Kommentar

Østersøregionen kan afgøre EU's fremtid

Østersøregionens udvikling har stor indflydelse på EU's fremtid. Derfor bør det politiske lederskab i regionen stå sammen for at få mere indflydelse på EU-plan
Debat
9. oktober 2009

Landene omkring Østersøen står over for enorme udfordringer inden for adskillige områder - herunder miljø, økonomi, sikkerhed, mobilitet, uddannelse og forskning. De nordiske lande og de øvrige Østersølande har brug for at skabe en fremtid i fællesskab. Omkring en femtedel af EU's befolkning bor omkring Østersøen, og Østersøregionens udvikling har derfor en stor indflydelse på EU's fremtid. Derfor bør det politiske lederskab have gennemslagskraft, når de store beslutninger skal tages. Dette kan opnås via EU, men også i et bredere internationalt perspektiv er der behov for at Østersøregionens interesser bliver varetaget. Det er en debat, som er blevet aktualiseret med forslaget fra den norske udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, om en nordisk-baltisk repræsentation i G20.

Bedre rustet til kriser

De baltiske lande, Island og til en vis grad Rusland er blevet hårdt ramt af den økonomiske krise og kæmper med store problemer. Meget taler for, at vi alle har behov for at være bedre forberedt og at udvikle nationale strukturer for at være bedre rustet til at møde globale kriser i fremtiden. Dette gælder både i forhold til funktionen af arbejds- og finansmarkederne, forståelsen for afvigende valutakursregimer, finanspolitisk regulering, automatiske stabilisatorer samt indsættelse af stimulanspakker. Vi skal blive bedre til at lære af hinanden og udveksle viden. Lad os nævne et par konkrete eksempler på områder, hvor der er behov for et styrket samarbejde på tværs af grænserne.

Vi skal være bedre rustede i forhold til globale kriser. Østersøregionen er stærkt integreret i den globale økonomi og afhængig af velfungerende institutioner for at kunne håndtere økonomiske kriser. Et aspekt er behovet for at skabe et globalt system, som kan forhindre at lignende økonomiske kriser opstår igen. Det er vigtigt, at regionen hæver stemmen i de internationale fora, hvor disse spørgsmål bliver afgjort. Sammen udgør Norden og de baltiske lande verdens niende største økonomi.

Styrket konkurrence

På baggrund af udviklingen det seneste år, skal man også spørge sig selv om, hvordan regionen på nationalt niveau kunne have forhindret den økonomiske overophedning. Et tættere regionalt samarbejde samt udveksling af erfaringer omkring overvågning af de finansielle markeder og økonomien kunne have bidraget til at effekterne af krisen var blevet mindre. Det bør sikres at de nordiske og baltiske lande via det mangeårige samarbejde skaber en stabil og holdbar vækst i regionen i fællesskab.

Den underliggende konkurrencekraft skal styrkes og innovationsevnen skal udvikles. Der kan findes muligheder i et tættere nordisk-baltisk samarbejde som kan udvikles med udgangspunkt i de globaliseringsinitiativer som de nordiske statsministre bakker op om. Selv om meget af arbejdet skal gøres på nationalt niveau, kan man få meget ud af at samarbejde. Et højaktuelt eksempel med henblik på at møde de globale udfordringer er det såkaldte 'Topforskningsinitiativ' som er den største nordiske forsknings- og innovationssatsning nogensinde.

Globale udfordringer

Vi skal desuden forbedre markedsintegrationen ved at skabe bedre forudsætninger for via en stærk konkurrencekraft at tiltrække virksomheder på det globale marked til at investere og etablere virksomheder i regionen. Det er derfor af stor vigtighed, at vi i fællesskab arbejder for frihandel med åbne økonomier og modvirker protektionisme. Derfor skal vi modvirke de eksisterende barrierer ved at fjerne de grænsehindringer, som hæmmer en øget mobilitet i forhold til varer, tjenester, arbejdskraft, viden og etablering af virksomheder.

Østersøstrategien, som forventes at blive vedtaget på Det Europæiske Råds møde i slutningen af oktober, kan meget vel blive en forgænger for flere regioner i EU. Det er en vigtig strategi i forhold til udviklingen af regionen inden for rammerne af det europæiske samarbejde, og det nordiske aftryk er omfattende. De nordiske EU-lande har påtaget sig et stort og vigtigt ansvar - og Nordisk Ministerråd vil, som en aktiv partner i strategiens handlingsplan, bidrage til gennemførelsen af strategien. Det politiske lederskab spiller en afgørende rolle i forhold til skabelsen af en bæredygtig Østersøregion, og lederskabet bør tilhøre Østersølandene. Det drejer sig om de lande, som har tilsluttet sig EU, og de lande, som står uden for EU's Østersøstrategi. Vi håber på en fortsat og udviklet politisk opbakning med henblik på at møde de globale udfordringer - på højeste niveau.

Halldór Ásgrímsson er generalsekretær for Nordisk Ministerråd og Uffe Ellemann-Jensen er bestyrelsesformand for Baltic Development Forum

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her