Kommentar

Kvinder skal have ret til at bestemme over egen krop

Ser man bort fra de helt indlysende moralske og menneskelige grunde til at hjælpe kvinderne i udviklingslandene til bedre rettigheder, så er der også et økonomisk argument for at investere i kvinders sundhed
Debat
13. november 2009

Et gammelt vestafrikansk ordsprog siger, at når en kvinde bliver gravid, står hun med det ene ben i graven. Det vidner om, at der en verden til forskel på at være gravid kvinde og føde et barn på Herlev Sygehus i Danmark contra at føde i Sierra Leone. Kvinders ret til at bestemme over egen krop viser sig at være en vigtig problemstilling at se på, når vi taler klima, befolkningstilvækst og fattigdomsbekæmpelse.

I udviklingslande har mange kvinder ikke ret til at bestemme over egen krop. Det resulterer i mange sygdomme og uønskede graviditeter, som kunne være undgået. Når kvinder skal føde deres barn, er mange utroligt dårligt stillet. Over en halv million gravide kvinder dør hvert år på grund af komplikationer, som kunne være forhindret, og mindst 200 millioner kvinder har ikke adgang til de moderne præventionsmidler, som de gerne vil bruge. Og det gælder især afrikanske kvinder.

Spørgsmålet om seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder er tabubelagt mange steder. Det gælder faktisk også inden for vores egen kreds af EU-naboer, hvor nogle lande har andre synspunkter end mere frisindede og mindre religiøst prægede lande som for eksempel de nordiske. Paven, der har stor indflydelse verden over, taler fortsat mod brugen af prævention, ligesom Bush-regeringen stoppede støtten til den helt centrale FN-organisation på dette område, UNFPA, og i stedet mente, at problemet skulle afhjælpes gennem afholdenhed. Heldigvis blæser der nye vinde på dette område med Obama-regeringen, som har genoptaget støtten til UNFPA.

Det hænger sammen

Danmark er på verdensplan i front på området. I år planlægges det, at vi fra dansk side giver 85 millioner kroner til organisationerne Marie Stopes International, IPPF og Family Care International. Netop de tre organisationer arbejder specifikt med at oplyse om prævention, dele prævention ud og gøre fødsler mere sikre for kvinder. For eksempel vil den danske støtte bidrage til, at Marie Stopes kan give over en million kvinder sikre aborter, og de kan distribuere over 160 millioner kondomer, herunder også kvindekondomer. IPPF målretter sin indsats omkring familie-planlægning mod unge i udviklingslandene. Her er der et kæmpe behov for oplysning, da op mod halvdelen af den afrikanske befolkning er under 15 år.

Hvis vi vil bekæmpe fattigdom, skal vi fokusere på at give kvinder flere rettigheder og bedre muligheder. Tidlige, uønskede fødsler hindrer piger verden over i at tage en uddannelse og deltage i samfundet på lige vilkår med andre. Ser man derfor bort fra de helt indlysende moralske og menneskelige grunde til at hjælpe kvinderne til bedre rettigheder, så er der også et økonomisk argument for at investere i kvinders sundhed. Det giver mulighed for, at pigerne kan fortsætte deres uddannelse og få bedre jobmuligheder og dermed i højere grad bidrage til udviklingen af deres lokalsamfund. Og i takt med at kvinder får mere økonomisk formåen, vil færre af dem også få HIV/AIDS, fordi de søger oplysning og adgang til prævention og står stærkere fast på deres rettigheder. Bl.a. retten til at vælge, hvor mange børn de vil have.

Den nye strategi?

Et spørgsmål, der også er ekstremt vigtigt i denne sammenhæng, er hele spørgsmålet om befolkningstilvæksten. Afrikas økonomiske vækst 'opsluges' på det nærmeste af den hastigt voksende befolkning. I 2050 forudses det, at vi vil være over ni milliarder mennesker på jorden mod de 6,8 milliarder, vi er nu. Det er en stor udfordring, som vi er nødt til at tage alvorligt. Et godt sted at starte er at fokusere på de mange millioner kvinder, som ikke har adgang til prævention. Alt andet lige påvirker flere mennesker både klimaet og miljøet og sætter større pres på fødevareproduktionen. Alt sammen vigtige udfordringer, som vi står overfor.

Vi skal derfor fra dansk side presse på for at få sat fokus på emnet og forsøge at påvirke de lande, der stadig mener, det er tabu. Fra dansk side vil vi fortsætte MDG3-kampagnen, der sætter fokus på det tredje 2015-mål om ligestilling af kvinder. Over 100 prominente mennesker i verden har forpligtet sig til at 'gøre noget ekstra' for at fremme kvinders rettigheder. Her hører seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder også med. Dét kombineret med den økonomiske støtte, Danmark giver, vil vi fortsætte ad det spor og øge det politiske pres for at give kvinder flere rettigheder og bedre muligheder. Det er bestemt også et vigtigt emne at drøfte i forbindelse med udviklingen af den nye strategi for udviklingspolitik.

