Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
23. december 2009

Ahmadinejad og andre skvat

M. Bro, Broager

Irans diktator Ahmadinejad slår hårdt ned på enhver demonstration. Derfor kalder vi ham et ondt skvat. Hans regime lader uskyldige anholde - 'det er da noget pjat'.

Nu kopierer VKO hans metoder ud i præventive anholdelser, og udenlandske journalister beretter om, at det danske politi er plat. Hvem er nu det virkelige skvat?

Regnskovene er vore lunger

Elisabeth Degn, Stenløse

Det synes - i kølvandet på klimatopmødet - som egoistisk partipolitik og snævre nationale interesser er oppe mod selve naturens rasen pga. den menneskeskabte opvarmning. Vil dette i virkeligheden sige, at klodens politikere er oppe mod universet - og er det universet selv, der maner os? Og hvem vil i så fald så vinde den kamp?

Vi menneskers politiske opfattelse står over for store forandringer. Vi må handle med omtanke og ansvar. Regnskovene er vore lunger, men hjernekapaciteten er mennesket symbol på - og den skulle vi gerne bruge til noget positivt, så vi kan gå mod lysere tider.

Ikke FN's fejl

Carl Bloch, medlem af De Grønne

Der er nogle, der mener, at FN nu har udspillet sin rolle, fordi det ikke var muligt at nå frem til en klimaaftale under COP15-topmødet. Men det, vi har været vidne til, var et FN ledet af den danske regering, og den lavede et elendigt stykke arbejde. Mon ikke snarere det er den danske regering, der har udspillet sin rolle?

Respekt for de enkelte landes kultur

Hans Winkel, Middelfart

Og så sagde min kone også: »Altså Hans. Nu har vi lige haft en klimakonference om stigende temperaturer, og så oplever vi den koldeste nat i december i mange år. Det er tankevækkende, ikke?«

Hun har mere ret end som så. Opgaven på COP15 var umulig og har altid været det. Vi kan ikke bebrejde det danske formandskab noget. Kun Anders Fogh Rasmussen kan forestille sig en verden, der går i takt, når Kina, Indien og USA hverken kan eller vil. For os andre almindeligt dødelige er det indlysende, at kulturforskellene, klimaforholdene og andre antropologiske sammenhænge er så kalejdoskopiske, at en juridisk bindende klimaaftale enten er ren utopi eller et camoufleret forsøg på undertrykkelse. Vor fuldt anerkendte gæld til 'de fattige lande' kan betales tilbage, hvis vi stiller moderne teknologi og forskning til rådighed for disse lande. Alle andre forsøg på ensretning er galmandsværk.

Må jeg bede om respekt for de enkelte landes kultur og levevis.

Sammen mod klimatruslen

Anne Marie Geisler Andersen, MF for Radikale Venstre

Forleden havde eventyrfilmen Avatar præmiere. Ikke blot er det en utrolig flot film, den rummer også nogle grundlæggende aspekter, som vi burde tage ved lære af.

I Avatar kæmper eventyrfolkene mod en ydre fjende, menneskene, der truer deres samfund på dets eksistensgrundlag. Først i filmen er interne stridigheder i klanen ved at komme i vejen for en fælles kamp, men disse overvindes hurtigt. På samme måde finder klanen sammen med andre klaner, som den tidligere har bekriget i kampen mod den fælles ydre fjende. Hver især har de en interesse i at sikre samfundets fortsatte beståen, og alle bidrager de på hver deres måde til at nå det fælles mål.

Tænk hvis alle verdens lande på samme måde kunne forenes i kampen mod klimaforandringerne. Hvis interne stridigheder og magtspil mellem de store nationer ikke skulle stå i vejen for en ambitiøs og bindende klimaaftale. Menneskeheden er truet på dens eksistensgrundlag. Det er på høje tid, at vi står sammen i en højere sags tjeneste.

Vil vore børn ...

Geo Horn, Gandrup

Carsten Jensen skrev et godt essay (Inf. 19.-20. december) Han er bl.a. inspireret af Jared Diamond: Collapse fra 2005. Jeg gætter på, at det er fra den, CJ har eksemplet med Tikopia, »det mest opløftende eksempel« på et samfund, der redder sig fra en økologisk katastrofe ved at slagte alle deres svin. Jeg har selv været meget optaget af det eksempel. Men, men ...

Mere end svineavl måtte ofres. Cølibat, sene ægteskaber, afbrudt samleje, tobørnssystem, abort og spædbørnsdrab. Nu og da blev overskudsbefolkningen tvunget på havet for at søge nyt land. En smuk omskrivning for druknedød. På et tidspunkt var Tikopia delt i tre samfund (i alt 1.200 mennesker på godt 15 kvadratkilometer). Midt i 1700-tallet udslettede den mest desperate gruppe de to andre. Fra historiske beretninger kender man mindst én anden større krigshandling fra et par århundrede tidligere. (se Steven A. LeBlane: Constant Battles. The myth of the Peaceful, Noble Savage, 2003)

Trods al den bedrøvelighed har vi alligevel muligheder for at klare os igennem. Vi er i konstant kamp om knappe ressourcer. Denne kamp går også ud over klimaet. Et ligeværdigt og retfærdigt samfund for at rode os ud af de problemer, vi selv har skabt, kan redde os. 'Kun' det. Det var COP15 en grotesk parodi på.

