Læserbrev

Ny narko-fiasko

Debat
21. oktober 2009

Dansk Folkeparti (DF) ser frem til debat i Folketinget om tiltag for narkomaner. For DF er det vigtigt, at det høje antal dødsfald reduceres, og at sundhedspersonalets kontakt til narkomanerne kan 'presse' dem tilbage til et normalt liv. Om det skal ske via fixerum, sundhedsrum, øget gadeplansindsats, går DF gerne i dialog om. Også selv om det nye sundhedsrum og åbning af Cafe Dugnad på Vesterbro ikke har udviklet sig positivt, hverken for narkomanerne, beboere eller Rysensteens Gymnasium. Det var SF, EL og S i Københavns Borgerrepræsentation, som trodsede protester fra 700 skoleelever om placeringen af sundhedsrummet. Dugnad, spisested for narkomanerne, er blevet en succes. Men ikke sundhedsrummet.

Det er nødvendigt, at der er åbningstider, som opfanger behov. Sundhedsrummet udleverer sprøjter, men mystisk er det, at der er lukket for toiletterne. Hvad det medfører af konsekvenser i nærliggende institutioner, er et ulækkert syn.

Da Dugnad åbnede, steg koncentrationen af narkomaner. Samtidig er antallet af tyverier fra skolens lokaler steget, og det samme er antallet af fixende narkomaner på skolens areal. Dugnad har influeret udendørslivet ved gymnasiet.

Stadig ikke nok

Socialborgmester Mikkel Warming (EL), sagde, at »etablering af sundhedsrum vil betyde, at narkomanerne vil få en mulighed for at komme væk fra gaden«. Det er gået stik modsat.

Koncentrationen af fixende narkomaner har aldrig været større. Man vader rundt i sprøjter. Eleverne går i store buer uden om de mange narkohandlere, som er tiltrukket af narkomanerne. Eleverne tilbydes hårde stoffer. Det er indlysende, at politikerne har svigtet elever og bydelens borgere. Og hvilken argumentation brugte Warming før sundhedsrummets placering? Den 9. maj 2007 skrev han:

»Jeg tror ikke på, at sundhedsrummet nødvendigvis vil betyde mere kriminalitet, svineri, larm eller flere henkastede kanyler - hverken lige der, hvor det placeres, eller andre steder i bydelen. Sundhedsrummet vil ikke tiltrække flere stofafhængige til bydelen, og det vil heller ikke tiltrække flere til sine umiddelbare omgivelser«.

Ikke en af forudsigelserne holdt stik. Derfor har DF taget initiativ til, at Borgerrepræsentationen den 29. oktober skal drøfte sagen igen. DF vil foreslå, at sundhedsrummet flyttes væk fra gymnasiet. Vi vil også > have, at politiet koncentrerer sig om narkohandlernes tilbud til eleverne. Det er ikke nok, at politiet i Kvægtorvsgade bruger kræfter på at stoppe bilister, som ikke har spændt sikkerhedsselen, for på den anden side af muren til den 'Brune Kødby' florerer handel med hårde stoffer og grupper med fixende narkomaner. Det må nu sikres, at alle brugere af institutioner >kan færdes ugeneret, og at der sættes ind med effektiv rengøring og oprydning i området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja landet ligger som Christiansborg (læs VKO) har redt. Hvorfor er det nu så sært?

Lars R. Hansen

Ja, Bob - hvem kan ikke huske 90'ernes Vesterbro, hvor stofmisbrugere og narkohandel var helt ukendte begreber - det er bare så typisk for de svinske DF'ere at hetze mod - borgerrepræsentationens suverænt dygtigste borgmester - Mikkel "Forvaltningsrod" Warmings beslutning om at placere narkocentralen ved gymnasiet. Hvor våger de at sætte Enhedslistens dispositioner til debat!

Heldigvis sidder det røde flertal lige så tungt, arrogant og ubevægeligt på magten i København som altid, hvorfor vi ikke behøver at frygte ændringer eller nytænkning af nogen art i Hovedstaden, ja eller i hvert fald ikke blandt det politiske flertal.

"Hvorfor er det nu så sært?"

Selv synes jeg nu det er lidt sært københavnerne ikke mener de fortjener bedre - 100 års ubrudt rød magt skulle man tro var tilstrækkeligt - men tilsyneladende nej. Og nu skal overborgmesterposten ovenikøbet være LO's hånddukke besat af slagene landspolitiske fløjkrigere.

Karin Bennedsen

Sjovt nok, Lars Hansen, så er København, på trods af problemer med narkomaner og muslimer, en af de kommuner, hvor DF og de borgerlige har mindst at sige.

Det er da tankevækkende, ikke?

Bjarne Thyregod

I mit arbejde på Københavns Hovedbanegård oplever jeg dagligt en hel række narkomaner som under de usleste forhold trimler rundt for at finde selv det mest uhumske sted hvor der er ro til at indtage stof.

Det er ikke nyt - men kunne afhjælpes hvis DF, som Finn Rudaizky nu tilhører efter at have siddet i BR for Socialdemokraterne i mange valgperioder, ikke gik mod fixerum.

At lave et sundhedsrum, at have gadesygeplejersker eller lægeordninger fjerner ikke narkomanernes stufhunger.
Altså må der tages fat om problemet et andet sted.
Stoffet og indyagelse deraf.

Et fixerum vil kunne være stedet hvor stoffet indtages under hygieniske forhold og fredeligt uden stressende frygt for politi og andre f.eks. DSBs personale jager dem bort/tilbageholder dem.
derfra kunne der så etableres kontakter mellem sundhedsarbejdere og narkomaner og måske kunne enkelte endog bringes videre i livet mod afvænning.

