Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
13. oktober 2009

Regninger kontra klimaforhandlinger

Ole Kløcker, København V.

Der er noget, der virker helt forkert. Enhver der skal forhandle et eller andet igennem, vil under ingen omstændigheder skippe sin chefforhandler. Det er basisviden. Hvad der så i det foreliggende tilfælde gør, at Connie Hedegaards vigtigste element i denne sammenhæng skal sættes uden for døren, er ikke alene uforståeligt, men ren tomgang.

Det svarer nærmest til at udelukke den, der har nøglerne eller filerne til det, der gør, at det udtænkte prospekt kan realiseres. Skal klimatopmødets realisering afhænge af diverse middagsregninger, så er sagen helt kørt ud på tangenterne.

Et er, at en sag i Forsvarsministeriet kikser, men skal det lamme og gøre, at et klimatopmøde kører af sporet, hænger det Danmark ud som aldrig før. Det kan simpelthen ikke være rigtigt!

DONG bygger da videre

Rainer R. Lippold, København K

Hvad i alverden motiverer Information den 12. oktober på forsiden at kopiere den danske statskoncern DONG's mediestunt om en 'grøn revolution'? Javist, DONG skrotter nogle kulprojekter, fordi folk i Storbritannien og Tyskland er blevet trætte af, at den danske regering snavser deres lande til. Men det eneste projekt, som allerede er blevet til noget konkret, nemlig kulkraftværk Greifswald-Lubmin, vil de danske grise da gerne forsætte med, for her har de jo allerede investeret masser af penge i og her kan man tjene store profitter, så den danske statskasse kan fyldes op igen på omkostning af andres miljø.

Grøn revolution? Når DONG skal være hovedsponsor ved det såkaldte klimatopmøde, er der vist brug for at skabe god omtale.

Men hvor naiv tror man egentlig i den danske statsvirksomhed, folk i andre lande er?

Afsporet godstransport

Jørn Guldberg, formand for Ingeniørforeningens Teknologi- og innovationsudvalget

Transportministerens kommer i det nye udspil om mere godstransport på banenettet med mange kreative idéer til, hvordan pengene kan bruges - den mest kreative er dog at bruge pengene mere end én gang.

I forliget 'En grøn transportpolitik' er der etableret en pulje på 200 millioner kroner til fremme af gods på banen. Pengene i den pulje er endnu ikke fordelt.

Ifølge en screening lavet af Grontmij | Carl Bro vil en udbygning af Esbjerg og Nyborg havn være samfundsøkonomisk rentabelt. Projekterne koster henholdsvis 270 og 45 millioner kroner.

Dertil kommer, at Lars Barfoed selv påpeger, at de eksisterende kombiterminaler har et uudnyttet potentiale, og at der bør investeres i en udvidelse af dem.

Når Lars Barfoed skal pege på, hvor pengene til at fremme mere gods til banen skal komme fra, er svaret den omtalte pulje, men man behøver ikke være ingeniør for at regne ud, at den ikke forslår. Ministeren taler så om, at der vil blive lagt vægt på privat og/eller kommunal medfinansiering. Hvor kommunerne eller de private skal finde over 100 millioner kroner melder historien dog intet om.

Så hvis transportministeren virkelig har intentioner om at flytte mere gods til banen, er det bestemt på tide, at han også sørger for, at de nødvendige ressourcer er til rådighed.

Flot og modig fremtidsavis

Ib Salomon, Odder

Hej Information. Nogle gange bliver man glad og stolt over sin avis. Det blev jeg forleden (den 6. oktober), da I udgav 2059-avisen med de to scenarier.

Godt gået - modigt, tankevækkende og opfindsomt tilmed.

Glem nu alt om at få OL til København

Manu Sareen, medlem af Borgerrepræsentationen, R

IOC har afsluttet deres møde i København om kampen af milliarder af kroner. Samtidig kastede Danmarks Idræts Forbund håndklædet i ringen. København har ikke faciliteterne til et OL, lød meldingen. De har ret. Det er absurd ønsketænkning at forestille sig et OL i København. OL i Beijing har kostet et sted mellem 30 og 40 mia. dollar. Det er vist kun de største dagdrømmere - med tidligere kulturminister Brian Mikkelsen og kulturborgmester Pia Allerslev i spidsen - der stadig ikke er vågnet op.

Hvis gallagæsterne til IOC's åbningsaften i Operaen gav sig tid til at kigge ud af limousinens tonede ruder, havde de været vidne til en storby, som har en pinlig mangel på idrætsfaciliteter til større internationale begivenheder og til almindelige københavnerne.

