Kommentar

Omsider fik vi den sidste EU-traktat

Debat
5. november 2009

»Sidste traktat i meget lang tid,« skriver Information i gårsdagens avis. Og tak for det. Det var på høje tid.

Siden vi med møje og besvær i 1972 fik Danmark knebet med ind i det, der dengang hed EF, har vi diskuteret traktater. Vore politikere har i 37 lange år spillet på en bane, som hele tiden blev kridtet op på en ny måde, hvor målene blev flyttet, og spillereglerne lavet om.

Derfor har den politiske debat kun drejet sig om Danmark, om dansk landbrug, forbrug og beskæftigelse. Fælles initiativer har været overladt til kommissionen og embedsmændene, som har måttet nørkle med de administrative retningslinjer.

Begynde for alvor

Nu er det slut: »Europa slutter her,« hedder det i Informations forsiderubrik. Nej, Europa begynder her, hvor vi omsider ved, hvilket Europa vi befinder os i. Vi har en traktat, og nye medlemmer får den ikke ændret i de næste mange årtier.

Det er blevet tid for politikerne at spille på den bane, som omsider er kridtet op under de regler, som omsider er vedtaget for denne forsømte idrætsgren.

I det spil er det ikke længere nok at overveje snævre danske interesser, men lade Danmark spille aktivt med på den fælles bane. Hvis ikke bliver det de andre, der spiller spillet om økonomi, klima, sikkerhed og forsvar.

Det stiller nye krav til os alle. Til politikerne og deres partier, både i EU-Parlamentet og Folketinget, som må komme ud af busken på alle de centrale områder. Obama blev ikke præsident på krav om en ny amerikansk forfatning eller en vision for Illinois, men for en vision for det amerikanske samfund.

Det stiller måske endnu større krav til medierne, som hidtil kun i sjældne traktatsituationer har orket at sende kvalificerede journalister til Bruxelles og Strasbourg.

Det tager år at blive førende europajournalist og politiker. Dem har vi hidtil haft svært ved at få øje på for lutter traktatdiskussion.

Nu er det slut. Tak for det. Nu er det tid at begynde for alvor.

Per Thygesen-Poulsen er journalist og forfatter. Han var i 1972 sekretariatschef for Komiteen for tilslutning til EF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anita Storr-Hansen

Tjah, saa fik vi den traktat, som vi danskere desvaerre ikke har faaet lov til at stemme om. Jeg har bemaerket mig, at der i Lissabon-traktaten som noget nyt er en paragraf, der omhandler udmeldelse. Det er formentlig kun et spoergsmaal om tid, foer vi kommer til at opleve de foerste udmeldelser.

og vejen beredt for flere forringelser via minimums direktiver:
http://politiken.dk/tjek/dagligliv/jura/article825912.ece