Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
28. november 2009

Fordærvet

Ernst Johansen, Otterup

Når en regering har overskredet sidste salgsdato, hjælper det ikke at tilsætte lidt frisk lammekød. Det eneste man opnår er, at lammekødet også bliver fordærvet.

Dem og os

Jacob Falk, Valby

I en tid, hvor politikerne har travlt med at sætte hegnspæle for EU's indflydelse og er vældigt optagede af at sikre Danmarks stemme i EU, er det værd at bemærke to begivenheder fra sidste uge, der måske kan dæmpe den nationale selvglæde en smule. Kommissionen sender for det første nok en advarsel til den danske ligestillingspolitik, som vi jo gerne tror er i verdensklasse - men regeringen nægter fortsat at oprette et uafhængigt klagenævn.

For det andet må Kommissionen nok engang hanke op i regeringen for at sikre danskerne en ordentlig luftkvalitet. Danmark skulle allerede i 2005 have reduceret partikelforureningen og dermed risikoen for astma, hjerte-kar-sygdomme og lungekræft, men ikke meget er sket.

Er det således andet end ansvarsflugt og populisme, når politikernes fremstiller EU's indblanding som den udefrakommende trussel, 'dem' mod 'os'. Hvad hvis 'dem' i virkeligheden er uansvarlige og passive nationale politikere, og 'os' bl.a. er de 3.400 danskere, der ifølge Astma- og Allergiforbundet dør på grund af luftforureningen? Er det mon altid politikerne på nationalt niveau, der sikrer borgernes interesser?

Genialt!

Claus Münchow, Sønderborg

Et læserbrev 26. november gør opmærksom på at Anders Fogh Rasmussen har fået et våbenskjold med mottoet 'Frihed i fred og fællesskab'. Jamen, det er jo genialt! Kender man blot det mindste til dansk politik, står budskabet underfundigt, men lysende klart: Her er manden der indførte det verbale bedrag som politisk metode i dansk politik.

USA og demokrati

Adam Roelsgaard Ring, Gentofte

USA fremfører ofte sig selv som eksportør af demokrati til hele verden. Men hvordan kan det så være, at USA ser igennem fingre med demokrati, når det kommer til valget i Afghanistan, som blev vundet af Karzai efter omfattende valgsvindel? I Latinamerika er billedet nogenlunde det samme. I Honduras har USA støttet et militærkup mod den demokratisk valgte præsident Manuel Zelaya og vil nu - på trods af modstand fra FN, EU og OAS - anerkende et valg der afholdes af en militærjunta, som systematisk har slået hårdt ned på oppositionen og uafhængige medier i landet.

Påmindelse

Knud Buhl, stålspærsfabrikant

Lykke staves med Y, ikke med Ø.

Fanatisme hos humanistisk samfund

Johan Fynbo, Herlev

Formanden for humanistisk samfund i Viborg Erik Bartram Jensen (EBJ) giver i Inf. 26. november udtryk for det synspunkt, at folkekirken er fanatisk. Årsagen er, at den tilbyder babysalmesang og minikonfirmandundervisning. Ifølge grundloven er den evangelisk-lutherske kirke den danske folkekirke og i folkekirkens dåbsritual pålægges det forældrene, at opdrage børnene i den kristne tro. Det står enhver frit for ikke at døbe sine børn, men hvis barnet er døbt, er både babysalmesang og minikonfirmandundervisning således helt rimelige tiltag.

Det er vel i øvrigt fælles for os alle - kristne såvel som ateister - at vi stræber efter at opdrage vore børn på den måde, vi mener tjener dem bedst. Jeg tror, det er naivt - eller måske nærmere uhyggeligt - at forestille sig en komplet værdineutral opdragelse. Ordet 'fanatisk' har sin oprindelse i det latinske ord fanum, der betyder 'tempel'. Så hvis man tager ordet meget bogstaveligt, så har EBJ jo lidt ret. Den moderne betydning af ordet er dog nærmere, ifølge Gyldendals fremmedordbog 'ufordragelig, utålsom, ensidig begejstret for en sag'. Her vil jeg vove den påstand, at fanatismen snarere er at finde hos EBJ end i den danske folkekirke.

