Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
13. november 2009

Skamløst!

Leif Vejen, Greve

Først tropper hele den borgerlige front op til gudstjeneste i det Tingbjerg, som de ellers holder sig langt væk fra, da de ved at komme der ville udsætte sig for de fornedredes vrede. Men nu er de - efter aftale - mange nok, og så kan der jo være kommunalpolitiske stemmer i at vise solidaritet med de undertrykte.

Dernæst sætter de sig sammen og enes om at bruge de undertryktes penge til - de undertrykte! De undgår selv at skulle åbne tegnebogen for at skaffe midler til de foranstaltninger i ghettoen, der er så nødvendige. Ghettoen får lov at betale det selv. Og samfundet må bøde for den manglende indsigt i konsekvenserne.

Men det værste er næsten, at den helt tandløse og rådvilde 'opposition' lader sig lokke med - fra socialdemokrater til SF - til at bruge de penge, de selv har været med til at tage fra dem, der intet har, for at vise, at de skam tænker på de fattige - og så i øvrigt redde sig nogle stemmer fra de selv samme mennesker ved kommunalvalget!

Det er skamløst!

Intet eksempel

Michael Sandfort, Brønshøj

Heller ikke Steen Vraasø (Inf. 11. november) kan pege på en DR-dramaserie med blå slagside som modeksempel til DR's anti-kapitalistiske 'Taxa'-serie. Til gengæld er 'Taxa' kun ét blandt flere røde eksempler.

'Sikkerhedsmuren'

Philip Larsen, Herlev

Deadline på DR2 9. november (22-udgaven) bød på flere indslag, der enten direkte omhandlede eller var relaterede til Palæstina-Israel-konflikten. Først i forbindelse med mødet mellem Hillary Clinton og Benjamin Netanyahu. Dernæst i forbindelse med et interview med Israels viceudenrigsminister og slutteligt i forbindelse med et interview med professor Ole Wæver omhandlende 'mure', hvor den 700 kilometer lange mur, som Israel er i gang med at opføre på Vestbredden, blev nævnt. Denne mur blev ligeledes nævnt i det første indslag (og kunne principielt have været det i interviewet).

Dog på intet tidspunkt i udsendelsen blev det nævnt, at denne apartheidmur i 2004 blev dømt ulovlig ved Den Internationale Domstol i Haag, selv om der var rig lejlighed og anledning hertil. Dommen forpligter Israel til at rive den ned, udbetale erstatning til ofrene for eksproprieringen (grundet muren er store palæstinensiske områder blevet annekteret) samt afskaffe enhver lov vedtaget i samme forbindelse. Israel har dog valgt at ignorere denne dom og fortsætter således udbygningen af muren dags dato.

At den i stedet konsekvent blev omtalt som 'sikkerhedsmuren', hvad Israel ynder at kalde dette inhumane byggeri, og at seerne ikke blev præsenteret for denne væsentlige detalje, er direkte usmageligt og forplumrer debatten om fredsprocessen.

Skal vi ikke overraskes?

Sanne Jensen, København V

Kære Hans Peder From.

Jeg forstår godt trætheden over brokkende kvinder (10. november), der slår deres mænd i hovedet med livs-stilsmagasiner og hjemlige territoriale markeringer. Det er trættende, ligesom det er trættende med mændenes dominans uden for hjemmet. Den store bedrift er at forskyde denne territoriale opdeling.

Hvordan slipper vi af med frustrerede husmødre og mænd, der, som programmet formulerer, tilsyneladende ikke synes, at de hverken har plads eller orker at tage plads i hjemmet? Jeg brækker mig over denne kønsfremstilling, som på forudsigelig vis underbygger etablerede strukturer frem for at forskyde dem.

Kunne man ikke forvente, at DR2 som public service-kanal bidrog til en forskydning, der måske kunne overraske i sin afsløring af fællestræk kønnene imellem frem for de ældgamle og røvsyge etablerede forskelle? Kunne man ikke forvente en smule nuancering? Jeg vil så gerne overraskes. Skal vi ikke overraskes, Hans Peder From?

Mindretallets dårlige vaner

Gry Reiter Thorsen, Holbæk

Et flertal i Folketinget bakker op om et forbud mod vandpibetobak. Begrundelsen lyder, at den søde røg vil gøre de unge til cigaretrygere. Men hvis det i virkeligheden er cigaretafhængigheden vi vil undgå - hvorfor er det så ikke dér, lovgivningen strammes?

