Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
20. november 2009

DDR revisited

Helga Anker, Roskilde

Her mellem af udvisning af irakere, lømmelpakken og fejringen af Berlinmurens fald må jeg citere udenrigsminister Per Stig Møller fra forleden i studiet hos Mette Vibe Utzon. På spørgsmålet om der ikke var noget godt i det gamle DDR, sagde han (citat efter hukommelsen): »Jo, de havde tryghed, arbejde, boliger, mad og nogen, der fortalte dem, hvad de skulle gøre. Sådan har dyrene det også i Zoologisk Have!«

Om Østtyskere, der kom med færgen til Gedser - i den første euforiske periode - sagde han: »Mange af dem havde slet ikke taget papirer med. De tog bare af sted. Men det fandt grænsemyndighederne jo ud af, så de kunne at komme ind.«

Da det kom forsigtigt fra Mette V. U: »Det var nok ikke gået i dag«, sagde en lettere forfjamsket minister: »Jo, man hjælper da sine naboer, når de er i nød.«

Dette var ordene fra udenrigsministeren i en tid med globalisering, hvor naboer findes over hele kloden - og også i asylcentre, hvor de afviser og hjemsender flygtninge i nød - sagt af et medlem af en regering, der mere og mere ligner noget fra DDR. Hvem banker den mur ned, de har i hovedet?

Intet nyt fra Mellemøsten

Søren Blaabjerg, Hørning

Israel fremturer med nye bosættelser/udvidelser af eksisterende. FN og USA protesterer. Israel, der er vant til lidt af hvert i retning af hævede pegefingre uden mindste handlingsmæssig konsekvens er - sædvanen tro - fløjtende ligeglad.

Fri os for jeres pølsesnak

Louise Lidang, Nørrebro

DF's Carl Christian Ebbesen udbasunerer den 15. november i et interview i Information, at »frikadeller i vuggestuen er kommet for at blive« og begrunder denne udtalelse med, at han ikke vil acceptere, at »vi danskere« langsomt tilpasser vores adfærd til 'indvandrernes normer'.

Vores datter på snart to år går i vuggestue på Nørrebro, hvor vi bor, og hvor verden som bekendt har mange farver, sprog, dufte og smage. I institutionen får børnene økologisk vegetarisk mad, baseret på de bedste danske råvarer årstiden kan bringe, og de to dygtige køkkenansatte skaber små mirakler af både æstetisk og smagfuld kvalitet. Børnene får makrel med rødbedesalat den ene dag, kartoffelsuppe den anden og falafel i pitabrød den tredje, og sådan fortsætter det med utrolig variation med retter inspireret af og krydret efter både danske og udenlandske traditioner. Alt er hjemmelavet, veltillavet, og børnene guffer i sig med stor fryd. For mad skal ikke bare mætte, den skal også udfordre og pirre sanserne. Vi er ikke vegetarer og spiser gerne kød, men vi er glade for at vide, at vores datter ikke udsættes for fedtede frikadeller og gris på gaflen i institutionen. Vi er glade for, at vi selv kan styre hendes kødindtag, og for i øvrigt at vide, at hun får sund, nærende og CO2-udslips-venlig mad i 'vuggeren'.

Så kære Carl Christian Ebbesen, lad være med at skære 'os danskere' over samme (svine) kam - vi er faktisk nogle, der sætter pris på 'indvandrernes normer'! Vi satte derfor også vores kryds ved tolerance og mangfoldighed ved kommunalvalget. >

Hysterisk klimadebat

Morten Bro, Broager

Klimadebatten minder om fortidens hekseafbrænding - det er blevet hysteri, og alle, som ikke er enige, eksempelvis Lomborg, skal jo nærmest brændes på bålet. Debatten er blevet så hysterisk, at man tror, man redder verden, når man køber to elsparepærer! Vores livsstil kan ikke laves om - og vi havde altså en istid for 10.000 år siden - hvor mange mennesker forurenede dengang?! 'Sandhedsapostlen' Al Gore har en domstols ord for, at han lyver 11 gange i sin Oscarbelønnede film - men det kritiserer ingen ...

Dropper fri forskning

Magnus Skovrind Pedersen, Frederiksberg C

Den 17. november lovpriste Københavns Universitets rektor, Ralf Hemmingsen (RH) universitetet og opfordrede Folketingets partier til at sikre flere penge til fri grundforskning og et velfungerende universitet.

Det kan man kun give ham ret i. En god uddannelse og fri forskning på universitet er nødvendigt for at vores offentlige debat bliver så kvalificeret som muligt. Men RH's ønske lyder noget hult, når han samtidig står for en styring af universitetet, der direkte fører til massive besparelser. På Sociologisk Institut er vi tvunget til at skære markant i næste års budget, det vil resultere i at ca. 15 pct. af al undervisning skæres væk, samtidig med at vi i det kommende år ikke får en fri ph.d.-stilling.

Dette skyldes ene og alene, at man fra rektoratets side har krævet, at institutterne kører med nulbudget. Hvordan kan det være, at vi skal fjerne den fri forskning og skære i undervisningen, når vi har flere millioner på kistebunden? Hvad er det for en fri grundforskning, RH ønsker sig?

Utroværdigt alternativ

Torben Kjær, Hillerød

I Region Hovedstaden allierede SF's Andreas Røpke sig med arvemodstanderne VKO for at sætte sig på formandsposten vel at mærke efter, at han havde indgået aftale med S, R og EL om at pege på Vibeke Storm Rasmussen - kovendingen var til lige så stor overraskelse for SF'erne! En udmelding der desværre bekræfter Enhedslistens seneste annonce, hvor Andreas Røpkes dobbeltspil blev fremstillet. Og i København løb Radikales Klaus Bondam fra en aftale med samme partier og allierede sig med V og arvefjenden DF for at sikre sig borgmesterpensionen.

