Kommentar

Blokaden i Gaza og Gaza Frihedsmarch

Sandheden er, at hvis international lov endelig blev håndhævet, så kunne besættelsen ikke fortsætte, og konflikten mellem Israel og Palæstina ville stoppe
Debat
31. december 2009

Tilbage i 2007 vedtog EU-Parlamentet et beslutningsforslag, der krævede blokaden af Gaza ophævet. Mar-grethe Auken var i sin tid skeptisk, og set i bakspejlet havde hun ganske ret, da hun bemærkede, at »det er svært at være optimistisk«. Den israelske blokade af Gaza-striben fortsætter uforstyrret i kølvandet af stormløbet fra december til januar '09, der kostede mere end tusind uskyldige liv, 5.000 sårede og efterlod 50.000 hjemløse. Den uforholdsmæssige magtanvendelse og beskydning af den civile befolkning af det israelske militær anses af folkeretten og menneskerettighedseksperter som overtrædelser af Genève-konventionerne.

Det internationale samfund enedes om, at indføre en blokade af Gaza-striben siden parlamentsvalget i 2006, der endte med en sejr til Hamas. USA og andre vestlige lande har bragt Hamas på listen over terrororganisationer.

I juni udgav FN sammen med 40 internationale nødhjælpsorganisationer og ngo'er en fælles erklæring, der fordømte den 'hermetiske afsejling« af Gaza.

»Situationen er desperat, ødelæggende og uudholdelig. Hver dag der går, bringer mere elendighed og lidelse,« sagde John Ging, leder af FN's nødhjælpsorganisation (UNRWA), en af underskriverne i den fælles erklæring. Alt i mens borgerne i Gaza behandles som »dyr mere end mennesker«, bevidner vi i dag komplet uvirksomhed fra det internationale samfund, fortæller ekspræsident Jimmy Carter i en tale til UNRWA også tilbage i juni.

Utvetydig lovgivning

Loven er utvetydig, som den beskrives af de respekterede organisationer. Den 'ulovlige blokade' er ifølge Amnesty en »kollektiv afstrafning af hele befolkningen i Gaza« og en »grov overtrædelse ... af den Fjerde Genevekonvention«. Human Rights Watch kalder blokaden for »en seriøs overtrædelse af international lov«, mens den ledende Gaza-ekspert fra Harvard University, Sara Roy, siger, at konsekvensen »unægteligt er en af masselidelse, der er skabt hovedsageligt af Israel, men med den aktive meddelagtighed fra det internationale samfund i særdeleshed USA og EU«.

I Danmark opfordrer Mellemfolkeligt Samvirke regeringen til at »arbejde for« at »begge sider ... bliver retsforfulgt«, for forbrydelser begået under angrebet på Gaza. For få år siden havde Danmark formandskabet for FN's sikkerhedsråd. Udenrigsminister Per Stig Møller understregede over for det internationale samfund, at »det har et ansvar for at sætte et stop for straffriheden«.

Danmark har indtil videre forholdt sig tavst, mens vi på trods af MEP'ernes krav om ophævelsen af blokaden i 2007 hjælper den skyldige part i håndhævelsen af blokaden til søs. Danmark tilbød 'maritim ekspertise' til en konference mellem USA, EU og Israel et 'hemmeligt' sted i København i februar '09. Den israelske avis Yedioth Ahronoth beskriver det som »Obama's Danmark-initiativ«. Mødet skulle blandt andet omhandle 'Hamas' våbensmugling' og 'en lukket grænse mellem Egypten og Gaza fra havet'.

Egypten afslog deltagelse til mødet, men modtog i marts 32 millioner dollar til elektronisk overvågning og andet sikkerhedsudstyr for at forhindre transport af fødevarer, byggematerialer og våben ind i Gaza. Senest er amerikanske ingeniørselskaber i samarbejde med Egypten ved at bygge en flere kilometer lang stålvæg på grænsen, ifølge BBC. Muren er »uigennembrydelig«, bombesikker og endnu en forlængelse af Israels forsøg på at straffe civilbefolkningen til komplet politisk underkastelse. Et bedre ord er gemen terrorisme efter den mest stringente betydning af ordet terror.

