Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
26. november 2009

Drømmetyder

Knud Held-Hansen, Aalborg SØ

Statsminister Lars Løkke Rasmussen tror – og vil have os til at tro – på ’den danske drøm’. Som drømmetyder udlægger han den i 10 bud på mål for 2020. Højere BNP, flere iværksættere, højere arbejdsudbud, bedre test­resultater for skolebørnene, ét universitet i Europas top 10, højere middellevetid, større energieffektivitet, bedre integration, mindre kriminalitet og stærkere økonomi.

Det lyder meget godt, men da den økonomiske vækst og den uhæmmede befolkningstilvækst er klimaets værste fjender, vil EU helt sikkert lukke munden på Lars Løkke. Som kommende supermagt vil EU (Verdensunionen) nemlig solidarisere sig med hele verden for bl.a. fredens skyld til skade for de rige vestlige lande og Israel.

NB. Verdensunionen bliver til af nødvendighed.

100.000

Doris Møller, Århus V

Hvorfor hører vi ikke noget om, hvor mange penge staten har fået ind i ekstra skat af de udbetalte SP-penge?

I hvor høj grad er denne skat en hjælp for en fejlslagen økonomisk politik?

Og hvorfor omtales det som et stort problem, hvis det er de ressourcestærke indvandrere, der udnytter tilbuddet om at få 100.000 kr. for at rejse tilbage til deres hjemland? Man kan mene, at det er spild af penge, men det er da værre, hvis man giver utilpassede, skydegale bandemedlemmer 100.000 kr. for at rejse til f.eks. Mellemøsten. Er der ikke problemer nok i Mellemøsten?

Hvor mange farlige våben kan man købe for 100.000 kr.? Personligt ville jeg være ked af det, hvis skatten af mine surt optjente SP-penge skal gå til skydegale personers våbenindkøb.

Foghs våbenskjold

Rasmus Graakjær, København K

Forleden dag blev tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens nye våben­skjold afsløret. Højtidelig­heden foregik på Frederiksborg Slot. Her kunne man betragte det nymalede våbenskjold, der vel i et vist omfang er designet til at symbolisere eksstatsministerens gerninger. Grund­tonen på skjoldet er holdt i blåt – så langt så godt, det var den farveholdning man kunne forvente. Der stopper troværdigheden imidlertid: Våbenskjoldets motto lyder »Frihed i fred og fællesskab«.

Frihed: For hvem? De højestlønnede, der kan gøre hvad de vil og nyde skatte­lettelserne, der blev sat i gang under Fogh Rasmussens statsministerperiode?

Fred: Med to angrebs­krige på samvittigheden er det en tilsnigelse at betegne AFR som en fredselskende statsminister.

Fællesskab: Kommunerne er blevet afmonteret og ikke siden enevælden har man oplevet magen til topstyring og mangel på decentral medindflydelse. Må vi de kommende gange, der skal males våbenskjolde til afgåede statsministre, få dem med mottoer, der stemmer overens med sandheden. Derudover gerne holdt i røde og grønne nuancer og med motiver som vindmøller og nyplantede skove.

Det vidste vi ikke

Ib Jensen, Søborg

Lykke Friis støtter nu op om partiet bag drabene på over 100.000 civile irakere. Med akademisk begejstring, forståes.

Drop drømmene og kom i gang

Morten Skov Christiansen, ungdomskonsulent Dansk Metal

Det er ikke nok at holde taler om drømme, når statsminister Lars Løkke Rasmussen skal forvalte sin forgængers ’arv’.

»Nu skal vi gøre op med den økonomiske uansvarlighed.« Sådan sagde Anders Fogh Rasmussen, da han overtog statsministeriet i 2001 med henvisning til socialdemokraternes økonomiske politik i 90’erne. Men set i bakspejlet – efter otte år med en VK-regering – er det citat et brudt valgløfte.

Ufinansierede skattelettelser har præget de sidste otte år. Tanken om at skattelettelserne giver incitamenter for, at den enkelte vil arbejde mindre, var vist at være forkert. Langt de fleste lønmodtagere har derimod brugt skattelettelsen på rødvin, fladskærme og en ny Volvo.

Den voldsomme økonomiske krise har også vist, hvordan VK-regeringen og Dansk Folkeparti har spillet hasard med den danske økonomi med små drypvis initiativer i stedet for at se på krisens omfang og handle derefter. Regeringens svar mod den økonomiske har været frigivelsen af den Særlige Pensionsordning (SP), hvilket nu viser sig blev brugt til udlandsrejser –endnu en ufinansierede skattelettelse – hvilket ikke har hjulpet synderligt og senest en ualmindelig uambitiøst vækstpakke, som både AE-rådet og de økonomiske vismænd har sagt var for lille og ikke tilstrækkelig. Det svarer til at trække en punkteret lastbil med et løbehjul

Tilbage efter otte år står helt almindelige lønmodtager med massefyringer, tomme lommer og brudte valgløfter, mens de rige smovser sig i juleanden.

