Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
1. december 2009

Folkekirken og fanatisme

Erik Bartram Jensen, Viborg

Mit debatindlæg den 26. november har fremkaldt overraskende reaktioner hos Johan Fynbo, Herlev og Birgitte Stoklund Larsen, Grundtvig-Akademiet. I Information den 28. november fjerner de fokus fra pointen i mit indlæg, som var Folkekirkens etiske problemer i forbindelse med børn og syge voksne.

Begge gør de mig til fanatiker ved at mistolke det, jeg skriver. Derfor er nødvendigt at præcisere følgende: Jeg har ikke anfægtet forældres ret til at opdrage deres børn, og jeg tror ikke, at forældre kan opdrage deres børn værdineutralt.

Jeg er ikke ateist som Birgitte Stoklund Larsen gør mig til, og hun er direkte uhæderlig og manipulerende, når hun fremstiller mig som en kommissæragtig totalitarist, der er parat til at tvangsfjerne børn til kollektive lejre, hvor de kan indpodes ateisme.

Jeg ved ikke, hvad jeg skal kalde den form for debatetik, men den nærmer sig en form for dæmonisering, som jeg tror ligger fjernt fra Grundtvigs holdninger.

En opgave for den grønne miljøminister

Karsten Paarup, Skals

Konen og jeg skal fra Hobro til hovedstaden en weekend i begyndelsen af det nye år.

Med tog fra Hobro med cykler løber det rundt regnet op i 1.600 kr. De orange billetter er ikke en mulighed, da de ikke passer med de tider, vi får fri fra arbejde.

Hvis vi tager bilen med to cykler bagi koster det ca. 1.375 kr. ved 1,50 kr. pr. kørt kilometer en weekendbetaling på Storebælt.

Hvilken løsning tror du, at vi vælger?

Intermetzo

Hanne Kolze, København K

Som stor fan af 'Intermetzo' glæder jeg mig af flere grunde til Informations weekendudgave og Georg Metz' skarpe pen.

Midt i den politiske afmagt jeg til dagligt føler, lyser ironien og sarkasmen dog op i vintermørket. Jeg kan kun erklære mig enig i, at det politiske miljø i Danmark er farceagtigt og personfikseret, uden der dog knap er nævneværdige personer i den eksisterende politik, som den udfolder sig i dagens Danmark.

Når en person som Georg Metz så i stigende grad behandler de selvsamme personer uge efter uge i sine indlæg, forsvinder min sidste rest af optimisme mht., at noget kan forandres. Jo, jeg kan også godt se komikken i alle de politiske rænkespil, men jeg fortvivler, når Intermetzo reflekterer over personer som Suzanne Bjerrehuus og hendes gøren og laden. Hvad kunne man forvente fra den kant andet end opbakning til DF, hvis det i en given situation kan kaste lidt publicity af sig. Og sandelig det lykkedes. Hellere dårlig omtale end ingen omtale! Jeg havde håbet, at f.eks. lømmelpakken og angrebet på loven vedrørende aktindsigt iblandt så meget andet, der for tiden indskrænker vores borgerlige rettigheder, var blevet underlagt den skarpe pen.

Det er dog en væsentlig indgriben i den almene indsigt og ytringsfrihed, der her er på spil. Man skal vælge sine fjender med omhu.

Lad os beholde surheden, bitterheden og sarkasmen i en afbalanceret form i forhold til de virkelig seriøse problemer, vi er tynget af. Nedton den konstante personlige fokusering, lad os komme videre i håbet for en fremtid med mindre modløshed og mere handlekraft!

Da Danmark blev til Iran

Karoline Nolsø Aaen, Slangerup

Kan du huske Iran? Det var noget med et regeringsvalg, der vist nok var det rene fusk. Store demonstrationer og folkelig utilfredshed. Men så pludselig blev folk tvunget hjem, da det blev forbudt at være utilfreds med regeringen. Forbudt at have fredelige demonstrationer i gaden. Forbudt at ytre sig om sin personlige mening. Hvor er vi henne? Måske Iran. Så hør den her: Det var noget med verdens klima, der vist nok slog knuder pga. menneskets overudnyttelse af Jordens ressourcer. Fredelige demonstrerende børn, unge, voksne og ældre udtrykte deres misfornøjelse med Jordens tilstand. Men så forsvandt demokratiet, og de bange folk var tvunget til at blive hjemme. Ikke af frygt for øget vandstand eller voldsomme storme men af frygt for regeringen, som arresterede folk, når de gik på gaden.

Måske bør man skrive Venstre, konservative eller DF på sin jakke, hvis man vil vise sin interesse for Jordens fremtid i december?

Jeg ved ikke, om jeg overhovedet tør gå ud på gaden. Tør du?

Intet tabt?

Carsten Ploug Olsen, Odense NØ

Et argument, man af og til hører i den standende klimadebat, er, at hvis skeptikerne har ret, og der intet er at frygte, så mister vi ikke noget ved alligevel at satse på rene og vedvarende energikilder. For så vidt rigtigt, problemet er bare den hast, det søges gennemført i.

Hvis verden som sådan skal lægge hele sin energisektor og -forsyning om i løbet af ganske få år, kan det betyde et sammenbrud i den menneskelige civilisation - med død og elendighed for millioner, måske milliarder af mennesker til følge. Civilisationen bæres bl.a. frem af adgang til sikker og billig energi. Mig bekendt er der ingen reelle alternativer pt. til kul og olie som bærende energikilder. Men det kan jo komme i fremtiden.

