Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
16. november 2009

Skal der ansættes flere?

Benny Adriansen, Randers

I middagsradioavisen den 11. november blev det oplyst, at den kommende EU-'udenrigsminister' skal være chef for - måske - 5.000 medarbejdere.

Reelt er der tale om en splinterny EU-institution. Kan udenrigsministeren oplyse, om oprettelsen af den nye institution vil medføre, at antallet af medarbejdere i medlemsstaternes udenrigstjenester - herunder den danske - kan formodes at blive nedskåret tilsvarende; eller kan det tværtimod forventes, at behovet for national koordinering med den nye institution vil kræve yderligere ansættelse i det danske udenrigsministerium?

Troskyldige spørgsmål, javist, men det kan vel ikke skade at stille dem?

Virkelighedsflugt

Geo Horn, Gandrup

Tak, Mogens Christensen!

Siden din kronik »Klimakrisen kan løses på fem år, hvis vi vil« (4. november) har jeg kigget efter ros. Ikke ét ord! Kronikken har udløst debat på nettet - fint, men det undskylder ikke, at en debat, der er vigtigere end samtlige DF's udgydelser, ikke kommer på papir, hvor flere ser det.

Kronikken behandler emner, der nærmest er fraværende i den hjertegribende værdikamp, som det herskende system har ført med kanoner, skattestop, friværdi og >alt det neoliberale cirkus.

Det er væksten, der er problemet. Vækst i Jordens befolkning, ressourceforbrug, produktionsapparat, miljønedslidning m.m. Samtidig vokser midlerne til det militær-industrielle kompleks. Det er midler, vi har hårdt brug for til Mogens Christensens plan.

Repetér regeringens værdier og hold dem op mod de problemer, vi står i her og nu. Det viser en virkelighedsflugt, der er dybt tragisk.

Større ulighed under SR

>Karsten Skawbo-Jensen, K, kandidat til Region Hovedstaden

>Oppositionen postulerer, at der er kommet mere ulighed i sundhed. Man glemmer, hvordan forholdene var under SR-regeringen. Hver dag i tv-avisen så man dengang sammenbidte danskere med livstruende sygdomme pakke bilen for at flygte til udlandet væk fra lange ventelister. Det var vel at mærke direktøren og rigmanden, der havde råd, ikke almindelige mennesker. Under den nuværende regering er der kommet behandlingsgarantier og kræft- og hjertepakker. Og klarer det offentlige ikke at diagnosticere eller behandle inden for 1 måned, kan mange patienter uanset tegnebogens tykkelse søge behandling i det private i ind- eller udland. Desuden er foreløbig én million danskere, fra rengøringsassistenter til dem på direktionsgangen, blevet omfattet af en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring. Det bedste ved disse forsikringer er, at de er ret ligegyldige, så længe vi har det udvidede frie sygehusvalg. For det gælder for alle - om man er rig eller fattig, har police eller ingen police, er på arbejdsmarkedet eller står udenfor.

Slut med at længes

Sofie Petersen, Hamburg, Tyskland

Når man sidder her i Tyskland og betragter debatterne i ens fædreland, fyldes man med tristhed. >Kan så mange i Danmark ikke tale om andre ting end Muhammed og Mustafa?

Helt ærligt, de, der ikke kan føle glæde uden at nedgøre mennesker fra en anden kultur, dag ud og dag ind, er sørgelige stakler. Hvordan kan Danmark tillade, at rabiate og hadske DF kan have den reelle magt? Jeg længes end ikke hjem mere.

Træt af ting - nu droppet

Per Krogh Simonsen, redaktionschef i DR, B&U

I et læserbrev i Information den 7. november kommenterer Kristian Braad indslaget 'Totalt træt af ting' i tv-programmet Ramasjang Live på DR. Her hjælper vi børn med at skille sig af med det stykke legetøj, som de er allermest træt af, på en sjov måde.

Ramasjang Live-redaktionen er vi helt klar over, at vi går til kanten, når vi hjælper børn til at ødelægge deres ting på kreative måder. 'Totalt træt af ting' er derfor også et programindslag, som vi på redaktionen har diskuteret indgående. Efter moden overvejelse er vi nået frem til, at indslaget ikke lever op til dets oprindelige formål, og derfor har vi besluttet at droppe det.

Ud over at afspejle børns hoppen fra legetøjstype til legetøjstype i takt med at de bliver ældre og ældre, havde vi håbet at få børn (og deres forældre) til at reflektere over, hvordan vi behandler vores ting i dét, du kalder for 'forbrugersamfundet' - og ikke mindst, hvordan vi behandler de ting, vi skiller os af med. Mange voksne danskere er som bekendt heller ikke blege for at smide fungerende, brugbare ting på lossepladsen og bare købe noget nyt.

