Kommentar

Fra ugens netdebat: Om behandling af depressioner

Debat
27. november 2009

Torsdag den 19. november bragte Information en kronik af psykologiforskeren Allan Holmgren, i hvilken han anklager den nuværende behandling af depression for at være forfejlet og ikke effektiv nok. Han påpeger, at der sidste år var 422.000 danskere, som på et eller andet tidspunkt fik ordineret antidepressiver, hvilket kostede sundhedsvæsenet 14 milliarder kr. Han mener, at mange af disse penge kunne spares ved at omprioritere, således at terapeutiske behandlinger i højere grad blev tilbudt med fuld offentlig betaling.

Gorm Petersen tilføjer, at antidepressiv medicin på langt sigt risikerer at have bivirkninger svarende til anden stofmisbrug, og at hvis blot et mindretal af patienterne kan behandles gennem samtale i stedet for stofmisbrug, burde det give en klar samfundsgevinst. Han tilføjer, at hvad der skærer toppen af depressionen på medicinbasis, vil på sigt også skære toppen af inspirationen, som er det vi skal leve af.

Kilde til egen frihed

Også Michael Nielsen bemærker det høje antal af patienter og forstår ikke, hvorfor man fremstiller psykoterapi som et dyrt alternativ til medicin. Han mener, at tolv samtaler hos en psykolog i længden må være billigere end årelang - og måske endda livslang - medicinering? Det er selvfølgeligt ikke billigere i løbet af den første måned, erkender han, men spørger samtidig, om det er det man skal gå efter, når man laver cost benefit-analyser, eller om ikke man er nødt til at tænke langsigtet?

Den tyske sociolog Axel Honneth ser ifølge Jonas Jakobsen vor tids depressionsepidemi i lyset af udbredelsen af den romantiske individualisme. Altså den idé, at man forstår sig selv som den ubundne kilde til sin egen frihed. Friheden til selv at definere sin egen identitet bliver til en lidelse under ubestemtheden, hvis symptom er depressionen, citerer han Honneth, og han konkluderer, at en frihed, der ikke er frihed til noget bestemt, og derfor ikke bestemmes gennem meningsfulde forpligtelser og relationer til andre, bliver tom, deprimerende og netop ubestemt.

Doris Møller har ofte undret sig over, at kognitiv terapi - som er en individuel terapiform - hele tiden bliver fremhævet som den mest effektive terapimetode. Fortalere for kognitiv terapi bliver ved med at sige, at undersøgelser har vist, at kognitiv terapi er den eneste terapiform, der har vist sig effektiv ved depression, siger hun, men mistænker dog, at det ikke er socialt acceptabelt at sige, at man ikke har haft gavn af kognitiv terapi. Måske er det denne positiv-terrorisme, der er årsag til, at undersøgelser har påvist en god effekt af kognitiv terapi?

Information bringer hver fredag på denne plads et uddrag af ugens mest interessante kommentarer fra debatten på information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her