Læserbrev

Fra ugens netdebat: Atomforskning

Debat
20. november 2009

I årtier har atomforskere og kemikere verden over søgt efter atomenergiens hellige gral: Fusionen. At kunne udnytte de enorme kræfter, der udløses, når atomkerner smelter sammen, har været et mål for megen atomforskning siden 1940'erne, og fascinationen er forståelig.

Fusionskraftværker skal, med brint fra havvandet som en næsten uudtømmelig energikilde, genskabe de processer, der foregår i selve solens kerne. Det ambitiøse internationale samarbejde om ITER-anlægget, der skal bane vej for at man på langt sigt kan producere energi på kommerciel basis, er delvist finansieret af EU og dermed Danmark.

Information kunne 17. november fortælle, at forskere nu mener, at længden af dette sigt er større end måske tidligere antaget, og at vi bør binde an på, at finansieringen af dette vil være ren forskningsstøtte i mindst 50 år endnu. Dette har affødt kritik fra både oppositionen og DF, som hæfter sig ved, at Danmark bliver forpligtet til at hæve sin del af finansieringen med næsten 400 millioner kroner.

Vi bør støtte det

Mikkel Sørensen forsøger at sætte det samlede budget på 100 milliarder i perspektiv ved at påpege, at det er samme beløb som et års underskud på Danmarks offentlige finanser. Og, påpeger han, hele verden betaler. Han mener altså, at vi i andedammen lukke næbbene, idet han anfører, at hvis fusion engang virker, så bliver det en meget bedre verden, på alle mulige måder.

Sven Karlsen medgiver gerne at have lidt af sin romantiske positivisme overfor fusionsenergi i behold fra sine unge dage, og han mener, at forskerne bag, nøjagtigt ligesom leverandørerne til f.eks. NASA's rumprojekter, nok er nogle fantastisk kreative mennesker. Derfor kan han stadig støtte tanken om at forfølge projektet, selv om forskernes løfter om, at han skulle kunne nå at opleve en reaktor i drift i sin egen levetid, ser ud til at blive gjort til skamme. Men han mener ikke, at vi bare skal efterkomme en anmodning om flere penge til at dække et budgetunderskud i det format, uden at kræve en forklaring. Han synes desuden ikke, at det er sandsynligt, at Sander evner at vurdere et så komplekst projekt og opfordrer til at lade Risø og statsrevisorerne stå for budgetvurderinger.

Mikkel Sørensen er enig i, at ITER er langt over dansk projektstyrings- og vurderingskapacitet, og sammenligner det med den noget mindre komplicerede sag om IC4-togene. Han synes, vi skal være glade for at få lov til at være med - og at EU er vært for hele verden. For en gangs skyld er det ikke i lommen på Washington. Han medgiver gerne, at masser af teknologiprojekter går i vasken; hvor der handles, der spildes. Men, påpeger han, dette her er potentielt så enormt, at vi bør støtte det.

Information bringer hver fredag på denne plads et uddrag af ugens mest interessante kommentarer fra debatten på information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her