Læserbrev

Spar på CO2 - ikke på medarbejderne

Debat
1. december 2009

I Information d.30.11. kunne man læse, at danske virksomheder er alt for dårlige til at udnytte medarbejdernes gode ideer til at spare på energien til gavn for både klimaet og virksomhedens økonomi.

I regeringens egen erhvervsklimastrategi står der, at Danmark skal være blandt de bedste lande indenfor OECD-gruppen hvad angår klimaløsninger på danske virksomheder. Med andre ord, danske virksomheder skal ifølge regeringen tage ansvar for klimaet. Så måske det var på tide, at regeringen tog ansvar for at få denne målsætning ført ud i livet.

Det er regeringens ansvar at være med til at sikre, at erfaringerne med medarbejderinddragelse i energibesparende projekter fra starten bliver ført videre til nye dele af det danske erhvervsliv. At den danske konkurrenceevne er under pres, er ikke ligefrem en statshemmelighed, men i stedet for at fyre og skære ind til benet, hvor det gør ondt, bør danske virksomheder se mere på mulighederne indenfor eksempelvis energibesparelser. Det bør også være regeringens ønske at spare CO2 i stedet for medarbejdere.

En række store virksomheder bl.a. Carlsberg-bryggerierne, City-Trafik i Aalborg, Ege Tæpper, Vej & Park Bornholm og Danisco har allerede gennemført energispareprojekter, og deres resultater har været yderst positive. De har kunnet spare 10-30 procent af deres energiforbrug med hjælp fra blandt andet medarbejderne. For disse virksomheder har de positive resultater ikke været et spørgsmål om investeringer i omkostningstung teknologi, men snarere et spørgsmål om at anvende de bestående muligheder kreativt og inddrage medarbejderne i udtænkningen og overvågningen af processen omkring energibesparelserne.

3F håber, at økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen og regeringen vil indkalde til trepartsforhandlinger om dette vigtige område. Hvis der kan skabes enighed om en strategi for, hvordan energiforbruget på Danmarks store virksomheder kan nedsættes, vil det betyde store økonomiske gevinster i form af forbedret konkurrenceevne, der vil komme både lønmodtagerne, staten og industrien til gode.

Danmark har mulighed for at blive verdensmester i bæredygtig produktion, men det kræver, at regeringen begynder at omsætte de fine ord fra dens mange strategier til egentlig handling. Medarbejderinddragelse i energibesparende projekter vi udover at forbedre dansk konkurrenceevne, også medvirke til at flere danskere bliver bevidste om energiforbruget på arbejde såvel som privat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her