Lov skal håndhæves

Foranstaltninger såsom våbenembargo, boykot og sanktioner er ikke blevet taget i brug over for Israels overtrædelser. Passiviteten er et faktum. Derfor ligger ansvaret hos dem, hvis samvittighed er ved at koge over. Ansvaret ligger hos dem, der har sjælen og privilegierne til at gøre historisk forandring. Fra den 31. december til 1. januar vil 1.400 internationale borgere fra 42 lande marchere i Gaza sammen med 50.000 borgere fra Gaza og Israel for at standse den inhumane belejring. Marchen hedder Gaza Freedom March og bygger på Ghandis ikke-voldelige strategi om at »fastholde sandheden« - Satyagraha. Sandheden er, at hvis international lov endelig blev håndhævet, så kunne besættelsen ikke fortsætte, og konflikten mellem Israel og Palæstina ville stoppe.

Poya Pakzad er tidligere ingeniørstuderende og af iransk oprindelse, han er medarrangør af den såkaldte Gaza Freedom March og desuden analytiker af Mellemøst-affærer og vestlig udenrigspolitik, med særlig vægt på Israel-Palæstina-konflikten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

Jeg sender al den kærlighed,og moralske støtte til Poya og de dejlige mennesker, der ikke længere vil se passivt på statsterrorisme af det palæstinesiske folk.

Befri din hjerne,

turn off , tune out, get real...

Der er nu gået tolv måneder siden Israel blev tvunget til at starte deres selvforsvares offensiv mod terror organisationen hamas.
Hamas´s daglige raket og morter angreb havde ramt Israel og dets civile i en målestok, der på ingen måde ville vær accepteret af noget land i verden. At krigens konsekvenser også ramte uskyldig det er sørgeligt og frygteligt – men dette ansvar har og havde hamas der bevist valgte døden for deres civilbefolkning som en del af deres strategi- At Israel altid har valgt at sikrer sin civilbefolkning ved at pålægge alle civile om at have adgang til beskyttelsesrum gjorde at Israels befolkning ikke led så voldsomme tab som palæstinenserne, at palæstinenserne tab var så voldsomme kan kun tilskrives at hamas på ingen måde regner og respektere sin befolkning i Gaza.
Denne civilbefolkning blev af hamas brugt som frontlinje og dække for deres terror angreb - terroristerne valgt at gemme sig bag civile, mens israelske borger søgte i beskyttelsesrum.
Hamas gjorde bevist brug af tæt befolkede områder samt offentlige bygninger til at udøve deres terror fra, og derved valgt de at udnytte deres civil befolkning som skjold og frontlinie- hvilket hamas forstod at udnytte ved at vise døde civile frem for vestlige mediere - det samme strategi blev brugt af hizobbola i Libanon med succes overfor medierne.

Selve optakten til denne forsvares kamp blev af Israel kaldt ”Opreation Cast Lead,”
Terroren fra Gaza startede da Israel overlod området til palæstinenserne, alle militære baser i Gaza og 10.000 jødiske indbyggere blev fjernet
Herved opnåede palæstinensere muligheden for at vise omverden at de realt både ønskede og formåede at opbygge et velfungerende land.
Men det verden og Israel oplevede og så var at hamas valgte at vise deres freds vilje og imødekommenhed overfor Israel og resten af verden ved terror og vold. Fra 2001 blev der affyret 12.000 raketter mod Israel fra Gaza-striben.
Igennem otte år, ramte raketter og morterer bla. de Israelske byer Sderot og Ashdod.
At hamas på denne måde valgte at udsætte både civile Israelere og deres egen kvinder og børn for en for ventelig reaktion fra Israel side kan ene og alene kun skyldes kynisme og manglende respekt for mennesker og liv
Israel forsøgte på diplomatisk vis, at indgå en våbenhvile med Hamas for at bringe fred til beboerne i det sydlige Israel samt skåne bebyggerne i gaza for Israels ret til at stoppe denne terror. Men Hamas valgte krig. Den 13 december 2008, meddelte Israel, at det ønskede at forlænge en våbenhvile, der var planlagt til at ende 19 december. Den 20 december valgte Hamas ikke at forlænge våbenhvilen.
D.24 december, juleaften affyrer Hamas affyret 87 raketter og morter ind i Israel i en operation med titlen "Operation Olie Stain."

Dette er den kontekst og det er udefra disse begivenheder at Israels ret til at forsvarer sin civilbefolkning skal og må forstås.

Spørgsmålet om en regerings ret til selvforsvar, blev herefter angrebet og fordrejet på det skammeligste af Goldstone rapporten Ikke bare Israels ret til at forsvarer sin civilbefolkning men også andre demokratiske landes ret til at bekæmpe terrorisme, enten hjemme eller i udlandet bliver i denne Rapport udsat for kriminalisering og mistænksomhed.

