Kommentar

Fødsler skal foregå i hjemmet - ikke på sygehuset

Tilbuddet om at føde på hospital har eksisteret så længe, at det er blevet normalt. Den almene tro er, at fødsel på hospital er sikkert og naturligt - ja, endda at hjemmefødende kvinder gambler med deres eget og det ufødte barns liv. Det passer bare ikke
Debat
10. november 2009

Det er ikke fædrene, som har ødelagt den gode fødsel - derimod er utrygheden ved skiftende jordemødre og hospitaliseringen af fødslerne medvirkende til, at hver femte gravid ender med kejsersnit og 60 pct. af de lavrisikofødende får foretaget medicinske og operative indgreb.

Den kendte franske fødselslæge Michel Odents udtalelse om, at fædrene fejlagtigt deltager ved fødslerne, er vi ikke enige i (Information 30. oktober). Vi tror på, at fædrenes deltagelse er vigtig, men fædrene hverken kan eller skal erstatte den tryghed og sikkerhed, som kvindens egen jordemoder kan give. Derfor undrer det os, at gravide ikke selv kan vælge deres egen jordemoder på lige fod med frit valg af egen læge og sygehus.

Vi tror ikke, at danske kvinder er ramt af indavlet fødebesvær, derimod er det tilbuddet til de gravide, der har en indbygget systemfejl, der gør raske kvinder til patienter med behov for medicinsk behandling. At næsten halvdelen af alle førstegangsfødende - for hvem man forventede, at fødslen skulle forløbe uden komplikationer - ikke selv kan producere veer nok til at føde deres barn, må vække stof til eftertanke hos os alle og kræve politisk handling i form af forbedret svangreomsorg for de gravide og fødende.

Brug for ro

Vi har alle en mening, men noget forstyrrer i hvert fald de biologiske mekanismer, der styrer fødslen. På baggrund af erfaringer og internationale undersøgelser mener vi, at årsagen til de mange indgreb skal findes i en manglende tryghed hos de gravide. Når den fødende bliver bange eller utryg, så producerer kroppen adrenalin, som hæmmer veerne og medfører øget behov for medicinsk indgreb. Kvinden har brug for uforstyrret ro, tryghed og rum til at følge kroppens arbejde, så går fødslen naturens gang.

Bedre og billigere

I Region Sjælland finder vi et brugbart alternativ til den 'normale' fødsel, for her kan gravide vælge en jordemoder fra Hjemmefødselsordningen. I de 15 år, ordningen har eksisteret, er der kun foretaget indgreb i 15 pct. af fødslerne, så hvad end de jordemødre gør, må det være værd at kopiere. Recepten er lige til: Jordemoderen følger kvinden hele vejen, føder med hende, hvor hun vil og har den tid, en fødsel tager.

En fødsel kan værdisættes på forskellige måder, f.eks. at den ikke tærer unødigt på finanser og personale, men primært skal den gravide opleve fødslen som sikker og positiv, og her vejer selvbestemmelse og tryghed tungt. Uanset hvilken værdi, man end tager udgangspunkt i, så viser internationale undersøgelser og erfaringerne fra Region Sjælland at, den mest rentable og mest berigende fødsel foregår i hjemmet med en jordemoder, kvinden kender.

Henny Jensen er jordemoder og formand for Privatpraktiserende Jordemødre

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her