Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
28. december 2009

Klima og vejr

Henrik Nørregaard, geografilærer

Jeg er bekymret, når mine elever i 9. klasse ikke kan redegøre for forskellen på klima og det aktuelle vejr. Men når Pia Kjærsgaard (DF) finder det paradoksalt, at verden snakker om global opvarmning samtidig med, at det sner i Danmark, bliver jeg fortvivlet. Det er en om'er - det er 00 - den utilstrækkelige præstation, der ikke demonstrerer en acceptabel grad af opfyldelse af fagets mål.

Ny pille?

Joachim Nielsen, Vanløse

Hvad hedder den pille, som Lars Hedegaard, Ralf Pittelkow m.fl. har spist, og som får dem til at tabe alle nuancer, anstændighed og skam i livet? Og findes der en modgift til den?

Nyt navn

Pietro Cini, Bælum

Margrethe Vestager (R) efterlyser et nyt navn til Trykkefrihedsselskabet.

Jeg har et forslag: Dansk-zionistisk Blindesamfund.

Tyrkisk selvmål

Erik Boel og Jens-Kristian Lütken, Europabevægelsen

Med lukningen for nylig af det største kurdiske parti (DTP) har Tyrkiet skudt

sig selv i foden. Vejen mod EU-medlemskab er om mulig blevet endnu vanskeligere end den var i forvejen.

Bag beslutningen står Tyrkiets forfatningsdomstol. Argumentet er, at DTP har forbindelse til Det Kurdiske Arbejderparti, PKK, der står på EU's terrorliste.

Naturligvis skal både vold og terror fordømmes og bekæmpes. Men forbud mod politiske partier skal benyttes med den yderste tilbageholdenhed og hører i udgangspunktet ikke hjemme i det moderne Europa.

På sigt er der risiko for, at partiforbuddet vil føre til en radikalisering af kurderne og måske ligefrem en genopblussen af den borgerkrigslignende situation, vi oplevede i det østlige Tyrkiet i 1980'erne med op mod 50.000 dræbte.

Forfatningsdomstolens kendelse er et led i den interne magtkamp i Tyrkiet, hvor de ærkesekulære kræfter i militæret, embedsapparatet og domstolene forsøger at spænde ben for regeringens og store dele af civilsamfundets reformbestræbelser. For nationalisterne og den gamle magtelite er regeringens åbning i forhold til kurderne derfor en rød klud.

Forfatningsdomstolens kendelse sigter mod at rulle Erdogan-regeringens fremskridt til fordel for kurderne.

Skal Tyrkiet på nogen måde knyttes tættere til EU, så er det ganske enkelt et ufravigeligt krav, at kurdernes situation forbedres, respekten for menneskerettighederne forbedres, og naturligvis at politiske partier ikke lukkes efter forgodtbefindende.

Gi' en skærv til de farveblinde ateister

Per Jensen, Nordborg

Tit læser man i aviser velbeslåede nationalistiske bibeltro danskere kalde fattige i Den Tredje Verden for nassere. Men hvert år har danskerne altid råd til prangende julepynt, sanseløse julefrokoster og livsfarligt nytårsfyrværkeri uden nogen virkelig samfundsmæssig nytte, selv om lidt småmønter eller mandelgaver til sultende børn i Afrika ville gavne mere.

Sjovt nok kræver Afrika kun det, som er dens ret: Genopbygning af alt det, som koloniherrer og FN har ødelagt for kommende generationer ... Alle børn har nemlig ret til fire vægge, mad og en skole, men det er jo nemmere for rige smovsere at påstå, at det sorte barn har bagtanker, og det mens andre kristne europæere stadig undertrykker dem i flygtningelejre via våbengale magthavere, så andre hvide kan udnytte Afrikas ressourcer af diamanter, eksotiske dyr og sexslaver, som sendes til Europa.

Så giv en skærv til de farveblinde ateister, fordi de må da kunne se udover alder, religion og hudfarver ...

Løkkes rystende sundhedspolitik

Jonas Dahl, sundhedsordfører for SF

>Regeringen har siden 2001 forsøgt at tegne et billede af sig selv som velfærdens vogtere og de rette til at forvalte rigets finanser. Det er dog en sandhed med modifikationer. Det dundrende underskud på statsfinanserne, det katastrofalt dalende serviceniveau, og ikke mindst Lars Løkke Rasmussens hasardspil med sundhedsvæsnets penge, tegner nemlig det stik modsatte billede.