Ulla Tørnæs er udviklingsminister(V), og Helle Sjelle er udviklingsordfører (K)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er også nogle ( få ) præster i den danske folkekirke, som også er imod abort - de kunne trænge til lidt anskuelsesundervisning fra ulandene. (Men de vil nok hellere se kvinder dø ynkeligt end at give køb på deres abortmodstand.)

Hans Jørgen Lassen

Robert,

nu er du usportslig.

Mon ikke disse præster - uanset om man er enig med dem eller ej - har danske, forkælede forhold i tankerne?

Jeg bliver skide arg over at afrikanske kvinders forhold skal (mis)bruges til at pudse den danske glorie på ligestillingsområdet. For det er det den artikel handler om, og ikke et hak andet.
'Se hvordan det er for de afrikanske kvinder - du er vel nok HELDIG at du er en dansk kvinde, og klap så i om ligelønnen og den dobbelte arbejdsbyrde!'

Faktum er at vi har en ligestillingsminister som mere eller mindre har begravet debatten. Før der bliver gjort noget ved det, så ser jeg ingen som helst grund til at nedværdige de afrikanske kvinder med medlidenhed fra 'den høje hest'.

Og en tilføjelse: overskriften går på at 'kvinder skal have ret til at bestemme over egen krop'.

Det mener I altså ikke at afrikanske kvinder har nu? Den ret skal Hvide Kvinder storsindet tildele dem, eller hvad?

Kvinder, over hele verden, har ret til at bestemme over egen krop. Det kan der ikke stilles spørgsmålstegn ved!
At denne ret så bliver invaderet af lovgivning, kulturel åndsformørkelse mv. er en anden sag.

Kære Marie Spliid Clausen,

nu har både Helle Sjelle og Ulla Tørnæs nok mere fokus på populistisk missionsarbejde end på præcision i deres erklæringer, så mon ikke man kan gå ud fra at de mener at de vil hjælpe de afrikanske kvinder til at kunne udøve deres ret over deres egen krop? ;-)

Anyhow, - så tror jeg at der er et enkelt punkt de to damer glemmer: de afrikanske kvinder vil nok gerne have bedre sundhed, mere fødselshjælp, osv., men jeg er ret sikker på at flertallet af dem stadig gerne vil have væsentligt flere end de ca. 1½ barn per kvinde som er tilfældet i DK.

Hjælper man dem med sundhed osv., så vil det med sikkerhed (omend det så muligvis kun er i en overgangsperiode) betyde en øget befolkningstilvækst, og så bør man overveje på forhånd hvordan man håndterer den, - ellers gør man dem jo bare en bjørnetjeneste.

Og så skal man også lige huske på, at en af de mest succesfulde missioner i Afrika er den katolske, så hvis man vil have forbedret de afrikanske kvinders mulighed for at bruge prævention, så går vejen over Vatikanet og Hans Højhattethed The Pope Himself ... en stenet vej af rang!

Majbritt Nielsen

@ Sven Karlsen
Hvis du lige læser det første i afsnittet Det hænger sammen. For der skrives om donationer til selvstændige organistioner som har hvert deres felt. Vejledning i familieplanlægning, sikre aborter og fødsler. Somd er begge er meget brug for. Prævention der kan sikre mod uønsket graviditet og uønsket seksuelt overførte sygdomme. Uden indblanding fra donorens side af.

Hvordan kan det være Hvid Kvinders domnerende over Stakels Sorte Undertrykte Kvinder?

http://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Stopes_International

Og den katolske indvirkning? Hmm der er godt nok et sejt træk der.
De vil jo hellere have flere og flere og flere børn. Kvantitet frem for kvalitet.
Hvilket i øvrigt hænger fint sammen med mænds forsvar for a thave sex med flest mulg kvinder. At de vil sprede deres sæd for at få flest muligt børn. Uanset om deres børn så får en skodbarndom. Det er jo ikke deres problem, men morens. Nå det sidste var lidt "of topic" grundet lidt i din bemærknng om den katolske kirkes indsats. lol

Men du har ganske ret i at man skal sikre sig at et der gøres er en hjælp. Og ikke en bjørnetjeneste der bare pudser ens egen glorie.

Kvinder skal have ret til at bestemme over egen krop, siger man i abortdebatten.

Men et foster er anden krop, et andet levende væsen, en krop og en sjæl.

Hans Jørgen Lassen

Ole,

denne ubestridelige pointe bliver diskret fortiet i debatten. Den passer ikke rigtig ind.

Fosteret har jo end ikke de sammer gener som moderen (eller faderen).

Men dette afslører jo, at kvindernes ret til at bestemme over egen krop blot er et ideologisk slagord og intet andet.

Og hvad med alle de ubefrugtede æg, har de ikke et krav på at blive til børn?

Bioloisk set er et foster et fremmedlegme, som kvindens krop gør alt for at bekæmpe. Fosteret har så sine egne kneb. Skal vi straffe kvinderne for at have et imunforsvar?