Far med lempe. Der er måske alligevel en pris, der skal betales ved forhastede beslutninger.

En hastesag

Joachim Nielsen, Vanløse

Men hovedparten af den oprindelige fjende (al-Qaeda) i Pakistan og en ny fjende bestående af 90 pct. frihedskæmpere, som selv Den Røde Hær måtte opgive at besejre, har den danske regering en meget svær indrømmelse foran sig: Krigen i Afghanistan er den største politiske fejltagelse i nyere dansk politik. P.S.: Reel opposition ønskes (og det haster).

Nu handler det pludselig ikke om sex

Stine Wolff, København N

Hvis Anders Haahr i artiklen »Det handler om køb og salg - ikke om sex« i Information den 27. november ikke var så forudindtaget og snæver i sit udgangspunkt, ville han vide, at organisationer som RedenInternational og 8. marts-initiativet nu i flere år har påpeget at prostitution ikke handler om sex, men om fattigdom og mangel på muligheder.

Han citerer sociologen Elizabeth Bernstein for at kalde spørgsmålet om kriminalisering af sexkøb neoliberalt, selv om det i Danmark er SF, Socialdemokraterne, til dels Enhedslisten og de radikale, der går ind for et forbud.

Han citerer ydermere sociolog Elizabeth Bernstein for at mene, at hvis nogen tilbyder deres arbejdskraft for 100 kr. i timen og andre for 500, tager man dem til 100 kr. i timen, da man jo ikke kan vide, hvem der er handlede mennesker. Hos de fleste globalt orienterede ikke-hyklere ville alarmklokkerne nok begynde at ringe over så stor en prisforskel.

Haahr er meget partisk, når han i sine artikler ser kriminalisering af sexkøb som et mål og ikke som et middel - og han giver ikke plads til nuancerne i debatten. Det er ærgerligt for en ellers god avis.

Modersmål for nogle

Per Jensen, Nordborg

Mange danske børn i tyske børnehaver ved grænseområdet taler ikke tysk og vil ikke lære det pga. forældrenes nationale indoktrinering. Derudover bagtaler eleverne også de tyske lærere, men sådan noget tales der jo ikke så højt om. Kun når det drejer sig om arabere, der taler deres modersmål, så farer en skoleleder henover i DF-retorikken!

Chikane

Mads Munch Hansen, Slagelse

Fra min skoletid kan jeg tydeligt huske, at mange blev chikaneret i skolegården på dansk, så jeg vil gerne indstille til undervisningsministeren, at også dette sprog bliver forbudt i frikvarteret. Medmindre der altså er andre grunde til at forbyde arabisk i skolegården?

Arkitekturgryde

Torben Simonsen, Albertslund

Jeg har boet i Galgebakken i Albertslund med min familie i over 30 år. Derfor læste jeg med nysgerrighed Andreas Relsters artikel i avisen den 28.-29. november under rubrikken »Arkitekturgryde a la socialisme«. Hvordan mon vores bebyggelse og mit hjem skildres i 2009? I korthed synes jeg, artiklen er skrevet med en tone og bygger på klicheer, der ikke bringer nævneværdig indsigt i livet i dette almennyttige byggeri eller for den sags skyld andre tilsvarende boligområder.

Det er objektivt rigtigt, at de store almennyttige boligområder på Københavns Vestegn skabte plads til mange familier, der var udsaneret fra Københavns brokvarterer. Formodentlig har Relster også ret i, at der i bebyggelsens første år var ganske mange offentligt ansatte, der slog sig ned her. Men artiklens søgen efter forklaringer på bebyggelsens og kommunens røde flertal fiser af undervejs. Den nøjes med at problematisere situationen ved ironisk at berette om en enkelt beboer, der har stemt på DF.

Det havde været spændende, hvis der havde været brugt spalteplads til en grundigere undersøgelse af eventuelle sammenhænge mellem de politiske præferencer i kommunen og den faktiske forvaltning af de kommunale kerneområder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kommentar til 'Intet Tabt' af Carsten Ploug Olsen:

Jeg mener at man må se helt koldt og pragmatisk på det:

Hvilket scenarie vil få de største konsekvenser? En voldsom energiomstilling uden grund?
Eller ikke hurtig nok omstilling selvom der er en grund?

Tør du satse ikke blot din, og dine børn og børnebørns tilværelse på, at klimaskeptikerne har ret?

Inger Sundsvald

”Nu handler det pludselig ikke om sex”
Af Stine Wolff, København N:
”Hvis Anders Haahr i artiklen »Det handler om køb og salg - ikke om sex« i Information den 27. november ikke var så forudindtaget og snæver i sit udgangspunkt, ville han vide, at organisationer som RedenInternational og 8. marts-initiativet nu i flere år har påpeget at prostitution ikke handler om sex, men om fattigdom og mangel på muligheder.”

Af én eller anden mystisk grund, ser man stort på den slags fakta. Og af en eller anden mystisk grund var der heller ingen der havde lyst til at kommentere artiklen. Af en lige så mystisk grund er artiklen heller ikke længere at finde i arkivet, hverken under titlen eller journalistens navn.

Anders Haahrs artikel er desværre ikke blevet lagt på information.dk sammen med resten af avisen fra den 27. november. Den kan dog læses nu her. Vi beklager ventetiden.

Debatvært
Espen Fyhrie

Inger Sundsvald

Nåh, tak for forklaringen. Ellers var det da også ved at blive lige mystisk nok.