fashion-butikker og discount-butikker der tjener fede penge på børnearbejderes lidelser.

Martin Kristensen

Udover Steen's usmagelige sammenligning med pædofili or snak om freaker's så efterlader forslaget et stort spørgsmål:

Hvorfor skal et community house kun være for LGBT segmentet?

Et borgerhus hvor alle grupper/foreninger kan arrangere events og tiltag ville da langt være at foretrække. Medmindre ideen er at ekskludere heteroseksuelle, hvilket man godt kan få mistanke om...

Københavns mangfoldighed og kvaliet bliver uægte og uærlig, hvis den hviler tungt på offentlige støtte-penge.

Det skal være den "ægte vare", som er selvbærende kulturelt og økonomisk , netop fordi den er "ægte".

Iøvrigt, så er det vist ikke mere usædvanligt at være homo o s v end at være f eks rødhåret eller fregnet ? Så hvorfor den ståhej?

Lasse maarup Thomsen

Et sådan værested er vigtigt fordi mange bøsser, lesbiske, biseksuelle og transseksuelle ikke føler sig som en del af samfundet.

Når man konstant hører ordet homoseksuel sagt med en negativ bismag lærer man hurtigt at føle sig anderledes. Man lærer at føle sig udstødt fra samfundet. Det fører til mindreværd.

Et hus for homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle er vigtigt for integrationen af denne gruppe. Her kan man få et netværk og et sammenhold med samme udgangspunkt som en selv. Det kan hjælpe imod mindreværd og derfor føre til mere åbenhed fra de homoseksuelles side.

En åbenhed der helt sikkert vil gengældes af andre, og dermed vil være med til at gøre København til en metropol hvor folk er åbne overfor hinanden, har forståelse for hinanden og hvor der er plads til alle.

Vibeke Nielsen

Jeg vil da gerne vide, hvem Wivel mener, skal være dagsordensættende i det hus. Man må i hvert fald ikke glemme, at hverken sexlystens retning imod et eller andet køn eller kønsidentitetens karakter er identisk med en bestemt politisk holdning eller en bestemt vision om, hvad man skal lave sammen, på hvilke præmisser og med hvilke mål.

Transer, biseksuelle og homoseksuelle er en meget broget skare, som bruger tiden på alt fra ludo over børsspekulation til ræverød revolution. Så hvem skal definere agendaen for et sådant hus? Biseksuelle ludospillere på 50 eller bøssede børshajer på 30? Liberal Alliance, DF, LBL eller udenomsparlamentariske queers?

Kort sagt - hvad er Wivels vision for et hus - og hvem står i lobbyen?

Jeg er personligt bange for, at et sådant hus let vil kunne komme til at ekskludere alle de bøsser, lesbiske, biseksuelle og transer, som i forvejen mangler et miljø og hvis behov ikke dækkes af de politiske dagsordener og den homoscene, der allerede bliver taget alvorligt og som er definerende for hvornår man er "rigtig". Ham bistandsklienten fra Rødovre, der ikke har råd eller overskud til at gå i byen hver weekend og være lækker og velplejet og velartikuleret bøsse eller hende den socialt isolerede transseksuelle fra provinsen vil fortsat være marginaliserede. Kort sagt - alle de "grimme" mennesker, som i forvejen er udenfor, bliver ved med at være udenfor. Det er dem, der i virkeligheden har det største behov. De unge nyliberale velstillede og veluddannede bøsser og lesbiske fra København skal skam nok klare sig - hus eller ej. Men det er dem, der bliver tilgodeset, som de første.

Og så synes jeg forøvrigt, at Wivel skulle være ærlig nok til at fortælle, hvilket hus det konkret drejer sig om - for hun ved det jo godt. Det drejer sig om Huset i Magstræde. Og være ærlig nok til at sige, hvem der står i lobbyen - nemlig LBL. Ikke fordi der er noget galt i det, men visioner er nu engang lettest at forholde sig debatterende til, når de bliver konkretiseret. Det er vel et debatoplæg, Wivel har forfattet - eller er det i virkeligheden en salgstale med kommentarfelt til klakørerne?

Stanley Opmann

"...salgstale med kommentarfelt til klakørerne?"

Det er vel sådan cirka 99% af det man hører fra vore folkevalgte *** (indsæt selv skældsord)

Der er ingen tvivl om at vi bevæger os imod et stadig mere oplyst samfund, der gør det sværere for majoriteten at udpege tilfældige minoriteter som undermennesker og roden til alt ondt - være det sorte, jøder eller bøsser.
Det er sværere fordi vi har større indsigt i andres liv og dermed kan se hvor grotesk det er, at det ofte er enkelte og irrelevante detaljer der afgør om folk kategoriseres i den ene eller anden gruppe.

Med hensyn til bøsser mener jeg dog at der er en skrigende mangel på synlighed, da der eksisterer en stereotyp gay-parade opfattelse af homoseksuelle, som ihvertfald intet har at gøre med de homoer jeg er stødt på.

Men jeg kan egentlig godt forstå at almindelige og fornuftige bøsser ikke ønsker synlighed i det her samfund når vi føder så mange BMW-Brian'er og knallert-Kenneth'er. For som lavintelligent hetero er det jo en fantastisk mulighed og trøst i livet at der er en gruppe man kan kan udlægge for had uden konsekvens. Specielt hvis dem man vælger at hade ikke er voldelige af natur og dermed ikke slår igen.

Altså en hovedstad kan kun kaldes en metropol, når dens seksuelle orienteringer er iorden ?

Hvad med resten af tiden når dynen er kold.?

For at fungerer i en metropol, må de ikke være over 60, da deres helbred står os meget på sinde.
Vi forlanger en seksuel udholdenhed i alle indgange og udgange, over normalen.
I deres fritid, forlanger vi fysik vedligeholdelse, god søvn, og badning.

Der er ej heller adgang for frigide.

Ib Ling: "Udover Steen’s usmagelige sammenligning med pædofili or snak om freaker’s så efterlader forslaget et stort spørgsmål...:"

Undskyld, Ib, da du ikke forstår ironi vil jeg pinde den ud for dig og Prins Knud:

Wivel: "Desværre viser de høje tal for de såkaldte hate crimes mod homoseksuelle, at København er en by, hvor der stadig er et godt stykke vej til reel ligestilling - ikke blot mellem racer og køn...."

Og så spørger jeg blot, hvis målet er at forholde sig til "hate crimes", må de åpædofile vel være oplagte som målgruppe for Wivels projekt?

Yderligere kunne man så også ironisere over "metropol" - vrøvlet, København er en lille, provinsiel flække med enkelte "hotte" kvarterer.

Karsten Johansen

Det egentlige metropolis kan jo aldri bli andre steder enn i ett punkt, nemlig det punktet der all global aktivitet pågår simultant og på uendelig kort tid, og det punktet som til enhver tid overstråler alt annet i pompøs selvreklame og dermed total ignoranse, pengefiksering, energisløsing osv.

Allerede på nåværende fremskredne tidspunkt av menneskehetens "utvikling" av sin globale slaktebenk/drivhus og sitt utrolig velkoordinerte totalsammenbrudd til kapitalismens pris, turde det være klart at ingen overhodet kan konkurrere med det globale finanskapitalistiske vannhode i New York/Wall Street i å bli metropolis.

Det eneste fornuftige er derfor allerede nå å slå sammen allverdens kommuner til een med borgermester i New York og så flytte alle mennesker dit så fort som mulig, så frivillig tvungent som mulig og under så mange myrderier og bortsløsing av så mye fossil energi som overhodet mulig. Per sekund. ;-)