Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
17. oktober 2009

Et regnestykke

Mogens Munck, Ordrup

Klodens ressourcebelastning kan forenklet udtrykkes ved produktet af befolkningstilvækst x levealder x forbrug. Alle faktorerne vokser kraftigt. Produktet af dem vokser eksplosivt. Forbruget kan vi begrænse, hvis vi kan holde styr på overshopping BNP-eufori og aggressiv markedsføring. Diverse religioner - i >en stor del af >verden med paven i spidsen - >er med til at dele >ansvaret for stigningen i befolkningen. Der skulle gerne blive plads til at vi alle kan leve længere. Synspunkter af denne art er heldigvis ved at vinde frem, jfr. f.eks. udtalelserne af professor Tim Jackson i Information (13. oktober). > >

Sindelagskontrol

Rikke Lauritzen, medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten

Københavns Kommune har besluttet, at lærere, fodboldtrænere og andre, der arbejder med børn og unge skal holde øje med deres politiske holdninger og indberette dem, hvis de har holdninger, der er radikalt anderledes end den politiske midtes (Information 14. oktober).

Størst fokus er der på radikal islamisme. Men ordningen sigter også på unge, der flirter med eksempelvis den radikale venstrefløj. Og der er ikke tale om unge, der begår noget ulovligt. Der er tale om unge, der har holdninger, der potentielt kan føre til ulovlige metoder. Som eksempel nævner beslutningsgrundlaget optøjerne efter rydningen af Ungdomshuset i 2007. Enhedslisten har forsøgt at få at vide, hvor mange børn og unge kommunen regner med at skulle registrere. Men vi har ikke fået noget svar. Til orientering kan det oplyses, at op mod 10.000 unge deltog i de største ungdomshusdemonstrationer.

Gid kønskampen stod for fald

Johannes Mørch, Frederiksberg

Menneskets stræben efter magt over andre forsvinder ikke fra verden, blot fordi machomanden forsvinder, som dele af feminismebevægelsen ser ud til at antage.

Når det siges, at Macho-æraen står for fald er det korrekt for så vidt, at flere og flere moderne mænd mister interessen for denne endimensionale figur - heldigvis - men kun i den forstand, at det er det mand-lige magtmonopol, der er under afvikling.

At der også eksisterer magtliderlige kvinder, kan konstateres ved blot at kaste et blik ud over det politiske landskab. Og se et øjeblik kvotelov-feminismens kvalifikations-overspring i samme perspektiv! Ægte ligestilling handler naturligvis stadig om at skabe lige vilkår for begge køn. Parallelt handler det ikke mindst om at gøre vilkårene attraktive for mennesker af ethvert køn! Samfundsmæssigt halter det stadig gevaldigt på begge områder.

Argumentet for behovet for at blande kønnene i alskens ledelses -og samarbejdssammenhænge, hviler på indragelsen af den berømte lille forskel: At mænd og kvinder bruger deres kvalificerede hjerner forskelligt, og derfor kan befrugte hinanden og dermed virksomhedskulturen med en formodet synergetisk kvalitetsforbedring i udkommet til følge.

Troende uden indsigt

Leif Grage, Valby

Eva Valentin skriver i sin påtale (Information 6. oktober), at det ikke var verdensreligionerne, der fik menneskeheden faretruende tæt på sin egen udslettelse. Nej, men de var en medvirkende årsag. Vores evne til at ændre kurs og sikre vores planet er ikke betinget af troen på såkaldt åndelige autoriteter, men at vi lærer selv at bruge knoppen. Hvad der naturligvis ikke udelukker at lytte og lære af andre.

Sort skærm

Michael Kongstad Nielsen, Virum

Flere hundredetusinde danskere har endnu ikke fået købt den boks, der skal til for at kunne modtage det nye digitale tv-signal. Disse mennesker trues af sort skærm, en tilstand der herhjemme regnes for værre end alle klimakatastrofer, terrorangreb og finanskriser tilsammen. Livet ophører ved sort skærm. Men mon ikke en og anden af de mange truede i deres stille sind går rundt og tænker: 'Åh ja, lad os endelig få sort skærm. Helt sort, sortere end alt det gylle, der normalt vælter ud af den, lad den blive helt tavs i rigtig lang tid'.

Nogle af dem ender nok alligevel med at snige sig ned til den lokale tv-forhandler, hvor de vil få sig den overraskelse, at der er ikke flere tilbage af de billige bokse.

