Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
22. december 2009

Røde skulderklap

Per Jensen, Nordborg

Over en tidsramme på kun et år er DF's partipolitiske underklassevås om asylansøgere og lømler blevet efterfulgt af skulderklap fra SF's topstyrede middelklasse, så de kan fiske stemmer ved at blive regeringsduelige for Helle Thorning & co ... Integriteten er nu forsvundet for et engang humant parti, og man kan ikke trække i land hele tiden.

Filosofiens formål

Ove Møbjerg Kristensen, cand.mag. i filosofi og BSc.

I kronikken 15. december spørges om, hvad der er filosofiens »eksistensberettigelse i et videnssamfund«. Kronikørerne hævder, at filosofi nærmest er et »forhistorisk levn«, men at arbejdsmarkedet heldigvis har brug for den filosofisk uddannedes kvaliteter. Det kan det sikkert have, men det er bestemt ikke filosofiens formål at være nyttig for arbejdsmarkedet.

Kritisk filosofi er filosofividenskab, der selvkritisk søger at skabe et fundament, før den går videre. Det er faktisk dens formål at skabe et fundament for al videre tænkning, idet den starter med en semantisk undersøgelse af, hvad vi højst kan lægge i vore udsagn og begreber, og hvad der blot er uovervejede tilskrivninger til virkeligheden. Videnskabsfilosofien søger således at afklare, hvad vi højst kan lægge i begreberne om kraftfelter, Big Bang og det såkaldt ubevidste. Den semantiske filosofi kan afdække den fejlagtige brug af videnskabens begreber i dagligdagen, der fremstiller mennesket som en ting i verden. Den kan finde et grundlag for en etik, forklare hvorfor religion er semantisk meningsløse tegnfølger og afklare dualismeproblemet for at finde ud af, om maskiner kan have bevidsthed.

På med vanten, Connie

Mette Nordentoft, København

På COP15 mærkede man sig Kinas gennemførte modstand mod kontrol af deres CO2-udslip. Men man kunne tænke sig, at den virkelige plan bagved er, at Kina vil være ledende på udvikling af ny alternativ energiteknologi. Kina har jo råd. Krav eller tilbud om landes støtte til dette har ikke været med på dagsordenen på topmødet. Jeg ser med modvilje på, at Kina skulle eksportere alternative energiløsninger til Afrika, fordi jeg ikke ville være sikker på betingelserne. Nu er Connie Hedegaard ikke længere underlagt Lars Løkke Rasmussens 'lederskab'. Som kommissær kan hun arbejde for, at EU sætter væsentlig større ressourcer ind på forskning og udvikling af alternativ energi (jeg tænker ikke på atomkraft), også for at kunne tilbyde løsninger til u-lande på rimelig vis.

Kom tilbage Knud Thestrup

Poul Malmkjær, Gentofte

Det er for alvor skræmmende, når en befolknings retsopfattelse og retsbevidsthed undergraves af landets egen justitsminister.

Lømmelpakke klimatopmøde

Jan Lars Nielsen, Valby

Min gamle far plejede at sige, at vist gjorde Hitler mange forkerte ting, men han skaffede arbejde til alle. På samme måde kan man sige om politiets nye værktøjer, som svarer til at lade en urmager reparere Rolex med en forhammer, at vist er den et angreb på grundlæggende retsprincipper om uskyld til det modsatte er bevist, men i de sidste 14 dage har der ikke været mere ballade i København end til en fodboldkamp mellem FCK og AGF en ganske almindelig søndag.

Lømmelpakken har ikke en gang været brugt endnu. Dermed bekræftes mistanken om, at de udvidede magtbeføjelser ikke har en dyt at gøre med udenlandske aktivister og klimatopmøde. Den er udelukkende til indvortes brug i tilfælde af et nyt ungdomshusoprør, en Ribuskonflikt eller lignende.

DF står for en aktiv kulturpolitik

Karin Nødgaard, kulturordfører for Dansk Folkeparti

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen (MJ), bruger i Information den 18. december næsten 800 ord på at opfordre landets ny- og genvalgte S-borgmestre til at prioritere kulturen og konstatere, at regeringen har sat kulturpolitikken på standby. Det er tankevækkende, at MJ er nødt til at bruge Information for at komme i kontakt med sit eget partis borgmestre med ideer.