Goldstone skelner ikke mellem et demokratisk lands ret til at bruge magt for at forsvare sin civilebefolkning og en terror organisation ret til at angribeuskyldige civile, og herunder udsætte deres omgivelser for fare (gaza)Rapporten vælger bevist ikke søgen efter sandheden, men snarere underbygge en række institioner og organisationer der altid har haft til hensigt at stille spørgsmål og betvivle Israels ret til eksistens
Dette underbygges af den besættelse af Israel visse lande i FN har og hvilket har fået FN til at producere flere resolutioner, der fordømmer Israel end alle andre nationer i verden tilsammen. Det burede vække forundring i Vesten , EU samt andre såkaldte demokratiske lande - at FN vælger at fokusere så voldsomt på Israel - men overhovedet ikke fokusere på samme niveau med hensyn til menneskerettigheder i hele verden, herunder Darfur, Tibet ,sovjet Iran, Saudi Arabien, Ægypten , når talen falder på overgreb og religiøst forfølgelse, etnisk udrensning, politisk forfølgelse , kvindeundertrykkelse osv ja så er det jo de bla.netop de arabiske lande der er førende, men her vendes det blinde øje til.
I stedet lyttes der når disse lande hetzer og angriber Israel, og vesten /Eu følger den hadske og enøjede tone blindt uden at stille spørgsmål til netop disse landes respekt for menneskerettigheder, og det på trods af verdens viden om disse landes forhold til menneske rettigheder, ja så afsættes der mere tid til had og ensidig kritik af Israel end til alle andre brændpunkter i verden. det er åbenlyst klart, at dagsordenen er sat af klare politiske motiver.
Håbet for civilbefolkningen i Israel og Vestbredden samt Gaza må være at der på sigt endelig kommer en ledelse af den palæstinensiske befolkning der ønsker en oprindelig fred, samt tør anerkende deres egen ansvar overfor deres befolkning samt tør træde ud af offer rollen, der alt for længe har fungeret som en sove pude og spænde trøje for det palæstinensiske folk godt hjulpet på vej af deres arabiske naboer samt politiske organisationer og politikere i vesten der på det nærmeste har gjort det til et levebrød ensidigt at kritisere Israel.

Michael Skaarup

Henrik Ch.

Tak for et meget ensidigt kommentar, der er irrelevant ift. artiklen.

Jeg gad godt vide om Henrik Ch. ville føle lige så stærkt med palæstinenserne, hvis rollerne havde været byttet om?

En meget elegant og meget ensidig artikel , der sigter mod ensidigt at ramme Israel.

Sandheden er jo også, at palæstinensernes "arabiske brødre" i Saudi Arabien, Jordan , Syrien Ægypten, Tunis m v i realiteten ikke har meget til overs for palæstinenserne. ( man taler pænt, men handler stygt.)

Palæstinenserne er gennem deres forfejlede politik blevet brikker i et spil, som de ikke selv styrer.

Arafat havde faktisk fået "det hele" serveret på et fad af præsident Clinton, men han smed det på gulvet - og så er det bare gået ned ad bakke siden.

Iøvrigt er Israel vel det eneste mellemøstlige land, der har værdinormer ( ligestilling, demokrati o s v )tæt på de europæiske ?

Fornylig læste jeg at med den fart de får materialer til genopbygning vil det tage 500 år at genopbygge det der blev lagt i ruiner i Gaza sidste år.

Tusindevis af familier, hvoraf de fleste civile, kæmper hver eneste dag for rent vand og andre fornødenheder, både i Gaza og på Vestbredden.

Skam over alle såkaldt demokratiske lande der ikke protesterer mod denne kollektive afstraffelse!

Godt at vide at flere venner er nået ind i Gaza og deltager i Gaza Freedom March med vennerne der!

Tak for artiklen og de mange relevante informationer der er blevet bragt af både Poya Pakzad og andre i årenes løb!
- gid 2010 vil bringe retfærdighed og frihed, - samt fred i hele mellemøsten for både palæstinensere og israelere.
Gid verdens ledere vil sætte handling bag ord!

Michael Skaarup

Robert Knoll..

Bare for en god ordens skyld, har du ikke lige nogle kilder til din påstande?

Jeg havde den glæde af lærer en gæstelærer fra Palæstina lidt at kende imens han var her i Århus i 3 uger i december.

Han bor på Vestbredden, hvor Fatah "styrer" . Eller dvs. at han lever under israelsk kontrol og overherredømme. F.eks. skal han mange gange dagligt viser sit pas og identikationspapirer, til svært bevæbnet børn fra den israelske hær .(18-20 årige soldater), for kunne komme fra sit hjem og til og fra sit arbejde...