Vi må dog erkende, at vi i indslaget i al for ringe grad har formået at løfte denne vinkel og opnå dette formål. Det gør ikke problemstillingen mindre relevant, men på redaktionen vil vi i den kommende tid se på, hvordan vi kan løfte opgaven på en anden måde. Vi sigter ikke efter at lave tv, som vi tror, børns forældre helst vil have, at deres børn ser, men det pågældende indslag er altså droppet.

Hovedløs regering

Ole Thorbek, Værløse

Regeringen bevilger i forbindelse med næste års finanslov 18 mio. kr. til Bjørn Lomborg og hans center. Det er et led i regeringens strategi for at opnå mindst CO2-reduk-tion for pengene.

Alle de politikere og statsledere, der tager klimaproblemerne alvorligt, og som deltager på klimatopmødet i København, må tage sig til hovedet over den danske regering.

Hvordan sættes krydset?

Asger Henning Jensen, Søborg

Man kan ikke brevstemme for Enhedslisten til regionsvalg i Aalborg. Men så mener 'valgforsker' Roger Buch, at »Folk har mulighed for at møde op og ændre deres brevstemme, hvis de har fortrudt« (Inf. 13. november).

»Goddag, jeg vil stemme igen.«

»Hvorfor?«

»Jeg har fortrudt mit valg.«

»Nå ja, ikke noget problem. Du ville vist stemme på Enhedslisten. Her, værsgo, stem igen.«

Har denne 'ekspert' aldrig hørt noget om, at hemmelighed er et af de fundamentale valgprincipper? Eller gælder det heller ikke længere i tider, hvor alt bliver overvåget?

Husk børnene, Frank og Bo

Signe Færch, kandidat til Borgerrepræsentantionen for Enhedslisten

I tirsdags strejkede pædagogerne. Fredag slog frustrerede forældre så til, da de blokerede 20 daginstitutioner. Med god grund. For børnene skal nu lægge våde numser til endnu en sparerunde, som ikke kun undgå at betyde færre voksne på stuerne. Det kan simpelthen ikke være rigtigt.

I Enhedslisten gør vi, hvad vi kan for at få de aktuelle besparelser smidt i skraldespanden. Men vi må også fremtidssikre. Derfor kræver vi nu en garanti fra vores københavnske venner i Socialdemokraterne og SF for, at der ikke kommer nye nedskæringer på daginstitutioner i den næste valgperiode.

Lømmelpakke

Søren Thomassen, København Ø

Bent Winthers leder 'Kun lømler demonstrerer' (13. november) er et godt flashback. Forleden så jeg Wir sind das Folk. Det var datidens lømler, der med deres fredelige demonstrationer fik et totalitært system til at bryde sammen, denne dokumentarfilm handlede om.

De stasi-metoder, der dengang blev brugt mod 'lømlerne' i DDR, er præcis de samme, de politikere, der råber højst om at beskytte ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, demonstrationsfrihed og andre af de frihedsrettigheder

Grundloven har givet os, nu vil indføre her i landet. Fantastisk at tænke på, at de selv samme politikere for 20 år siden ikke kunne får armene ned af begejstring over den folkelige opstands resultater i Østeuropa.

Respekt for København

Geoffrey Cain, Hellerup >

I gamle dage betød 'respekt' ærefrygt. I dag er ordet overtaget af mafiaen og indvandrerbander og betyder bare 'frygt'.

Ordene betyder ikke længere, hvad de gjorde før i tiden, og et andet godt eksempel er ordet 'socialdemokrat'.

Nej tak til kostpolitik

Sacir Camo, Hjørring

Alle kommuner skal indføre en kostpolitik, der sikrer flæskesteg og frikadeller på menuen i daginstitutioner og ældreboliger, mener Dansk Folkeparti.

Jeg gad godt vide, hvordan de vil tvinge folk til at vælge en bestemt spise? Hvad med vegetarerne? Hvordan skal det mon kontrolleres, om folk får serveret nok flæsk? Skal vi have et svinepoliti? Jeg troede ellers, at politiet havde arbejde nok. Er der ikke nogen, der kan give Pia Kjærsgaard en million for at flytte ud af landet og helst så langt som til Santorini, og så kan hun ellers nyde sit svinekød der - for vi andre skal altså nok selv bestemme, hvad vi putter i vores mund ...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her