Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
4. december 2009

Umenneskelige forhold på Vestbredden

Vagn Søndergaard, København K

Ifølge Amnesty International (Amnesty november 2009) forbruger de 450.000 ulovlige bosættere på den af Israel besatte Vestbred mindst lige så meget vand som alle landets retmæssige indbyggere tilsammen - nemlig de 2,3 millioner Palæstinensere - der tilmed må opleve at få deres beskedne regnvandstanke ødelagt af besættelsesmagtens tropper, mens ulovlige bosættere frit kan boltre sig i swimmingpools og på frodige græsplæner, fordi de har uhindret adgang til de kilder, som landets retmæssige beboere formenes adgang til.

Nu skulle man jo tro, at Amnestys klage over dette misforhold ville blive taget alvorligt af besættelsesmagten. Men nej, Israel, som i 40 år har kontrolleret Palæstinensernes vandressourcer, afviser Amnestys klager som >forvredne og overdrevne.

Derfor må det nu være på tide, at Israels magtfulde venner (læs: USA) griber ind og sørger for, at Palæstinenserne sikres en rimelig andel af de fælles vandressourcer - hvis da ellers snakken om nye fredsforhandlinger skal have nogen som helst mening.

Glæde i Tora Bora

Jørgen Hagmund, Køge

Det var med spændt forventning Osama bin Laden og hans talibankrigere i Tora Borabjergene lyttede til præsident Obamas tale. Meddelelsen om, at de amerikanske tropper i midten 2011 ville påbegynde tilbagetrækningen, skabte begejstring. Efter et hurtigt sammenkaldt råd blev det besluttet at gemme geværerne og holde ferie indtil efteråret 2011 for da at vende styrket tilbage og fuldføre den påbegyndte erobring af Afghanistan.

Noget at tale om

Mikael Hasle, Silkeborg

Den danske regering har talt meget om klimaet - ja, den har sågar lagt sig i selen for at få posten som EU's klimakommissær: Klimaet er i fokus, og opbremsningen af CO2-udledning og temperaturforhøjelse har allerhøjeste prioritet. Nu skal vi for alvor gøre noget ved dette kæmpeproblem, og det har Lars Løkke sandelig også tænkt sig at sige til det store klimatopmøde, som åbnes i næste uge i København.

Og nu sætter transportministeren så trumf på: Han vil ikke stå tilbage og fører sit helt eget korstog på klimaets vegne. Derfor står han nu i spidsen for en yderligere udvidelse af verdens tætteste motorvejsnet. 5,5 milliarder kroner ofrer han på klimasagen - vi skal virkelig have noget at tale om.

Motorvejsvanvid

>Pelle Andersen-Harild, Jægerspris

Her nogle få dage inden FN's klimatopmøde i Bellacentret starter, bevilger De Forenede Motorvejspartier små seks milliarder kr. til udvidelse af eksisterende motorveje og til nye strækninger bl.a. ved Næstved. Transportminister Barfod erklærer glad, at udvidelserne vil kunne være klar omkring 2015. 2015 er samme år, der er bred videnskabelig enighed om, at CO2-udledningerne senest skal toppe for at vi kan have bare et lille bitte håb om, at temperaturstigningerne på Jorden kan holdes på to til tre grader. Som bekendt er trafikken en af de store syndere af CO2-forurening. Hvad i alverden foregår der inde i hovederne på motorvejspolitikerne? De Radikale tøver med at tilslutte sig forliget, men både socialdemokraterne og SF, der ellers i tale argumenterer for at få CO2-udslippet ned, er med i forliget. Eneste konsekvente modstander af motorvejsvanviddet er Enhedslisten.

Det ser sort ud på Christiansborg - og i Bellacentret.

Minareter

Morten Bro, Broager

Naturligvis er mange danskere imod, at moskeer får en minaret på toppen. Det er for galt. Men muslimske lande skal acceptere kirker og deres tårne - og de tillades i eksempelvis Libanon, hvor en kvinde sagde: 'Vesten er hyklere.' Hvor har hun ret.

Ny kasket, samme griskhed

Hans Thomassen, Korsør

Som ny leder af finansrådet synger Straarup igen den monotone sang om, at uden høje lønninger ville de dygtigste bankfolk søge til udlandet. Jamen undskyld, er det ikke de dygtigste med Straarup i spidsen, der i høj grad er ansvarlige for den hjemlige finanskrise: Roskilde, Trelleborg, Holbæk, Skælskør, Holmens Kanal m.fl.

Derfor endnu en gang for direktør Straarup: Kunne det ikke tænkes, at de næstbedste var mere ansvarlige?