Ligesom at det ville tage over 2 dage for ham, at rejse fra Danmark og hjem, fordi han kun kan flyve til Jordan, og derfra skal i bil, og igennem rigtige mange checkpoints for at komme til Vesrtbredden.

Mao. han er fanget i en konflikt, eller retter en krig om land, hvor han ikke har nogen mulighed for at gøre en forskel, og hvor umenneskelig uretfærdighed og nedværdigende behandling er en international accepteret præmis,

Jeg tror ikke at der findes et seriøst fælles ønske om varig fred, hos de etableret "statsmagter" . Da de etablerert "statsmagter" ikke kan tabe ansigt overfor deres egen befolkninger.
Derfor anser jeg, at den eneste reelle mulighed for fred, er totalt afvæbning af den israelske hær, hamas, fatah, og de fanatiske religiøse bosættere. og indsættelsen af en bred international fredsskabende mission, der primært søger at forbedre livsvilkårene for alle, samt fungere som juridisk system, der kan straffe lovovertrædere med fængsel.

Derudover skal en international styrke overtage kontrollen med eksterne grænser til jordan, syrien, ægypten og middelhavet.

Hvis Pia Qu's oplysning er rigtigt, og det virkeligt vil tage 500 år, at genopbygge hvad Israel smadret på 40 dage. Så bekræfter det netop, at Israel ikke har gode intentioner, eller et ønske om fred.
Det villle også være fint med en kilde på dine opysningerne Pia.

Bo S. Nielsen

Når man nu ikke kan være der selv, sender vi her fra vores varmeste solidaritetserklæringer til de demonstrerende i Gaza.

Kærligst Ida og Bo

Der er noget jeg ikke fatter og det er den mangel på initiativ..

Hvor svært er det lige selv at checke en påstand?
Det skal man da kun bede om hvis man overhovedet ikke selv kan finde det, efter min mening :)

Nå, men 500 år, det står der rigtigt mange steder. Eks.: http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/350615:Udland--Verden-svigter-Gaza

Michael Skaarup

Kære Pia

Kilde referencer kvalificere påstande, information, og oplysninger, og sikre at læserne kan tjekke om påstande er er det rene opspin, eller der ligger seriøs viden bag.

Jf.bl.a. den selvudnævnte binære byld, ikke har eneste reference tilknyttet sine påstande, hvorfor påstande ikke kan regnes for valide, men derimod som et udtryk for persons behov for bekræftesig selv.

Du kunne bare have refereret til en artikel i Kristeligt dagblad.

Ja, Michael, det er jeg da godt klar over :) Men når noget er så nemt at finde selv skulle det næsten ikke være nødvendigt..
Der er tonsvis af mennesker der kommenterer om alt muligt og det er de færreste der vedhæfter links for påstande, så jeg er ude og researche selv hele tiden..
Det er faktisk hurtigere at gøre det selv end at vente på et svar, der måske alligevel aldrig kommer :)

Michael Skaarup

Kære Pia

Hvis alle selv skulle finde kilder til andres påstande, så ville der ikke kunne eksistere videnskab.
Jeg synes dit argument er yderst svagt.

Nu ved jeg godt at artikelkommentar ikke er traditionel videnskab, men det fritager ikke en kommentator at forholde sig til at præsentere baggrundsviden, der forudsætter at læseren kan vurdere om kommentar er sandfærdig, eller fri fantasi.

Jeg synes netop at din oplysning om 500 år, sætter den daglige kamp om at opretholde et fornuftig og sund sind i perspektiv, overfor det uendelige håbløshed, som civile palæstinensere lever under. Derfor er det vigtigt at sådanne oplysninger følges op med kildereferencer.

Ok Michael! Helt i orden, - jeg skal undlade at "brokke" mig en anden gang :)

Jeg har fulgt Democracy Now og mange andre internationale medier og kunne komme med et hav af links etc., men det gør jeg allerede i Facebook og da jeg har begrænset med tid til rådighed, vil jeg anmode om dit venskab der. Desværre er der rigtigt mange profiler med dit navn, så det kan jeg ikke finde ud af alligevel..

Michael Skaarup

Kære Pia.

Du finder ikke mig på fjæsbogen. Men jeg er da glad for at du vil anmode om mit venskab, hvis jeg var.

Egentligt lidt forundret over at der er så mange med det samme navn som dig..
Men tak :)

Sandheden er, at hvis international lov bliver accepteret og håndhævet så tager almenvellet nok ikke skade af det ! og måske medfører det også en mere bæredygtig sociologi

Så er der en virkelig god beretning fra Gaza Freedom March på Arbejderen, - "En plastikrose fra præsidentens kone" hedder den..