Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
21. december 2009

Lyt til u-landene

Michael Kongstad Nielsen, Virum

Danmark tabte mødeledelsen ved klimatopmødet på gulvet. Det kan ikke undre. For Danmarks format stopper ved havelågen. Bag havelågen findes der mange store egoer, der mest interesserer sig for egen velstand, men som altid er parat til at lytte til USA.

Derimod ser man stadig på udviklingslandene som mindreværdige 'tabere', der mest trænger til at blive belært om menneskerettighederne. Først for sent kommer man i tanker om, at de fattige landes synspunkter skal respekteres og inddrages, herunder de store udviklingslandes, Kinas, Indiens, Brasiliens. Et aftalepapir, der ikke tager disses synspunkter alvorligt, er dømt til at mislykkes. Men Danmark satsede som sædvanligt på USA, og tabte Den Tredje Verdens tillid.

Det er utroligt, at Danmark - det store forarbejde til trods - ikke ville lade udviklingslandenes synspunkter slå igennem i et aftaleforslag, der kunne være endt som et bindende dokument. Men Danmark har endnu ikke respekt nok for dem, der måske kommer til at bære os alle ind i fremtiden.

Sandheden om domstolene

Bjarne Christensen, præsident for Vestre Landsret og Bent Carlsen, præsident for Østre Landsret

Højesteret har den 15. december ændret to domme fra henholdsvis Vestre og Østre Landsret i de såkaldte knivsager. De to landsretter havde skærpet to byretsdomme og idømt de tiltalte syv dages ubetinget fængsel. Højesteret ændrede som bekendt straffene til bødestraffe.

Information har i en leder den 18. december blandt andet anført, at det ser ud til, »at dommerne i landsretten har været ude i et uheldigt politisk ærinde, som slet ikke passer sig for den dømmende magt«, og »at dommerne med de åbenlyst urimelige fængselsdomme har villet sende et tak for sidst til politikerne«.

Man kunne vælge at ignorere den uhyrlige påstand om magtmisbrug, som Informations leder retter mod dommerne i landsretterne. Vi synes dog, at Informations læsere skal vide, at landsretterne på baggrund af en ikke særlig klar bestemmelse i våbenloven i de to knivsager gennem lovforarbejder har søgt at fastslå lovgivers hensigt med at skærpe straffene efter den pågældende bestemmelse i våbenloven.

I bemærkningerne til lovforslaget er det blandt andet anført, at der »som alt overvejende hovedregel skal fastsættes en kort ubetinget frihedsstraf på syv dages fængsel«.

Det er endvidere anført, at der kan foreligge særlig formildende omstændigheder, som kan medføre, at der idømmes bødestraf, men at der sjældent vil foreligge særlig formildende omstændigheder i en række nærmere beskrevne situationer, uanset om den pågældende person tidligere på dagen havde et anerkendelsesværdigt formål med at bære kniven.

Det er lovens ord og lovens forarbejder, der - som altid - har været afgørende for landsretternes dommere og domsmænd, og som givet også har været baggrunden for, at rigsadvokaten i Højesteret påstod landsretternes domme stadfæstet.

Vi må derfor blankt afvise lederens påstande om politiseren og magtmisbrug i landsretterne og vil tillade os at udtrykke en vis undren over, at lederskribenten finder anledning til at fremsætte så grundløse påstande.

Påvirkningsagent Brian?

Leif Blædel, journalist >

Paul Smith bemærker i en bisætning i et brev 18. december, at justitsminister Brian Mikkelsen har en fortid som »påvirkningsagent for Sydafrikas racistregime«. Kunne han ikke være rar at dokumentere det?

Bombe Brian

Ib Jensen, Søborg

Justitsministeren for det halve kongerige udtaler, at han er blevet fejlciteret. Han har altid forsvaret de borgerlige(s) rettigheder!

Brian afviser alt

Henning Bjerg, Viby J.

Brian Mikkelsen 'lyver og overdriver ...' således skriver Information om oppositions syn på justitsministeren den 18. december.

Det tror jeg på!

Brian afviser - ikke overraskende - alle kritikpunkter. Ligesom alle ministre gør i nuværende regering - herunder de to regerings'chefer' Fogh og Løkke.

Ingen af dem har heller løjet for os. De mange skandaler i stort set alle ministerier sløres og afvises. Den borgerlige blok bygger efterhånden på løgn og bedrag. Så slemt at det foregår åbenlyst!