Fanatisk ateisme

Birgitte Stoklund Larsen, Grundtvig-Akademiet

Fanatisme, overgreb og magtmisbrug. Sådan betegner Erik Bartram Jensen det i Information den 26. november, når forældre gør det, de synes er bedst for deres børn - for eksempel lader dem døbe som små eller tager dem med til salmesang. Det er langt ude. Før grundloven af 1849 og indførelsen af religionsfrihed i Danmark tvangsdøbte man børn. Det er man heldigvis holdt op med - der er ikke og skal ikke være tvang i tros- og samvittighedssager, et frihedssynspunkt bl.a. Grundtvig var en ihærdig forkæmper for. Men det er åbenbart tvang, Erik Bartram gerne ser genindført - nu bare med modsat fortegn og under dække af hensynet til de små og uskyldige? Men man må da takke Erik Bartram for at tone rent flag i sin kommissæragtige totalitarisme. Hvad forestiller han sig mon, at man skal stille op med de formastelige forældre, der drister sig til at gøre det, de synes er bedst for deres børn? Tvangsfjernelse til kollektive børnelejre, hvor de får den sande ateistiske lære ind med statslige skeer? Religionsfriheden er alle friheders moder, og hvis man omtolker den til at være en frihed fra religion - så er vejen kort til tvang. Folkekirken har hverken magt eller agt til at tvinge nogen som helst, når det gælder trosspørgsmål. Man kan undre sig over, hvordan det er kommet dertil, at tvang er blevet en humanistisk mærkesag - eller i hvert fald en mærkesag for Humanistisk Samfund.

Apropos udvisninger

Ete Forchhammer, Tikøb

... er spøgelses- og spritbilister ikke også i vejen for politiet - eller burde være det?

Vindmøller og vandmøller

Frede Wollesen, Højer

Vindmøller, der producerer strøm ved at vingerne på vindmøllerne bliver drevet af vinde, skal være en del af fremtidens elforsyning.

Hvis man nu lod vandet i alle vore vandløb drive de samme strømgivende motorer i stedet for at bygge dem så højt oppe og lade vinden drive dem, så ville disse små kraftværker producere strøm døgnet rundt.

Og så ville kraftstationerne heller ikke være så lette at se. Man ville dermed spare bygningen af master på 250 meters højde ude i Nordsøen. Hvor mange huse kan hver kraftmølle i dag forsyne med strøm?

De der blev bygget på landjorden kan forsyne 200 huse med strøm og store er de ikke at se på, hvorved de ikke skæmmer naturen.

Hvor mange, skal der bygges, for at hvert hus er for- synet med el?

7.000 elvandmøller skulle kunne dække alle huse i landet med el.

De kan altså bygges langs vore vandløb og blive drevet af det vand, som løber ud til havene omkring Danmark.

En sikker og en meget billig forsyning af strøm?

Nedlæg Bjørn Lomborg

Hans Peder From, Roskilde

I et indlæg i gårsdagens avis, der ellers handler om Tøger Seidenfaden og en annonce for Politiken, giver Bjørn Rasmussen udtryk for, at han mener, Bjørn Lomborg bør nedlægges. Selv om jeg ikke ved, om Bjørn Lomborg i forvejen har en kæreste, synes jeg der kun er et muligt svar: Bare kom i gang, Bjørn!

En politistat blev født

Simon Mølholm Olesen, DSU Randers

Den 26. november 2009 blev ytringsfriheden hårdt såret! Det skete, da regeringen og Dansk Folkeparti vedtog den berømte lømmelpakke. Loven siger, at man kommer op mod 40 dage i fængsel, hvis man fredeligt demonstrerer mod for eksempel udvisningen af irakerne fra Brorsons Kirke eller ved klimatopmødet til december.

Med den nye lov blev det traditionelle retssamfund dermed ødelagt. Det traditionelle retssamfund er netop kendetegnet ved, at både borgeren og politimanden (den udøvende magt) ved, hvad der er lovligt, og hvad der er ulovligt. Borgeren i post-retssamfundet (retssamfundet efter den 26. november 2009) kan ikke vide sig sikker, da vurderingen af borgerens 'kriminalitetsgrad' udelukkende ligger hos politimandens dømmekraft i den givne situation.

Det vil med andre ord sige, at retssikkerheden er sat ud af spil!

Det betyder for eksempel, at hvis jeg vælger at vise min vrede over Zimbabwes omstridte præsident/diktator Robert Mugabes regime, når denne lander til klimatopmødet i næste måned, vil jeg uden tøven blive arresteret og smidt i brummen i 40 dage - for hvad? Jo, for at bruge min grundlovsbestemte rettighed til at demonstrerer mod et totalitært regime! Vedtagelsen af lømmelpakken er derfor en direkte hån mod verdenssamfundet, mod grundloven og mod menneskerettighederne!

Grøn undren

Jens Mose Pedersen, Lyngby

Det kan jo undre, at Dansk Folkeparti holder fast i en modstand mod en klimaindsats.

Man skulle da tro at de ville være de første til at ønske at begrænse den gigantiske pengestrøm til de arabiske olielande. Men måske er det omvendt. Dansk Folkeparti er nødt til at støtte de muslimske lande for at bevare deres fjendebillede og dermed deres egen magt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her