Det er ikke korrekt, når MJ skriver, at regeringen har sat kulturpolitikken på standby. Jeg ved ikke, hvad Mogens Jensen specielt tænker på, for han nøjes med at konstatere dette som et faktum. Sandheden er, at regeringen sammen med DF de seneste år gennem de vedtagne finanslove har prioriteret kulturen. Desuden er det også under den siddende regering, at børn og unge under 18 år har fået mulighed for at komme gratis ind på mange museer, og nu vi er ved børn og unge, fik DF i forbindelse med finansloven for 2009 afsat ekstra millioner til skolekoncerter. Det sikrer, at flere børn møder professionel musik i deres skoletid, og ved den netop vedtagne finanslov for 2010 har VOK afsat midler, så huskunstnerordningen kan fortsætte. Disse er nogle konkrete eksempler på, hvordan regeringen og DF arbejder for og prioriterer kulturen.

Det skal understreges, at DF har stor tiltro til at kommunerne, uanset om der er 'blå' eller 'rød' borgmester, vil kunne forvalte kulturpolitikken, og at de 'røde' borgmestre vil påtage sig et større ansvar og føre ideerne ud i virkeligheden i langt højere grad end socialdemokraterne gør landspolitisk.

Per & PET

Jørgen Stubgaard, Hjørring.

Greenpeaces relevante gallahappening på Christiansborg Slot mødes med sympati i befolkningen, og ifølge pressen også blandt flere menige politibetjente.

Men i stedet for at aktivisterne skal sidde bag tremmer julen over, burde det så ikke være Per Larsen og PET, som burde sidde dér og få svalet deres røde ører?

Tænk globalt, handl lokalt

Hans-Henrik Ekner, Slagelse

Det er ret svært at få løver og gazeller til at enes om andet end at løbe.

Klimaforhandlingerne må ende i følgende (lykkelige) konklusion: Vi skider på kinesere og amerikanere, og går selv i gang med at lave et samfund baseret på vedvarende energi.

Det giver os eksemplets magt og mulighed for at udvikle den grønne teknologi, som de andre vil komme til at efterspørge, når 'ådselskulen' stinker for slemt.

Skam dig, Thor

Morten Gregers Berdiin, medlem af Venstre

Så er COP15 landet. Ikke så elegant som mange havde håbet.

Det vil være for meget at give Thor Pedersen skylden/æren, alt efter opfattelsen af klimaet.

Thor Pedersen har gennem sit politiske virke og medlemskab af Folketinget kunnet give udtryk for sin mening i meget lang tid i mange sammenhænge, men vælger at forsøge at underminere grundlaget for klimakonferencen og formandskabet få dage før startskuddet. Thor Pedersen har tænkt sig om og valgt tidspunktet. Dybt illoyalt overfor Venstre. Dybt dybt illoyalt over for hans statsminister og regering. Dybt dybt dybt illoyalt over for det folketing, han skulle være det ypperste medlem af. Dybt dybt dybt dybt illoyalt over for Danmark, der stod over for sit største internationale politiske projekt nogensinde.

Thor Pedersen: Træd ned fra folketingets formandsstol og sæt dig i tingets skammekrog bag i salen og tænk på, hvordan du igen kan tjene dit land på værdig vis.

Brians fortid

Paul Smith, Århus C

Leif Blædel ønsker dokumentation for (læserbrev 20. december), at justitsministeren har været påvirkningsagent for Sydafrikas racist-regime.

Oplysningen fremgår af PET-kommissionens betænkning, Bind 7., p. 138-139.

Klimafokus - stirret blind på USA

Steen Bengtsson, Amager

Det er ikke kun Lars Løkke, der har kludret i det - det er også Connie Hedegaard, regering, støtteparti og oppositionen med, der ikke har forstået noget af klimakrisen. De har set den som et problem og hovedproblemet, at USA ikke var med på Kyoto. Men klimaet er ikke noget problem. Det kan være det bliver et problem; vi skal måske en dag flytte København og opgive Amager. Men i dag er klimaet ikke noget problem, det er tværtimod en mulighed.

I dag er klimakrisen en mulighed for at dele magten i verden så Kina og Indien kommer på lige fod med Vesten, udvikle Den Tredje Verden så vi er lige om en generation, og forny teknologi og råstofudnyttelse så det hele er holdbart. Hvis vi griber den mulighed og gør det til hele verdens projekt, kan det være, vi overlever så længe, at vi får problemer med klimaet. Så skal vi nok også få løst dem.

Men Danmark har i hele sin politik stirret sig blind på USA. Det er det værste vi kan. De er jo fortiden. Selvfølgelig skal de med i en løsning, men det er langtfra det vigtigste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her