Selv Palle Simonsen og Uffe Ellemann-Jensen er begyndt at krumme tæer ...

Demokratiet i Danmark har været under afvikling siden systemskiftet i 2001. De sidste beføjelser til politi har i realiteten medført undtagelsestilstand i Danmark. Vejen er banet for politistaten, der knægter ytringsfriheden - selvfølgelig medmindre det handler om chikane af muslimer, socialister og andre med 'ondt i sindet' - som Per Larsen så poetisk udtrykker det.

Jeg er spændt på, om der udskrives valg til folketinget inden fristens udløb i løbet af 2011 - eller denne lille demokratiske detalje afvises af statsministeren?

>Cirkeliner

Morten Bro, Broager

Ros til politiet for at konfiskere cykler. Alle ved nemlig, at cykler er meget farlige og anvendes af alverdens terrorister/lømler.

Ros også fordi politiet igen fik gjort landet til grin, da 'lømler' fik adgang til gallamiddagen. Men cyklerne blev konfiskeret.

Tandløs forskningspolitik

Esben Søltoft, formand for Ingeniørforeningens Forskningsudvalg

Det er forstemmende at se, at de ændringer, som politikerne er blevet enige om i den nye aftale om forskningsrådssystemet hovedsageligt omfatter omrokeringer af skriveborde, lidt udvidelse af ansvar og omfordeling af opgaver mellem rådene.

Forbedringer for brugere og aftagere er det svært at få øje på. De forskere, der skal søge om midler, og de virksomheder, der på sigt skal bruge den nye viden til en omsætning, kommer nok ikke til at mærke noget som helst til den såkaldte fremtidssikring.

Det lange seje evalueringsforløb har derfor bare været et legitimitetscirkus med store rapporter, konferencer og høringsprocedurer, der resulterer tandløst uden reelle og kompetente ændringer.

Forbrydelsen

Søren Blaabjerg, Hørning

Det vil slet og ret være en forbrydelse, hvis der i en kommende klimaaftale lægges op til, at u-landene samt Kina, Indien og Brasilien skal pålægges at holde sig inden for langt snævrere CO2-udledningsmæssige rammer pr. indbygger end de vesteuropæiske lande og USA i særdeleshed.

Tænk lidt over det. Man kan da ikke i fællesskabets navn pålægge andre større forpligtelser end en selv. Kan man?

Selvfølgelig kan man ikke det. Og hævder man det, er man en forbandet hykler.

I øvrigt mener jeg, at den ryggesløse handel med CO2-kvoter snarest muligt bør stoppes, omend korrupte folk i u-lande mv., der tjener tykt på systemet naturligvis helst ser ordningen bevaret, som den er.

Klimaklovn

Preben Hammer Jensen, Knivkær

Jeg hører i radioen, at det diskuteres, om Lars Løkke skal kaldes klimahelt eller klimaskurk.

Den betegnelse, der først falder mig ind, er klimaklovn.

En forudsigelig fiasko

Hans Peder From, Roskilde

Troværdighed i politik og i livet generelt kræver, at der er sammenhæng mellem det, man siger, og det, man selv gør. Vil man forandre verden, må man starte med selv at være den forandring, man gerne vil se.

Det er trist men logisk, at et miljøtopmøde under dansk ledelse endte med særdeles spinkle resultater.

Uanset Connie Hedegaards talent og oprigtighed, bliver det ikke troværdigt, når denne regering skal promovere miljørigtig adfærd. Så længe Thor Pedersen og Morten Messerschmidt er de ægte repræsentanter for VKO's visioner for og engagement i miljø- og klimapolitik, bør man hellere holde lav international profil.

Skyld

Hans Bredahl, Roskilde

Kan man tage en hel faggruppe og hænge den op på ansvaret for en udvikling, der er løbet løbsk?

Er det f.eks. madanmeldernes skyld, at restauratører, der har bedt deres kokke stable maden op i små høje og pynte den øvrige plads på tallerkenen med farvede sovser, tillader sig at belaste kunden med regninger, som bedst kan betegnes som astronomiske, selv om anretningen knapt kan mætte en syvårig?

Eller hvem skal man ellers give skylden, når anretningen på en gennemsnitlig såkaldt italiensk restauration koster mere, end det vil koste at tage flyet til Rom, spise ufatteligt meget bedre for en hund, og tage hjem igen, og stadig have penge nok til taxaen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her