Bjarne Thyregod

Glemte at skrive at de mange problemer med narkomaner der skal skaffe penge til stof og den megen kriminalitet omkring stofhandel jo nemt kan begrænses eller fjernes hvis Dansk Folkeparti kendte andre løsninger end politi og strengere straffe.

Finn Rudaizky kan jo foreslå partitoppen i DF at man i København får mulighed for Fixerum og forsøg med legal heroin.

Dette selvfølgelig under stærk lægekontrol. Og med en massiv socialindsats på bagkant.

Karin Bennedsen

En Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende viser, at 77 pct. af københavnerne støtter, at der skal etableres et fixerum ud over det sundhedsrum for stofmisbrugere, der blev åbnet i november sidste år.

»Københavnernes opbakning til et fixerum glæder mig. Det er en af de løsninger, vi er nødt til at indføre for at skabe bedre forhold for narkomanerne og beboerne i området,« siger socialborgmesteren i København, Mikkel Warming (EL).

(...)På Københavns Rådhus er der bred enighed om, at et fixerum vil være med til at løse problemerne med misbrugsmiljøet på Vesterbro.

»Min personlige holdning er, at vi skal indføre fixerum. Men det er fra Folketinget, der skal gives lov til det, og mit parti er imod fixerum,« siger sundhedsborgmester Mogens Lønborg (K) og henviser til erfaringerne fra udlandet, hvor fixerum redder liv.

(...)»Vi rejser diskussionen om fixerum igen og fremsætter beslutningsforslag her i efteråret,« siger Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, som tilføjer, at fixerummene er en hjertesag for hende.

http://www.berlingske.dk/koebenhavn/koebenhavnere-vil-have-fixerum

Slettet Bruger

Df har haft afgørende indflydelse i de seneste 8 år også på landets rusmiddelpolitik, men hvor store har forbedringerne mon været (hvis nogle overhovedet) og hvordan er det gået med almindelige menneskers retsfølelse?

At nogle steder på Vesterbro flyder i sprøjter og narkoen handles åbenlyst foran folks vinduer uden at der bliver grebet ind, det er ikke noget nyt. Heller ikke at mange ansatte i politi, sundhedssektor og socialvæsen kan udpege nøjagtigt hvem, som med jævne mellemrum skal på nattearbejde for at skaffe penge til forbruget i andre borgeres hjem og ikke nogen sensation, når der under mediernes noter rapporteres om stigninger i indbrud og nye tilfælde af forråelse i miljøet.

Tidligere har man forsøgt sig med at jage narkomanerne til andre bydele fordi området skulle gøres pænt til ære for Wonderful Copenhagen drengene, men heller ikke det hjalp. Så gik de bare i hundene andre mindre pæne steder for en stund, og politiet havde i længden ikke ressourcer på at jagte alle med krøllet tøj.

Måske er det heller ikke gået op for partiet, at man trods vildt opskruede bødetakster for selv harmløse rusmidler, via den førte politik ikke alene bidrager til at sponsere verserende krige med ca. 1 milliard i ren fortjeneste – det overgår vel snart landbrugsstøtten og ikke underligt, at der ikke er problemer med at rekruttere – men man har også været medvirkende til at der nu sælges hash mange flere steder ikke sjældent sammen med hårdere stoffer.

Men opret dog nogle fixerum foran Rådhuset eller på Christiansborgs slotsplads for mange andre steder er de nok ikke så populære med den førte politik.

Jeg synes, at Finn Rudaizkys pointer lyder ganske fornuftige. Det er ærgeligt, at de bliver præsenteret i den sædvanlige partipolitiske indpakning med stikpiller til politiske fjender og unuanceret brok over konkurrentens løsning. Det er sikkert rigtigt, at det ville være godt, hvis toiletterne blev åbnede og hvis brugerne af sundhedsrummet var til mindre gene for omgivelserne. Så på samme måde som de øvrige partier utopisk set godt kunne give Finn Rudaizky ret, kunne han jo også medgive dem pointen i en central placering af sundhedsrummet.

Mikkel Bang Jørgensen

Jeg har arbejdet med misbrugere i 10 år nu. Heraf 8 år på Vesterbro (VB). Så jeg har et ganske godt kendskab til tilstandene og vilkårene på VB - både misbrugeres og almindelige menneskers vilkår.
Disse er ikke tilfredstillende for nogen af parterne. En del af løsningen ligger imidlertid lige for næsen af politikerne, men hensynet til partiprincipper og vælgernes påståede retsfølelse forhindrer at de folkevalgte gør det der er nødvendigt.
Der er et politisk flertal i Borgerrepentationen for at oprette reelle fixerum. Der er et overvejende flertal for samme i befolkningen (baseret på statestik)

Der er desuden international evidens for en positiv effekt af fixerum. Evidens der beviser at gener for naboerne mindskes, at dødeligheden falder, at kriminaliteten i området falder osv osv.

På trods af dette vælger regeringen (dikteret af DF) at forhindre gennemførelsen af de tiltag der kan medvirke til en løsning af de problemer som Vesterbros beboere og misbrugere dagligt lider under.

Finn R. beklager at toiletterne er lukkede i området... Hvorfor mon de er det?
Det er de fordi fixeriummet er lukket... (underforstået, at når fixerummet er lukket, så bruges lokummet som fixerum)
Hvis det fixerum som står klar (men som er aflåst pga lovgivningen) kunne anvendes til formålet, så kunne toiletterne åbnes, og bruges til formålet.

Finn R. og hans parti er således selv medansvarlig for tilstandende på Vesterbro. Så Kære Finn R. drop klynkeriet og gør det der skal til.