Det handler om stemmer. Vandpiberygerne er et mindretal, der hovedsageligt består af unge (mange under den stemmeberettigede alder) og mellemøstlige indvandrere. Et forbud mod den almindelige tobak - den som langt flere er afhængige af, som for alvor sætter sine spor i statistikkerne over kræfttilfælde og koster skatteyderne penge - forekommer utænkeligt. Ramaskriget ville gjalde over landet, hvis politikerne i en sådan grad krænkede den personlige frihed. Men når det kommer til at fratage et mindretals deres mulighed for at vælge anderledes, så går lovgivningsprocessen meget nemmere.

Hvem vil savne vandpibetobakken, når den er væk? I hvert fald ikke vælgerne med teenagere og småbørn, der gruer for deres små poders mulige fremtidige misbrug. Og dem er der alligevel en del af.

Vi må være dumme her i Århus ...

Annie Egede, Århus

... når vi er så mange, der gerne vil have, at Nicolai Wammen (NW) fortsætter som borgmester. Det fremgår af Jarl Corduas artikel i Information (11. november), at NW ingen meninger har, kun vil deltage i møder, hvor pressen kommer, er teflonagtig og nærmest kun bliver valgt, fordi han har et stor kampagneorganisation i ryggen og er god til at håndtere pressen.

Den sandhed, jeg kender i mit århusianske verdensbillede, er ganske anderledes. NW er ganske rigtigt meget synlig - kommer f.eks. både til Kolonihaveforbundets fest (jeg så ingen presse ved den lejlighed) og til Århus Festuges medhjælperfest og siger ved begge lejligheder noget meningsfuldt og personligt, uden at stå og glo i et manuskript. Når man møder ham på gaden - hvad der jævnlig sker - giver han sig tid til lytte til, hvad man har på hjerte - virker åben og oprigtigt interesseret.

NW får min stemme, fordi han er en god borgmester. Han skal interessere sig for de store linjer - ikke sidde og fnidre med detaljer. Han skal skabe kompromisser - lytte til andres meninger og samle trådene. Og det synes jeg går rigtig godt. Tænk, hvis han en dag kunne blive statsminister og praktisere sådan en ledelsesstil i Folketinget. Det kunne vi godt trænge til.

En påmindelse

Hans Folke, Christianshavn

'Zur Mahnung an uns, jeder Missachtung des Lebens und der Würde des Menschen mutig und ohne Zögern entgegenzutreten'.

Denne opfordring kan ses på en mindesten ved Mahnmal Gleis 17 i Berlin.

En påmindelse til os alle om: modigt og uden tøven at træde op imod enhver misagtelse af livet og menneskets værdighed.

Gleis 17 er jernbaneperronen hvorfra 40.000 berlinske jøder i 1941-45 blev sendt afsted til udryddelseslejrene Auschwitz og Theresienstadt. Takket være en ihærdig indsats fra de ansatte i Deutsche Reichbahn foregik den store operation med orden og præcision. Naboerne i det velhavende forstadskvarter Grunewald må have kunnet følge med; ingen sagde noget.

Hvordan kan det være, at alle i mit rejseselskab kom til at tænke på, hvad der foregår under den nuværende regering i Danmark?

Er det os, der er urimelige, eller er det udviklingen herhjemme, der er ved at køre helt af sporet?

En ganske overkommelig opgave

Birgitte Asmussen, Frederiksberg C

I Information den 11. november appellerer SF's Balder Mørk Andersen til »alle køns-, kvinde- og ligestillingsorganisationer om aktivt at sætte fokus på de mænd, der går forrest for at styrke ligestillingen mellem kønnene, lokalt eller landspolitisk«.

Det vil bestemt blive en overkommelig opgave.

Stop grådige bolighajer

Allan Ahmad, kandidat for Enhedslisten til Borgerrepræsentationen

Alt for mange mennesker må finde sig i grådige bolighajer, der presser lejen ulovlig højt op. Folk kan ofte få nedsat deres husleje, hvis de inddrager Huslejenævnet. Men det gør de færreste.

Det er ikke rimeligt, at lejere skal stå alene og selv tage kampen op med deres egen udlejer. Når det er selv samme udlejer, der afgør, om man får forlænget sin lejekontrakt eller bliver smidt ud, opgiver mange på forhånd. Derfor foreslår Enhedslisten, at kommunen opretter en taskforce og tjekker de 74.000 lejeboliger i København og sikrer, at ingen betaler for meget i husleje. Det skal være muligt for almindelige mennesker at bo i København uden at betale 10.000 kroner for en treværelses lejlighed.

Vi kan ikke tillade os at holde hånden over bolighajerne og lade københavnske lejere i stikken.

Fandens til forskel

Leif Grage, Valby

Der er fandens til forskel på at vrøvle om det evige liv, som præsterne gør det, og så at have virkeliggjort det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her