Desuden mener jeg alle mennseker har krav på hele deres krop: Forbyd omskæring af drenge.

Netop argumentet, at fosteret er et selvstændigt individ som har krav på at blive født, er et argument for at staten ejer kvindens krop. Hun er blevet reduceret til en fødemaskine, hvor manden kan hævde sin incimineringsret.

Hans Jørgen Lassen

Stig har forskellige sjove påstande:

Bioloisk set er et foster et fremmedlegme, som kvindens krop gør alt for at bekæmpe.

Her er vist noget, Stig har misforstået i alvorlig grad. Kvindens krop gør det stik modsatte, nemlig forsyner fosteret med næring og ilt.

Hun er blevet reduceret til en fødemaskine, hvor manden kan hævde sin incimineringsret.

Det er trods alt de færreste graviditeter, som er resultatet af en voldtægt.

Her er vist noget, Stig har misforstået i alvorlig grad. Kvindens krop gør det stik modsatte, nemlig forsyner fosteret med næring og ilt.

Det har jeg nu ikke misforstået. Fosteret snyder/stjæler sig disse to nødvendigheder, ved hjælp af et kemisk bombardement.
Den oprindelige biologiske konstruktion er at spytte ægget ud og lade befrugtningen foregå udendørs.
Alt andet er senere tilpasninger, med indbyggede konflikter.
Et foster er et fremmedlegme, som man selv må vælge, om det skal gro.

Hans Jørgen Lassen

Stig skriver:

Fosteret snyder/stjæler

Er det, hvad man kalder arvesynden? Allerede i Moders liv er mennesker forbrydere, snydepelse og tyveknægte?

Er det, hvad man kalder arvesynden?
Nej det hedder evolution.

Hans Jørgen Lassen

Evolution er vist blottet for moralske begreber som f.eks.snyd og tyveri.

Hans, det er dig der ønsker at lægge moralske synspunkter ned over forplantningen.
Hvis man ikke ønsker at udtrykke sig på latin, så har sproget kun et hvis antal ord til rådighed. Tit dækker de over flere betydninger og nuancer, derfor må man se dem i den kontekst de indgår i. Du ønsker at sætte mine ord ind i din egen kontekst, og det giver jo kun mening hvis du ønsker at lægge ord i munden på mig, hvilket jeg ikke kan forestille mig.

Hans Jørgen Lassen

Stig, du har fuldstændig ret i, at jeg ikke ønsker at lægge dig ord i munden.

Jeg kan bare ikke tage din tankegang helt alvorlig.

I øvrigt har det danske sprog rigeligt med ord; latin kan slet ikke være med her, naturligt nok, da det i modsætning til dansk er et død sprog.

Hans Jørgen Lassen

Charlotte,

helt enig.

Det viser endnu engang, at det er et rent ideologisk slogan uden noget som helst reelt indhold.

Inger Sundsvald

Så blev debatten igen afsporet, kom til at handle om det etiske ved abort mv.

”Marie Stopes kan give over en million kvinder sikre aborter”.

Ja, ja, det hjælper jo alt sammen på klimaet, og en skønne dag kan man måske få fuld kontrol over afrikanske kvinders kroppe. Så kan den vestlige verdens kvinder sikkert tillade sig at føde lidt flere uden at få dårlig samvittighed.

Under dække af at ville hjælpe afrikanske kvinder til bedre rettigheder, uddannelse, ligestilling og job i lokalsamfundene vil disse hattedamer fra V+K og barmhjertige organisationer, meget gerne bidrage med bistandshjælp til prævention og aborter, så disse afrikanske kvinder ikke breder sig så meget til skade for miljøet og vores eget forbrug.

Gad vide om det kan trækkes fra i Danmarks klimaregnskab, på samme måde som handel med varm luft?

Hans Jørgen Lassen

Er der nogen, der mener, at kvinder ikke skal have ret til at bestemme over deres egen krop?

Nej, vel?

Jeg kunne nævne en minus 4 mdr. gammel kvinde med en moderat fysisk defekt - f.ex. en forkrøblet arm.

Den med kvindens ret til at bestemme over egen krop forudsætter, at hun er gammel nok til i skrift eller tale at give udtryk for sin vilje.

Indtil da er det hendes mor der afgør, at et dukkert i en bunke hospitalsaffald er et attraktivt alternativ til et liv med en vissen arm.

Kvinders selvbestemmelse er konstant under angreb !

Inger Sundsvald

Gorm Petersen

Taler vi nu om dansk hospitalsaffald, danske potentielle mødre, eller taler vi om afrikanske kvinders betingelser og de involverede hattedamers økonomiske m.v. agenda?

Det var vel en betragtning om, at ved ca. halvdelen af alle graviditeter er der 2 kvinder i spil. Hvor den enes frihed begynder ophører den andens.

Bortset fra dette, lyder det altid hult at høre på "social barmhjertighed" fra personer, hvis ideologi bygger på ulighed.