Idrætten har en stor værdi og en masse positive effekter, som ligger lige for: Idræt giver fællesskabsfølelse, integration, trivsel og sundhed. Vi skal åbne byen op, så idræt tænkes ind i enhver sammenhæng. Vi skal have flere og bedre idrætsfaciliteter til alle. Vi skal have foreningshuse, hvor man kan samles på tværs af idrætsgrene. Dette kunne være f.eks. et kampsportshus, et dansehus, friluftsmekka og et center for bevægelsesidræt som yoga og gymnastik. Det vil Radikale Venstre arbejde for og glem så den absurde ønsketænkning om OL.

Fredspris til Obama var fuldt fortjent

Per Thomsen, Aalborg

Barack Obama kastede George W. Bushs neokonservative værdikamp på historiens mødding, hvor den rettelig hører hjemme. Derfor er det fuldt fortjent, at han modtager fredsprisen.

Man forstår godt, at de neokonservative værdikæmpere i Dansk Folkeparti og Venstre er mindre begejstrede ...

Taget fra information. dks netdebat

Uddannelserne skal passe til de unge

Jørn Lehmann Petersen (S), for-mand for Netværket Den Hel-hedsorienterede Indsats (DHI)

Regeringens udspil til ungepakke 2, der indebærer en visitation af alle unge til ungdomsuddannelser, er mere af det samme og desværre alt for lidt af det, der virker.

Igen skal de unge tilpasses et uddannelsessystem, der i rapport efter rapport er påvist ikke at virke til den del af målgruppen, der har sværest ved at gennemfører en uddannelse.

Med det nye forslag vil de svageste unge atter opleve, at samfundet tager dem ud af fællesskabet og parkerer dem i midlertidige tilbud. Samme oplevelse som de har fået gennem det meste af deres skolegang. Resultatet er, at de svage unge nu også skal oplever, at de erklæres uegnet til en erhvervsuddannelse og samtidig afskæres fra fælles oplevelser med andre unge.

Vi savner i stedet en ungdomsuddannelse, der anerkender unges forskellige udviklingsniveauer og læringsstile ud fra et ligeværdighedsbegreb. Og et uddannelsessystem med nærværende og tydelige voksne, meget gerne mentorer som har tid til den gruppe, der ikke har et stærkt familienetværk.

Hvorfor etablerer man ikke en ny ungdomskommission, der kan sætte fokus på inklusion i stedet for det nuværende system med mere og mere eksklusion - og fokus på fremtidens uddannelsesbehov baseret på en uddannelse til alle? Senest vi havde en sådan kommission var tilbage i 80'erne, hvor uddannelserne var baseret på industrisamfundets tankegang. Vi bidrager meget gerne med input.

Medløberen Frederik

Per Jensen, Nordborg

Kronprins Frederik kunne sagtens have valgt at melde sig ind i en organisation, der hjælper udsatte børn eller børn af alkoholikere eller ... Men nej, han vælger IOC, korruptionens højborg. Blandt Frederiks nye venner er nu fascister og generaler mistænkt for mord!

Klima og ligeløn er to sider af samme sag

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og for Sundhedskartellet

Regeringen nedsatte som bekendt Lønkommissionen sidste år. Det skete i kølvandet på den store konflikt, hvor titusindvis af sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle strejkede for ligeløn. Netop fordi det var strejken, som førte til kommissionens fødsel, er forventningerne store.

Det kan jeg godt forstå. Uligeløn er et problem, som hverken den enkelte dansker, sundhedsvæsnet eller velfærdssamfundet kan leve med. Faktisk bør ligelønsproblematikken placeres på højde med klimaudfordringen på den politiske dagsorden.

Og klima og ligeløn er to sider af samme sag. De er begge afgørende for fremtidens velfærd. Klimaet, fordi en væsentlig reduktion af forureningen vil virke forebyggende på vores sundhed. Ligelønnen, fordi en væsentlig reduktion af uligelønnen vil styrke rekrutteringen og fastholdelse af sundhedsprofessionelle i sundhedsvæsenet.

Sagt med andre ord vil væsentlige reduktioner af både forureningen og uligelønnen give os langt bedre kort på hånden til at imødegå fremtidens udfordringer for velfærdssamfundet. Vi kan skabe både velfærd og sundhed i verdensklasse, hvis vi i samme bevægelse gør en indsats for klimaet og for ligelønnen. Det er en unik mulighed!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her