Vestens demokrati

Ursula Munch-Petersen, København NV

I Spanien kan man stadig se byen Belchite, som General Franco med Hitlers hjælp jævnede med jorden i 1937, bagefter beordrede han, at byen skulle blive liggende sådan. Ruinerne ligger nu som museum for Den Spanske Borgerkrig.

Da jeg var der for nylig sammen med en ven, sagde denne, at der også ser sådan ud i Gaza, hvor han var dette forår.

Genopbygning bliver forhindret på mange snedige måder, så Gaza By bliver måske et nyt museum for en ødelagt by og endnu et uskønt minde om den magt, som gjorde det.

Belchite er et mindesmærke over et diktaturs voldsomme magtdemonstration.

Gazas ødelæggelser er mindesmærke over den demokratiske omverdens bortforklaring af, hvad der sker, når den israelske regering tilsidesætter menneskerettigheder i demokratiets navn.

Så længe denne fremfærd fortsætter og godkendes af Vesten, så forplumres demokratibegrebet, som vi ellers påstår, at vi kæmper for i Irak og Afghanistan. Hvordan skal muslimer kunne få lyst til demokrati, når palæstinensernes skæbne er et af resultaterne?

Stuerent?

Anne Jessen, Foreningen Demos og redaktør af bogen Stuerent?

Som redaktør af antologien om Dansk Folkeparti, Stuerent? undrer det mig såre, at Information er afstedkommet med en anmeldelse af bogen, som efter min bedste overbevisning ikke lever op til mindstestandarden af seriøs journalistik (21.-22. november).

Som medlem af den antiracistiske forening, Demos, er jeg vant til at foreningens arbejde bliver svinet til af den ekstreme højrefløj bl.a. repræsenteret ved DNSB, Danmarks Nationale Front eller Junikredsen. Også Dansk Folkeparti forsøger i ny og næ at komme med påstande om os, der nærmer sig det injurierende. Derfor er jeg mildt sagt målløs over at en bog, der forsøger at sætte kritisk fokus på Dansk Folkeparti, bliver omtalt så useriøst og populistisk overfladisk, at Dansk Folkeparti ikke har kunnet gøre det bedre. Bogens artikler er ikke venstreorienteret sort­synet makværk, som Rune Lykkeberg vil gøre det til ved at komme med ligegyldige og nedgørende citater som »I dag er alt øde og tomt«, men skarpe (idé)historiske, (køns/rets)politiske, religionskritiske, retoriske og veldokumenterede analyser leveret af tænkende mennesker. Man behøver ikke at være enig i analyserne, men en avis som Information skylder læserne en seriøs behandling af stoffet, hvor man tager udgangspunkt i analysens og dokumentationens præmis, og ikke skøjter henover stoffet, som om det end ikke er blevet læst.

Succesen bag Dansk Folkeparti skyldes måske netop, at folk som Rune Lykkeberg opfører sig som dikkende lammehaler over for DF og ignorerer, at retsstaten langsomt smuldrer og ytrings­friheden skævvrides. Bogen er ikke sortsyn, hvor »alt er mørkt og sort«, men en klar stillingtagen mod Dansk Folkeparti.

Er Information skizofren?

Søren B. Andersen, Odense C

Bent Winters (bew) leder om Løkkes opgør med Foghs økonomiske politik afslører nok en gang, at der på Information synes at eksistere to verdner, der aldrig synes at skulle mødes. På den ene side har vi journalisterne Jørgen Steen Nielsen og Ejvind Larsen, der analyserer et vækstbaseret økonomisk-politisk system, der går sin egen undergang i møde på grund af global opvarmning og ressource mangel.

På den anden side har vi ’hovedstrøms’ økonomiske betragtninger, hvor en evig vækst stadig er målet og politikkens rolle derfor er at fodre denne evige vækst med veluddannet arbejdskraft. Men samtidig skal inflationen holdes nede, hvorfor vi må sikre, at der altid er for mange til at kæmpe om for få job. Derfor er det så vigtigt, at vi får ’reformer’ af den slags, der betyder forringelser for den gennemsnit­lige lønslave. Fogh kan så klandres for ikke at have haft ’mod’ til disse reformer.

Bews leder tirsdag den 24. november er et typisk eksempel på dette. En leder, der kunne have stået i hvilken som helst andet dansk dagblad – så konform var den.

Det ville klæde Information, om avisen seriøst begyndte at overveje, om ikke Jørgen Steen Nielsens og co.’s måde at betragte økonomi på er den med den meste substans og de spørgsmål, de rejser, ikke er af langt større vigtighed end efterløn eller ikke efterløn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Holm Knudsen

Hvis Lars Løkke ikke tror at danskerne drømmer, så må han tro om. Langt de fleste danskere drømmer rigtigt meget, de har mareridts over regeringens politik.