Sandheden om domstolene

Søren Roepstorff, Kokkedal

Læserbrevet den 21. december, hvori præsidenterne fra henholdsvis Østre og Vestre Landsret blankt afviser påstanden om magtmisbrug og politiseren i landsretterne, efterlod mig, Informationslæseren, endnu mere overbevist om, at adskillelsen mellem den lovgivende, den dømmende og udøvende magt er eroderet næsten bort, siden selv domstolene ikke mere kan se grænsen.

Et kendetegn ved rent vand er, at det er klart.

Magtens tredeling

Per Diepgen, Halskov

Landsretternes to præsidenter skriver i et læserbrev 21. december, at Information har rettet en uhyrlig påstand om politisering og magtmisbrug imod dommerne i en sag om at bære kniv. Uden at kende avisens motiv må man dog gøre opmærksom på, at selv for den, der anerkender, at lov er lov, og at domstolene dømmer derefter, afgøres retssager med basale politiske motiver efter de nye tilføjelser til grundloven, særlove, som antiterrorloven og den såkaldte lømmelpakke er udtryk for. Heri ligger anklagen for politisering og dermed magtmisbrug, nemlig at anklagede dømmes efter en særlov for at vise sin mishag imod netop særloven.

I Østre Landsret faldt omtrent samtidig dom i en sag af samme karakter, hvor Kenneth Kristensen fik rettens ord for, at det antifascistiske organ Demos »opfører sig som fascister«, og for et par dage siden slog den samme repræsentant for Dansk Folkeparti fast i et læserbrev (18. december), at Cubas forfatning er kommunistisk, og Cuba derfor er et diktatur.

Når den politiske debat sker på antiterrorlovens ekstremer, defineret af et politisk flertal, får domfældelsen betydning for, om og hvordan antifascister og socialister kan ytre deres politik og lovligt yde modstand over for systemet. Det var måske fordelagtigt for alle parter, om domstolene ved de næste sager af samme art tager stilling til, hvordan ytrings- og forsamlingsfriheden skal tolkes ifølge grundloven, og retten i den forstand fastlægger begreberne politisering og magtmisbrug inden for praktiseringen af politik.

Fra FN til GU

Joachim Nielsen, Vanløse

COP15 viste med stor tydelighed, at tiden er løbet fra det udemokratiske FN, hvor Kina, eller Frankrigs 60 mio., kan nedlægge veto. Lad os i stedet få en Global Union, hvor frihandel gives til de lande, der overholder menneskerettigheder, har demokrati og lever op til GU's klimamål. Så kan Kina selv vælge mellem fortsat eksport eller skyhøje toldmure, fordi de forbryder sig mod samtlige af GU's kriterier.

Klimakorrekt juleode

Finn Gemzøe, Fårup

I sne står urt og busk i skjul, det er så koldt derude,

dog synger der en lille fugl,

der ændring kan bebude:

Giv tid, giv tid, den synger ej,

for klimakrisen kommer,

og noget værre er på vej

end sol og herlig sommer.

Det volder mange lande kval,

at de bli'r ramt af tørken,

og mangt et landbrugsareal

forvandlet bli'r til ørken.

Den lille nisse ikke kan

til Stormogulen drage,

på rejse rundt fra land til land

vi ikke mer' må tage.

Og kød fra dyr, der siger øf

og muh skal vi forsage.

Til jul vi kun rødbedebøf

med grønkål til må smage.

Grødris kun kort tid på komfur

må koge, vi erfarer.

I høkassen den skal en tur,

thi så på strøm vi sparer.

Og det er nu det rene fråds

at hænge op en kæde

med lys, og blot en tælleprås

skal gi' lidt juleglæde.

Ej heller nogen julegran

må vi i skoven fælde:

Den CO2 optage kan,

det vil man os fortælle.

De ydermure, som kan stå,

skal isoleres mere,

men vi os ingensinde må

fra Verden isolere.

Og I fornægtere i by

og rundt i landets sogne,

I risikerer let et ry

at få som klimaklovne.

En glæd'lig jul hver læser får,

og jeg vil også sende

et ønske om et godt nytår,

og oden er til ende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

Angående magtens tredeling, som er en af de væsentligste forudsætninger for, at et demokrati kan fungere som demokrati:
Så længe folketingsmedlemmer (den lovgivende magt) samtidig kan være ministre (den udøvende magt), er der ingen reel tredeling af magten.
Iøvrigt er der ikke noget reelt demokrati, så længe det grundlæggende i samfundet, nemlig produktionen, ikke styres demokratisk, men er privat.