Valget i Honduras

Michael Kongstad Nielsen, Virum

Information fortjener al mulig honnør for - som det eneste dagblad herhjemme - at bringe en fyldig omtale af kupvalget i Honduras (1. december).

Det er uhyre vigtigt, at valget ikke anerkendes, hvis Latinamerika skal gøre sig håb om at komme ud af fortidens skygger. Brasilien og de fleste sydamerikanske lande afviser at anerkende valget, Spanien og Portugal anerkender heller ikke - men, desværre vakler USA. I USA siger man, at valget var et vigtigt fremskridt, og at resultatet kan anerkendes, men at Honduras bør genindsætte Zelaya, der så kan sidde på præsidentposten indtil valgperiodens udløb 1. januar.

Det er forbandet, at USA ikke kan tage sig sammen til at nægte anerkendelse af et valg, der er foregået mens landets præsident er smidt ud af militæret. Selvom USA's rolle i Latinamerika er for nedadgående, er det stadig afgørende, hvad USA gør.

I øvrigt mangler vi at få at vide, hvad EU samlet mener?

Vildledning om valget i Honduras

Jesper Nielsen, international rådgiver, 3F

I Information 30. november kunne man læse, at valgdeltagelsen i Honduras i søndags var på 61,8 procent. Ærgerligt at Information ukritisk videregiver regimets propaganda som 'fakta'.

Tallet er manipuleret og afviger fra uafhængige vurderinger og observationer. På valgaftenen stoppede optællingen pga. en teknisk fejl i flere timer, hvorefter stemmeprocenten steg mirakuløst.

Jeg >var med en >3F-delegation i Honduras for at observere menneskerettighederne omkring valget. Vi fandt ikke det tætpakkede valgsted, Information skriver om. Vi mødte heller ikke mange mennesker med valgblæk på fingeren - det synlige tegn på at man har været henne og stemme.

Hvad vi derimod så var militære aktioner mod borgere, der mistænkes for at arbejde imod statskuppet. Menneskeretsforkæmpere, der må holde sig fra eget hjem for at undgå indespærring. Vi så et hus, der var gennemhullet af skud. Det >tilhørte en liberal, der >støttede >den landsforviste præsident Zelaya. Kanal 36, den eneste kupkritiske kanal, kunne vi ikke se. Den var igen blevet lukket af myndighederne. Avisen El Libertadors redaktør >traf vi ikke. Han var >flygtet ud af landet pga. dødstrusler.

Regimets grove krænkelser af demokratiet havde jeg forventet at læse om i Information. Men desværre.

Til gengæld talte jeg med mange >frontkæmpere for demokrati og rettigheder. De har holdt modstanden mod statskuppet i kog snart et halvt år og delte ud af den indsigt, de har opnået. De fortjener vores fulde anerkendelse og støtte.

En håndfuld håndsky tåber

John Damm Sørensen, Kgs. Lyngby

Glimrende artikel i onsdagens udgave af Information under overskriften: »Henning Larsen gav grønt lys for 'brødristeren',« hvor journalisten tilsyneladende uforvarende afslører, at også Akademiraadet består af en håndfuld håndsky tåber, der dækkede sig bag det mindste figenblad for at undgå at komme i clinch med Danmarks rigeste antidemokrat.

Carinas butikscenterkunst bør lægges på hylden

Gert Wiik, byplanarkitekt

Jeg vil som byplanlægger advare imod, at museer og kunstudstillinger flyttes væk fra de gamle bymidters strøggader, hvor de i dag bidrager til at holde vores bymidter levende.

Nye aktiviteter bør koncentreres i brugte butikslokaler i byernes strøggader, hvor der pga. butikscentrenes dominans nu er kommet ledige lokaler.

Kulturminister, Carina Christensen (K), kommer nu pengemændene bag de halvtomme butikscentre til undsætning med et forslag om at flytte kulturtilbud ud til disse kommercielle afsætningsmaskiner som eksempelvis Fields på Amager, Fisketorvet ved Københavns Havn, Rosengårdcentret i Odense, Næstved Storcenter, RoTorvet i Roskilde mv.

Har centrenes investorer overinvesteret i tomme lokaler, så er mit råd til dem, at de bør holde igen med nye udvidelser af disse centre - det er da ligetil!

Ja, hvem mon?

Erling Horst Petersen, Svendborg

I debatten om den såkaldte lømmelpakke fristes man til at stille spørgsmålet: Hvem er egentlig lømlerne i denne sag?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Valget i Hónduras. Hvis Michael læste dagbladet Arbejderen, ville han dag for dag have kunnet følge udviklingen i Honduras (i dag "dør lukket forkuppet præsident).