Hvis Røpke og Bondam om mindre end halvandet år, hvor der skal være folketingsvalg, skulle glemme at fortælle vælgerne om deres utroværdighed og magtbegær, er jeg ret sikker på, at VKO nok skal forstå at minde vælgerne om det og vise, at der ikke er et troværdigt regeringsalternativ. For det er ikke troværdigt at alliere sig med dem, man gerne vil af med og løbe fra allerede indgåede aftaler med 'vennerne', blot for at sikre personlige ambitioner og interesser uanset, hvor beskidt politik måtte være!

Forplumret forsvar for Lomborg

Niels I. Meyer, Hørsholm

Kasper Elbjørn er dybt chokeret over, at Mette Gjerskov fra Socialdemokraterne har udtalt, at det er tåbeligt at give 18 millioner kr. ekstra til Bjørn Lomborg på den nye finanslov. Det lykkes Elbjørn i den forbindelse at forplumre debatten ved at blande Lomborgs ytringsfrihed ind i sagen.

Gjerskov anfægter ikke Lomborgs ytringsfrihed, men hun har gode grunde til at mene, at regeringens bevilling til Lomborg er en tåbelig handling. Lomborg har i en årrække fået et millionbeløb på finansloven til et Copenhagen Consensus projekt, som er fagligt uden mening, hvilket til overflod er dokumenteret af en række danske og udenlandske fagfolk. Det er ikke et spørgsmål om at komme til orde. Det kommer Lomborg til overflod. Men det er rent spild af skatteborgernes penge at fortsætte og oven i købet forøge Lomborgs bevilling.

Måske afslører Elbjørn det virkelige motiv for sit forplumrede indlæg, da han uden sammenhæng med den øvrige tekst pludselig afslører sin angst for planøkonomi og sin begejstring for økonomisk vækst.

Behageligt overrasket

Niels-Simon Larsen, København Ø

Jeg blev interviewet af to skoleelever på Frederiksberg station 16. november. De stillede fornuftige spørgsmål om klimaet, om hvad jeg mente, og hvad jeg selv gjorde. Bagefter tænkte jeg, at der vel er mange klasser, der arbejder med emnet, fordyber sig i det og øver sig i at stille de rigtige spørgsmål. Jeg blev glad.

Hvor meget hører man dog ikke om de forventede optøjer - og hvor lidt om alle de børn, der forsøger at forstå de vanskelige sammenhænge? Jeg tænker også på de lærere, der på det nærmeste må undervise i jordens undergang og oven i købet skal få eleverne til at gå fortrøstningsfulde hjem.

Venstre skal stoppe støtte til kupmager

Frank Aaen, MF, og Eva Flyvholm, udenrigspolitisk medarbejder for Enhedslisten

Det Internationale Liberale parti (IL) har valgt kupmageren fra Honduras, Roberto Micheletti, som næstformand. De danske partier Venstre og Radikale Venstre er medlemmer af IL, og står således bag Micheletti, der er anklaget for >krænkelse af menneskerettighederne. Derfor dette spørgsmål til udviklingsminister Ulla Tørnæs, der selv er medlem af Venstre:

Hvordan kan Venstre støtte en kupmager? Udviklingsministeren har tidligere lyttet til Enhedslistens opfordring om at trække støtten til en ombudsmand, der var på kupmagernes side. Vi håber, at udviklingsministeren igen vil lytte til os og komme med en skarp markering mod kupmageren. Menneskerettighedsorganisationer og fagforeningen 3F, der er aktiv i forhold til Honduras, opfordrer på det stærkeste til at tage afstand fra det skin-valg i Honduras der er planlagt i slutningen af måneden. Vi afventer spændt, hvilken position Per Stig Møller og Ulla Tørnæs vil indtage. Accepterer man skin-valget, der gennemføres af kupmagerne?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Til indlægget HYSTERISK KLIMADEBAT
Klimadebattens karakter skyldes især, at der fra skeptikerside hældes uanede mængder af bevidst løgn ud i medierne, til dels betalt under bordet af olieselskaberne. Når Lomborg ”jo nærmest brændes på bålet”, er der god grund til det: Manden misinformerer bevidst. Alene i klimakapitlet i ”Verdens sande tilstand” har han 81 fejl, og i ”Køl af” har jeg foreløbig, efter læsning af under halvdelen, fundet 159 fejl. Hvis fejlene kunne diskuteres og korrigeres, kunne vi leve med det. Men Lomborg nægter pure at rette noget som helst. Da mange fejl er bevidste, har hans tekst tydeligvis til formål at vildlede, og denne vildledning ville gå tabt, hvis fejlene blev rettet. Denne dagsorden er uacceptabel, og derfor bliver han forfulgt fra nu af og til dommedag.
Al Gore har IKKE den britiske domstols ord for, at han lyver 11 gange. Domstolen har påpeget 9 `fejl´, med ordet `fejl´ sat i gåseøjne. Nogle af dem er faktisk ikke fejl – f.eks. er det ikke forkert af ham at sige at koralrev afbleges som følge af global opvarmning. Antallet af faktiske fejl i Gores film ligger omkring 10, ifølge min egen optælling. Sammenlign det med de 240 fejl om klimaet hos Lomborg.

Inger Sundsvald

Hvor utroligt det end kan forekomme, så hylder jeg Kåre Fog, og takker for de oplysninger han med ildhu graver frem.