»Nu har vi kun de dyre tilbage,« siger forhandleren med et grin. Til gengæld kan man få en tillægsforsikring, hvis noget skulle gå i stykker, inden man kommer hjem. Den er ikke helt billig, men næsten lovpligtig. Og hvis De ikke kan finde ud af at sætte boksen rigtigt på - det kan kun de færreste - sende vi gerne et hold montører med ud og ordner det for Dem. Det bliver dyrt, men det er det hele værd, hvis man vil undgå sort skærm.

Gennemsnitlig levealder

Peder Seibæk, Slagelse

I Information 14. oktober beretter/filosoferer Sven Burmester (SB) fra en lang vandring i Nordjylland. Desværre skæmmes kronikken af et upræcist udsagn i begyndelsen af turen:

»Vi døde stadigvæk unge for 60 år siden. Den gennemsnitlige levealder er forøget med 20 år siden da«.

SB præciserer desværre ikke, om det er hans families levealderudvikling, han beskriver - for det er ikke den danske befolknings generelle levealderforøgelse, der kan noteres til 20 år. På 60 år er den gennemsnitlige levealder forøget med godt 10 år for kvinder og godt otte år for mænd. Desværre er det ikke første gang, SB skøjter lidt flot hen over stoffet. I forsommeren var der en kronik(?) om Kina, som SB tilsyneladende kender ud og ind; men han undlod fuldstændig at kommentere styrets sky omgang med menneskerettigheder. Det kunne jo være interessant at høre hans/befolkningens oplevelser af et 60 år gammelt diktatur.

Nå, hvordan føles det så?

A. Feddern, Sønderborg

Det er i orden, at der laves en kritisk og alt for ensporet film om danskere som alle nærmest fremstilles som værende racister. Så kan vi selv prøve at >føle, hvordan det er at blive skåret over en kam alle sammen!

Radikaliseringssnak har intet på sig

Jeannett Skov, uddannelsesvejleder, København

I Information 15. oktober skriver spidskandidat for Borgerligt Centrum, Jens Bohlbro: »Uddannelsesvejlederne i København har for nylig fundet ud af, at der er ved at blive skabt en større udfordring med unge indvandrere, som bliver mere og mere radikaliserede«.

Ovenstående påstand har intet på sig. Dette har uddannelsesvejlederne i København aldrig givet udtryk for. Tværtimod.

På en temadag om radikalisering i juni, hvor 100 uddannelsesvejledere fra Ungdommens Uddannelsesvejledning København deltog, blev der bl.a. konkluderet:

at inklusion - særligt gennem flere uddannelsestilbud, praktikpladser, fritidsjobs og forældrekontakt - er vejen frem; at radikaliseringsdebatten er for unuanceret og udsprunget af en politisk værdikamp; at i forhold til vejlederrollen er den bedste forebyggelsesindsats relationsarbejde og sund fornuft i forholdet til de unge; at det er fint med information og konkret viden, som kan medvirke til at aflive myter og evt. afdramatisere mediernes billede af tendenser blandt unge i København - men overordnet set oplever uddannelsesvejlederne i København ikke at radikaliseringen er et problem i deres hverdag.

Tro og viden

Jørg Gaugler, Nørre Åby

Dagen efter valget i Afghanistan, 21. august, udtalte NATO-generalsekretæren, at valget havde været frit og retfærdigt, en succes for demokratiet. Det var noget han troede, for ingen kunne på det tidspunkt vide, hvordan det var forløbet. Helt omvendt var det i 2003, da han som statsminister ville overtale danskerne til at gå i krig mod Irak med den begrundelse, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben. Det var ikke noget, han troede, men noget han vidste.

Forunderligt

Knud Vilby, Kastrup

Bent Winthers leder 'Penge i banken' (16. oktober) er forunderlig. Dag efter dag markerer Information sig fornemt og fremtidsorienteret ved at dække klimakrisen præcist og omhyggeligt, og ved at diskutere behovet for at ændre vækstbegrebet og statens rolle i samfundet. Professor Tim Jackson inviteres til interview og offentligt møde for at fortælle om den nye nødvendighed, og om muligheder for at styre investeringer i mere klimavenlig og bæredygtig retning. Og der sker meget andet væsentligt i spalterne.

Men så skriver Bent Winther en leder om opsparing versus forbrug, og der er ikke blot den allermindste refleksion af denne debat. Kun en bemærkning om, at det havde været bedre at investere i offentlige bygninger og veje end i et privat forbrug, der alligevel er udeblevet. Ikke et ord om klima eller miljø. Ikke et ord om den historiske chance (og nødvendighed) med et paradigmeskift i måden det offentlige kan regulere og styre på. Det er som om, der ikke står noget i Bent Winthers ansættelsesbrev om, at han også skal læse avisen.

>

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her