I juni 2009 offentliggjorde Rigsrevisionen en undersøgelse, der viste, at Løkke i sin tid som sundhedsminister overbetalte privathospitalerne med 900 mio. kr. Rigsrevisionen konkluderer i sin rapport, at Løkke i 2006 valgte at se stort på anbefalinger om at lade de private hospitaler konkurrere om prisen, og i stedet fastsatte deres takster 25 pct. for højt. Løkkes eneste kommentar til kritikken er, at han ikke har gjort noget ulovligt. Jo tak, men det er fuldstændig irrelevant, for sagen handler om, at han ikke har forvaltet skatteydernes penge ordentligt. I SF er vi stærkt bekymrede over, at Løkke ikke tillægger det nogen vægt.

I stedet for den hovedløse overbetaling kunne de 900 mio. kr. nemlig være blevet brugt på behandling af patienter i det offentlige sundhedsvæsen. Her kunne pengene have givet psykiatrisk behandling til de ca. 7.000 psykisk syge, der står på venteliste, sørget for ordentlig genoptræning til 10.000 af de mange, der i dag sendes hjem fra sygehuset uden, og der ville endda have været penge til også at behandle 15.000 mænd for prostatakræft bare for at komme med et enkelt eksempel. >

Men på Løkkes befaling er pengene gået direkte ned i hospitalsdirektørers og lægers lommer, og de psykisk syge, dem der venter på genoptræning og kræftpatienterne må derfor vente alt for længe på behandling.

I SF er vi mildest talt rystede over, at regeringen helt bevidst har valgt, at føre en sundhedspolitik, der har givet danskerne mindre i stedet for mere sundhed for pengene.

Pias sneengle

Pernille Høj, Hvidovre

Pia Kjærsgaard finder det paradoksalt, at verden snakker om global opvarmning samtidig med, at det sner i Danmark (notits i Information 22. december).

Kære søde Pia. Det kan godt være, at du ikke helt forstår konceptet 'global opvarmning', men så vil jeg tillade mig, at forklare: Mens det sner i Danmark, er der mennesker andre steder på kloden, hvis levebrød forsvinder pga. manglende nedbør igennem de sidste fire år. Tænk lidt over det, næste gang du kaster dig ud i at lave en sneengel!

Beskytter DR regeringen?

Erik Møller Andersen, København Ø

Under klimatopmødet COP15 i København kommer det til kraftige ytringer mellem den danske statsminister og repræsentanter for u-landene. Den udenlandske presse beskylder nu den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen for arrogance og for at »skrue bissen på« ifølge Nyhederne på TV 2 22. december; bl.a. over for Lumumba Stanislaus Di-Aping, formanden for u-landsgruppen G77 og talsmand for det afrikanske land Sudan. Dette refereres igen og igen af konferencedeltagerne - også af danske mødedeltagere. Ifølge dem sætter Lars Løkke Rasmussen de spørgende og kommenterende repræsentanter fra u-landene kraftigt på plads.

Mærkværdigvis nok vises disse ordudvekslinger ikke for befolkningen i DR's reportager. Hvad er årsagen til, at DR holder dette for sig selv?

Beskytter DR regeringen? Beskytter DR statsministeren og partiet Venstre?

Voldsomt udbytte

Preben Hammer Jensen, Knivkær

Der går nogle ondsindede rygter om, at vi ikke fik noget ud af det klimatopmøde i København.

Men det passer ikke. Vi fik i hvert fald lømmelpakken, og nu ser det ud til at vi får lov at beholde den.

Varmestuer og vacciner

Niels Gjytkjær, Hjørring

Nu hvor kulden har lagt sig over Europa, og sikkert har krævet flere kuldedødsfald end H1N1-epidemien, forventer jeg snart at se politiske tiltag i retning af at oprette varmestuer med samme hurtige tiltag som indkøb af vaccine, indretning af special afdelinger på hospitaler etc.

Sundhed uden grænser - altså sociale grænser - gælder vel også borgere uden økonomisk indflydelse og mulighed for lobbyvirksomhed. Så Pia, nu hvor du har beviset for den globale opvarmning er aflyst af vinter, kan du jo passende tage initiativ til en international kuldekonference med fokus på alle frysende medborgere.

Fogh kunne det -Løkke kunne ikke

Poul Malmkjær, Gentofte

Man skal aldrig bringe sig i situationer, man ikke kan mestre, for da er man nødt til at lade, som om man er noget, man ikke er. Intet er mere ødelæggende for selvsikkerheden, og det er direkte skadeligt for troværdigheden. Det ender i reglen med, at man mister enhver anseelse.

Gør som Fogh: stik af og lad andre feje op.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu